Ko se preverjanje dejstev na POP TV sprevrže v politično manipulacijo (1): Tako so izjavo Zvera o arbitraži podlo označili za neresnico, čeprav dejstva govorijo drugače!

Datum:

Na komercialni televiziji POP TV je v ponedeljek potekalo soočenje pred nedeljskimi evropskimi volitvami. Izjave posameznih kandidatov so bile, kot že nekajkrat pred tem, tudi tokrat analizirane v tako imenovani rubriki Dejstva. Pri tem se je ponovno izkazalo, da so na POP TV pravi mojstri manipulacije in spreobračanja resnice. Izjavo dr. Milana Zvera, da bi v bilateralnih pogovorih s Hrvaško lahko iztržili boljši izid kot z arbitražo, so namreč označili za neresnico, čeprav dejstva, ki jim pritrjujejo tudi številni ugledni strokovnjaki, govorijo popolnoma drugače. 

                   

V ponedeljek je na komercialni televiziji POP TV potekalo soočenje pred nedeljskimi evropskimi volitvami, ki so se ga udeležili vodilni kandidati Milan Zver (skupna lista SDS in SLS), Irena Joveva (LMŠ), Tanja Fajon (SD), Violeta Tomič (Levica), Angelika Mlinar (SAB), Ljudmila Novak (NSi) in Igor Šoltes (DeSUS).

Med drugim je beseda tekla tudi o sodbi mednarodnega arbitražnega sodišča iz leta 2017, ki je za Slovenijo pomenila neuspeh, saj je naša država z njo izgubila petino Piranskega zaliva ter dobila služnostno območje čez hrvaške teritorialne vode za dostop do mednarodnega morja. Ob tem je tudi Trdinov vrh pripadel Hrvaški, na južni meji pa je obtičal celo Joško Joras. Glede omenjene arbitražne razsodbe, ki jo Hrvatje zavračajo kljub temu, da je bila po vseh realnih ocenah njim v prid ter v škodo Sloveniji, je Zver povedal: “V bilateralnih pogajanjih lahko dobimo več.” Omenjeno Zverovo izjavo so na POP TV preverili v v tako imenovani rubriki Dejstva.

Pri tem pa se je ponovno izkazalo, da so na POP TV pravi mojstri manipulacije in spreobračanja resnice. Zverovo izjavo so namreč označili za neresnično ter to utemeljili takole: “Izkušnje kažejo, da bi nas ponovno odpiranje bilateralnih pogajanj postavilo na začetek iskanja rešitve mejnega vprašanja, zato Zverova izjava ne drži.” Da gre pri omenjeni obrazložitvi za popolno laž, je evidentno. Slovenija je namreč pred arbitražno razsodbo imela odprt dostop do odprtega morja, hkrati pa smo z arbitražo tudi na kopnem več izgubili kot dobili.

Na omenjeno laž glede arbitraže so se številni odzvali tudi na Twitterju. Dr. Božo Predalič je pri tem poudaril, da na POP TV že v obrazložitvi negirajo sami sebe. Vrnitev na začetek bi bila namreč po njegovo odlična rešitev, saj smo takrat imeli “neposreden stik z odprtim morjem, nadzorovali smo cel Piranski zaliv, imeli zaselke na drugi strani Dragonje ...”.

Podobnega mnenja kot Predalič je tudi Peter Šuhel, ki je v odzivu na Twitterju poudaril, da Zverova izjava drži, saj je Hrvatom v “interesu reševanje na bilateralni način, ker ne želijo arbitraže z ostalimi sosedami, zato bi bili pripravljeni popustiti na morju“.

https://twitter.com/PeterSuhel/status/1130562669780578311

Da bi bila bilateralna pogajanja glede meje boljša rešitev, meni tudi strokovnjak za mednarodno pravo
Dejstvu, da bi bila bilateralna pogajanja glede meje s Hrvaško za Slovenijo boljša rešitev, pritrjuje tudi strokovnjak za mednarodno pravo in nekdanji član slovenske pogajalske ekipe v sporu s Hrvaško Miha Pogačnik, ki meni, da je arbitražna razsodba posledica slabega arbitražnega sporazuma. Arbitražna razsodba je po njegovo za Slovenijo izrazito neugodna, saj izgubljamo dele slovenskega ozemlja ter izhod na odprto morje, praktično vsi vitalni slovenski interesi so zanemarjeni. “Tukaj se strinjam z gospodom Janezom Janšo, da je arbitražna razsodba neugodna. Kar zadeva samo možnost bilateralnega dogovarjanja, pa mednarodno pravo in mirno reševanje sporov vselej dopuščata možnost, da državi sedeta za mizo, da sporazum preoblikujeta, nadgradita ali pa da se dogovorita povsem drugače.” Na vprašanje, ali bi bil dvostranski sporazum za Slovenijo ugodnejši, je Pogačnik odgovoril: “Za Slovenijo si skoraj ne znam predstavljati, da bi bil izid bilateralnih pogajanj bolj neugoden, kot je ta sedaj.”

Miha Pogačnik (Foto: STA)

M. D.

Sorodno

Zadnji prispevki

Klakočarjeva užaljena, ker nesojenega partnerja na slavnostno sejo spet ne bo

Premier Golob se bo na predvečer dneva državnosti udeležil...

Francoska desnica pripravljena voditi državo

Da so pripravljeni vladati Franciji, je na programski konferenci...