Andrej Šircelj in čista zloraba preiskovalcev

Foto: Demokracija

Na svoj rojstni dan, 15. decembra 2015, okoli 8. ure sem prišel kot poslanec DZ na svoje delovno mesto, točneje v svojo pisarno v prvem nadstropju DZ. Odložil sem osnovne stvari in se napotil v pisarno Jožeta Tanka, ki je bil takrat vodja poslancev SDS. Sosednja pisarna od moje je bila pisarna poslanca SDS Andreja Širclja. Med mojo pisarno in pisarno Andreja Širclja je nepremično stal neznanec. Vprašal sem ga, če koga išče. Nekaj je “zamomljal”, niti razumel nisem, kaj mi je odgovoril, a jasno mi je bilo, da je policist v civilu ali kriminalist. Pot sem nadaljeval do pisarne Jožeta Tanka. Dejal sem mu, da mislim, da je pred mojo ali Šircljevo pisarno policist in da se dogaja nekaj nenavadnega, da pa verjetno gre za kriminalistično preiskavo ali mene ali Andreja Širclja. Tanko o tem ni vedel prav ničesar.

Mimo policista v civilu ali kriminalista sem se vrnil v svojo pisarno in čakal, kaj se bo zgodilo. Nisem vedel, ali bom predmet kriminalistične preiskave jaz ali kolega Andrej Šircelj. Poklical sem ga po telefonu. Javil se mi je in povedal, da kriminalisti pri njem že izvajajo hišno preiskavo. Vse je bilo torej jasno, predmet obdelave kriminalistov je bil on in ne jaz. Kljub temu je na vrata moje pisarne potrkal drug kriminalist, ne tisti, ki je stal med vrati moje in Šircljeve pisarne. Med mojo in Šircljevo pisarno so bila namreč vrata, ki pa so bila zaklenjena in prehoda ni bilo. Vprašal me je, ali so ta vrata zaklenjena. Odgovoril sem mu, da so ta vrata zaklenjena.  Z odgovorom se je zadovoljil, ne da bi moje navedbe preveril.

Dogodki, ki so sledili, so bili precej predvidljivi. Najprej seveda poročanja dominantnih medijev, da policija preiskuje poslanca SDS Andreja Širclja, ki naj bi bil osumljen nekih kaznivih dejanj okoli vzpostavljanja DUTB (slaba banka). Kdo jih je obvestil? Uganili ste. Nihče drug kot kriminalistična policija. Še večje presenečenje pa je sledilo nekaj za tem. Kriminalisti so se pojavili na sedežu SDS na Trstenjakovi 8 v Ljubljani. Pred nos Janeza Janše so pomolili nalog za hišno preiskavo in zaseg vseh podatkov s strežnika SDS. Prav ste prebrali. Nalog za hišno preiskav in zaseg je bil jasen, strežnik SDS z vsemi podatki in ne le s podatki o komunikacijah Andreja Širclja. Torej je šlo za komunikacije kakšnih 30 tisoč članov SDS, ki uporabljajo strankarski e-mail. Le zakaj e-mail komunikacije vseh in ne le Andreja Širclja? Z Janšo sva se strinjala, da policiji damo podatke o komunikacijah Andreja Širclja in nikakor podatkov o komunikacijah vseh članov SDS, ki ta elektronski naslov uporabljajo. Janša je to preiskovalcem tudi jasno sporočil. Kar nekaj časa so morali preiskovalci čakati, da so prišli zunanji pogodbeni sodelavci SDS, ki so izločili komunikacije Andreja Širclja in jih izročili kriminalistom.

Foto: STA

Če bi bil pravosodni nalog z vidika zakonodaje čist, bi pravosodna veja oblasti in policija seveda protestirali, a nista. Vsi so se zadovoljili s podatki o komunikacijah Andreja Širclja in nihče ni protestiral, ker preiskovalcem nismo izročili vseh podatkov o vseh komunikacijah vseh članov SDS, kar je zahtevalo sodišče. Neverjetna zloraba, ki si jo je privoščila sodna veja oblasti. Naslednji dan so bili dominantni mediji polni prispevkov o tem, da je bil sedež SDS tarča kriminalistične preiskave. Vse mogoče so napletali o Andreju Širclju in o SDS.

https://twitter.com/kjaklic/status/1140519972176879616

Molk medijev o epilogu
Toda pojdimo v leto 2019 nekaj dni pred tem, ko ta prispevek pišem. Nacionalna tiskovna agencija STA namreč piše, da kriminalisti po skoraj štirih letih ta primer zaključujejo. Poročajo tudi o tem, da Andrej Šircelj ni več med osumljenci kakršnegakoli kaznivega dejanja. Neverjetno ali pričakovano. Kar se mene tiče, pričakovano. Z Andrejem Šircljem sva se takrat in še lani seveda pogovarjala o tem, kaj bi eventualno naredil narobe in kaj bi lahko bilo v njegovih ravnanjih, z vidika kazenske zakonodaje, sploh sporno. Podrobno mi je obrazložil situacijo okoli vzpostavljanja DUTB, saj sva oba hotela ugotoviti, če bi lahko bilo v njegovih dejanih karkoli spornega. Zaključek je bil jasen. Nič ni bilo narobe.

In prav to se potrjuje te dni. Če verjamemo poročanju nacionalne tiskovne agencije, ki poroča o tem, da Andrej Šircelj ni med osumljenci kakršnegakoli kaznivega dejanja, je vse jasno. Nekdo na relaciji med kriminalistično policijo, tožilci in preiskovalnimi sodniki, ali pa vsi med njimi, je zlorabil položaj in želel priti do vseh podatkov o komunikacijah skoraj 30 tisoč članov SDS. Andrej Šircelj je le, zgolj in samo kolateralna škoda cele zadeve.

Vinko Gorenak

 • plamen100

  No sedaj pa so komunisti pokazali kako se pravilno posluje v DUTB, ko Glavini se leto dni po prenehanju funkcije placujejo na mesec 11.000 rur place in ima na razpolago sluzbeno vozilo, telefon in bog ve kaj se vse. Bravo komunjare in zahojen folk ki vas voli!!!

  • Janko Gedlicka

   Očitno je naredila veliko “dobrega”, in jo je potrebno primerno nagraditi, sicer bi še kaj nepotrebnega izblebetala.
   Toda, ali ne bi bilo primerno poslati kazenske ovadbe? Bi vsaj imeli neko dejansko dokazilo, da se zoper “naše” nič ne “procesuira”.

   • plamen100

    Dejansko bi moral Cerar odgovarjati saj jo je on pripeljal tako kot je pripeljal Milojko, ki je pocela samo skodo v zdravstvu. Clovek sploh ne more verjeti da je mozno da taksni zahojenci obstajajo in povrhu vsega se dobro placani da dobesedno pocno kozlarije in predvsem skodo. Glede kazenske ovadbe pa tako, koga pa bi ovadili? Preiskovalnega sodnika ki je izdal takrat odredbo o zasegu racunalniskih diskov? To ne bi slo skozi in bi jo tozilec zavrgel ker se ne bi dalo dokazati ds pa je bipa odredba izdana zaradi pridobitve seznama clanov SDS ker sigurno ni bila tako naslovljena ker je jasno da bi potem bila nezakonita. Je pa bila zavita v celofan kjer je mogoce 100 tolmacenj po drugi strani pa se vedno postavlja vprasanje “bog ve kaj je v ozadju tega”, kar pa je spet premalo da bi nekoga ovajali zaradi nasega nacina razumevanja odredbe. Se na 4 leta pacanja te “preiskave” se ne da pritoziti, skratka po domace ena sama komunjarska jeba v glavo, namesto da bi preiskovali lopovscino v zdravstvu, ki se na uvozu oz dobavi 20.000 kosov razlicne medicinske opreme se danes dogaja.

 • althar

  Včasih se je takim državam reklo banana republika, zdaj pa se jim reče milana republika.

 • Nata

  In kje je kriminalistična policija danes ?
  Aj. . . . . ni dobila nobene prijave ! Sedaj, ko so tam sami naši, je vse v redu.
  https://www.portalplus.si/3273/sladko-zivljenje-lidije-glavine/

 • kralj matjaž

  Kratko jedernato in strašljivo.

 • macon

  Predvidljiv režimski pritisk na opozicijo. Se še kdo spomni poslanca Magajne?

  Take stvari se dogajajo v nepravnih in nedemokratičnih državah, vsi udeleženi v zlorabah pravosodja bi morali leteti.

 • Olga101

  Takšno zlorabo omogoča udbo mafija v sodstvu, policiji in medijih s sedežem v Murglah!

 • Steiermarkt

  Moja nekdanja sosolka mi je pred desetletji povedala da jo je veckrat podrl tale Andrej.
  Dodala je da je to takrat v 70. letih bil najboljsi jebac Ljubljane.

 • Janko Gedlicka

  Dobro ste se odrezali proti tej zlorabi. Razen zdrave pameti in znanja je bilo potrebno imeti tudi ja**a v boju zoper policijsko sodno udbomafijo. Ali ste si naprtili še križ bodočih naporov in težav ter vložili kazensko ovadbo zoper sodni/ka/co, ki je izdala nalog in zoper njegovega predlagatelja?

 • Mitja Mazini

  A Vinko pa kao ni nič vedu?

 • Miro Jereb

  UDBA…

 • Vojvoda Šarec.

  A je Orban že kupil slovenske banke. Viktor je maček ne pa Janez.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!