fbpx

Če bi Radmiloviča z nacionalke kdo za dojke grabil …

Miha Lampreht, direktor radia. (Foto: STA)

Spomnim se leta 2011, ko je Vinko Vasle za spletno stran nacionalke prvič napisal gloso z naslovom Groza okrog mene. “Psihiater pravi, da mi ni pomoči! Afera Patria se me je tako zelo dotaknila, da je vse narobe z menoj!” je tedaj zapisal najboljši pisec glos v Sloveniji.

No, groza se je potem začela odvijati na nacionalki. Bogsigavedi kdo je tedaj zatežil generalnemu direktorju Marku Filliju, da mi je poslal prijazno pismo, od kdaj portal objavlja glose. In je dobil odgovor: “Od danes.”

Precej bolj razburjen pa je bil direktor radia Miha Lampreht, ki je napisal nekoliko daljše pismo. Najprej ga je razjezila sama vsebina glose, češ, kako dopuščamo, da se prek glose banalizira ena največjih korupcijskih afer v zgodovini. Drugo, kar ga je zmotilo, pa je bila sama glosa. Očitno v (pre)nagli jezi je zapisal, da to ne sodi na nacionalko in kje sem sploh še videl, da bi javne RTV objavljale glose.

Pa sem ga prijazno spomnil, da je direktor radia, na katerem že vrsto let slovi Marko Radmilovč s svojimi glosami Zapisi iz močvirja. Ne vem, ali je odgovorni urednik na radiu tudi tokrat dobil prijazno pismo generalnega direktorja.

Je tokrat Lampreht tudi pisal?
Prav tako ne vem, ali je tudi tokrat direktor – Miha Lampreht – pisal jezno pismo uredniku, češ, da želi Marko s svojo kolumno banalizirati eno največjih množičnih spolnih zlorab v zadnjem času. Pa ne gre za politiko, tako kot je šlo v glosi Vinka Vasleta. Gre za več ali manj anonimne žrtve.

Katerih trpljenje se prek nacionalke res gostilniško banalizira. “Ko bi Radmiloviča kdo grabil za dojke, pa jih žal nima, potem bi razumela, da se iz teh stvari vseeno ne gre delati norca …” je bila reakcija ene izmed žensk, ki so prebrale kolumno.

Reakcija na sporočilo nacionalke vsem ženskam, ki so žrtve spolnega nadlegovanja: “Ne pritožujete se, če vas kdo nadleguje, raje bodite tiho, če nočete, da se iz vas delamo norca. Itak ste same krive, kaj pa izzivate.” Ali z drugimi besedami Marka Radmiloviča: “In namesto zategnjenih nosilk burk so se pred pohotnimi prosilci za azil sprehodile konfekcijsko liberalne Nemke. Samo seči je bilo treba po njih!”

Res krive ženske?
Ja, za nekatere so očitno krive Nemke, ker niso bile primerno oblečene. Verjetno v burke, ki jih zadnje čase tudi slovenska levica tako rada razume kot za ženske najlepši del njihove garderobe. To je tista slovenska levica, ki ni sposobna jasno in brez povsem neprimernega filozofiranja obsoditi posilstev v Nemčiji in drugod po Evropi. Pa bi človek pomislil, da gre za stvari, kjer se ne moremo deliti …

Z izjemo Nataše Pirc Musar, ki je jasno povedala, kaj si misli o nekom, ki “opravičuje posilstvo in spolno nadlegovanje z izgovorom, da so se mladi moški pač znašli v zavetju teme in gruče, pred nečem, o čemer so vedno sanjali”.

“Bedasta izjava do konca. Noben napad na kogarkoli ni nikoli sprejemljiv, spolno motiviran še posebej ne,” nam je odgovorila Nataša Pric Musar.

Uroš Urbanija