Dražgoše – priložnost, da Socialnim demokratom postavimo ključno vprašanje

Mitja Iršič

Vsako leto napišem kaj o Dražgošah in vedno bolj neokusnih ekscesih, ki jih tam vzganjajo ustvarjalci slovenskega javnega mnenja. Tokrat se bom manj posvetil prireditvi sami, saj je z različnimi akterji vsako leto približno isto bultsocialistična in se posvetil enemu od glavnih akterjev – socialnim demokratom.

Pa vendarle naj najprej vseeno povem kaj o romarjih v Dražgoše. Če dobro pomislite, je dražgoška elita slovenski Hollywood. Skupina privilegirancev, ki imajo vse kar kapitalistično življenje ponuja, zato so – večinoma nepotistično – zlezli že tako daleč po Maslowi hierarhiji potreb, da se jim zdi, da lahko z vrha gledajo dol na nas smrtnike in nam govorijo kako moramo živeti – pa ne le koga moramo voliti, tudi to katere tuje države so nam lahko všečne, kakšno glasbo lahko poslušamo, do katere mere se lahko svobodno izražamo, kako se moramo počutiti do okoljske problematike, kaj si moramo misliti o posvajanju za homoseksualce in kako moramo razmišljati o globalni ekonomiji.

Tako kot se Leonardo DiCaprio, Angelina Jolie in Tom Hanks po bleščečih prireditvah vkrcajo v svoje zasebna letala in odletijo v Cannes, naši socialisti posadijo dobro rejene riti v Mercedese in BMW-je ter se odpeljejo nazaj v prestižne predele Ljubljane in gorenjskih turističnih biserov. Oboji pa vam solijo pamet o tem kako je treba uporabljati javni prevoz in zakaj je absolutno nujno, da vedno večji delež svoje plače namenite za zeleno utopijo. No, to leto pa so naši razsvetljenci prvič zopet postali revolucionarji stare šole – revolucionarji, ki bi radi spreminjali politično-ekonomski sistem. In na sredini tega slovenskega FARC-a najdemo socialne demokrate. Koalicijsko stranko, ki se proglaša za levo do levo-sredinsko. Stranka, ki je prisiljena igrati dvojno vlogo revolucionarjev, ki bi vrgli establišment, hkrati pa so sami ključni del establišmenta.

SD ohranjajo pajdaško različico kapitalizma
Saj jih razumem. Politika je pač kurba, politiki pa – če želijo ugajati specifični bazi – morajo požreti vso čast, racionalnost in splošno dobro ime v širši družbi, ki so ga morda nekoč imeli. Socialni demokrati so pametni. Vedo, da je bazen njihovih volivcev v resnici mlakuža skrajnih kolektivistov, zavistnežev, partijskih aparatčikov in revolucionarjev. Zato so Dražgoše njihova vsakoletna pred-predvolilna kampanja – za vsak primer, če bo vsakokratnemu novemu obrazu spodletelo in se bo treba na hitro parazitsko priklopiti na novega. A hkrati imajo kot reformirani komunisti vlogo tiste stranke, ki silam jugoslovanske kontinuitete zagotavlja oblast – tam so skoraj neprekinjeno že desetletje. Poleg še bolj zimzelenega DeSUS-a edina preživela ‘oldboys’ stranka v vladi. Vse slabe stvari, ki so se zgodile od leta 2009 do 2019 so tudi posledica njihovega delovanja.

Fotografija osebe Tanja Fajon.

Matjaž Nemec, Tanja Fajon, Jernej Pikalo in Anja kopač Mrak v Dražgošah. (Foto: FB)

Za nas libertarne pragmatike je tisto iz oddelka “slabo” predvsem splošna stagnacija življenjskega standarda, gospodarska rast, ki se pretaplja le v socialne transferje in korupcijo, namesto razvoj in naravno rast plač, absolutni moratorij na reforme, ki bodo potrebne za preprečitev finančne in demografske katastrofe čez deset let, v večni Drnovškov gradualizem zamrznjen trg, ki je zaradi tega povsem nefunkcionalen in odvisen zlorabljen s strani velikih državnih igralcev. Za obiskovalce Dražgoš pa je slabo, da smo še zmeraj v kapitalizmu in da je stranka SD del ustroja, ki kapitalizem (čeprav našo skrotovičeno pajdaško različico) ohranja na oblasti. Zato jih tisti najbolj radikalni ljudje, ki zahajajo na Dražgoše, ne marajo. Tisti si želijo revolucijo in spremembo sistema. Zato zagovarjajo stranko Levica. Ervin Fritz, Dušan Šinigoj, Slavoj Žižek, trije tako različni ljudje so našli skupni cilj in skupno orodje za dosego tega cilja – stranko Levica. Ta se vsaj ne pretvarja in odkrito pove, da si želi točno tisto kar Ervin Fritz govori.

Glavni grabežljivci so bili rdeči direktorji
Svet, ki ga riše Fritz, je svet alternativne resničnosti: Svet, kjer jugoslovansko podedovana “družbena lastnina” obstaja kot neka plemenska zakladnica iz katere smo jemali vsi, dokler ni prišel “kapitalist” in nam jo ukradel. Svet, kjer državnih družb niso ‘zafurali’ rdeči direktorji, ampak so bile “razprodane tujim in domačim grabežljivcem”. Morda ne more razumeti kompleksne slike tranzicijskega ropa, morda si ga ne upa, glede na to, da ga je veliko “domačih grabežljivcev” poslušalo v občinstvu. Če je res dovolj naiven, da pač ne razume, potem je razumljivo, da stranko Levica (ki ima podoben pogled na svet) vidi kot stranko delavstva, čeprav podatki kažejo, da je to stranka, ki jo volijo razvajeni bogati smrkavci – največjo bero glasov so paradoksalno pobrali v bogatih volilnih okrajih. Da neomarksisti niso predstavniki delavstva, so pred kratkim zelo jasno povedali Britanci.

Pesnik Ervin Fritz je imel pred seboj največ grabežljivcev družbenega premoženja. (Foto: STA)

A najzanimiveje je bilo, ko je umetnik povedal, da je bila osamosvojitev kontrarevolucija kapitalizma. S tem je morda po pomoti namignil, kaj je bila v resnici intimna opcija Kučanove stranke demokratične prenove – socialistična republika Slovenija. Če bi bila v okviru federacije, konfederacije ali samostojna je nepomembno. Tako leta 1945, 1991, kot danes, socialistom ni nikoli šlo za bitko nekega naroda za samostojnost, ampak za internacionalni socializem. Ekonomsko-politični sistem, ne narod. Ironično je, da ima pesnik prav. Gibanje za neodvisnost ni bilo le gibanje za samostojno državo, ampak gibanje za spremembo političnega in ekonomskega sistema. Iz planskega socializma v liberalni kapitalizem. Kot v vseh takratnih komunističnih državah po Evropi. Dušan Šinigoj, zadnji predsednik Socialistične Republike Slovenije, se s tem ne strinja – po njegovem je šlo le za samostojnost, da pa gre za spremembo socialističnega sistema pa nam nihče ni povedal. Lepo, da je Ervin Fritz vendarle jasno in glasno priznal, da je šlo tudi za revolucijo kapitalizma. A je hkrati kapitalizem predstavil kot kak skrajno levi aktivistični študent prvega letnika zgodovine lezbične umetnosti na Berkley-ju. Z ramo ob rami s tovariši iz Levice.

Podjetniki, ki ustvarjajo dobičke, so naravni sovražniki
Socialni demokrati pa so bili tudi tam. To je tudi njihovo praznovanje – praznovanje bitke, ki je (zopet v alternativni resničnosti) za nekatere pomenila začetek konca druge svetovne vojne ne pa partizansko različico majevskega žrtvovanja devic bogovom vojne, kot je bila v resnici. In ti tovariši revolucije, ponosni potomci tistih ruskih nastavljencev, ki so takrat vkorakali v Ljubljano morajo zdaj od drugih tovarišev poslušati, da ima slovenski parlamentarizem stranko, ki še bolj zvesto sledi načelom revolucije od njih. Še več – na tiho jim je Fritz in s tem tisti, ki so ga tja postavili – povedal, da so neustrezni. V Dražgošah zbrani jugonostalgični pohodniki, bivši direktorji TOZDov in SOZDov so se spraševali, zakaj kapitalizem še ni padel in kdaj bodo lahko zopet začeli plansko upravljati. Zakaj še nimajo socializma, če pa že imajo stranko SD na oblasti?!

Foto: FB

In tako kot so oni očitajoče strmeli v SD-jevce, in zaljubljeno v Levico, lahko SD-ju isto godljo naredimo tudi mi – ljudje, ki nam je bil kapitalizem vedno intimna opcija. Tisti, ki smo izvedli “kapitalistično kontrarevolucijo”. Saj je stranka SD stranka, ki v Vladi RS zastopa vse nas, ne le svoje volivce. Pod njeno kontrolo so tako pomembna državotvorna ministrstva kot so ministrstvo za pravosodje in ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake(!) možnosti. Odločitve njihovih funkcionarjev vplivajo na življenja vseh nas. Zato je povsem na mestu, če to stranko borcev za proletariat novinarji v bodočih vročih mesecih, ko se bodo očitno na novo mešale karte zasujejo z vprašanji kot recimo:

Si res želite živeti v liberalno kapitalistični državi, članici liberalno kapitalistične unije, katere osnovni namen ni bil “antifašistični boj”, kot radi poudarjate vi, ampak skozi sinergijo Evropske skupnosti za premog in jeklo – prababico EU- želja po optimizaciji dobičkov? Si res želite biti del takšne države in unije ali samo čakate na trenutek, da bodo razmere za revolucijo zopet prave, kot tista tovarišica, ki je na Kongresnem trgu stavkala z napisom “danes zahtevamo, jutri bomo vzeli”? Hodite namreč na proslave, kjer si ljudje želijo spremembo sistema, vaši državni sekretarji na tviterju lepijo tvite kot so “tvornice radnicima”, na vsakem koraku napadate kapitalizem in ljudi posiljujete s preživetimi zadružno-kooperativno-kolhozniškimi koncepti, ki jih predstavljate kot alternativo kapitalistični borbi za dobiček. Ko smo že pri kapitalizmu – eden od leitmotivov vaših kampanj je demonizacija dobičkov in stremenje po pravični porazdelitvi le tega. So podjetniki, ki ustvarjajo dobiček, vaši naravni sovražniki? Vaša retorika namiguje, da ste …

Hinavci, da jih ni večjih
Podobno kot geriatriki v Dražgošah, se včasih v vladi hudujete, da nam tujci določajo kaj smemo in česar ne smemo. Kažete tendence po sabotaži vpliva EU in mednarodne skupnosti na Slovenijo – tako s sistemsko sabotažo privatizacije, hujskanju k nesprejemanju mednarodnih zavez, kot pri zadnjih poskusih, da bi iz ustave izbrisali fiskalno pravilo. V tem mandatu, ko je pravosodje v državi pod vašim nadzorom se je Vrhovno sodišče odločilo, da bo upoštevalo le tiste določbe ESČP, ki so mu všeč, ostale pa ne. Ravno pred kratkim je vaš podmladek zvezo NATO – katerega del smo Slovenci na podlagi volje ljudstva – označil za teroristično organizacijo. Si res želite biti del mednarodnega sveta in zavez, ki jih tako povezovanje prinaša?

Socialni demokrati! Če ste na zgornji dve vprašanji odgovorili z da – potem nimate v Dražgošah kaj početi. Ljudje, ki so se zbrali tam pričakujejo stvari, ki jim jih trenutno lahko da le +50% podpora stranki Levica. Vaše partizanstvo ni več v modi. Vi le nadaljujete tradicijo planskih upravljalcev, ki so veliko govorili o enakosti in solidarnosti, a le za delavce, medtem ko so se sami šli tihi švercerski kapitalizem z zahodnimi državami. Socialni demokrati – 2020 je leto, ko se boste morali odločiti, kaj ste. Revolucionarji ali kapitalisti? Oboje ne morete biti. Tako kot ne morete biti okoljevarstveniki in glavni krivci debakla TEŠ 6. Tako kot ne morete ljudem pridigati, naj kolesarijo in pešačijo, vaš šef pa se v Dražgoše pripelje s službenim šminkerskim terencem znamke BMW, ki ga pol ure čaka s prižganim osemvaljnim biturbo motorjem, da ne bi najbolj enakega med enakimi zeblo v rit.

Hinavščina, ki se jo greste vi je večja od hinavščine kvaziliberalcev preostanka vladne koalicije – ti le sledijo zdrsu evropskih ALDE liberalcev v nek čuden na daljši rok neobstojen koktejl prostih trgov, velike države in kolektivizma. V tem bazenu bi radi plavali tudi vi – a ne smete, saj ste vi že zdavnaj zajahali revolucionarni duh Dražgošanov, ki si želijo prevrat sistema. Zato naj bo leto 2020 tisto, ko bomo kaviar socialistom iz SD postavili ključno vprašanje – kaj za hudiča je zadnja postaja vaše politike? Trdi državno-planski ekonomski socializem in groteskni psevdoantifašistični kulturkampf namreč ne gredo skupaj s sodobno Evropo in globalnim kapitalističnim sistemom.

Mitja Iršič

 • macon

  Napisal sem že, da smo se delali norca iz srbskega proslavljanja poraza kosovske bitke, vendar je bila to ena največjih evropskih bitk 14. stoletja, v kateri sta padla tako turški sultan kot srbski knez, udeleženih pa je bilo več kot 60.000 borcev.

  Nori komunisti pa proslavljajo beden spopad za katerega ne ve nihče, ki se je končal v popolni sramoti in z uničenjem nesrečne vasi ter pobojem nedolžnih domačinov. Tukajšnji komunisti so še veliko bolj zblojeni od mitomanskih Srbov.

 • Jan Kovalski

  »Včeraj smo prosili, danes zahtevamo, jutri bomo vzeli«

  Leta 1941 nismo imeli nič, potem pa so prišli Nemci in nam vzeli vse.
  Leta 1991 smo imeli vse, potem pa so prišli kapitalisti in nam vse prodali, in sedaj samo drage avtomobile, denar pa moramo skrivati v tujini, težko nam je. Čas je za novo revolucijo.

  • Lustrator

   Odlično.

 • APMMB

  Gospod tovariš Ervin Fritz je zamudil enkratno proložnost. V Dražgošah so se mu lopovi postavili v prvo vrsto in bi jih lahko vsaj popljuval, če jih že ni mogel aretirati.
  Da, v prvi vrsti so stali tako kot na Osankarici Šiško. Celo bolj prepoznavni so bili. Pa nič, tovariš Fritz, zakaj?

 • Ivan Ivanovič

  Kakšen pajdaški kaitalizem neki! To, kar počne udbomaija, je navadno plenjenje države in državljanov iz javnih blagajn. To niso kapitalisti. Slednji se morajo uveljaviti na prostem trgu v boju s konkurenco. Mafijski plenilci pa se dogovorijo za fevde v okviru proračunske porabe. Od sebe ne dajo nič, samo jemljejo -plenijo, kradejo, zajedajo državo in državljane. Na Kitajskem bi jih postavili pred zid.

  • Mademoiselle

   Resnica!

 • Ivan Ivanovič

  Ervin Fritz je tipičen predstavnik socialističnega umetnika, ki je bil v starem režimu še bolj privilegiran kot je zdaj, in zdaj bi za svoj interes zrušil edini ekonomski sistem, ki se je zgodovinsko izkazal za uspešnega, namreč na svobodni pobudi temelječ tržni sistem, s kulturmarksistično psovko imenovan kapitalizem. Fritz ima en sam probelm: da mu tržni sistem – kapitalizem – za njegov prispevek k BDP-ju ni pripravljen dati “primernega plačila”. V tržnem sistemu pač velja, da se cena oblikuje na podlagi ponudbe in povpraševanja. Če le malo ljudi bere pesmi, potem pač nimajo cene. Zato je po Fritzovo kapitalizem zgrešen sistem. Socializem je boljši, ker mu je odrezal večji kos pogače, ki jo je ustvarilo delovno in molzno ljudstvo – ne on. Morala pa taka.

 • Hanzi

  Če parafraziram dr. Gorenaka, tipični “piškotarski” članek.

  • Lustrator

   Če resnico imenuješ s “piškotkom”, potem vsekakor. Razkrinkanje mitingov laži, potvorjene zgodovine in realnosti s strani lažnivega režima je ključno za normalizacijo naše družbe. Mitja pač piše objektivna dejstva in ti s tem sesuva komunistično mitologijo v prah, tako kot kar precej komentatorjev tule, pa nismo za to ne plačani, ne motivirani z nobene politične stranke. Temu se reče zdrava pamet, logično sklepanje in seveda poznavanje resničnih zgodovinskih dejstev ter realnosti mimo prizme mainstream medijev.

   • Hanzi

    Resnica, naj ne bi bila relativen pojem. V tem primeru je, ker je odvisna iz katerega kota jo gledaš.

    • Lustrator

     Resnica je absoluten pojem – totalitarizmi, ki vsi po vrsti temeljijo na njenem zanikanju, pa so ugotovili, da najlaže zavladajo množicam preko ideje “več resnic” = relativizma.

     Izvoli, predstavi mi torej eno samo resnico iz članka, ki ne drži, oziroma obstaja alternativa, ki drži vodo toliko kot Iršičeve navedbe.

     • Hanzi

      Težko je prepričati, prepričanega. Zate obstaja le ena resnica, in to tvoja.

     • Lustrator

      Misliš, da bi midva imela to debato, če ne bi želel slišati tvojega mnenja ali v končni fazi mnenj vseh ostalih komentatorjev, kar je tudi glavni smisel demokracije in Nove24 kot njene glavne promotorke? Izvoli, postrezi mi s konkretnimi protiargumenti, ki bodo ovrgli Iršičeve trditve, ko si ga že označil za “piškotkarja”, čeprav ni član nobene stranke, kaj šele vladne (v tem je namreč bistvo piškotkarstva).

     • Hanzi

      Obregnil sem se na užaljeno kolumno dr. Gorenaka na temo SDS, kjer je označil novinarja Večera za “piškotarja”. Mislim, da je čas, da partizane in domobrance pustimo v zgodovini, kamor sodijo. Mnenja ostalih komentatorjev na Nova24 so moteča, čeprav sem sam desničar, le Janše nimam rad in se na vsakih volitvah prisilim, da volim SDS, ampak ne vem kako dolgo še.

     • AlojzZ

      Ko na volitvah obkrožiš slovitega JJ, mi daš polno priznanje. Tako pač je, četudi ga nimaš rad.

     • Margu501

      Mislim, da si se zlagal, če ne prej v stavku, da voliš SDS!

     • Lustrator

      Oprosti, a ljudje s tvojim načinom razmišljanja preprosto ne volijo SDS-a, ampak razne SMC, LMŠ, Nsi in podobne rdeče slamomlatilce.

      V Sloveniji imamo izjemno malo resničnih NOVINARJEV (torej radovednih pogumnih, pronicljivih, načelnih in kultiviranih), saj imamo tudi izjemno malo resničnih nerežimskih MEDIJEV. V trenutku, ko medij prične služiti gospodarski ali politični eliti, je izdal svoje osnovno poslanstvo, z njim pa tudi vsi njegovi zaposleni. Če nekdo torej raje kot o rabotah oblastnikov, poroča laži in manipulacije o opozicijskih politikih, ni to nič drugega kot brezhrbtenično piškotkarstvo, ki bi v normalni družbi (tam kjer so podjetja dejansko PRIVATNA) pristalo na obrobju rumenih medijev, pri nas pa tvorijo prvo fronto največjih medijev.

      Glede partizanov in domobrancev; jaz sem ravno nasprotnega mnenja – če želimo rešiti današnje težave in nesoglasja, je NUJNO da gremo v čas, ko so le ta sploh nastala. Dokler ne razčistimo in ovrednotimo resnične narave, namenov, dejanj, zločinov, akterjev vseh vpletenih strani, bomo danes le slepo živeli nadaljevanje tega davnega razdora. Sicer po Sloveniji (žal) ne zaznavam nikakršne masovne mobilizacije k domobranstvu kot temelju protikomunizma na katerega idejnem temelju je zrasla osamosvojitvena ideja in odločnost upora proti partiji, na drugi strani pa večina slovencljev še vedno sledi zločinski peterokraki zvezdi in njenim idejam, tako da fokus v preteklost očitaš popolnoma napačni strani.

      Tudi glede odnosa do Janše sta najini stališči popolnoma nasprotni – jaz volim SDS skorajda izključno zaradi zaupanja v izjemne človeške in državniške lastnosti njenega predsednika, stiskam pa zobe ob določenih njenih mlahavih poslancih ali članih, ki jih bolj vodijo karierni kot pa državniški cilji. SDS je Janez Janša, če njegov naslednik ne bo vsaj pol njegovega kalibra, bo stranka (in bojim se da tudi Slovenija) dokončno potopljena v rdečem močvirjum – kjer recimo že nekaj let in celo desetletij vegetirajo vse preostale stranke “žlahtne desnice”.

     • Hanzi

      Ne boš verjel, res volim SDS, ampak izključno zaradi programa, ki je odličen. Vendar kaj nam pomaga program, če ga ne znamo izkoristiti. Tudi, ko dobimo volitve, ne moremo sestaviti vlade. Si se kdaj vprašal, zakaj? Seveda so prikladni grdi komunajzerji in strici iz ozadja, ko je potrebno prikriti tudi svoje napake. Politika je umetnost sklepanja kompromisov, ki je žal Janša ne obvlada. Edina resnica, je moja resnica. Imamo Logarja, imamo Tomčevo, zakaj ne dobita priložnosti. Ne boj se, SDS ni Janez Janša. Po tem postu, me bo glavna promotorka demokracije Nova24 blokirala, toliko o spoštovanju drugačnega mnenja.

     • Common Sense

      Hanzi, žal se s teboj v precejšnji meri strinjam. Janševa osebnost mi sicer nikoli ni bila ravno blizu. A ga cenim. Večina njegovih današnjih stališč je odmerjenih. Všeč mi je, da se zavzema za večjo ekonomsko svobodo. Njegove izjave in stališča kažejo na potencial, da bi lahko bil “državnik” (ra razliko od politika ali še huje – politikanta – kar jih je večina v Sloveniji). A se obenem tudi strinjam, da bo potrebno dati priložnost mlajšim. Nekaj bo potrebno spremeniti. V privatnem podjetju bi že zdavnaj naredili analizo zakaj ne morejo dobiti “več kupcev” in bi spremenili ali dopolnili ponudbo. V slovenski politiki kakor kaže ni tako, niti v SDS ne. Res se mi zdi škoda, da zmerna desna sredina ne pride na oblast. To bi res bilo (po 12 letih vedno večjega levičarstva) blagodejno za celotno državo. Vprašanje za milijon dolarjev pa je ali bi res odstop Janše oz. umik v anonimnost bil tisti “magic bullet”. Nekako dvomim v to.

     • Lustrator

      Zanimivo, kako edinega slovenskega politika, ki je na koalicijska pogajanja vedno povabil stranke z vseh ideoloških polov in je doslej edini premier, ki je kljub manjšini svojihj poslancev v parlamentu pripeljal mandat od začetka do konca, označuješ “nesposobnosti sklepanja kompromisov”. Se sploh zavedaš kakšne neumnosti klatiš? Če kdo, je to sposobnost v Sloveniji jasno prikazal prav Janša, ki je v obeh vladah imel praktično polovico koalicije komijev/krščanskih socialistov/udbovcev in podobnih nekompatibilnih polov.

      Zakaj Janša kljub zmagi na volitvah ne sestavi vlade? ker imajo komunisti že vse od prvih volitev v parlamentu dvotretjinsko ustavno večino. Pofragmentirani so na več navideznih strančic, a vsi skupaj imajo en sam “program”, enega samega šefa in seveda eno samo omrežje, ki jim omogoča politično preživetje.To ni nikakršna “prikladnost”, to so dejstva in to dejstva, ki niso več niti najmanj prikrivana – vsak komi ti bo brez dlake na jeziku povedal, da je volil šarca, Cmerarja, Zorangutana, pahorja, Kučana, Drnovška, Ropa, ker bodo sicer na oblast prišli “fašisti”. Zanje je POPOLNOMA NEPOMEMBNO ali je to Janša ali Gorenak ali Logar ali Tomčeva ali kdorkoli. Zanje so vsi nekomunisti z zravnano hrbtenico fašisti nevredni človeškega imena in pika. Osebno sicer spoštujem vse zgoraj naštete, a sem zaradi vseh izkušenj le za Janšo pripravljen dati roko v ogenj, da ne bo slovnskega interesa izdal za osebne koristi, kot so to že davno naredile vse ostale “desne stranke” (SLS, SKD, Nsi, DLGV, SNS) in tudi marsikateri član SDS-a za katerega se je kmalu izkazalo, da je bil lojalen Sloveniji zgolj dokler je imel od stranke koristi.

      Sicer pa si lahko Novi neskončno hvaležen, da tebi podobnih rdečih provokatorjev ne briše s takšno ihto kot komunistični mediji, saj je to edina možnost, da v naši totalitarni družbi sploh prideš v stik s kritično razmišljujočimi državljani, vse ostalo je več ali manj enoumje in cenzura kot v najbolj divjih titoističnih časih.

     • Hanzi

      Janša, ki je v obeh vladah imel praktično polovico koalicije
      komijev/krščanskih socialistov/udbovcev in podobnih nekompatibilnih
      polov.

      Vidiš v tem je problem. Od levih je imel samo DESUS, vsi ostali koalicijski partnerji so bili desni, ampak ti jih imenuješ komiji, udbovci,nekompatibilni poli.

     • Lustrator

      Ni desni vsak, ki se samodeklarira za desnega in ni lev vsak, ki se deklarira za levega. Sodim izključno po besedah in dejanjih po katerih so se jasno (in že zdavnaj )pokazale prave barve – pri nekarterih pravzaprav že zelo kmalu po osamosvojitvi.

      In to ti pišem kot nekoč odločen in aktiven podpornik krščanskih demokratov (kasneje Nsi) od samih začetkov. A nekateri smo spregledali in spoznali lastno naivnost že dolgo tega, drugi pa celo še danes, ko je vse jasno in so maske padle, še vedno živijo v iluziji Slovenije kot uravnotežene pluralne demokratične republike z več DESNIMI (!?) strankami, čeprav dejansko nimamo niti ene same – desne v klasičnem pomenu besede.

     • Andrej

      Hanzi ti ne more dati odgovora. Ne more zagovoriti svoje teorije, da je treba domobrance pobiti, potem pa reči: pustimo zgodovino, morilci naj pa vladajo.

    • Common Sense

     Pravzaprav resnica JE relativen pojem. Pravijo, da obstja več “resnic”. To je, dokler govorimo o “resnicah”, ki izhajajo iz našega pogleda na svet in osebnih prepričanj (beliefs).

     Zate, Hanzi, je “resnica” kakršna pač je. In do nje imaš pravico. Utemeljena je na setu prepričanj. Slednja pa ljudje izjemno redko spreminjamo. Da se jih, a le vsled dramatičnih dogodkov, osebnih travm, bolezni in podobno.

     O “resnici” torej nima smisla veliko razpravljati.

     Kar pa ne pomeni, da ne obstajajo “dejstva”, ki so takšna kakršna pač so. Nekoč so naprimer gojili prepričanje, da je Zemlja ploščata. No, vsi vemo, da ni, neodvisno od naših občutij, prepričanj in pogledov na svet.

     Osebno se zato raje ukvarjam z dejstvi. Resnico prepuščam vsakemu v njegovo last.

     In ko smo že pri dejstvih, tudi mene zanima odgovor na vprašanje Lustratorja Tebi, ki se glasi: “Mi poveš eno samo državo na tem planetu, kjer so v enem samem trenutku “demokratični socialisti” (kar je čisto protislovje, mimogrede) s svojim načinom dojemanja človeka, družbe, politike, demokracije in gospodarstva, svojim državljanom zagotovili standard o katerem pišeš? Nasprotno: dandanes so na svetu najslabše razvite države bodisi tiste, ki živijo v taki politični ureditvi ali pa so bile v zgodovini podvržene njenim vrhunskim dosežkom.”

     Evo, pa smo stran od piškotov. Ti samo redijo.

     • Hanzi

      Nisem niti nameraval polemizirati o vsebini kolumne, ampak mi je ob branju prišla na misel kolumna dr. Gorenaka. Drugače pa, država ti standarda ne more zagotoviti, lahko ti da samo boljše pogoja, da si ga zagotoviš sam.
      Glede piškotov, pa se popolnoma strinjam.

     • Common Sense

      Drži.

 • Peter dolenc

  Vprašati se je potrebno, kakšen je odnos Občine Železniki in njihovega župana do Dražgošanov, saj pozna tudi resnico.Jih ni sram te sramotne nepietetne predstave ?.

 • Lustrator

  Iršič še enkrat v sredino tarče! Praktično vsak stavek je ne le neovrgljivo resničen, ampak vreden citiranja pri komentiranju skorajda vseh slovenskih dnevnopolitičnih dogodkih. Protislovij v besedah in dejanjih (kaj šele njihove medsebojne kombinacije) pri komijih enostavno ni konca. Prav vsako načelo, vrednoto, zgodovinsko “dejstvo”, navado, retoriko, politični program, ki ga uporabljajo, je skregan že s samim sabo, kaj šele z zdravim razumom. O teh stvareh je potrebno pisati, saj slovenclji ne podpirajo rdečih vlad zgolj zaradi totalne propagandne zlorabe vseh javnomnenjskih vzvodov, ampak tudi zaradi divje nizkega političnega IQ-ja, ki je posledica izgube zdrave kmečke pameti oziroma logičnega sklepanja že od sredine prejšnjega stoletja.

 • PFloyd

  G.Iršič, če smem, tole je za kristalno desetko ! Bravo !

  • Jane Smole

   Zgledno in večinoma realno napisan članek! Pravzaprav navdušen sem nad tvojo profilno in vzdevkom, oziroma da je na tej strani tudi kakšen fan PF.

 • Common Sense

  Lepo. Sam’ škoda, ker večina ljudi tega ne bo slišala, niti brala. Res škoda. Rad bi slišal kritika, ki bi mi povedal v čem Iršič nima prav. Iskreno se zanimam, da mi nekdo razloži v čemu nima prav.

 • Margu501

  Bravo Mitja, upam, da to prebere čimveč ljudi !

 • Janja Stojnsek

  Glede na to, da me je Nova24TV permanentno blokirala, sem prisiljen komentar napisati pod ženinim imenom. Vendar pisec sem jaz Ivo Žbogar
  V naslovu, bi rad Iršič postavil rad ključno vprašanje. Tega vprašanja v članku ni, je nekaj vprašanj, vendar se ne da razbrati, katero je ključno.
  nato pisun naklada nekaj o Maslowi teoriji potreb. Njemu očitnoni jasno, da demokratičen socializem stremi po temu, da bi se vsi vozili kot on piše v Mercedesih in BMWjih in ne samo nekateri. Njemu ni jasno, da bi demokratični socialisti želeli, da imajo vsi državljani ”rejene riti” tako kot on pametno razlaga. Njemu ni jasno, da v Sloveniji imamo svobodne volitve in vsakdo lahko voli tistega, ki mu najbolj ustreza in v katerega verjame. On bi želel, da bi lahko desnica povedala in ukazala koga … citiram …moramo voliti, tudi to katere tuje države so nam lahko všečne, kakšno glasbo lahko poslušamo, do katere mere se lahko svobodno izražamo, kako se moramo počutiti do okoljske problematike, kaj si moramo misliti o posvajanju za homoseksualce in kako moramo razmišljati o globalni ekonomiji… On ne ve, da je danes vse to omogočeno. In zato ljudje ne volijo desnice, ker se bojijo, da jim bo to desnica odvzela. se nadaljuje …

  • Common Sense

   Ivo poslušaj. Si ti v vzporednem vesolju? Njegov tekst si obrnil kot ti je mama obrnila hlače predno jih je dala prat.

  • Lustrator

   Heheheheh, ti to resno? Mi poveš eno samo državo na tem planetu, kjer so v enem samem trenutku “demokratični socialisti” (kar je čisto protislovje, mimogrede) s svojim načinom dojemanja človeka, družbe, politike, demokracije in gospodarstva, svojim državljanom zagotovili standard o katerem pišeš? Nasprotno: dandanes so na svetu najslabše razvite države bodisi tiste, ki živijo v taki politični ureditvi ali pa so bile v zgodovini podvržene njenim vrhunskim dosežkom.

   In ne, v Sloveniji nimamo niti približka demokracije (v EU nam ni para, tu zaostajamo celo za Bolgari, Hrvati, Romuni), saj nismo pravzaprav nikoli niti FORMALNO prekinili s komunističnim totalitarizmom preko izvedbe lustracije. Posledično imamo popolnoma vse državne in paradržavne institucije prepredene z udbovskim kadrom in kapitalom, kar dela našo družbo podobno “demokratično” kot je recimo danes Rusija ali Kitajska – zapiranje in preganjanje opozicijskih voditeljev ali že navadnih kritičnih oporečnikov, preganjanje svobode govora, takorekolč absolutna prilastitev vseh glavnih medijev, odkrite grožnje “drugorazrednim” državljanom in seveda partijsko obvladovano gospodarstvo, ki odloča kdo sme in kdo ne sme napredovati na katero pozicijo.

   Na drugi strani pa nimaš nikakršne “desnice” o kateri pišeš, ampak na prvem mestu demokrate, ki se z vsemi močmi upiramo proti tej diktaturi enoumja in želimo da so ljudje, če ne drugega, vsaj pluralno obveščeni o vseh področjih ki jih naštevaš. Ne demokrat, ne desničar ne bo nikoli zahteval, da so mu absolutno podrejeni vsi mediji in ukazoval ljudem “kako se moramo počutiti do okoljske problematike, kaj si moramo misliti o posvajanju za homoseksualce in kako moramo razmišljati o globalni ekonomiji”, bo pa zagotovil okoliščine v katerih bo možen javni diskurz tako na strokovni kakor laiški ravni. Pri nas temu enostavno ni tako – čim ne tuliš v isti rohg z izkrivljenim režimom, adijo služba, adijo subvencije, adijo posli z državo, adijo svoboda poslovanja, adijo pravno varstvo, adijo dobro ime.

   Zamisli se malo nad vsebino svojega pisanja predno nadaljuješ…

   • Janja Stojnsek

    ”Demokrati” in zagovorniki svobode govora na Nova24TV so me permanentno blokirali. Že to je samo po sebi dokaz, da če blokirajo mene, blokirajo vse demokrate. Imaš prav nikjer na planetu se socializem ni uveljavil in ni prosperiral. Demokratični socializem pa je dokaj nov družbeni red, čeravno se je George Orwell deklariral kot demokratični socialist. Ivan Cankar kot social demokrat, pa tudi za Prešerna bi lahko rekli, da je imel take ideje, vsaj takrat, ko je napisal Zdravljico mu je bila inspiracija francoska revolucija in fraza enakost, bratstvo, svoboda. Nedavno je A. Čeferin izjavil, da je ponosen, ko ga označijo za socialista in v isti sapi dodal, da je bil socializem grobo izrabljen.
    Če pogledaš skozi zgodovino z lahkoto ugotoviš, da je sužnjelastništvo trajalo več tisoč let kot edini družbeni red. Nato s pojavom krščanstva (Jezus je rekel, da se vsi rodimo svobodni in je bil za tiste čase pravi revolucionar) je ta red propadel in nastal je fevdalizem. Brez revolucionarnih idej Jezusa, bi še danes bili v sužnjelastništvu (no saj smo, vendar v bolj sofisticiranem). Da se je pojavil fevdalizem je minilo vsaj 6. stoletij. Od Kristusa do 6. – 7. stoletja. Nato je fevdalizem trajal nadalnjih 1.000 let in fevdalci so se krčevito upirali novim idejam. (Proti koncu je prišlo tudi do imperializma.) Tudi zato je prišlo do francoske revolucije. S parnim strojem se je začel kapitalizem in kolonializem in imperializem. Kolonializem je že skoraj prpadel (vsaj v klasični obliki). Torej zdaj ”vlada” kapitalizem približno 250 – 300 let. In zagotovo, se bodo kapitalisti upirali še nekaj časa. Sužnjelstniki so se ”upirali” 6. stoletij. Že danes mnogi super kapitalisti, super bogati ugotavljajo sami, da je s tem sistemom nekaj narobe. Bill Gates in Musk sta odkrito izjavila, da bi morali nekaj radikalno spremeniti. Za začetek močno obdavčiti vse finančne transakcije in dedovanje. Dediči ne delajo popolnoma nič in živijo od tega, kar so v večini naropali njihovi predniki. A ti in tebi podobni veste kako krut je bil kapitalizem v svojih začetkih? Ljudje so delali 12 – 16 ur na dan, ni bilo zdravstva, ni bilo penzij, ni bilo brezplačnega šolanja itd. Pojdi malo v Edinburg in oglej si podzemlje v katerem so živeli delavci v času pisatelja Stevensona. No in potem se je pojavil Marx in kasneje Oktoberska revolucija. Kapitalisti so morali postati bolj socialni, ker so se bali usode ruskih carjev.
    Danes je kapitalizem skoraj izpet. Še nekaj časa bodo kapitalisti in njihovi apologeti vztrajali, a mo minil – neizbežno.
    Da sem jasen. Komunizem je totalno nemogoč sistem in ga nikoli ne bo. Morda v neki futuristični prihodnosti, ampak takrat bomo ljudje roboti brez čustev.
    Vsekakor se bo družbeni red spremenil Tako kot je danes, ne bo več dolgo vzdržno. Se tebi zdi, da je prav,da ima 50 ljudi v lasti polovico svetovnega bogastva? Se tebi zdi prav, da imasta 2% prebivalstva v lasti 99% svetovnega bogastva. Se tebi zdi prav, da je Jeff Bezos najbogatejši človek na svetu in v bistvu nima nobene proizvodnje in ni nič pomembnega pogruntal?
    Se tebi zdiprav to, ko so nedavno evropsjke države odšle recimo v Afriko, zabile zastavo in izjavile to je moje. Belgijski kralj Leopold 2. je v Kongu pobil 10.000.000 ljudi in ravno toliko jih je trajno pohabil, ker niso hoteli biti sužnji.?
    Iršič je zgoraj omenil FARC. Kdo je kriv za nastanek FARCa in vseh kvazi revolucionarnih gibanj.? Kdo v Afriki podpira razne ”revolucionarje” in od njih kupuje (je kupoval krvave diamante)? Tudi Slovenija bi bila zelo bogata država, če bi lahko zapičila slovensko zastavo v rudnike litija, niklja, kobalta in si to bogastvo prisvojila. V Zimbabweju vlada parlamentarna demokracija in kapitalizem. Je tako bogata država s dragocenimi kovinami, nafto in diamanti, da bi lahko vsak njihov državljan dobival 3.000 US $ na mesec, pa tam ljudje crkujejo od lakote in bede. Ni zdravstva, ni šolstva itd. Tudi to je kapitalizem. Podobno se je zdaj zgodilo v Boliviji. ZDA kapital hoče izkoriščati rudnike ni važno katere drage kovine ali primarne dobrine.
    In zdaj še nekaj o Dražgošah, oziroma slovenski vojni zgodovini. Slovenski vojni zgodovini??? Jo nimamo,oziroma do 2. SV vojne jo nismo imeli. In ne mi vlačit na dan bitke proti Turkom v Osjeku ali celo kralja Matjaža in Peter Klapca. In zakaj je nimamo? Zato, ker smo bili Slovenci vedno hlapci. Kot je rekel Cankar, za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni.In končno med 2. SV smo se Slovenci spremenili v narod herojev in vojščakov. Niti ni važno ali so bile Dražgoše in mnoge druge bitke proti okupatorju in njihovim pomagačem pomembne (čeprav je to bistvo). Važno je, da smo se borili, oziroma so se partizani borili in umirali.
    Drugi narodi so vse svoje bitke znali povzdigovati in spletati legende. Britanci so izgubili vojno proti plemenu Zulu in vseeno so iz tega naredili mit. Napoleon je izgubil, pa vendar vsi opevajo tudi Waterloo in pravijo, da je bil izdan. Grki so strašno ponosni na svojega kralja bojevnika Leonidasa, ki je s svojimi 300 vojščaki bil bitko proti neprimerno številčnejšemu in močnejšemu zavojevalcu. Špartancem so bili ponujeni mnogi privilegiji, a so se odločili, da gredo v boj, tudi če so dobro vedeli, da bodo izgubili bitko. Izgubili so jo tudi po zaslugi izdajalca (pri nas so to bili domobranci)i Sploh nima smisla pisati o hvalospevih in ponosu teh nacij, ko pišejo o bitkah, ki so jih zmagali.
    Partizani so zmagali v 2.SV. Domovino, Slovenijo in širše Jugoslavijo so sami osvobodili. Nas niso ”osvobodili” ne Anglo Američani in ne Sovjeti. Po 2. SV je bila YU partizanska vojska 3. najmočnejša armada v Evropi (Za Sovjeti in GB) in na to bi morali biti ponosni. No saj v bistvu smo (razen nekaterih ljubiteljev domobrancev in izdajalcev) zato je po Sloveniji več kot 5.000 spomenikov in obeležij padlim partizanom in na vseh je rdeča zvezda – simbol upra.

    • tohuvabohu

     A to si pa spregledal, hehehe, da je bil že Primož Trubar demokratični socialist (po izjavi Igorja Luškiča).

  • Andrej

   Še z ženo se ne znata poenotiti. To je sicer vajina zadeva, pove pa marsikaj.
   Kako je že s svobodnimi volitvami pri nas? Si popolnoma pozabil blamaže s Patrio in Kanglerjem? Tik pred volitvami? Vse sodbe padajo kot po tekočem traku, a imena so umazana. Krivični sodniki in tožniki nikoli niso bili kaznovani. In ti zdaj o demokratičnih volitvah.
   Več se mi ne da, ker je brezupno.

  • macon

   BMW-ji in Mercedesi niso zato to kar so, ker bi jih vsi ali večina vozili. Dosti slabo, če verjamete videzu zavzemanja za malega človeka iz strani skrajne levice.

   Največ bi za malega človeka naredilo znižanje obdavčitve dela. Zakaj? Zato, ker mali človek veliko večino prihodka porabi za stroške, hrano in obleko, za osnovne dobrine. Vsak odstotek, ki bi mu več ostal, bi mu pomenil ogromno in zares višal standard ljudi. Zakaj pa Levica tega ne zahteva?

   Levica ustvarja samo nove izjeme in odklone, niti najmanj ji ni do koristi slehernika.

 • Steiermark

  Še živi, preživeli, z Dražgoš in njihovi potomci, bi morali ob teh zombijevskih rajanjih z rdečo zločinsko zvezdo, reagirati tako, da bi vso to zombijevsko roparsko drhal, pregnali, preden bi le ti, z nakradenimi milioni, miliardami, sploh se uspeli privleči v Dražgoše, ko se razkazujejo z pregrešno dragimi avtomobili in naropanim premoženjem! Postaviti bi se jim morali po robu, z vilami, krampi, motikami – “orožjem”, ki so ga zločinci uporabljali proti njim, preluknjati bi jim morali zavaljene vampe in prazne glave! Zveri, preklete!

 • hribovc

  Mitja, odlično !!

 • Andrej

  Manjkata najpomembnejši vprašanji za SD:
  1. kdaj bodo izvensodno pobiti dobili sodno zadoščenje?
  2. kdaj boste prevzeli odgovornost za zločine svojih predhodnikov, katerih nasledstvo s premoženjem vred ste prevzeli?

 • mapu

  Ko gledam slike preoblečenih paradajzarjev, mi gre po glavi ena njihova misel: “Dobro nategujemo tele slovenceljne”.

 • AlternativaZaSlovenijo

  Ko jih =be!!!!!!

 • xtc

  Ključno vprašanje je doklej Zwei gleisich še gre.
  Verjetno ne dolgo kot tudi EU bleferjev ne.