Ko celo Medianina anketa kaže, da večina Karlu Erjavcu ne napoveduje uspeha

Datum:

Anketa Mediane, ki je bila objavljena v Delu je pokazala, da več kot polovica vprašanih meni, da Karlu Erjavcu ne bo uspelo nabrati potrebnih 46 poslanskih glasov. Da bodo stranke SAB, Levica, SD in LMŠ vložile konstruktivno nezaupnico vladi, je Erjavec sicer napovedal že decembra, vendar pa je namero potem prestavil na 15. januar, torej na ta petek.

Na vprašanje, ali menijo, da bo KUL-ovem kandidatu za mandatarja Karlu Erjavcu uspelo zbrati dovolj glasov za zamenjavo vlade, je kar 61 odstotkov vprašanih odgovorilo, da ne. Da mu bo uspelo nabrati 46 glasov pa jih je menilo 16,5 odstotka. Anketa Mediane je tudi pokazala, da največ anketirancev meni, da je vložitev konstruktivne nezaupnice vladi zelo neprimerna, sledijo pa tisti, ki menijo, da je neprimerna. Tistih, ki se s potezo predlagateljev nezaupnice, torej s strankami KUL-a ne strinjajo, je skupaj 38,8 odstotka, neodločenih pa je bilo 14 odstotokov. Anketa Mediane je sicer že julija pokazala, da večina anketiranih ne verjame v uspeh konstruktivne nezaupnice. Januarski barometer pa je pokazala, da je podpora stranki DeSUS ponovno kar občutno padla, kar pomeni, da tudi volivci ne menijo, da so Erjavčeva ravnanja tako zelo konstruktivna,  kot bi jih želel sam prikazati.

Vprašanje je torej, ali se strankam sploh splača vložiti konstruktivno nezaupnico, za katero kaže, da je že vnaprej obsojena na neuspeh in pomeni le izgubo časa. Iz osnutku predloga nezaupnice, ki smo ga objavili prejšnji teden, je vidno, da Erjavec pričakuje 43 podpisov, enako je povedal tudi sam. Vendar pa je to premalo, po napovedih pa ni za pričakovati, da mu bo uspelo še koga pridobiti na svojo stran. Na začetku osnutka predloga nezaupnice je zapisano, da podpisani poslanke in poslanci vlagajo predlog nezaupnice vladi RS in predlagajo, da Državni zbor RS za predsednika vlade RS izvoli Karla Viktorja Erjavca. Z izvolitvijo Erjavca za predsednika vlade bi bila na podlagi prvega odstavka 116. člena Ustave RS dosedanji vladi izglasovana nezaupnica, dosedanji predsednik vlade Janez Janša pa bi bil razrešen.

Foto: STA

Pod predlogom konstruktivne nezaupnice Erjavec torej pričakuje 43 poslanskih podpisov, vključno s štirimi poslanci DeSUS. Podpise slednjih pričakuje v torek, ko se bo z njimi sestal. A štirje od petih članov poslanske skupine DeSUS že vse od izstopa stranke iz koalicije molčijo, tako da ni povsem gotovo, da ima Erjavec znotraj svoje stranke v resnici podporo štirih poslancev. Stranka Levica je  v primeru neuspeha nezaupnice pred nekaj dnevi napovedala nadaljevanje interpelacij. Kot so navedli, bosta prva na vrsti ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec ter minister za kulturo Vasko Simoniti.

Po ocenah Janeza Janše, bo vlada delala naprej tudi po 15. januarju. Predlog konstruktivne nezaupnice bo v Državni zbor vložen 15. januarja, DZ pa bo nato o njej odločal teden dni pozneje. Odločanje bo, po besedah Janše, sovpadlo z vrhom trenutnega vala epidemije. To po njegovem mnenju pomeni, da se epidemija uporablja za politične namene. “Postopek je sicer legitimen, kar se tiče moralne podlage in ozadja, pa si sami ustvarite mnenje,” je dejal in dodal, da iz te moke ne bo kruha, saj že v začetku mandata niso naredili tisto, kar obljubljajo sedaj. Podobno meni tudi minister za obrambo Matej Tonin, ki je že pred tem ocenil, da ima vladna koalicija po odhodu stranke DeSUS trdnih 47 poslanskih glasov. Počivalšek pa je na novinarski konferenci prejšnji petek poudaril, da je stranka SMC stabilna in zanesljiva.

Sara Bertoncelj

Sorodno

Zadnji prispevki

Še naslednjih pet let

"Njene napovedi so dovolj splošne in všečne vsem stranem,...

Zakaj ni slovenske zastave, kjer nastopa državna predstavnica?

Slovenska državna zastava simbolizira zgodovinski pogum skozi stoletja, ki...

Ruska mornarica je izgubila pomorsko bitko na Črnem morju

Ruska črnomorska flota je pred vojno z Ukrajino vzbujala...

Neverjetno veliko Američanov podpira politično nasilje

Ameriška politična resničnost je vedno bolj podobna slovenski. "Pajdaška"...