Kljubovalni ukrajinski vojaki ne nameravajo predati Mariupolja

Datum:

“V bunkerjih imamo ranjene in mrtve, toda dokler smo mi tukaj, ostaja Mariupol pod nadzorom Ukrajine,” je dejal Sviatoslav Palamar iz bataljona Azov. Kljub dejstvu, da so iz vseh strani obkroženi z ruskimi silami in da se trupla civilistov kopičijo, kljubovalni Ukrajinci, skriti in ujeti v jeklarni Azovstal, nočejo predati Mariupolja. V Kijevu naj bi bilo sicer še vedno 100 tisoč civilistov, ki potrebujejo popolno evakuacijo. Odločitev Moskve, da ne bo napadla jeklarne Azovstal, je sprožila ugibanja, da je to storila zaradi pomanjkanja sil.

Rusija je razglasila svojo zmago v bitki pri Mariupolju po tem, ko je Putin ukazal zapreti vse poti iz elektrarne, češ “da niti muha ne bi mogla skozi”. V ogromni elektrarni, ki zavzema večji del mesta, so še vedno ujeti ukrajinski vojaki, ki so se kljub Putinovi odločitvi odločili, da ostanejo v elektrarni, tudi če to pomeni smrt.

Putin ukazal blokado vseh poti iz tovarne
Putin je na televizijskem srečanju v Kremlju v četrtek čestital svojemu obrambnemu ministru in ruskim vojakom za “bojno prizadevanje za osvoboditev Mariupolja” in dejal, da ni potreben napad na tovarno Azovstal. “Ni treba plezati v te katakombe in se plaziti pod zemljo skozi te industrijske objekte. Blokirajte to industrijsko območje, da niti muha ne more priti skozi,” je dejal Putin, poroča Dailymail. Iz elektrarne se je prvi po razglasitvi Putinove “zmage” nad pristaniškim mestom oglasil eden od ujetih ukrajinskih branilcev, in sicer stotnik Svitoslav Palamar iz bataljona Azov.  Dejal je, da dokler so tam oni, Mariupolj ostaja pod ukrajinskim nadzorom, poroča Daily Mail. To je potrdil tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ki je prav tako za tuje medije povedal, da se Mariupol še naprej “upira napadalcem”. V tovarni naj bi bilo najmanj 500 ranjenih vojakov, ki potrebujejo zdravila in operacijo, vključno z amputacijami, medtem ko številni starejši civilisti potrebujejo nujno zdravljenje. Ukrajinsko zunanje ministrstvo je za medije sporočilo, da ujetim v tovarni primanjkuje vode, hrane in osnovnih zdravil.

Foto: epa

Med ujetimi tudi trimesečni otroci
Palamar naj bi po poročanju Daily Mail opisal grozljiv prizor znotraj Azovstala in njegovih labirintnih rovov, kjer je na desetine mrtvih civilistov ujetih v bunkerjih in pod podrtimi zgradbami, potem ko so se tja zatekli pred nenehnim obstreljevanjem. Vse zgradbe na ozemlju Azovstala naj bi bile uničene, po tem, ko so ruske sile na ozemlje odvrgle težke bombe, katerih namen je uničenje bunkerjev. Glede na to, da so v Azovstalu tudi civilisti, naj bi te od vojakov ločili in preusmerili pozornost nase. Nekatere zgradbe na ozemlju elektrarne naj bi bile uničene zaradi granatiranja, kar pomeni, da vojaki ne morejo priti do ujetih civilistov, vhodi pa so blokirani z ogromnimi nepremičnimi betonskimi ploščami. Kar je šokantno, je dejstvo, da je Palamar po poročanju BBC-ja dejal, da se trudijo s civilisti ohranjati stike, kolikor se le da in pa da so v bunkerjih skriti tudi otroci, stari tri mesece. Borec Azova je v nagovoru pozival k varnim evakuacijskim potem iz jeklarne in izrazil željo po posredovanju tretje države kot poroka za zagotovitev njihove varnosti, potem ko so Rusi večkrat kršili dogovorjeno premirje.

“Lahko preložijo le neizogibno – čas, ko bodo morali napadalci zapustiti naše ozemlje, tudi iz Mariupolja, mesta, ki se še naprej upira Rusiji, ne glede na to, kaj govorijo okupatorji,” je dejal Zelenski. Namestnik poveljnika ruskega osrednjega vojaškega okrožja je dejal, da namerava Rusija v okviru druge faze svoje vojaške operacije prevzeti popoln nadzor nad Donbasom in južno Ukrajino.

Tanja Brkić

Sorodno

Zadnji prispevki

V berlinskih bazenih bo zaradi migrantov potrebna posebna aplikacija

Na zunanjih nemških bazenih bodo primorani prihajajočo poletno sezono...

Trije ustavni sodniki: Večina Ustavnega sodišča je prekoračila zakonska pooblastila!

Trije ustavni sodniki so se ogradili od današnje izjave...

Janša: Nika Kovač vodi Soroševo kampanjo za razkroj Evrope

"Soroševa kampanja Inštituta 8. marec za razkroj Evrope. Formula...

[Video] Čadež: Moje imenovanje na vrh “leve utrdbe” je bilo kot biku pokazati rdečo zastavo!

"Meni uradno očitajo stvari, za katere nimajo nobenih dokazov,...