Kočevje: Škoda ocenjena na 36 milijonov evrov

Datum:

Nadzorni svet družbe Melamin se je včeraj na izredni seji seznanil s posledicami četrtkove hude industrijske nesreče. Po besedah direktorja Srečka Štefaniča so nadzorniki izrazili zaupanje v predstavljen načrt sanacije. Uprava jih je seznanila tudi s škodo, ki jo ocenjuje na okoli 36 milijonov evrov.

Nadzornike je uprava obvestila, da je izplačala plače za pretekli mesec in da imajo izpad plač zavarovan. Plače zaposlenih ostajajo pol leta enake.

Nadzornikom je bil predstavljen načrt postopnega zagona proizvodnje. Določen, sicer manjši del proizvodnje je namreč ostal nedotaknjen in ga lahko zaženejo v razmeroma kratkem času. Nekateri manjši deli podjetja bi lahko spet zaživeli v treh mesecih, kot so kotlovnica ali enota obutvene industrije, pri drugih bo sanacija dolgotrajnejša.

Celotna proizvodnja bi lahko znova stekla čez leto in pol.

Čiščenje in dekontaminacija v podjetju še potekata. Načrt za čiščenje vnaprej bo pripravil notranji štab civilne zaščite. Nekatere stavbe so že delno sanirane, delno so že prekrili tudi poškodovane strehe.

Zaposleni v podjetju trenutno v glavnem koristijo dopuste in še niso na čakanju, naj bi se pa v podjetju kmalu odločili, katere ekipe potrebujejo in katere delavce bodo dali na čakanje. Po Štefaničevih besedah so nekatera lokalna podjetja tudi že ponudila zaposlitve delavcem, ki v Melaminu ne bi imeli dela.

Kočevski občinski svet se je nato na izredni seji seznanil z nesrečo v Melaminu. Imenovali so posebno komisijo, katere cilj bo spremljati aktivnosti, povezane s sanacijo podjetja. Komisijo bo vodil poveljnik kočevskega štaba Civilne zaščite Antun Gašparac, redno bodo poročali o sanaciji.

Komisija bo imela tudi nalogo preučiti možnosti umestitve podjetja na drugo lokacijo, zlasti takrat, ko bo širilo programe, ki se nanašajo na delo z občutljivimi substancami.

Na seji občinskega sveta sicer ni bilo slišati kritičnih besedah na račun podjetja Melamin, pač pa obžalovanje in skrb, da se takšne nesreče v prihodnje prepreči, poroča STA. Med drugim je bilo slišati, da pač živijo v okolju, kjer imajo kemično industrijo, in da je treba iti naprej.

Nekatere je zanimalo, ali je možno proizvodnjo prestaviti na drugo lokacijo, Štefanič pa je pojasnil, da gre za zelo povezane sisteme, ki jih je delno praktično nemogoče prestaviti drugam, prestavitev celotne proizvodnje pa bi bila zelo draga.

Slišati je bilo tudi, da se gre le hitri in učinkoviti intervenciji gasilcev in drugih zahvaliti, da razsežnosti nesreče niso bile še hujše.

Po besedah poveljnika intervencije Leona Behina je po eksploziji rezervoarja, v katerega so po pomoti pretočili nezdružljivo snov, obstajala tudi nevarnost eksplozije velikega rezervoarja metanola, a ga je gasilcem uspelo še pravočasno ohladiti. Pri tem je bila ključna pomoč drona s termovizijsko kamero, s katerim jim je na pomoč priskočila Slovenska vojska, in ki je pokazal, kateri deli se nevarno segrevajo.

Vsi, ki so v nesreči utrpeli škodo, lahko to prijavijo na Zavarovalnici Sava, prav tako je Melamin oblikoval sklad, s katerim bodo pomagali družinam v nesreči umrlih.

Moja-Dolenjska

Sorodno

Zadnji prispevki

Trump Bidna označil za najslabšega predsednika v zgodovini ZDA

Nekdanji ameriški predsednik in republikanski predsedniški kandidat Donald Trump...

[Video] 94-letnega Lojzeta iz vozička spravila frajtonarica

Na Radiu Ognjišče poteka čudovita dobrodelna akcija Dobro delo dobro dene, ki...

[Video] Nov Golobov ‘mimostrel’ – še pred dnevi hvalil vitalnost Bidna

Premier Robert Golob je še pred nekaj dnevi hvalil...