Medvojni poboji Romov kažejo pravo podobo “NOB” leta 1942, posthumna segregacija pa pravo podobo častilcev rdeče zvezde leta 2019!

Grob pobitih Romov v Iški, kjer je tudi okostje otroka. (Foto: Twitter)

Pred 77 leti so se slovenski komunisti odločili za “dokončno rešitev” romskega vprašanja. Po navodilih  nadrejenih so partizani iztrebili cele vasi: maja 1942 so pobijali Rome pri Mačkovcu, v “svobodni republiki Sodražici” so jih trpali na star avtobus in nato streljali pod Boncarjem, pravi genocid so izvedli pod Krimom, kjer so s strojnico pomorili Rome vseh starosti in obeh spolov iz Vrbljen in Podpeči, dva meseca kasneje pa v zgodnjem julijskem jutru še Rome iz Kanižarice.

O genocidu pri Kanižarici je ohranjenih nekaj virov (tudi italijansko poročilo v AS) in veliko literature, saj se je dogodek zelo vtisnil v spomin okoliškim vaščanom. Zdravko Bahor v svoji knjigi opiše kanižariško romsko skupnost. “Njihov dom je bil pod šotori ali v lesenih barakah. Možje so kovali sekire, motike in drugo poljsko orodje. Žene so to orodje po vaseh menjavale za hrano in še kaj naprosile. Rekli smo jim ‘naši’. Ne vem, zakaj se jih je prijelo to ime. Poznali smo jih po imenih: Janko, Ruda, Angela, Mica … Otroci so hodili v šolo na Kvasico v zapuščeno mlekarno. Imeli so svojega učitelja. Iz šole so se vračali v skupinah. Bilo jih je okoli 20. Z lepo ubranimi glasovi so peli, kar se je slišalo daleč na okrog. Najraje so peli: ‘Sijaj, sijaj, sončece …'”

“Julija leta 1942 okrog sv. Ane je zanje sonce zatemnelo in petje utihnilo. V deževnem nedeljskem jutru so pridivjali s svojim komandantom v njihovo vas partizani. Polovili so jih še v spanju. Le redki so jim ušli. Barake so jim požgali. Odpeljali so tudi Mico in njeni dve sestri, Angelo in Anico. Prav tako tudi Rudijevo ženo Angelo in njene otroke … Sprevod, ki je bil zelo pretresljiv, so gnali skozi našo vas, Dragovanjo vas. Možje so nosili na ramah zaklane kozliče. Ženske z dojenčki v naročju, drugi otroci so se držali mamic za krilo in jokali, lačni in mokri … Sprevod se je pomikal do vasi Mavrlen. Tam so jih zaprli v kočevske zidanice … Mladoletni partizan iz sosednje vasi je pripovedoval, da jih niso streljali. Ene so obešali, drugim rezali vratove. Otroka je prijel za noge in ga z glavo treščil v drevo …”[1]

Pokol v Mavrlenu je “obležal v želodcu” celo nekaterim partizanskim voditeljem; Jože Javoršek ga je obiskal kot član partizanske kontrolne komisije. Tam je našel mrtve in umirajoče ljudi, sežgane in privezane na kole, Dušan Pirjevec – Ahac pa je ravno rezal duhovnika Janeza Raztresena.[2] Javoršek je ustavil Pirjevca in ga povprašal o pokolu Romov, ta pa mu je dejal, da so “cigani najnevarnejša bitja v Beli krajini”.

Ko se revolucionar obrne
Dušan Pirjevec je bil eden izmed mnogih revolucionarjev, ki so svoja življenja zaključevali eni v alkoholu, drugi v razvratu, blaznosti, samomorih. Mnogi so pred smrtjo neuspešno rotili sorodnike, naj pokličejo duhovnika. O tem obstaja morje zgodovinskih sledi, zapisanih in povedanih na uho. V Literarnem atlasu Ljubljane in Kovačičevih Prišlekih na primer beremo pripovedi o Zupanu, Pirjevcu in pijanskih orgijah, s kakršnimi so skušali revolucionarji preglasiti spomin na otroški jok, regljanje strojnic in partizanske harmonike.[3]

Navodilo Kardelja Kidriču (Foto: Facebook)

Pirjevcu se je po vojni zagabila zatohlost režima, ki ga je sam ustoličil. Zagabili so se mu nekdanji udarniki, ki so se prelevili v hlapce režima. Zagabila se mu je revolucija. V dokumentih CK ZKS, ki jih SDV leta 1990 ni uspela uničiti, so ohranjeni drobci, ki pokažejo pravo sliko tega partizanskega “junaka”. Vidmarja v zapisih imenuje “kurba od partije slovenske”, Kardelja zmerja z barabo, komuniste s kurbami, preklinja revolucijo, delavski razred in vse revolucionarje, ki “drug drugega za jajca držijo”. V zapisanem prisluhu preberemo njegovo napoved, da bo vrnil spomenico 1941, se odpovedal partizanstvu in vrgel bombe, ki jih ima še doma, na “tistega tvojega Sergeja, pa na tisto Lidijo…”[4] (Sergej Kraigher in Lidija Šentjurc, op. avtorja).

Poleg teh zanimivih zgodovinskih drobcev, ki pokažejo pravo podobo komunističnih oblastnikov, v zadnjih letih arheologi odkrivajo ostanke njihovih zločinov “in situ”. Predlani so v Iški odkopali goro kosti, ki so jih uspeli individualizirati. Sestavili so 53 okostij. 26 pobitih je bilo starih nad 20 let, od tega je bilo 14 moških in 12 žensk, med njimi tudi nosečnica v zadnjem ali predzadnjem mesecu nosečnosti. Danes bi bil ubiti otrok star 77 let … Dva ubita človeka sta bila mladostnika med 15. in 17. letom starosti, 25 okostij pa pripada otrokom, mlajšim od 14 let; v dvojnem grobu so našli 4 leta starega otroka, v enem izmed dveh množičnih grobov pa so našli leto dni starega otroka. Ko so pobili vse te ljudi, so partizani v grob vrgli še 2 psa.

Medvojni poboji Romov kažejo pravo podobo “NOB”
Arheologi so na morišču našli več kot 350 predmetov žrtev, večinoma so bili to deli oblačil, sponke, gumbi, ogledalca, torbice, glavniki, svetinjice in rožni venci. Romi so namreč znani po svoji otroški pobožnosti in čaščenju Device Marije. Pa tudi po neprilagojenosti družbenemu sistemu, ki so ga gradili revolucionarji. Romi v slovenski partijski raj na zemlji niso sodili. Tako kot Judje niso sodili v nemškega. Komunisti in nacisti so si izmislili množico obtožb na račun Romov in Judov in jih sočasno pobijali …

Pobite Rome iz ljubljanske okolice so predlani na predlog ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo skušali pokopati na ljubljanskih Žalah, a je ljubljanska mestna uprava sporočila, da za prekop žrtev tam ni prostora. V brezplodno debato so se, poleg mestne občine, omenjenega ministrstva in Komisije vlade RS za reševanje vprašanj prikritih grobišč, vključili še Slovenska škofovska konferenca in nekateri posamezniki. Ker v slovenski prestolnici ni politične volje, so ostanki Romov še vedno v vrečah in čakajo na dostojen pokop.

Medvojni poboji Romov kažejo pravo podobo “NOB” leta 1942, posthumna rasna segregacija pa pravo podobo častilcev rdeče zvezde leta 2019.

Jurij Pavel Emeršič

[1] Bahor Z., Leta preizkušenj, Družina 1998, 58-60.

[1] Javoršek J., Spomin na Slovence III, Adit 1990, 156.

[1] Dolgan M., Fridl J., Volk M., Literarni atlas Ljubljane, ZRC SAZU 2014, 241.

[1] AS 1589/IV, CK ZKS, Predsednikova dejavnost, škatla 24, Zadeva: »Korošec«, 20. 4. 1974.

 • Antonius

  V odnosu do pokopa umorjenih Romov se razgalja vsa lažna resnica o spravnem spomeniku sredi Ljubljane.
  Spravni spomenik je sama po sebi laž.
  Spravljaš se vendar s potomci umorjenih, ne pa s potomci umrlih.
  Če je Pahor v Kočevskem rogu resno mislil s podporo Pričevalcem in Centru za narodno spravo, potem lahko resničnost svojih izpovedanih razmišljanj dokaže s tem, da se zavzame za pokop umorjenih slovenskih Romov na Žalah.
  Če se je lahko čez noč na Žalah našel prostor za spomenik žrtvam letalske nesreče, potem ne vidim nobenega srbijankovićevega razloga, da se prostor za kostnico in spomenik najde tudi za pobite Rome.

  • Steiermarkt

   TO SI TI TESLO ANTONIUS:
   https://youtu.be/2srhIN2YqTc?t=1553

   • Antonius

    Tako nezanimiv in dolgočasen ste, da se mi niti zazehati ne ljubi na vaše umotvore.
    *t*, ki ste ga na koncu pridodal k ukradenemu, je ves vaš domet poštenja in pameti.

    • Steiermarkt

     Teslo neumno. To si ti. Miselni masturbant.

 • samotoje

  Danes oz. že včeraj sem gledal Pričevalce. Alojz Hudnik in njegova umorjena družina. Preklete naj bodo zveri, ki so morile v imenu partije in revolucije.

  • Gilbert Beko

   Morilci,naravni!Razumet jih ni možno!

 • Mihilus

  Kdorkoli živi v njihovi bližini ali ima kakršnekoli opravke z njimi si samo želi, da bi partizani takrat sistematično končali svoje delo.

  V tej luči ideologija multikultija služi predvsem temu, da se romantične duše prepriča v nujnost etnične & kulturne homogenosti. To namreč bo njen končni rezultat.

  • samotoje

   Moj prijatelj Cigan Feri pravi, da se taki civili, kot si ti, ne bi smeli nikoli naučiti pisati, če so se že rodili. Ti pa odpušča, ker ne veš, kaj blebetaš.

   • Mihilus

    Nekako še razumem moralno signaliziranje v mesenem svetu, kjer za to dejanje od partije dobiš pohvalo, da si pravi fant od fare. Ne štekam pa, da to počneš anonimno na internetu.

    Vsi vemo, da so kolektivno gledano cigoti navadna drhal, ki nas samo parazitira. Seveda se vmes najde kakšen produktiven, tako kot se med slovenci najde kakšen parazit. Vendar kot skupina so cigoti za našo družbo čisto breme.

    Edini legitimen pomislek je glede genocida kot sredstva za dosego homogenosti.

    • samotoje

     Kot rečeno- Feri ti odpušča. Jaz pa dodajam: zakaj se ne podpišeš z imenom in priimkom pod zgornjo izjavo, pod drugi odstavek? Verjetno boš od enako “mislečih” dobil pohvalo, da si fant od fare.

     • Mihilus

      Zato, ker je moje mnenje proti pravilom vladajočega režima. Pohvale ne rabim – vem, da imam prav.

     • samotoje

      Si že priden. Zmeden in skregan sam s seboj, ampak priden.

 • pajac debeli

  Zgleda, da so komunisti eno stvar pa le prav naredili. Teh romov je milijonkrat prevec pa sama zguba od njih.

 • Amerikanc

  Ni mi jasno, zakaj so se “pogumni” partizani, spravili na najšibkejši člen v družbi ?! Zaradi užitkov in sprostitve svojih notranjih zavor – ali so “revolucionarji” prav na ciganih “trenirali” za končni obračun s političnimi nasprotniki ? Žalostno. In nihče, niti Pierazzo, ne povejo zakaj je do takih sprevrženih dejanj prihajalo; kje je bil vzgib takim orgijam ?!

  • freedomfighter

   Za to ker cigani niso nikoli ubogljiv del druzbe…komunisti so se pac znebili vseh politicnih nasprotnikov…nisem se slisal da bi cigani podpirali komunizem…vcasih ko berem komentarje se mi zdi da ljudje ne uporabljate niti najmanjsega dela mozganov

 • Steiermarkt

  Tesla neumna. Kaj kritizirate NOB? Ste bili vi domobranci kaj boljsi?
  Se vecji drek ste bili od njih. Da vas ni sram?
  Obsedeni ste od satana. Satan vas caka. Caka vas vecnost v peklu.
  Tito je v vicah, vi pa se boste vecno prazili v peklu.
  Poboljsajte se da vam bog odpusti grehe.

  • xtc

   Seveda kritiziramo bebo-najprej na Štajerskem ni bilo domobrancev,ker ni bilo potrebe,ker so Nemci hitro polovili večino ropardkih komunističnih tolp in vzdrževali relativen red in mir.
   Nadalje kdo je nastal zaradi divjanja,klanja in pobijanja ter ropanja civilov,NOB drhal zaradi vaških straž ali vaške straže zaradi NOB komunistične drhali no ,a bo šlo?

  • if

   NOB je bila nujna komunistična revolucija, ki je zamenjala okupatorja nacifašista z okupatorjem komunistom.
   Namerni in neposredni povzročitelji, tako tudi glavni krivci državljanske vojne kot nujnega pogoja komunistične revolucije, so komunisti. Vir: RS, Državni svet, Zbornik žrtve vojne in revolucije, stran 4, začetek 1. odstavka: http://www.ds-rs.si/sites/default/files/dokumenti/zbornik_zrtve_vojne_in_revolucije.pdf

   Komunist je bil certificirani (pakt Hitler-Stalin) kolaborant z nacistom v času, ko je nacist napadel KJU, prej in potem, na primer:
   1. maja 1941, ko je kominternovec (Tito, Stalin, Kardelj) gostil nacista. https://www.youtube.com/watch?v=jAfSrBMuXI8
   13. maja 1941, 37 dni po napadu kominternovskega nacista na KJU je kominternovec Tito sporočil šefu Stalinu: “Pripravljamo oboroženo vstajo v slučaju, če bo napadena ZSSR.”

 • Steiermarkt

  Medtem ko so jih pobijali so domobranci poceli tole:
  https://youtu.be/2srhIN2YqTc?t=1553

  • xtc

   Glej podtaknjenček-kdo je pobil in poklal največ Slovencev je jasno NOB komunistična drhal-večje drhali ni bilo pod soncem-celo SSovci so se zgražali nad njimi,kar pove vse.

   • Steiermarkt

    Ni res. Tieslo lazes. Takole je bilo v SLO, najvec ljudi so pobili Nacisti:

    SLO 97.5 K : 83 K med vojno, 14 K po vojni (poboji, taborisca, nesrece)
    6.5% takratnega prebivalstva 1.5 M

    MORILCI
    31.7 K Nacisti
    24 K Partizani
    20 K ???
    6.4 K Italiani
    5 K Red Army
    4.4 K Domaci kolaboratorji (samo samostojne akcije)
    1.9 K Zaveznisko bombardiraanje
    0.9 K Nesrece (ciscenje orozja)
    0.8 K Ustasi (Slovenci deportirani v NDH)

    ZRTVE
    28 K Partizani
    23 K Civili
    14 K Domobranci
    5 K Aktivisti OF
    NAJHUJSE LETO 1945

    https://img.rtvslo.si/_up/upload/2012/06/09/64887187_vida-dezelak-baric_fp-xl.jpg

 • Artur

  Njihovi izrojeni komunajzlski psihopatološki potomci iz oborožene maškarade bi tudi danes to počeli še z večjo vnemo pa ne samo nad romi, če nebi bili “pod budnim očesom kritične sedanjosti”.

 • xtc

  Komunisti in socialisti vseh vrst so najgorja sorta ljudi vseh časov-za njih ni nobenih omejitev proti dnu,vedno zmorejo še nižje bolj ogabno,bolj izprijeno,polj iztirjeno in bolj zločinsko-so zlo človeštva.

 • xtc

  Vse to kar so komunisti pripisovali v njihovih lažnivih westernih in lažnivih propagandah Četnikom,Ustašem,Nemcem in še kom so največkart počeli ravno sami in z njihovim divjanjem po V Bosni in Z Črni Gori se je ta kultura pobijanja razlezla po celem območju Balkana.

  • JANEZ GUS

   No tudi brez teh opankarjev,ki jih je klavec uvozil,bi bilo isto.Saj naša izprijena golazen se je tudi vežbala v Rusiji ,Španiji.Samo ne delat in preživet od svojega dela,na pošten način.Vežbali so se v pobijanju lastnega naroda.,kar pa danes niti ne skrivajo.

 • JANEZ GUS

  To je tema za RDEČEGA anonista.Vparlamentu začnejo pozno.

 • Artur

  To je zmožen početi samo največji izrojeni odpad človeške vrste isti izrojeni odpad te uber zločince danes po “božje” časti in ti so še bolj bolani v glavi .
  Pravo lice komunizma – “Pasje groblje” (zločini u CG)
  https://www.youtube.com/watch?v=htyrh1irnqc

  https://www.youtube.com/watch?v=YF9F8RRNSCs

 • xtc

  Sicer zločin je zločin,a če gre za hipno usmrtitev je zame še nekako tolerantno-čeprav je tudi za tak zločin nad civili pač treba položiti račune ,ko pride čas.
  Definitivno pa abotne in iztirjene in izprijeno izrojene umobolne načine pobijanja,ki so jih uporabljali predvsem komunisti in NOB komunistična drhal ne morejo imeti nikakršnega opravičila ali zagovora-gre za početje navadne golazni,saj nobenemu vsaj malo normalnemu človeku ne pade na pamet kaj tako izprijenega in nagnusnega.

 • Janez Kepic-Kern

  Tudi tu.
  Kot podpornik SDS-JA
  PRIPOROČAM VSEBINO SPODNJEGA ZAPISA – V STRANKI SDS – VUPOŠTEVANJE.

  POVSEM RESEN, PONOVLJEN ZAPIS.
  SDS
  NAJ PAZI,
  KAKO SE PODELJUJEJO – LETOS – DRŽAVLJANSTVA – NESLOVENCEM.
  DA
  NE BO PRIHAJALO
  – DO MNOŽIČNIH – PODELJEVANJ ! Na – TIH – PRED JAVNOSTJO – SKRIT – NAČIN !
  Jaz
  Janez Kepic-Kern
  sem bil v ex TITO YU – TUDI NA MEJI. – V JLA !
  Ja?
  ENOSTAVNO JE BILO: JNA vojaki, graničarji – so bili
  NONSTOP
  NA MEJI – S PRAVIM OROŽJEM IN S PRAVIMI NABOJI.
  NOBEDEN SLOVENEC ALI ITALIJAN – NITI SLUČAJNO NI ŠEL “KAR TAKO” ČEZ MEJO.
  NI
  SE STRELJALO !
  VSI SO VEDELI, DA JE NEVARNO
  PA
  NI NIHČE NITI POIZKUŠAL ITI – “KAR TAKO” – ČEZ MEJO. L-R. JANEZ K. KERN KOMENDA

  •Edit•Reply•Share ›

  Avatar
  Janez Kepic-Kern • 21 hours ago
  TEM “INFORMATORJEM”
  PA RES NE BO NIKOLI – SE ZDI – ZMANJKALO – DELA?
  Gospodu detektivu P.
  iz okoliša Ptuj
  – pa sporočam zanj razveseljivo novico !
  da
  naj ne bo zaskrbljen – dela mu do tedaj,
  ko
  bo postal zaradi starosti – nedelazmožen – zagotovo – NE BO ZMANJKALO !
  KOSOVSKI SRB. POŠTENJAKAR, RAZISKOVALEC – MOMČILO JOKIĆ
  JE
  ŽE V 1. KNJIGI NJEGOVEGA DELA – “TAJNI DOSIJE JOSIP BROZ” – že leta 1992
  OBJAVIL,
  KOPIJO
  ROJSTNEGA LISTA – IZDANEGA NA DUNAJU – 1892. LETA,
  NA KATEREM PIŠE, DA JE Marija BROZ (Javeršek) rodila otroka pod imenom – Franc BROZ.
  Ta
  Marija B. iz Kumrovca je namreč hodila – kot služkinja – delati na Dunaj.
  Ker
  ista ženska – npr. Marija Broz v istem letu 1892
  po bio zakonitostih, danostih – ni mogla roditi – še enega otroka
  to
  seveda pomeni,
  da NITI originalni KOVINAR t.i. Josip BROZ – NI BIL ROJEN LETA 1952 v KUMROVCU ?
  Kakšno
  je vaše mnenje g. detektiv – P. iz Ptuja ?
  Okrog tega ex t.i. MARŠALA TITA
  JE
  PA RES VSE ZELO ČUDNO – MAR NE ? L.R. JANEZ K. KERN KOMENDA
  P.S.
  VIDEOINTERVJUJI IN
  O KNJIGI “TAJNI DOSIJE JOSIPA BROZA” – M. JOKIĆA – CITATNO
  Z INTERNETA
  https://www.google.com/sear

 • ZatonMesecnikov

  kardelj in Kidrič. Največja krvnika slovenskega naroda.

  V posmeh zdravemu razumu še dames v Ljubljani stojijo njuni spomeniki, pa Ulice in Univerza. Drugače se to ne da razložiti, kot da ima še vedno oblast klika, ki je izvajala to “čiščenje” iz depeše in ga še danes zagovarja.

  • samotoje

   Univerza že dolgo ni Kardeljeva, hvalabogu. Vse ostalo je pa še kako res.

   • ZatonMesecnikov

    ja, to pa nisem vedel, da so jo preimenovali. Sedajle sem videl. Je pa še kar na kardeljevi ploščadi?

    • samotoje

     Sedež je na Kongresnem trgu.

    • samotoje

     Ja, Ekonomska fakulteta pa je še vedno na Kardeljevi ploščadi. Svoji k svojim.

 • palačinka

  ..avnestija?!….vsakemu bi moralo biti jasno,da polpismeni klinci narodu ne bodo prinesli nič dobrega….

 • palačinka

  …kaj brišeš..