Zmagovalci in poraženci evropskih volitev

dr. Vinko Gorenak

Evropske volitve so za nami. Uradni rezultati še niso znani. Moj prispevek zato temelji na začasnih podatkih državne volilne komisije iz 26. maja 2019 ob 23.40, ko je bilo preštetih 99,91 odstotka vseh glasov. V nadaljevanju naj zato navedem nekaj mojih pogledov na omenjene volitve, ki so pravkar za nami.

Najprej o volilni udeležbi. Ta je bila 28,29-odstotna, kar je okoli štiri odstotke več kot pred petimi leti. Kljub temu pa smo daleč za evropskim povprečjem, kaj šele za državami, kjer je bila volilna udeležba krepko nad polovico volilnih upravičencev, kot na primer v Belgiji, kjer je na volišča odšlo več kot 89 odstotkov volilnih upravičencev. Državljani Slovenije očitno EU še vedno jemljemo kot nekaj hudo oddaljenega in nepomembnega, na kar nimamo vpliva. To seveda ni res, ampak volilna udeležba kaže prav na to. Dejansko je bila po volilni udeležbi Slovenija na predzadnjem mestu, za njo je bila le še Slovaška.

Z našega zornega kota gledano, mislim na levo – desno, je bilo dosedanje razmerje političnih sil pet proti tri v korist politične desnice. Toda podroben pregled številk iz leta 2004 kaže na to, da je šlo za las in da je politična desnica (SDS in NSI s SLS) takrat dobila pet poslancev, politična levica pa tri poslance. Dejansko je SDS takrat za las ujela tretje poslansko mesto. Rezultat je izenačen, a le z vidika števila poslancev. Število glasov pove nekaj povsem drugega. Politična desnica (SDS s SLS in NSI) je dobila 176.814 glasov, politična levica (SD in LMŠ) pa 161.393 glasov, kar je še vedno zelo soliden uspeh za politično desnico. Šteti so le glasovi tistih, ki so poslansko mesto dobili.

Precejšnje presenečenje predstavljajo preferenčni glasovi. Prav vseh osem poslancev je bilo v EU parlament izvoljenih s preferenčnimi glasovi. Za v bodoče to pomeni veliko spremembo. Nič več torej ne pomeni prvo mesto na strankarski lestvici, ljudje očitno volijo posamezne kandidate in ne več liste kandidatov, ki pomenijo avtomatično izvolitev prvih na listi.

Izgubljenih več kot 130 tisoč glasov
Naslednja značilnost teh volitev so seveda tako imenovani izgubljeni glasovi. Na volitvah je nastopalo štirinajst političnih strank ali list. Kar deset političnih strank ali list ni dobilo nobenega poslanca, volivci pa so jim namenili skupaj kar 133.318 glasov. Če bi te glasove združili, bi to pomenilo vsaj tri poslance, tako pa so vsi ti glasovi šli v nič, točneje povedano so se po posebnem sistemu porazdelili. Tudi zato sem pred volitvami opozarjal na to, da bo mnogo korektno in pošteno oddanih glasov odšlo v nič. Samo zamislite si, kako bi bilo, če bi teh 133.318 glasov sorazmerno, glede na volilni rezultat tistih političnih strank in list, ki so prišle v EU parlament, porazdelili med levi in desni politični pol? Stvar je popolnoma jasna, desni politični pol bi dobil pet poslancev, levi pa tri poslance. Ne drži torej teorija, da noben glas ni izgubljen, še kako je lahko izgubljen. Na teh volitvah je bilo izgubljenih 133.318 glasov, ki so jih volivci namenili kandidatom političnih strank in list, ki v EU parlamentu niso dobile niti enega poslanca.

Foto: Nova24TV

Naj komentiram še nekatere rezultate preteklih EU volitev. Se še spomnite leta 2014, ko je visoko tretje mesto zasedla stranka Verjamem Igorja Šoltesa? Kje pa je ta stranka na teh volitvah? Ja seveda, da je ni, saj so jo ukinili nekaj tednov po volitvah 2014, Šoltes pa je ostal evropski poslanec, čisti “nateg” ljudstva torej, na sedanjih volitvah pa je kandidiral za DeSUS in pogorel.

Koalicija SDS+SLS bi lahko dobila štiri poslance
Tudi Levica je popolnoma pogorela, le nekaj nad šest odstotkov glasov so dobili. Med drugimi poraženci teh volitev naj omenim le še DOM Bernarda Brščiča. Njihova pojavnost je vsaj zame nekaj pozitivnega, saj so se postavili desno od SDS, ki so ji mnogi do sedaj očitali  skrajno desničarstvo. Njihov nastanek pred volitvami v DZ leta 2018 bi bil pameten in dobrodošel, saj bi lahko dosegli parlamentarni prag štirih odstotkov, a njihov nastanek pred volitvami v EU parlament 2019 je čista bedarija. Tudi njihovemu nastanku gre zasluga, da koalicija SDS in SLS ni dobila štirih poslancev. Pa naj se iz lastnih napak učijo. Če se že postaviš skrajno desno, potem je politično modro, da napadaš tiste na levi, DOM pa je, poleg poudarjanja ilegalnih migrantov, napadal le SDS, to je pa tudi vse in nič čudnega ni, da so pristali tako nizko. Želel pa bi si, da potencial, ki ga imajo, izkoristijo za naslednje volitve v DZ.

Dr. Vinko Gorenak