Državljani Slovenije – se boste navadili na revščino?

Kolumnistka Lucija Kavčič (Foto: Demokracija)

Po dolgih mesecih deževja, slabega vremena in (pre)nizkih temperatur za maj in junij – bile so takšne, kot jih v zadnjih letih nismo vajeni – se je končno začelo pravo poletje, sončno in vroče. V slovenskih medijih smo sicer lahko prebrali, na RTVS pa slišali, naj bi bil letošnji junij “najbolj vroč na svetu” – najbrž so s tem mislili reči, da je bil najbolj topel v zadnjih letih, tak pa v Sloveniji zagotovo ni bil.

Udomačila se je pač miselnost, da se Zemlja segreva, da bodo vročinski valovi vse močnejši, neurja pa ravno tako in da se bomo morali na to navaditi. Navaditi? Navaditi na od toče uničene posevke ter potolčene strehe in avtomobile? Navaditi na to, da po ulicah mest, kot je bilo ob zadnjem neurju Cerkno, voda odnaša zabojnike za smeti in uničuje avtomobile?

V resnici je tako, da se je podnebje na Zemlji vedno spreminjalo, bilo je topleje, pa tudi že hladneje, in človek je pri tem majhen dejavnik vpliva. Res je tudi, da se je vedno kmetovalo s tveganjem, da posevek uničita suša ali toča – druga stvar so odškodnine, ki jih je ob tokratni ujmi obljubila sedanja vlada. Na to, da utegne ostati samo pri obljubah, tako kot je ostalo po lanskem požaru na Krasu, ko je premier obljubil gasilcem plačilo za vsak dan gašenja, se pač ni mogoče navaditi! Ravno tako se ni mogoče navaditi na poplavljene ulice mest, od hudournikov izpodjedene ceste in uničene hiše zaradi plazov iz razmočene zemljine!

Če se spomnite, je prejšnja vlada pripravila zelo dober zakon, na podlagi katerega bi bilo med drugim mogoče urediti nevarne vodotoke, ki ob nalivih naraščajo in poplavljajo, tako da ne bi povzročali več škode, samo kaj, ko so se državljani Slovenije pustili prepričati ničevim argumentom opcije »nejanša-moramobitimi« in so na referendumu glasovali proti! Kot da dejanja ne štejejo več! Večina se jih je pustila nahujskati levi opciji in ni znala oceniti dela Janševe

vlade po tem, koliko je naredila zanje, saj je bilo gospodarstvo kljub epidemiji v razcvetu! Danes, nekaj več kot leto dni po volitvah, nas Golobova vlada sili, naj se navadimo na revščino: javnofinančni primanjkljaj je že višji od 400 milijonov evrov, davki se višajo, cene rastejo, dohodki so vse nižji, čakalne dobe v zdravstvu pa vse daljše. In še huje – poteka monopolizacija energetike, kar bo Slovenijo in njene prebivalce še močno teplo.

Lucija Kavčič