fbpx

Dobili smo manj, kot bi morali, in manj, kot bi lahko

Miro Petek (foto: MP)

Včerajšnje spremljanje medijev ob razglasitvi arbitraže je spominjalo na ameriške volitve in njihovega spremljanja slovenskih medijev, od velike vzhičenosti pa tja do postopne treznosti, zadržanosti in tudi razočaranja. Slovenija je v Piranskem zalivu dobila manj, kot je pričakovala, način dostopa do odprtega morja je nekakšen unikum in če bi Hrvaška še aktivno sodelovala pri arbitraži, potem bi njihova kreativnost zagotovo našla kakšen izhod v svojo korist. Slovenska aktualna politika pa je tudi to zgodovinsko napako skupaj z državnimi mediji sposobna prikazati kot uspeh.

Slovenija stalno izgublja
Slovenija z vsako novo državo izgublja svoje ozemlje. Po prvi vojni smo na krivičnem koroškem plebiscitu izgubili najlepši del Koroške, po drugi vojni smo bili na strani zmagovalne koalicije, toda slovensko nacionalno ozemlje so pridobivali napadalci in poraženci. Zaradi nekdanje skupne države Jugoslavije, v kateri meja znotraj države ni bila dovolj natančno definirana, in impotentne slovenske leve politike, je Slovenija tudi tokrat izgubila ozemlje, ki je bilo zgodovinsko naše. Vse peripetije okrog meje so nas pripeljale do točke, ko so nas skušali prepričati, da moramo biti veseli vsega, kar nam ponudijo. Imeli pa smo veliko več, kot imamo danes. In morali bi dobiti veliko več, kot so nam dali. Sinočnja orgija z rdečo zvezdo na glavnem ljubljanskem trgu je simbolični poklon zavoženi politiki slovenskih komunistov in njihovih naslednikov.

Seveda je vprašanje, kaj se bo dogajalo v prihodnje. Hrvati arbitraže ne priznavajo, zdaj je treba počakati, kako bo slovenska vladajoča politika v prihodnjih dneh razlagala sklep državnega zbora, ki je svoje soglasje k arbitraži pogojeval z neposrednim stikom z odprtim morjem. Iz dneva v dan pa je bolj jasno, da je bila napaka, da Slovenija ni vztrajala pri rešitvi vprašanja meje s Hrvaško, preden je Hrvaški dala soglasje za vstop v Evropsko unijo. To je bilo edino orožje, s katerim bi lahko prej in hitreje dosegli za Slovenijo ugodno rešitev; ugodna rešitev pa  je več, kot smo dobili z razsodbo arbitražnega sodišča. Hrvati so ob tej slovenski nesposobnosti in protestnem izstopu iz arbitraže na koncu dobili več, kot so lahko pričakovali.

Leve vlade so za Slovenijo škodljive
Tudi v tem primeru se je pokazalo, da so leve vlade škodljive za Slovenijo. Gostobesedni minister Karel Erjavec je že pred leti govoril o ugodnem izidu arbitraže za Slovenijo in že zaradi tega blebetanja je arbitražno sodišče imelo do Slovenje drugačen odnos. Sloveniji so vzeli več, da so Hrvaški pokazali, kako so pravični v arbitraži. Po Erjavčevi inkotinenci se je zgodil še debakel med Sekolcem in Drenikovo, ki sta dala Hrvatom v roke dokončno orožje, da zavračajo odločitev arbitražnega sporazuma. V komunikeju so Hrvati nekaj dni pred to razglasitvijo obvestili diplomatsko javnost o razlogih, zakaj arbitraže ne morejo priznati, kljub znanemu sporočilu, da je treba mednarodne dogovore in odločitve spoštovati, pa imajo kar nekaj municije, da se bodo branili. Ni ga na Hrvaškem ministra, ki si ne bi usodil spoštovati te odločitve hrvaškega sabora, ni ga poslanca in sestave parlamenta, ki bi izničilo to enoglasno odločitev Hrvatov.

V teh letih, ko smo čakali na to odločitev, so bile tudi različne teorije zarote, kaj se je dogajalo med Sekolcem in Drenikovo. Kakorkoli to obračamo, če ne bi bilo tega čvekanja in Erjavčeve nepremišljenosti, bi imeli Hrvati težje delo. In Slovenija bi lažje prepričala mednarodno javnost, da je Hrvaška nekredibilna. Hrvaška diplomacija je veliko bolj sposobna kot slovenska, ki sta jo Cerar in Erjavec spravila na raven debatnega krožka pri vaškem frizerju. Tudi Hrvati so lobirali, vendar na način, da jih niso dobili z nago zadnjico v koprivah. Pri vsem tem moramo dodati  kanček dvoma, ali pa morebiti le ni šlo zgolj za naključno gostobesednost Drenikove in Sekolca, ampak kar za dogovor, da bi Hrvaška pobegnila iz tega posla.

Ko vas bodo te dni prepričevali, kako smo bili v arbitraži uspešni, nikar ne verjemite: z arbitražo smo dobili manj, kot bi morali, in manj, kot bi lahko.

Miro Petek