“Akademiki” Foruma za demokracijo so toksični ekstrakt sovraštva in sramota za svojo stroko

Jože Biščak (Foto: Demokracija)

Nikakor ne mislim biti odvetnik zdravniku Blažu Mrevljetu, saj se zna sam braniti pred napadi kot je zadnji s strani vas, samooklicanih akademikov (Foruma za demokracijo), ki ste bolj kot ne v sramoto svojim nazivom, s katerimi se kitite. A moram se oglasiti, ker me je zmotil del, zaradi katerega bi bilo boljše, da se vsedete na prvi raketoplan in se odpravite proti Marsu.

Kot odziv (TUKAJ) na Mrevljetov zapis na družbenem omrežju Twitter (TUKAJ) ste med drugim zapisali, da od zdravnikov pričakujete “izogibanje politično motiviranemu demoniziranju drugače mislečih”. Pustimo ob strani, da priznanemu zdravniku odrekate pravico, da je politično, ideološko in drugače opredeljen, mene je zbodlo, da mu očitate demoniziranje drugače mislečih.

Prekleto, kje ste bili jeseni leta 2018, ko so mediji, ki se ideološko in politično spogledujejo z levico, ter politika demonizirali revijo Demokracija? Niste se oglasili niti, ko je takratni predsednik vlade Marjan Šarec pozval državna podjetja, naj ne oglašujejo več v medijih, ki širijo domnevno nestrpnost. Čeprav ni izrekel imen, so vsi vedeli, o kom govori. To je bila nezaslišana zloraba oblasti v politične namene, neposredna grožnja s položaja politične moči. Stisnili ste rep med noge in bili tiho! Celo več: Namesto da bi požugali Šarcu in ga opozorili, da zlorablja oblast, ste nekateri izmed vas komedijantu ploskali in mu izrekali podporo, Društvo novinarjev Slovenije je Demokracijo in mene ovadilo.

Naš “greh” je bil samo ta, da smo odkrito in glasno (z zapisi in naslovnicami) nasprotovali doktrini odprtih mej in LGBT agendi ter opozarjali na nevarnosti islamizacije Evrope in kriminala, ki ga s seboj z ilegalnimi prehodi meje prinašajo nepoklicani migranti. In hujšega demoniziranja drugače mislečih, kot je to storil Šarec, si težko zamišljam.

Svoboda govora velja za tiste z drugačnimi stališči
Nekateri izmed vas ste pisatelji, drugi samo “pisatelji”, tudi člani Društva slovenskih pisateljev (DSP). Ali veste, kaj je ta združba, katere člani ste nekateri izmed vas, jeseni 2018 zapisala ob napadu na revijo Demokracija (zaradi pisanja, da v Evropo prihaja kultura posilstev –  TUKAJ)? ” …. tudi če bi statistične številke govorile o množičnih posilstvih slovenskih žensk s strani (temnopoltih) migrantov, bi bila naloga medija, kot je Demokracija, spodbujanje državljanov k strpnosti,” je bilo med drugim zapisano v pisateljskem odzivu. Odrekli ste nam pisanje resnice, vsem ženskam, ki so bile žrtve posilstva, pa sporočili, naj bodo strpne do svojih posiljevalcev. Pisatelji pa taki, ja.

Foto: Demokracija

Ravno vi, ki se kitite z doktorskimi naslovi, nekateri ste celo akademiki, bi se morali postaviti v prvo vrsto, ko je treba braniti svobodo izražanja. Svoboda govora ni samo to, da poveš svoje mnenje in poslušaš druge, s katerimi se strinjaš. Svoboda govora je predvsem to, da poslušaš in daš možnost govoriti drugim, ki imajo diametralno nasprotne poglede od tvojih. Četudi se ti zdijo ideje nasprotne strani slabe, četudi se vam zdi govor drugega popolnoma nesprejemljiv in nespodoben, mestoma celo škodljiv in žaljiv za posameznika ali določeno skupino, je svoboda govora to, da se takim idejam zoperstaviš s svojimi idejami in pogledi. Vi pa ste zoper Mrevljeta ubrali taktiko demoniziranja in cepetanja, ter klasičnega udbovskega tožarjenja in klicanja raznim institucijam, naj zaradi zapisanega Mrevljeta sankcionirajo.

Ne gre za intelektualce, temveč privržence diktature
Vi niste samo tista mentalno pohabljena rokovnjaška druščina, ki jo F.A. Hayek opisuje v eseju Intelektualci in socializem, ste hujši. Imate se za liberalne, a tožarite na vse strani neba, ko vas ali katerega izmed vas zbode kdo, ki ne sodi v vaš zatohel krog. Menite, da ste strpni, ker naj bi bili taki inteligentni ljudje, a v resnici ste prepričani, da vsi “pametni” mislijo kot vi, kar je tipično razmišljanje zmedenih osebkov, ki so ujeti v svoj ideološki milni mehurček. Človek bi pričakoval, da boste kot intelektualci (saj se imate zanje, mar ne) zapolnili več desetletno intelektualno vrzel in ljudi navdihovali s svobodo, a zdaj se kažete (ne samo s tem pismom o Mrevljetu) za privržence diktature, ki od časa do časa (kot bi nekdo iz ozadja pritisnil na gumb) potolčete po pločevinastemu loncu. Zato ste v sramoto svojim nazivom, ste toksični ekstrakt sovraštva do drugače mislečih, čeprav z vso gorečnostjo verjamete, da je ravno obratno.

Veste, kaj ima Blaž Mrevlje zapisano na svojem Twitter profilu? Takole gre: “Mogoče nisem šel tja, kamor sem nameraval, vendar mislim, da sem končal tam, kjer sem nameraval biti.” Citat Douglasa Adamsa. To je Blaž Mrevlje. Nisem imel pogosto opravka z njim, a kot takega ga poznam. Takega ga ima večina nas rada. In doktor pred imenom in priimkom Blaža Mrevljeta odtehta vse vaše nazive skupaj!

Jože Biščak