Ali res samo desni populizem?

Foto: STA

V zadnjem času, to je neposredno pred evropskimi volitvami, ki bodo koncem maja, lahko slišimo ali preberemo v “mainstream” medijih, da Evropo, kot jo poznamo, evropsko demokracijo, spoštovanje človekovih pravic in svoboščin in ne na zadnje evropski življenjski standard za vse ogroža desni populizem. Ta pojem največkrat povezujejo z osebnostmi, kot so Marine Le Pen, Matteo Salvini, Viktor Orban in drugi. Ne bi želel opravičevati pogledov in stališč katerega koli od naštetih, moram pa priznati, da medijska gonja proti pravkar omenjenim in drugim populistom v meni vzbuja vtis, da gre za poizkus te osebnosti ožigosati z nečim nedefiniranim, v konkretnem primeru s populizmom, in potem temu pojmu dati izredno slabšalni pomen in jih tako politično onemogočiti. V ne tako davni preteklosti so pri nas za diskreditacijo oseb, ki ji je pogosto sledila tudi eliminacija, služile oznake, kot sta kapitalist in kulak. Ob tem bi od “mainstream” medijev pričakoval vsaj toliko novinarske etike, da bi jasno definirali pojem populizem in jasno odgovorili na vprašanji, ki se postavljata sami po sebi: ali je populizem res samo desni in ali ne obstaja tudi levi populizem?

Tema dvema vprašanjema se sam nikakor ne mislim izmikati. Zato bom to kolumno nadaljeval z definicijo populizma, kot ga jaz razumem. Zame je populizem vsako politično gibanje, ki volivcem obljublja na videz ali največ kratkoročno vabljive rešitve, čeprav se dobro zavedajo, da so te neuresničljive ali pa bodo že srednjeročno, če ne to, pa zagotovo dolgoročno povzročile nemajhno škodo. Pri tem populisti računajo, da se večina volivcev ne ukvarja z analizami političnih in gospodarskih dogajanj ali teh celo ni vešča. Populisti tako poskušajo za pridobivanje glasov izkoristiti nepoznavanje ali neznanje volivcev. Populizem je torej v bistvu prevara volivcev.

Če uporabim zgornjo definicijo populizma in pogledam proti desni, ga najdem vsaj pri skrajnih nacionalistih in evroskeptikih. Ti izkoriščajo nepoznavanje večine volivcev, kako Evropska unija deluje in kako je njen obstoj vplival na gospodarsko rast, produktivnost in življenjski standard v Evropi, in slikajo svetlo prihodnost po izstopu iz EU, za kar se oni zavzemajo. Jasno je, da bi s prispevkom za Bruselj zelo kratkoročno lahko rešili kakšen minoren problem, ustvarili pa bi slabo gospodarsko klimo in zato pešanje nacionalnega gospodarstva in znaten padec življenjskega standarda. Računajo na to, da se nepoučeni volivec ne zaveda, da nobena evropska nacionalna država ni samozadostna, in da misli le od danes do jutri, pojutrišnjem pa mu je že daljna in zato nepomembna prihodnost. O desnem populizmu tu ne bi nadaljeval, saj o njem na široko pišejo v naših “mainstream” medijih.

Že zaradi objektivnosti pa moram pogledati tudi proti levi. Če stanje tam ocenjujem po istih kriterijih, ki sem jih uporabil na desni, moram ugotoviti, da je tam  populizma bistveno več, čeprav o njem naši “mainstream” mediji ne pišejo. Na levi lahko opazimo skrajno populistično obnašanje celo pri strankah, ki se deklarirajo kot levo-sredinske. Obljubljajo več socialne države, socialno Evropo, dvig socialnih transferjev in plač, ne da bi upoštevali realne možnosti. Kot tipična primera populističnega obnašanja sedanje slovenske vlade lahko vzamemo pred nedavnim sprejeti proračun ali pa dvig plač. Sprejeti proračun je za dan ali dva največ pa za mesec dni razrešil nekatere probleme. Že v marcu pobrani davki pa bodo, kot vsa strokovna javnost napoveduje, pokazali, da je ta proračun finančno nevzdržen. Zato bo oslabil gospodarsko rast in zmanjšal konkurenčnost podjetij na evropskem trgu. Čeprav je sprejeti proračun škodljiv za dobrobit Slovenije, so se pa vladne stranke na ta račun poenotile in si z njim zagotovile še vsaj leto dni vladanja, seveda vladanja v lastno, ne v korist državljanov. Torej ima oblikovanje in sprejemanje proračuna vse značilnosti populističnega dejanja, kot sem ga definiral uvodoma. Drugi tak primer populistične politike sedanje vlade je dvig plač v začetku letošnjega leta. Ta je res prinesel vladi in LMŠ v februarskih anketah dvig popularnosti. Najkasneje marca pa so bili vsi, ki so se še pretekli mesec veselili dviga, čeprav neznatnega, osebnih dohodkov, nemalo razočarani nad podražitvami, ki so jim vzele več, kot so z dvigom plač dobili. Tudi to dejanje lahko označimo kot populistično.

Če pogledam še bolj v levo, kjer so zagovorniki neo-socializma združeni v Levici, ne vidim ničesar, razen populizma, obljub o socialni državi, ki bi v najkrajšem času vodila v revščino za vse. Vendar je za nekatere moje sodržavljane Venezuela predaleč, da bi videli do tja, na gospodarski propad komunistične Evrope v osemdesetih letih preteklega stoletja pa so že pozabili. Pozabili so na to, da če si na primer hotel oprati svoje perilo, si moral po prašek v Avstrijo ali Trst, in ravno tako po milo, če si se hotel umiti. Takrat smo imeli svojo Venezuelo doma. Skratka, kot višek populizma vidim socialistično-komunistično ideologijo, ki obljublja enakost in blagostanje, dejansko pa vodi k enakosti v skrajni revščini za vse. Dvomim, da vsaj nekateri v Levici tega ne vidijo, vendar se zanašajo, da so “uspehi” njihove ideologije od slovenskega volivca dovolj oddaljeni v prostoru ali času. In zakaj kot pravi populisti ne bi v tej prevari vztrajali, saj jim to prinaša nekaj sedežev v parlamentu in poslanske plače. Takih plač v gospodarstvu nikoli ne bi imeli.

Prof. dr. Andrej Umek (Foto: STA)

Populizem je tako pri nas kot tudi v Evropi resen problem. Doma je pri ekstremni desnici in preko celotnega levega dela spektra. Je nevaren za našo, evropsko demokracijo, saj vara volivce z lažnimi obljubami in prikriva njihove realne posledice. To otežuje volivcu realno presojo, saj zabrisuje povezave med obljubami in posledicami. Tako pri nas kot drugje v Evropi se je pokazalo, da soočanje s škodljivim populizmom na političnem parketu, na primer v DZ, ni dovolj uspešno. Čas za soočanja in poglobljene analize je vse preveč omejen. Resničen branik proti širjenju tako levih kot tudi desnih populističnih idej so lahko le “mainstream” mediji, ki pa se, vsaj pri nas, te svoje vloge, rekel bi poslanstva, ne zavedajo v polni meri. Tako vse od začetka gospodarske krize leta 2008, ki je spodbudila rast tako levega kot tudi desnega populizma, v naših “mainstream” medijih še nisem naletel na članek, ki bi analiziral ideje in posledice levega populizma. Res škoda.

Prof. dr. Andrej Umek

 • garfi

  največji populisti so levičarji, ker njihove laži so še vedno popularne

  • traktor

   Je pa res, da bi se desni vsaj do ene zmage lahko kaj naučili od njih. Dejstvo je, da levaki znajo nafukat rajo. V tem so naravnost odlični. Rajo nafukajo tako, da ta šele po dobrih 3 letih potuhta, da so nafukani. Takrat jih pa že nategnejo po drugi, skoraj enaki metodi.

   • garfi

    če bi bili vsi isti koga pa bi potem levaki nafukali
    tako moramo obstajati enaki in malo bolj enaki

 • Peter

  ja glejte, če je to, ta polpulizem al kva je že, kej slabga, pol je zihr desn, no.

  • hladnik

   Peter je levi provokator .

   • Peter

    Ja, ti si me pa hitr pogruntu, no.

   • Mare Kranjc

    Ni, motiš se! Na začetku sem bil tudi sam tega mnenja. Po nekaj prebranih komentarjih sem razumel za kaj gre. Peter na sarkastičen način pokaže na pristranskost mainstream medijev. V resnici se norčuje iz njih.

 • Poserjemsenavse

  Ni važn kdo voli,važn kdo šteje

  • SIMON ROZIC

   Tudi to je čista resnica! Stare udbaške podkupljive starce se pa res da
   prepričat, samo omeniš jim ,da gre za Tita! ( pa kašnega jurčka priložiš, de)

 • Franjo Trojner

  Populizem gor, populizem dol, neizpodbitno dejstvo je, da so zadnje 4 leve vlade: Pahorjeva, Alenkina, Cerarjeva in Šarčeva čisto dotolkle Slovenijo in z njo vred veliko večino navadnih državljanov.
  Njihov izmerljiv rezultat je porazen javni dolg, mizerne plače in penzije ( ki so vsaj 3 krat manjše, kot v Avstriji), zafurana tranzicija, zafurana arbitraža, zafurano zdravstvo, nepravna država, šibka demokracija, vsaka odsotnost nacionalne zavesti itd…
  Dejstvo, ki mu ne gre oporekati je, da zaradi odsotnosti lustracije Slovenija nikoli ne more postati druga Švica! Vprašajte Kučana zakaj državljani Slovenije pod vladavino politične levice skoraj ves čas naše samostojnosti še vedno ne živimo človeka vredno živlenje???

  • hladnik

   ” … neizpodbitno dejstvo je, da so zadnje 4 leve vlade: Pahorjeva, Alenkina, Cerarjeva in Šarčeva čisto dotolkle Slovenijo in z njo vred veliko večino navadnih državljanov….”

   To pa je čista RESNICA
   “Resnica je edina stvar, ki se ne more olepšati in brez katere se propade.”
   Edmond Eugene Alexis Rostand

  • ROMAN Naprudnik

   in seveda šolstvo!

 • soc

  Dobro napisano, čeprav g. Umek ne daje odgovora na vprašanje, ki si ga sam zastavlja. Kaj de facto je populizem?

  Za sicer LDS/ZSMS-ju specifično vsegliharstvo značilen je uvod, kjer so na tnalu trije izpostavljeni voditelji nove desnice, zapriseženi sovražniki kulturnega marksizma in njegovih pojavnih oblik. To mi vzbudi resen dvom. In porodi vprašanja.

  Ve se, kaj je “populus”. Vsaka politika želi apelirati na večino volilcev. Je torej populistična? Je populistična, če zmaga na volitvah? Je populizem apeliranje na populacijo z IQ<100? Na brezposelne in tiste s plačo pod poprečjem?

  Je konkretno klen zagovor narodne zavesti, domoljubja “desni populizem”, cenjeni g. Umek? Saj oba veva, da že a priori nagovarja krepko manj od polovice tistih 80% volilnega telesa, ki jih tvorijo Slovenci; pretežno le potomce po vojni zdesetkanih meščanov in premožnejših kmetov?

  • ROMAN Naprudnik

   strašno pameten!

  • stajerc5

   Uf, dobro, le zelo malo jih je, ki bodo ali so to tvojo misel razumeli.

 • xtc

  Največji populisti so levičarji,saj vedno obljubljajo eno in isto laž,ki ne deluje pa vsakič pravijo ,da zdaj pa bo pe se vedno konča enako-vedno propadejo.

 • tohuvabohu

  Rdečkarji so si našli nove sovražnike. Zdaj niso več najhujši peklenščki neoliberalci, ampak populisti. Ti levi bedaki seveda ne vedo, da pojem populizma ni vezan na določeno politično opcijo in da nič ne pove o VSEBINI, ampak le o metodah v javnem nastopanju. Pozabljajo pa tudi, da so sami svetovni prvaki v tem športu.
  Beseda “populist” je postala zmerljivka, psovka in etiketa, torej bi morala pri priči izginiti iz javnega govorjenja. Kdor koga označi za populista, ga obdolži, da ne misli tega, kar govori, ampak se pretvarja in laže ljudem v obraz.

 • Olga101

  Populizem so vpeljali levičarji, da bi ustavili ZDRAVO pamet in SVOBODO govora!

 • Get Smart

  Ah, Umek, ob takih kolumnistih še MURGL JUGOKOMI medijev ne rabimo.
  .
  LEVO-desno je NEOBSTOJEČ BULŠITIZEM, je onanija za oprane ljudi in seveda za oprane watchdogove (torej za izrodke kaviaržido KOMINTERNE in njenih MUSLIČcKULTI in ostalih SERBUSOV=hlapcev).
  .
  TI nisi ponudil kake definicije populizma, ampak si ponovil kaviaržidoKOMINTERNISTIČNO nabijancijo o PSEVDOdefiniciji populizma.
  .
  POPULIZEM pomeni samo in LJUDSKIZEM = je drkarija kot
  KOMUNIZEM = SOCIALIZEM = FAŠIZEM = SUŽNJELASTNIŠTVO z vedno kao “novimi obrazi”,
  je skratka prazen kalup, v katerega kaviaržidoKOMINTERNISTIČNI propagandni aparat UTURI, kar se mu zahoče, bebčiji pa potem gledajo, kako trava rase in kamenje cveti.
  .
  POJMI, ki imajo JASNE in NEDVOUMNE pomene so:

  LAŽ, podtikanje, blatenje, zavajanje, natolcevanje, drkanje …
  in to dela KAVIARžidoKOMINTERNA po vsem svetu in tu seveda njena MURGL KOMUNISTIČNA JUGOSLAVIJA.
  .
  In ljudje tega pač ne počnemo, ker smo ljudje, za razliko od MURGL JUGOKOMUNISTIČNIH ali katerihkoli kaviaržidoKOMINTERNISTIČNIH psov v Evropi ali po svetu.
  .
  Kao neki KAOdesni so vsi po vrsti kaviaržido POTURICE.
  .
  POMNI: levo-desno je AGITPROPAGANDI trik za farbat ljudi. Pika.

  • Get Smart

   Izbijte si iz glavičev FLOSKULE tipa “leva politična opcija” in “desna politična opcija”,
   saj česa takega na tem svetu ni. Na svetu ni DRŽAVE, ki bi se imenovala ali bila leva/desna.
   Na svetu sta 2 RAZLIČICI (“opciji” nje) pri DRŽAVOTVORNOSTI in pri DRŽAVNOSTI (POLITIKA=državnost, državotvornost, skrb za politejo…):

   I. –kaviaržido KOMINTERNISTIČNA država = KOMUNIZEM = SOCIALIZEM = FAŠIZEM = NACIONAL SOCIALIZEM = FEVDALIZEM = MUSLIćKULTIZEM = ČETNICIZEM = USTAŠIZEM = kozojebizem = vukojebizem = transićizem = satanistično SUŽNJELASTNIŠTVO =

   red razredov =
   1. prvorazredne gazde = krvosesi
   2. drugorazredni psi čuvaji = WATCHDOGOVI
   3. brezpravni sužnji = LJUDJE
   = skratka “”””KULTURA SMRTI””””
   in
   pa
   II. – DRŽAVA / POLIS / POLITEJA LJUDI,
   kjer vlada RESNICA, PRAVICA, PRAVO, DOBRI ČLOVEŠKI ODNOSI, DOMOLJUBJE, RODOLJUBJE … skratka “”””KULTURA ŽIVLJENJA”””,
   ki smo jo
   Slovenci podarili ljudem tega sveta.

   Pamet v glavo.

   • Get Smart

    In izbijte si iz glavića poturjeno drkarijo MAINSTREAM mediji,

    ker NISO MAINSTREAM, ampak so stranski strrream, mrtvi stream, pederski stream …
    .
    Pa jebala vas nepismenost in papagajsko ponavljanje floskul iz kaviaržidoKOMINTERNISTIČNIH in MURGL JUGOKOMUNISTIČNIH MEDIJEV.

 • Get Smart

  Ponovimo in PIŠITE SI ZA UHO
  o napačno imenovanem oz. POTURJENEM t. i. “mainstreamu” nje.
  .

  “Mainstream”
  T. i. “mainstream” mediji – seveda napačno imenovani “mainstream” mediji – so VSI v lasti ali pa v totalni oblasti zločinske MURGL KOMUNISTIČNE JUGOSLAVIJE (FORUM 21) in seveda NISO mainstream mediji, pač pa so dejansko NASPROTJE mainstreama, saj ne sledijo in ne predstavljajo mišljenja (in početja) glavnega dela/toka populacije, kar je nujen pogoj za mainstreamovstvo.
  .
  Morda bo lažje razumljivo, če se spomnimo na referendum o kaviaržidoKOMINTERNISTIČNO MURGL JUGOKOMUNISTIČNIH PEDERSKIH posvojitvah otrok – to oni tako ali tako počno, toda zadevo želijo uzakoniti nje:

  ZA koga/kaj so delali t. i. “mainstremovci”. ZA koga/kaj?
  –ZA Tita, Partijo, Jugoslavijo, to je
  –ZA pedofila, ZA pederstvo,
  –ZA MURGL JUGOKOMUNISTIČNO uničenje SLOVENSKE družbe = 200.000 glasov

  in
  za nepedersko družbo, za mamo, očeta, otroke … = 400.000 = MAINSTREAM
  .
  MURGL JUGOKOMUNISTIČNI “stream”, je protitok/kontrastream, stranski stream, mrtvi tok reke = 200.000
  Razumete, “glavni tok” vs “proti tok” oziroma njegove mrtve deviacije.
  Res pa je, da KPJ preko trobil (medijev) v svoji lasti in oblasti (preko 99 % medijev v državi) prikazuje patologije in mrtve streame kot mainstreame, a vendar je to le agitprop, je pozorišna predstava:
  “… njih ćemo povezati uza se pozorišnim predstavama i ostalom propagandom …” (Moses Moša Pijade, desna roka tovariša JOSEPHA BROTZA TITA = dva ZLOČINSKA kaviaržido KOMINTERNISTIČNA pedera nje).
  Ti mediji F O R U M A 21 (delo, dnevnik, večer, … tvkućan, pop, kanalizacija, planeti … večina radijev, takorekoč vse rumene revije (lejdi, one, jane …)) so torej dejansko NASPROTJE mainstreama, saj predstavljajo in zastopajo:

  – subkulturo
  – kontrakulturo
  – sledilce kulta.

  1. subkultura – MURGL JUGOKOMUNISTIČNI KOMUNIZEM (laž, rop, požiganje, klanje otrok) in brozovskopionirski pedophfilizem ter ostalo deviantno obnašanje seveda NE SPADA v slovensko kulturo, ki je na Slovenskem “mainstream”.
  “Mainstream” Slovenije in Slovenstva je spoštvanje življenja, spoštovanje poštenja, spoštovanja resnice, spoštovaje očeta in matere, spoštovanje prava in pravice, spoštovanje demokracije.

  2. kontrakultura – že iz zgoraj naštetega lahko dojamete, da imamo opraviti z zločinsko MURGL JUGOKOMUNISTIČNO kaviaržidoKOMINTERNISTIČNO SATANISTIČNO kontrakulturo, ki je dejansko po vsem svetu znana kot “kultura smrti” – preko 100 milijonov žrtev; preko 200.000 zaklanih slovenskih otrok, z besedami srbskokaviaržidovskega KOMINTERNISTIČNEGA klavca (namestnika pedofila JOSEPHA BROZA TITA) MOSESA MOSHE PIJADEJA:
  “Potrebno je zato stvoriti toliko mnogo beskućnika, da ovi beskućnici budu većina u državi. Stoga mi moramo da palimo. Pripucaćemo pa ćemo se povući. Nemci nas neće naći, ali će iz osvete da pale sela.
  … Mi od njih moramo načiniti beskućnike, proletere… Samo nesrećnici postaju komunisti, zato mi moramo nesreću stvoriti, mase u očajanje baciti, mi smo smrtni neprijatelji svakog blagostanja, reda i mira…” (MOSES MOSHA PIJADE, avnoj).

  3. sledilci kulta – https://www.youtube.com/watch?v=ifydoT0v3J8
  – “Druže Tito, mi ti se kunemo, da sa tvoga puta ne skrenemo!”
  – “Druže Tito, mi ti se kunemo, pobedit ćemo!”
  – “Evviva communismo!”
  – “Bandiera rossa la triumfera!”
  .
  Pamet v glavo.

 • Get Smart

  Vsi -izmi (KOMUNIZEM=SOCIALIZEM=FAŠIZEM=POPULIZEM …)
  so kaviaržido KOMINTERNISTIČNI “izumi” za farbanje ljudi.

  Vse te izme vam kaviaržidoKOMINTERNA enega po nega ponudi, ko vam za časa enega pobere vse, kar imate.
  Vsi ti izmi so kaviaržidoKOMINTERNISTIČNO, babilonsko, perzijsko, rimsko, bizantinsko, jugokomunistično you name it nje SUŽNJELASTNIŠTVO.
  .
  Pamet v glavo.

  • Get Smart

   Pomni, kaj so ti položili v zibko:

   SLOVENSKA politika je SKRB ZA SLOVENSKI POLIS = POLITEJO = DRŽAVO,
   seveda na slovenski način, torej z značilnimi SLOVENSKIMI deli, navadami, običaji in
   vrednotami.
   Naprimer SDS = Slovenska demokratska stranka, izvaja SLOVENSKO POLITIKO,
   ker tako z besedo kot z vsemi ostalimi deli sledi PRASTARIM SLOVENSKIM VREDNOTAM:
   = poštenost,
   = pravičnost,
   = resnicoljubnost,
   = prijateljstvo do ljudi,
   = domoljubnost,
   = rodoljubnost,
   = svobodoljubnost
   in kar je še svetovno znanih SLOVENSKIH ZNAČILNOSTI in odlik, ki smo jih SLOVENCI
   podarili svetu.
   Govorimo skratka o KULTURI ŽIVLJENJA.

   • Get Smart

    Nasprotje kulture življenja je “kultura smrti”.

    KULTURA SMRTI = kaviarŽIDO KOMINTERNISTIČNO oziroma tukaj predvsem
    MURGL JUGOKOMUNISTIČNO pasjejebstvo = pedrstvo = pedofilstvo =
    = babilon egipt perzija bizanc rim jugoslavija …
    =
    detomorilstvo = uničevanje = UMOR = ropanje = LAŽ = blatenje ljudi = NORČEVANJE = sviranje
    kurtzu = prodajanje magle = skratka PARAZITIRANJE na ljudeh … =
    =
    transićizem = TEMELJNA AGENDA teh kreatur = svoje izrodke in posvojene otroke
    kastrirajo in jih VZGAJAJO v pedofiliji, v LAŽI, v SOVRAŠTVU DO LJUDI in predvsem s
    hormoni nasprotnega spola,
    ko te kreature odrastejo, so, kot si sami pravijo, SMRTNI NEPRIJATELJI LJUDI =
    sovraštvo do ljudi kar žari iz njihovih oči in potem so vam FOVŠ,
    poznate PODTIKANJA o fovšiji =
    fejk ženske = kastrirani fantki ne morejo roditi, ne morejo izkusiti
    ženskih bolečin in užitkov,
    fejk moški = transićirane deklice = v glavnem jih kastrirajo in te ne morejo rojevati in
    do konca svojih dni igrajo vloge “poženščenih kao moških”

    pedrizem / lezbizem je najprej iniciacijski odnos GOSPODAR vs SERBUS=hlapec =
    kar nato, kot vse ostale zadeve tega sveta, te kreature PODTIKAJO LJUDEM:
    kolikokrat ste slišali “za HLAPCE ROJENI” =
    ja, CANKAR je govoril o teh kaviar SERBUSNIH KREATURAH,
    ki so za SERBUSE tekovina revolucije rojeni;
    potem pa je pedrizem/lezbizem sredstvo za poneumljanje otrok, predvsem deklic,
    ki “kupijo” PROPAGANDO o “grdih moških, ki da zlorabljajo ženske” =
    kar je znova samo še ena izmed POTURANCIJ =
    samo te parazitske kreature in njihovi SERBUSI zlorabljajo ženske in otroke

    in predvsem je pedrizem/lezbizem sredstvo za prikrivanje TRANSIćiZMA=
    =
    enako velja za ostale -izme =
    = feminizem = kretinizem = drkalizem = pasjejebizem = vegizem = SOCIALIZEM =
    KOMUNIZEM = FAŠIZEM = ČETNICIZEM = USTAŠIZEM = MUSLIćKULTIZEM = kozojebizem = vukojebizem
    … =
    tukaj MURGL JUGOKOMUNIZEM =
    = globalno pa kaviarŽIDOžido KOMINTERNIZEM in njegov MUSLIćKULTI SERBUSIZEM …
    (SMC SD DeSUS Levi LDS ZARES PS Bratuške Sholtes ŠARAC …
    pirati sloge unije solidarnosti dobri-LDS-dobovšeki zelenićuši
    gibanja hčerk LDSrbo-šiptarskih drnovškov socialističke partije
    i tako dalje do tokija …)
    vse to je KOMUNISTIČNA JUGOSLAVIJA,
    delajo za MURGL JUGOKOMUNISTIČNO JUGOSLAVIJO oz. kaviar KOMUNISTIČNO INTERNACIONALO
    =
    “Nov svetovni red” = njihov red = skozi TISOČLETJA isti red = SUŽNJELASTNIŠTVO =

    1. = PRVORAZREDNI TRANSIćI so gazde
    2. = DRUGORAZREDNI TRANSIćI so SERBUSI=hlapci = watchdogići =
    psi čuvaji tekovina revolucije
    3. = TRETJERAZREDNI = ljudje = LJUDJE so SUŽNJI
    oz.
    z njihovimi besedami,”… RAZRED, ki ne sprejema njihove sužnjelastniške ureditve.”

    Ker so ti paraziti v svojih glavićih “bog i batina nje”,
    seveda PRVORAZREDNI odločajo o ŽIVLJENJU in SMRTI svojih psičkov in LJUDI.
    .
    Vsi našteti in ostali “-izmi” (“novi obrazi” nje )
    so izdelek kaviar ŽIDOKOMINTERNE in vsi so namenjeni poneumljanju in končno ZASUŽNJEVANJU ljudi.
    .
    .
    Jezus Kristus:
    »Po njihovih delih jih boste prepoznali. In spoznali boste Resnico in Resnica vas bo osvobodila.«
    .
    »Osamosvojili smo se, zdaj se moramo še osvoboditi!«

    • Get Smart

     SOCIALIZEM = MURGL-JUGOKOMUNIZEM = FAŠIZEM =KOMUNIZEM =
     =KAPITALIZEM = FEVDALIZEM = MUSLIćKULTIZEM …
     so vse po vrsti onanije, drkancije nje,
     ki so vse po vrsti IZUMI kaviaržido KOMINTERNE =

     =SUŽNJELASTNIŠTVO =
     =kaviaržido KOMINTERNIZEM = KOMUNISTIČNA INTERNACIONALA.

     Dovolj bo, če pogledate, katero je NAJVEČJE KAPITALISTIČNO društvo v Sloveniji =
     = FORUM 21
     =
     FORUM 21 = MURGL JUGOKOMUNISTIČNO združenje vsega NAROPANEGA KAPITALA,
     predsednik je pa MILAN KUćAN,
     ki je tudi predsednik
     PREDSEDSTVA CENTRALNEGA KOMITEJA KOMUNISTIČNE PARTIJE JUGOSLAVIJE v Sloveniji=
     =
     ki se je uradno preimenovala v SD = SOCIALNI DEMOKRATI
     in podmladek SKOJ = Savez komunističke omladine Jugoslavije =
     = uradno preimenovan v LDS =
     DeSUS LEVI bratuške šoltesi Zares POZITIVNA-srbija dobri dobovški ŠARAC
     i tako dalje do tokija,
     pa so vse le “novi-obrazi” teh dveh struktur, ki je dejansko ENA =
     MURGL KOMUNISTIČKA JUGOSLAVIJA.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!