Bratuškova in njena (ne)resnica

Dr. Janez Remškar (Foto: STA)

Alenka Bratušek je bila v času 2013-14 predsednica vlade, ki je od 16. aprila 2014 do 18. septembra 2014 opravljala celo vlogo ministrice za zdravje! V tem času sem kot direktor OI LJ imel velike težave z izvajalci obnove vodovoda, ki so ob sodelovanju z MZ in nadzorom poizkušali izvesti obnovo na osnovi neizvedljivih načrtov in preprosto “obesiti” nov vodovod v dodatne “škatle” na hodnikih pod  “dampa” stropi. Erik Brecelj me je tedaj, po njegovem obisku na Ministrstvu za zdravje, “prijazno” opozarjal, da če ne bom sodeloval z ministrstvom, me bodo odstavili. Ob pomoči najožjih sodelavcev (strokovnega direktorja prof. dr. Žgajnarja, glavne medicinske sestre DMS Lokar in predsednice komisije za bolnišnične okužbe gospe dr. Kerin Povšič in pozor, brez pomoči tedanjega Sveta zavoda, v katerem je sedel tudi dr. Brecelj?) smo, ob stalnih grožnjah in spotikanjih s strani ministrstva za zdravje, končno vendarle dosegli preobrat in uspeli zamenjati nadzor. Po tem je obnova vodovoda stekla normalno, čeprav ne brez težav, v delujoči bolnišnici.

Ne bom se spuščal v izobrazbo poslanke Bratuškove, dovolim pa si pripombo, da o medicini in zdravstvu nima pojma. Še več! Kot bivša predsednica vlade, katere beseda naj bi imela vsaj nekaj verodostojnosti, si je v oddaji Pogovor z opozicijo, na SLO 3, ki jo je vodil Igor Pirkovič, dovolila preveč. Med drugim je izjavila, citiram: “Vlada je zavozila spopad z epidemijo.”

Alenka Bratušek, si je dovolila nekaj, kar je povsem nedopustno. Z lažmi si politik, morda, ob nekritičnosti medijev, lahko pomaga v ekonomiji in gospodarstvu, v zdravstvu pa je to povsem nesprejemljivo in skrajno pokvarjeno! Več kot očitno se je, zaradi svojega interesa in ne interesa bolnikov, oprla na neverodostojne in s številkami nepodprte izjave posameznikov. S tem je spravila v dvom svojce umrlih in prizadela brezštevilne zaposlene v zdravstvu, ki so to pot resnično izgorevali v borbi za življenja.

Podatki demantirajo predsednico SAB
Res je, kot sem že zapisal, da smo se in se še ob covid-19 povsod v EU “lovimo”, kako v demokraciji, ki je postala v tem primeru negacija sama sebe, doseči ravnotežje med  egoizmom ljudi in gospodarstvom! Res je, da je bilo nekaj navodil nejasnih, vsekakor pa ne nepotrebnih! In res je, da številke govore v celoti proti izjavi Bratuškove. Naj povzamem. Vsakemu so dostopni podatki na svetovnem spletu in vsaj dva naslova ponovno citiram: Policy Respons to the Coronavirus Pandemic (Our World Data) in Covid 19 situation update for the EU/EEA as of 25 May 2021 (ECDC)

Alenka Bratušek (Foto: STA)

Da bo konec zavajanj naših opozicijskih politikov in neodvisnih medijev, navajam le številke umrlih po EU državah, glede na število okuženih. Seznam je naslednji: na žalostnem prvem mestu je Bolgarija, ki ima 4,2 % umrlih od vseh okuženih (do maja 2021). Sledijo: Madžarska 3,68 %, Italija 2,98 %, Romunija 2,78 %, Poljska 2,54 %, Nemčija 2,39 %, Belgija 2,36 %, Hrvaška 2,23 %, Portugalska 2.01 %, Francija 1,93 %, Lihtenštajn 1,93 %. Sledijo Slovenija z 1,85%, Češka 1,81 %, Avstrija 1,61 %, Slovaška 1,59 %, Litva 1,54 % itd. Res je, da so posamezne države, kot sta Islandija (ki ni članica) in Finska, bistveno boljše, a pri tem so prav gotovo igrali vlogo podatki, kot sta oddaljenost  ter  gostota prebivalstva. Sicer pa bodo analize števila umrlih, glede na število okuženih, šele narejene. Ampak pozor: gospa Bratušek že sedaj ve marsikaj, kar stroka še ne ve.

Za konec naj omenim še to, da smo tudi glede drugih podatkov (obseg, strogost, dolžina zapiranja) v sredini med EU državami. Naj sklenem, da stroki v povezavi s covid-19 še marsikaj ni jasnega. Izjava gospe Bratušek pa je neresnica, zavajanje, s čimer dela škodo ljudem. Podobnega zavajanja opozicije in neodvisnih medijev je na pretek.

dr. Janez Remškar