Dr. Jože Pučnik – velikan med evropskimi velikani

Jože Pučnik.

Vsakič, ko pišem o dr. Jožetu Pučniku, začutim vznemirjenost, ki je globoko utemeljena na nečem, kar običajno poimenujemo “respect” do osebe, ki je nedvoumni vzornik, do osebe, ki je trajno zaznamovala slovensko družbo in kulturo.

Mnogi znanci so zadnje dni, potem ko smo po njem poimenovali sejno dvorano v Evropskem parlamentu, menili, da je to senzacionalno, enkratno, skratka presežek. Z vidika zapletene procedure in trnove poti do tega to deloma drži. Pa tudi, v Evropskem parlamentu praktično ni več prostih mest, ki bi jih poimenovali po zaslužnih evropskih politikih. Povpraševanje je večje od možnosti. Dostikrat je tako, da veliki zmagajo. Tokrat se je vztrajnost izplačala in stvari so se obrnile v pravo smer takrat, ko so se odločevalci poglobili v življenje in delo ter spoznali, kdo je v resnici bil dr. Jože Pučnik.

V Evropi bi težko našli koga, ki bi imel tako izjemno življenjsko zgodbo: npr. že v najstniških letih je prišel v konflikt z režimom. Nato je kot nadobudni mladenič bičal napake oblasti in jo skušal izboljšati skozi delovanje v danih strukturah. Zato so ga za več let zaprli, dve leti v samico. Naposled je moral zapustiti družino in domovino, saj mu je Udba pojasnila, da dela zanj v Sloveniji ne bo! V Evropi, v svobodnem svetu, je zaživel na novo, še enkrat diplomiral in naredil znanstveno kariero. Ko so razmere za demokratizacijo dozorevale, se je vrnil v domovino, združil opozicijo in jo pripeljal do zmage na prvih povojnih demokratičnih volitvah. In tako naprej. O njegovih političnih dosežkih vemo pravzaprav vse, a vprašanje je, ali smo jih vselej pravilno razumeli. Zagotovo ne na prvih predsedniških volitvah leta 1990, niti na naslednjih parlamentarnih ne! V času življenja mu Slovenci nismo znali ustrezno izkazati prave hvaležnosti za ogromno delo, ki ga je opravil za Slovenijo. Vlada Toneta Ropa je dosegla moralno dno v letu njegove smrti (2003), saj ga ni hotela pokopati z vojaškimi častmi.

Kot velja za mnoge velike ljudi, jih začnejo ceniti šele po njihovi smrti. Zaradi razmer, kakršne pač so v Sloveniji na področju medijev in šolstva, se prava vloga Jožeta Pučnika v moderni slovenski zgodovini šele izrisuje. Pri tem so pomembne zlasti nevladne organizacije, kot je inštitut, ki nosi njegovo ime, ki od leta 2006 organizira vrsto dogodkov, tudi o temah, ki so tesno povezane z njegovim delom. Tudi SDS goji spoštljiv spomin nanj. Poimenovala je svoj sedež po dr. Pučniku, redke lokalne skupnosti so po njem poimenovale ceste, trge, parke, tudi osnovno šolo, Janševa vlada pa osrednje nacionalno letališče. Pričakujemo, da se bo s tem nadaljevalo in tako vsaj malo spremenilo sicer dokaj sprevrženo spominsko krajino na Slovenskem.

Pučnik je, ko se je vrnil domov, prinesel v politiko svoj “slog”: racionalizem, metodičnost, usmerjenost k reševanju konfliktov, pogum, sposobnost celostne analize, predanost, resnicoljubnost. Vedel je, kaj je dobro in prav, ker je bil človek jasnih načel in vrednot. Seveda gre za retorično vprašanje, ali smo njegov vzorec ustrezno prevzeli. Če bi ga, bi v Sloveniji lažje oblikovali pravno državo, delujočo demokracijo in gospodarstvo, socialno pravičen in tudi spodbuden sistem za ljudi, ki so podjetni in inovativni. Pa ni tako.

Če se vrnemo na izhodiščno vprašanje, ali je novo simbolno “domovanje” Pučnika v najbolj demokratični evropski instituciji nepričakovan presežek, bi torej morali odgovoriti, da ne! Je nekaj povsem normalnega, saj spada tja, zaradi tega, kar je bil, zaradi svoje izvirne zgodbe. Povojna evropska politika premore velika imena, kot so Konrad Adenauer, nekdanji nemški kancler, Robert Schuman, francoski politik in državnik, Jean Monnet, francoski politik in diplomat, oče ideje o gospodarski integraciji, Južni Tirolec Alcide de Gasperi, nekdanji britanski premier Winston Churchill, kakor tudi generacija eminentnih politikov, ki so sledili, kot so Valery Giscard d’Estaing, Margaret Thatcher in Helmut Kohl. Vsi so bili močni nacionalni politiki, a obenem prepričani Evropejci, ki so si postavili pomembne cilje: zgraditi unijo na takšnih strukturah, ki bodo preprečile novo vojno, trajno zagotovile mir, demokracijo, varovanje človekovega dostojanstva. Življenjske zgodbe teh ljudi so res nekaj posebnega. Zagotovo so opravljali višje in močnejše politične funkcije kot Pučnik, nekateri so celo trpeli pod fašizmom in nacizmom, toda takšne zgodbe, kot jo je spisalo življenje dr. Jožeta Pučnika, nima nihče! Jasno je, da trpljenje ni samo po sebi pokazatelj, po katerem bi ocenjevali ali rangirali politike. Toda dejstvo, kako se je Pučnik pogumno boril za pravico in resnico v groznih represivnih razmerah in kaj vse je za to žrtvoval ter ne nazadnje dosegel – to sproža izjemen “respect”, če se vrnemo k tej besedi, ne le pri prijateljih v Evropi, ampak tudi pri njegovih političnih nasprotnikih.

Pučnik je torej dobil svoje mesto v Evropski uniji. Poslej se bodo pomembni strokovni sestanki, sestanki političnih delegacij, parlamentarnih odborov itd. dnevno odvijali v sejni dvorani dr. Jožeta Pučnika. Prišel je čas, ko lahko storimo kaj več zanj še doma, zlasti na področju izobraževanja, v medijih in političnih in državnih strukturah. Pučnik si zasluži nezlagano, resnično podobo tudi v svoji domovini, ki jo je neizmerno ljubil.

dr. Milan Zver

 • FORT WORTH

  Ja, Joze Pucnik je bil izreden clovek, pokoncen in odlocen.
  V solskih ucbenikih o njem pa niti besedice.

  • Franc Šink

   Vojska nima municije niti za častno salvo.

   • večni srb

    O ja, saj se še vedno najdejo vojaška stanovanja in nepremičnine, ki jih lahko šenkajo propadlim gradbincem, za pest municije.

 • večni srb

  Naučimo se nekaj od Pučnika, on se je pravilno odločil, mi pa nikar ne smemo slediti njegovi poti, ker bomo vsi tragično končali.

  Zakaj bi trpel še kdo drug, a ni več kot očitno česa so sposobni in, da jim nihče ne more nič?

 • totex39

  Komunistom je bila stranka SDS z Pučnikom na čelo skozi velik sovražnik in to se nadaljuje še naprej ko je stranko prevzel Janša, neverjetno kakšno sovraštvo je v teh komunistih, ko bi moralo biti ravno nasprotno.

 • večni srb

  Mene pa zanima, s čim se je Pučnik tako zameril komunistom, kaj točno je naredil ali rekel takega in zakaj je bilo pomembno, če kdo ve?
  Verjetno ni bil že od majhnega takšen, če je bil pa ateist in njihov, zanima me kdaj je prvič podvomil v Jugoslovansko Četrto pot. Tretjo pot sta utemeljila Clinton in Blair, Evropa pa naj bi presegla fašizem, marxizem in njuno liberalno demokracijo. Kaj je torej Pučnikova četrta pot?

  • večni srb

   A je to kaj za na kruh namazat?

 • freedomfighter

  Okej do doktorja pucnika imam veliko spostovanje ampak uvrscati ga med evropske.velikane je pa malo huda

  • Kataklizma

   glede na “pedigre” evropskega parlamenta in same EU, mu kar paše svoja dvorana :D

 • župnik cefizelj

  ivan poscane jajčko že potvarja zgodovino in malikuje pučnika. pučni, je navadna disidentska spaka, ki je rovaril proti lastnemu narodu, poveličeval kolaboracijo in se udinjal nemcu. pravi katolibanski lenuh, prevarant in lopov.

  • Clemen J.

   Kakšno misliš vašo izmiljeno da nas je leta 91 napadla Avstrija, ali tisto ki govori o osamosvojitvi slovencev izpod kremplev Srbinov?!?

   • župnik cefizelj

    pučnik je bil navaden lenuh, ki se mu ni ljubilo delat. pravi sđs-ovec. takoj se je včlanil v partijo. po študiju je delal na kmetijskem področju. ker je hotel le lenariti v pisarni, je začel z pisunstvom in hujskanjem, ko ga je šef dodelil na teren. zaradi svoje lenobe je rajši postal pisun in rovaril proti šefu, hujskal kmete in delavce. seveda ga je sistem obsodil. poscana strahopetna reva pučni je pa nato lepo spizdil v tujino. pri nemcu je pa delal, baraba dvolična. nemec ni bil tako toleranten do takšnih lenuhov kot je bila jugoslavija. v hamburgu v pristanišču so ga dobro prebutali, ko je poskušal nekaj podobnega.

  • večni srb

   Jaz bi ti verjel, če mu ne bi preklicali še šolo, tako butast pa spet ni bil.

 • Clemen J.

  Čestitke, vsekakor največji Slovenec moderne dobe!

 • župnik cefizelj

  pučnik je bil lenuh vseh lenuhov. v jugoslaviji se mu ni ljubilo delat, je rajši rovaril in hujskal iz pisarne. kot diplomant filofaksa je želel lepo krmariti kot fikus v pisarni, še v partijo se je včlanil. ko ga je v roke dobil nemec iz hamburga, kjer je poskušal z enakimi triki, se je kar uscal v hlače. pristaniški delavci so ga tako nabutal da je še par mesecev kri scal. jugoslavija je bila premehka do takih lenuhov.

  • lokec

   Pojdi k zdraniku.

 • Hun

  Joze Pucnik je v Nemciji fizicno delal in doktoriral…Jansa in Pucnik kot dan in noc

  • večni srb

   Kaj mu je pomagala nemška diploma, če je pri nas še vedno veljala razveljavljena.

 • radames

  Zakaj žalite delo in prizadevanja dr. Jožeta Pučnika in odgovarjate provokatorjerm?
  A se ne znate zadržat vsaj pri tem velikem Slovencu in ne odgovarjati provokatorjem?

 • herman

  Jože Pučnik si nedvomno zasluži dvorano v Evropskem parlamentu. tako kot si Janez Janša zasluži celico na Dobu.

 • Soave

  Pojdite se solit Nova !!
  Prosim zaprite tule komentiranje vseh, ki nimajo kaj povedati !!
  Kaj ste res tako zelo odvisni od čivkov ?

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!