Kuhinja v Mariboru: Prodaja Marifarma poteka mimo farmacevtske stroke

Datum:

Zaposleni v mariborskem farmacevtskem podjetju Marifarm, ki je trenutno v postopku prodaje, zahtevajo, da se transparentno poišče kupca ali strateškega partnerja, ki bo zagotovil nadaljnjo farmacevtsko proizvodnjo v Mariboru. “V nobeni komisiji, ki se ukvarja s prodajo Marifarma, ni nikogar iz farmacevtske stroke, ki bi bil kompetenten,” navajajo.

“Podjetje potrebuje nekoga, ki ima v tej stroki ime, ki nekaj pomeni v Evropi in tudi širše,” so zapisali v javnem pismu. Zaposleni že vse od ustanovitve podjetja z zaskrbljenostjo in razočaranjem spremljajo nekompetentno, politično kadrovanje v Marifarmu, ki je kot hčerinsko podjetje Mariborskih lekarn posredno v občinski lasti.

Nikogar ni iz farmacetvske stroke
Opozorili so na številne menjave vodstva podjetja in sporno gradnjo nove tovarne ter podvomili v strokovnost trenutnega postopka prodaje podjetja. “Mogoče se motimo, a v nobeni komisiji, ki se ukvarja s prodajo Marifarma, ni nikogar iz farmacevtske stroke, ki bi bil kompetenten, da lahko odloči, če je kupec tega sploh sposoben,” so navedli.

Zaposleni želijo zadevi priti do dna – kdo je oškodoval podjetje?
Uslužbenci zahtevajo, da se organom pregona preda vsa dokumentacija podjetja, “da se ugotovi, kdo je oškodoval podjetje in v kolikšni meri”. Hočejo, da se zagotovi denar za nadaljnje delovanje podjetja vse do njegove prodaje oziroma sklenitve pogodbe s strateškim partnerjem ter da se zagotovi strokovno in kompetentno vodstvo in nadzorni svet, v katerem morajo sodelovati tudi zaposleni.

Fištravec: To ne zadeva mestnega sveta
Prav tako podpirajo zahtevo opozicije v mariborskem mestnem svetu za vsebinsko razpravo na mestnem svetu o prodaji Marifarma. Na izredni seji 4. januarja so mestni svetniki županu Andreju Fištravcu naložili, da do naslednje seje mestnega sveta, ki mora biti sklicana v roku 15 dni, pridobi poročilo o postopku prodaje Marifarma in druge podrobnosti o dogajanju v hčerinskih družbah Mariborskih lekarn. Fištravec vztraja, da se o teh zadevah ne more govoriti na mestnem svetu temveč v svetu zavoda lekarn, in je tudi že napovedal, da ne namerava sklicati zahtevane seje.

Opozicija: Fištravec je neodgovoren
Opozicija vztraja pri svojih zahtevah, izglasovanih na zadnji seji mestnega sveta. Pravijo, da bi morda še razumeli, da bi župan na seji čez 15 dni povedal, da ni mogel pridobiti celotnega poročila o dogajanju v Farmadentu in Marifarmu iz takšnih in drugačnih razlogov in da je pridobil samo del poročila. “Ampak da ne pokaže niti interesa za to, da bi ga pridobil, pa je višek neodgovornosti. V kolikor je prodaja Marifarma poslovna skrivnost, ne vidimo nobenih zadržkov, da bi seja potekala brez prisotnosti medijev,” je v odprtem pismu zapisala svetniška skupina opozicijske Županove liste.

N. K., STA

Sorodno

Zadnji prispevki

Odstopila vodja ameriške tajne službe

Vodja ameriške tajne službe Kimberly Cheatle je odstopila. Po...

Musk: “Moj sin je mrtev, ubil ga je virus prebujenstva”

Elon Musk je v nedavnem intervjuju delil osebno zgodbo...

Republikanski senator zahteva Bidnovo razrešitev

Republikanski senator Eric Schmitt je pozval vse člane Bidnovega...