Količine žita pod blokado Rusije bi se lahko do jeseni potrojile

Datum:

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes opozoril, da bi se lahko zaloge žita, ki ga Ukrajina zaradi ruske blokade ne more izvoziti, do jeseni potrojile. Razmere na vzhodu Ukrajine, kjer sedaj potekajo srditi spopadi z ruskimi silami, je označil za težke, vendar ukrajinske sile vztrajajo proti številčno močnejši ruski strani.

                   

Količina žita, namenjenega za izvoz, ki je blokirano v Ukrajini zaradi vojne, bi se lahko do jeseni potrojila in bi lahko znašala 75 milijonov ton, je dejal Zelenski v izjavi za novinarje v Kijevu.

Trenutno je blokiranih od 20 do 25 milijonov ton žita, jeseni pa bi se ta številka lahko povečala na 70 do 75 milijonov ton,” je povedal ukrajinski predsednik, čigar država je bila pred rusko invazijo četrta največja izvoznica pšenice in koruze na svetu, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Blokada namreč povzroča strmo rast cen hrane po celem svetu.

Ukrajinske sile se dobro držijo proti številčno močnejšemu sovražniku
Zelenski je novinarjem spregovoril tudi o razmerah v Donbasu na vzhodu države, kjer sedaj potekajo najbolj srditi spopadi med ruskimi in ukrajinskimi silami. V nedeljo je tudi sam obiskal vzhodno frontno črto, da bi se iz prve roke seznanil s stanjem operacij ukrajinske vojske. Ukrajinske sile “se dobro držijo” proti ruskim silam v mestu Severodoneck, a jih te številčno prekašajo in so “močnejše”, je dejal Zelenski, ki je razmere na vzhodni fronti opisal kot “težke”.

Foto: epa

Severodoneck in sosednji Lisičansk “sta danes mrtvi mesti“, je dodal. V Severodonecku je po njegovih besedah še vedno med 10.000 in 15.000 civilistov, ki jih že tedne bombardira rusko topništvo. Severodoneck je strateško pomembno mesto v vzhodnem Donbasu, kamor je Rusija v zadnjih tednih usmerila glavnino svojih napadov, poroča STA.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Prestrašena levica orkestrira medijski pogrom nad evropsko poslansko

Le nekaj dni po razglasitvi hudega poraza levice na...

Rutte se je pisno “opravičil” Madžarski

Nekdanji nizozemski premier Mark Rutte se je pisno opravičil...

Evropska poslanka Romana Tomc postala podpredsednica največje politične skupine v Evropskem parlamentu

Evropska poslanka Romana Tomc iz vrst največje opozicijske stranke...

Nad omrežje Jankovićevega tesnega prijatelja ZDA uvedle sankcije

Tesnega prijatelja ljubljanskega župana Zorana Jankovića, predsednika Republike Srbske Milorada...