Četrta veja oblasti

Jože Biščak

Ne vem, od kod za medije izraz četrta veja oblasti, niti me ne zanima. Tako poimenovanje je popoln nesmisel. Mediji niso oblast, mediji ne vladajo, zagotovo pa vplivajo na javno mnenje. Ampak ta moč in sila ne pomenita oblasti. Mediji so kvečjemu antioblast, protiutež aktualni vladi, njena nasprotna sila, ki poroča in preverja, ali zakonodajna, izvršna in sodna veja oblasti delujejo v skladu s tem, kar so jim ljudje zaupali in podelili, ali morebiti te oblasti ne zlorabljajo. Dejstvo, da se je predvsem v Evropi uveljavil izraz, da so mediji četrta veja oblasti, je poskus, da se jim da pomembnost; drugače je to popoln oksimoron, podoben tistemu, ki velja za nevladne organizacije, ki so danes daleč od tega, da bi bile neodvisne od vlade, saj so skoraj v celoti financirane iz proračuna.

A očitno bi nekateri radi, da se vrnejo časi, ko je socialistična oblast sofinancirala medije, predvsem tiskane, ki jim prodane naklade padajo in so do določene politične opcije ustrežljivi in prijazni. Tako je Nataša Luša, direktorica Dela, pred slabim tednom dni po uvodnem delu, kjer ni mogla prehvaliti profesionalnosti, relevantnosti in kritičnega pristopa svoje medijske hiše, zapisala nekaj stvari, ki bi jih morala država narediti za tiskane medije: od subvencioniranja delovnih mest in distribucije časopisov do “pravičnejše” delitve oglaševalskega denarja državnih podjetij. Drugače ne bodo preživeli. Res je, prodane naklade tiskanih medijev v Sloveniji z redkimi izjemami (med drugimi Demokracije) padajo, ker se ljudem ne zdi več, da bi odšteli denar za časopis. Deloma zato, ker novice vse bolj iščejo na spletnih medijih in družbenih omrežjih, deloma zato, ker jim ne zaupajo več. Ampak zato ni kriva ne država ne potrošniki. Če medij posluje z izgubo, ker nima dovolj bralcev in oglaševalcev, ima lastnik dve možnosti: da ga dokapitalizira in omogoči izhajanje še naprej ali pa ga preprosto ukine. Ne obstaja medij, ki bi ga bilo škoda, če bi nehal izhajati. Bilo bi sicer žalostno, a tako deluje trg. Če ga bralci ne kupujejo ali ne gledajo več, ker se jim zdi za ta medij škoda denarja in časa, se v to država nima kaj vmešavati, še najmanj, da bi ga subvencionirala z denarjem vseh neto davkoplačevalcev. Ali celo več – da bi ga financirala v taki meri, da bi bil brezplačen.

Zato samo čakam, da se nekdo oglasi (in prej ali slej se najbrž bo), da je človekova pravica tudi pravica do brezplačnega izvoda časopisa. Ne kakršnegakoli, ampak takega, ki bo ustrezal vladajoči ideologiji, ki danes temelji na kulturnem marksizmu in multikulturalizmu. Evropske smernice že obstajajo. Tako denimo obstaja priporočilo, naj novinarji ne poročajo o narodnosti storilcev kaznivih dejanj. Seveda, ker med storilci kaznivih dejanj danes v Evropi prevladujejo (ilegalni) migranti. Zato so mediji, ki poročajo tudi o tem, moteči. In jih je treba ukiniti. Posebej Demokracijo in Nova24TV. Ker naj bi s poročanjem o nevarnosti ilegalcev in zavzemanjem, da Evropa pač pripada Evropejcem, širili sovraštvo. Še posebej so se pri tem angažirali javni uslužbenci nacionalne televizije, ki napadajo tudi naše oglaševalce, naj nehajo oglaševati. To počne tisti javni zavod, ki smo ga vsi prisilno primorani plačevati v obliki RTV-prispevka. Zato je tudi v resnici podaljšek oblasti, je resnično četrta veja oblasti. V nasprotju z Demokracijo, ki se mora za bralce boriti na trgu in mora na trgu preživeti.

Revija Demokracija ne želi biti četrta veja oblasti, njena oblast so svobodni posamezniki. Zato tudi nikoli nismo trdili, da smo neodvisni. Odvisni smo od bralcev, ki vsak teden sežejo v denarnico, iz nje vzamejo svoj denar (kolikor jim ga država od njihovega dela še pusti) in kupijo revijo. Nikogar ne silimo, da jo bere, nikomur je ne vsiljujemo, da jo kupi. To je svobodna izbira, ki očitno moti tudi našo konkurenco. Drugače nas ne bi ovajali organom pregona, nad nas pošiljali inšpektorjev in tožili vladnim uradnikom, ampak bi se z nami pomerili na trgu. Pa naj zmaga in obstane boljši.

Jože Biščak

 • Domus Lubus

  Ön akkor független lesz, ha visszaadja a pénzét.

  • pajot

   entekara udu pegolo.

  • Soave

   Kdo pa ? Čigav denar ?

 • Hun

  Smrdljivi brezdusni ljigavi Biscak. Najnizja sorta karakterja. Tak te proda da svojo gnojno rit izvlece. Ze njegov ksiht preplozan ti vse pove. Pijandura pokvarjena.

  • anzek

   Poglej se pred ogledalom v obraz!! Vse to kar si naštel, boš videl v svojem ogledalu!!

   Preden naslednjič nekaj napišeš, očitno tega na Balkanu še niste vzeli, vedi, da vsak tvoj zapis največ pove o tebi samemu!!

   • Hun

    Jansist si daje pravico, da je Baljkan manjvredn kot Slovenija. To ti vse pove o cloveku. Spel se koze fukat da ti ne pobegnejo, pa skorne ibuj

    • karpelec

     Joj ,joj, kaj pa tvoji stavki sporočajo o tebi pa je v globoki jami, kot jamski človek.

    • Soave

     No,no, čuden odziv ? Značilen za dober zadetek. Ko zmanjka besed za obrambo ??

     • Hun

      Spet si poslizujes besed ki jih vidite na you tub delavnicah ki vam jih pisreduje SDS. Ces ko levako zmanjka besed zali.
      Tako manipuliranje zivine za zakol kot se danes v EU dogaja ni se bili.

      Ko vs bi recimo dal za brat osnovnosolcku ki ni nima pojma o lvakih in desnakih. Bi rekel da na tem pirtalu pise komentarje ena oseba. vsi komentarji so podobni ker bulte v iste casopise in you tube klipe ter se ucite od svojih ki komentirajo.
      Politika dela samo se za elito ki ma koristi. od volilcev pa potrebuje samo glas. Najbl smesn je da je ravno desnica unicila individualnost v svojih volilcih zato pa ste vsi nezadovolni, ker vm je vzela samokriticnost. Ko pogledas demokraticne volilce je to pestra raznolika druzba individualistov igralci, pevci, sportniki,…

      republikance pa v velki vecini voljo ljudje nizjega sloja delavci, policisti

  • Soave

   ? ? ? Kaj pa te je tako ujezilo, da žališ ?

   • Hun

    Nc jst. ko pisem na ta nacin sam kazem kako zgleda svobodno zaljenje, ki SDS trdi da bi moral bit tudi to pravica svobodnega govora.
    Sj tu gor je najvec svinjarije obregnete se pa custveno da zalimo. Ko je obratno vs custva ne prizadanejo. U picku mater smo vsi ljudje krvav pid kozo. Zato pa pa druzba temelji na spostovanju etike morale. Kaksna civilizacija pa smo.
    Ta nacin, agenda je novi trend, ki jo je Bannon ufural da je Trump zmagal ko je z nacinom nepisrednega surovega brezkompromisnega zaljenja igral ravno na tiste volilce na katere so racunal da jih povzdigne nad ” levicarske sprijence”
    Psiholosko profilno manipuliranje ovcic kar se v kampanijah v ZDA poslizujejo ze nekaj casa.
    To ni zraslo na zelniku Janse na enak nacin je zmagal Salvini. Zdj Bannon ko se setta po EU trenira Le Pennovo in radikalne desnicarje v nemciji in nizozemski. V VB so zmagal na enak nacin tam je tud Bannon imel prste vmes. Za tem pa stoji zid Sheldon.

    • francelj3

     Za razliko od nekaterih, ki jih sploh ni mogoče brati, kaj šele razumeti, Biščak piše v slovenščini. Mimogrede, v lepi slovenščini.

     • Hun

      Ja pisem iz teleona.
      Ampak to ni izgovor.
      Ohranjanje in spostovanje slovenskega jezika je odraz karakterja Slovenca.

      Biščaka ne bom žalil, ker zakljucujem s takim načinom živlenja.
      Je bil že čas.
      Tud na to stran ne bom več zahajal.

      Biščak ni bil deležen ljubezni v otroštvu, prihaja čas, čaščenja Hudiča .

 • Dado

  Demokracija bi dejansko rada , da bi SDS povsod imel prav in da bi SDS vladal Sloveniji, gospod Biščak. SDS bi z Demokracijo in satelitom Nova24TV prodajal “FAKE” news in sicer prirejene pol in neresnice. Zadnjič je komentator, na očitek, da ta dva medija prodajata laži in širita nestrpnost v Sloveniji, dejala, da je to pač naloga in da je to protiutež levičarskim medijem…… Resnica je torej nek revček tam doli v kotu pri SDS.

  • Hun

   Sablono kopirajo po Trumpu, Orbanu, Benđaminu izraelskemu, Salviniju, Putinu in tako bi tudi Jajo podredil vse veje oblasti

 • anzek

  G. Biščak, zelo dober in še kako resničen oris trenutnega stanja v SLO in širše.

  Z vztrajnostjo takih kot ste Vi, se bo tudi narod ozavestil in upam vsaj, tudi prebudil iz apatičnosti v katerem trenutno je.
  p.s.
  Škoda, da ste prenehali pisati pod psevdonimom Kavarna Hayek, sem bil reden gost na Vašem portalu. Razmislite o tem, da ta blog ponovno zaživi, saj ga mnogi zelo pogrešamo.

 • Soave

  + + + + + ++ +
  in, drugače ne bi prirejali razne okrogle mize o ” mladinski literaturi “. Včeraj so v Panoptikumu na veliko nakladali o tem. Same strokovnjakinje en voditelj in fg. Lanjšček. Priznam , da nisem mogla več poslušat . . . . . niti z zamikom !
  G. Biščak. . . . . . ” uržeh ” ( že zopet ) ste bili pa vi in vaš razpis za domoljubno pravljico. Izgleda , da ste dregnili v osir !!

  Bravo ! Kar tako naprej !! Na vaš tednik smo pri nas naročeni že od začetka !!

 • karpelec

  Četrto vejo oblasti lahko kreirajo novinarji s svojimi sugestijami, mnenji in sodbami. Vse to lahko ustvarjajo možgani, ki so tovarne misli. Te misli se lahko po potrebi spreminjajo. Lahko jih obarvajo rožnato ali črno glede na trenutno potrebo. Možgane je lahko obdelati, da ne bodo nagajali; dovolj je malo doslednosti, vztrajnosti in prava metoda, včasih tudi denarna in filter, ki je postavljen med nas in resničnost se spremeni v skladu z vnaprejšnjimi mnenji in sodbami, ki se spreminjajo po potrebi.

 • Slovenec 33

  Mediji oziroma novinarji v nobenem primeru ne morejo biti veja oblasti.
  To ni logično.
  Kako so lahko topoumni produkti usmerjenega izobraževanja pod vodstvom fdvizma karkoli od oblasti.
  Jim je pa potrebno priznati (obstajajo častne izjeme, ki jih ni veliko), da s svojim blejanjem usmerjajo mnenja zeljnatih glav, kamor hočejo.
  In nato usmerjene zeljnate glave počno nelogične stvari, med drugim tudi take, da volijo idiote, ki so uničevalci Slovenije in ne patriotov, ki bi Slovenijo, ki smo jo dobili od prednikov, ohranili zanamcem.

 • RATATA

  Obvezni prispevek oblikovalcem javnega mnenja – naročnino na eRTvSlo bojo pa povišal.
  Ampak za manj kot dovolhenih 10%. 0,75-0,90 €. Saj niso tolk požrtni.
  Brez povišanja ne bodo mogli izpolniti zakonsko določene raznolikosti. 3 mio zmanjka.
  2134 zaposlenih je pod planom, ki so si ga začrtali.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!