Ko se potovanje spremeni v nočno moro: Britanski najstnici v Zanzibarju polili s kislino in jima za vedno spremenili življenji

Datum:

Britanski najstnici Katie Gee in Kirstie Trup se po grozljivem napadu z baterijsko kislino avgusta 2013 in po številnih opracijah ter dolgem spopadanju s tesnobo ter osamljenostjo končno spet počutita del družbe.

                   

Najstnici Katie in Kirstie sta se poleti 2013 prostovoljno odpravili na afriški otok Zanzibar, kjer sta revnejše otroke poučevali angleščino. Bili sta namenjeni na večerjo, ko sta ju napadla dva neznana moška na mopedu in ju polila s posodo baterijske kisline, ki je na njunih telesih pustila grozljive poškodbe. Katie Gee je izgubila uho in utrpela opekline na tridesetih odstotkih telesa, za kar so zdravniki potrebovali več kot petdeset operacij transplantacije kože. Katie pa je za Sunday Times dejala, da ji dogodek, ki se ga ne da izbrisati, ni pustil le srhljive deformiranosti telesa, temveč tudi hudo psihično travmo, ki jo je preganjala minula leta. Dejala je, da je imela ponavljajočo se nočno moro, v kateri je videla njuna napadalca in podoživljala bolečine. Zajela pa jo je tudi huda tesnoba in občutek osamljenosti.

Foto: Youtube

Vsak dan bližje normalnemu življenju
Katie, ki je bila sprva skeptična ter zdravnikom ni dovolila, da bi za presaditev uporabili kožo z njene glave, saj je bila ta eden izmed redkih nepoškodovanih delčkov njenega telesa, sedaj brez pomislekov zaupa zdravnikom in se veseli vsake naslednje operacije, saj ve, da je tako vedno bližje svoji stari podobi. Za psihično okrevanje se ima, kot pravi, zahvaliti mesecem terapije in odločnosti, da ne bo dopustila, da ji nesreča uniči življenje.

Katie še dodaja, da se ji zdi grozljivo, kako dostopne so kemične kisline, ki lahko do nerazpoznavnosti izmaličijo ali celo ubijejo človeka. Njuna napadalca ostajata neimenovana  Kirstiejina mama meni, da pravici ne bo nikoli zadoščeno, in se zaveda, da ju najverjetneje ne bodo nikoli našli, a vztraja pa pri nadaljnem iskanju, saj si ne želi, da bi se dogodek lahko kadarkoli ponovil.

Z. V.

Sorodno

Zadnji prispevki

Kaznovali bi totalitarne simbole – bodo najprej začeli pri sebi?

Levica bi spremenila kazenski zakonik in kaznovala uporabo nacifašističnih...

Akademsko društvo Pravnik s kritiko nad odločitvijo DZ o priznanju Palestine

Akademsko društvo Pravnik je ostro kritiziralo nedavno odločitev državnega...