fbpx

Dvojni standardi v slovenskem medijskem diskurzu

Urednik televizijskega programa Nova24TV Aleksander Rant.

V Sloveniji se radi pohvalimo (vsaj levičarji), da imamo strpno in razvejeno družbo, najboljše šole, najboljše zdravstvo in seveda najboljše medije, ki nam takoj povejo, ali gre v državi kaj narobe. A poročanje osrednjih medijev ne bi moglo biti bolj politično obarvano, bolj pritlehno in bolj totalitarno.

Zadnji primer takšne zlorabe je bilo praktično neporočanje o kaznivem dejanju visoke in vidne članice Socialnih demokratov, ki je meni nič, tebi nič čez mejo tihotapila nezakonite migrante. Pa ste kje videli kakšen poziv k odstopu predsednika SD Dejana Židana? Ste kje zasledili obsodbo tovrstnega dejanja? V Delu, Dnevniku, na javni RTV ali v drugih velikih medijskih hišah? Ne. Skoraj niso poročali o tem. Visoka članica in predstavnica SD se je čez noč prelevila v navadno državljanko, ki s stranko Socialnih demokratov nima nič skupnega. Resnica pa je nasprotna. Še leta 2017 se je gospa udeleževala potovanj sedanjega predsednik državnega zbora Dejana Židana in še leta 2018 je sodelovala na vrhu kolegija SD. V stranki pa pravijo, da že skoraj 15 let ni aktivna v stranki. Tako očitno laž bi morali seveda mediji pograbiti, raziskati in tudi razkrinkati laži te stranke, naslednice komunistične partije.

Spomnimo pa se drugega primera, ko je resnično običajen član Slovenske demokratske stranke pristal na fotografijah Šiškove Štajerske varde. Tiste varde, ki je z umetnim orožjem paradirala pod zastavo Zedinjene Slovenije. Tiste varde, za katero so organi pregona presodili, da lahko ogrozi ustavni red. Ker pri nas lahko nekaj prsatih in trebušastih moških z golimi rokami premaga do zob oborožene vojake in policiste. Absurdno. A takrat se je zgodil medijski desant na SDS. Pisali so o vidnem članu, celo članu izvršnega odbora strankinega podmladka. Le kakšna je stranka, ki ima takšne člane, so pisali vsi režimski mediji. Tudi ko so nesrečnega mladeniča izključili iz SDS, se vihar ni polegel. Režimski mediji so zahtevali kri.

Pri članici Socialnih demokratov, ki je tako pomembna, da je sodelovala celo na klavzuri stranke, pa nič. Kot da smo padli na glavo. Podobne standarde imajo slovenski režimski mediji tudi do vprašanj, kot so migracije, skupnost LGBT in sovražni govor. Ko nekdo z desne objavi na Twitterju nedolžno šalo, napiše kakšno bolj krepko čez oblast ali pa celo podvomi o svetosti komunizma, ga bojevniki za enakost že razglasijo za fašista, rasista, ksenofoba in ne vem, kaj še vse. Zanimivo je, da je za režimske medije bolj sovražno na podlagi podatkov dejati, da je IQ v podsaharski Afriki povprečno nižji od 70 (kar je statistično dejstvo), kot pa nekoga označiti za fašista ali rasista, kar so resne osebne obtožbe na račun posameznika, čigar potomci so lahko celo trpeli pod to ideologijo. A to družbenopolitičnih delavcev ne zanima. Udrihajo po vsem in vsakomer, ki krši njihovo postkomunistično ideološko dogmo.

Pred tedni je Jasmina Držanič na Twitterju za tiste, ki ne verjamemo v zveličavnost komunističnih mitov, zapisala, da smo klub luzerjev in vnuki smrdljive drhali. Menite, da se je oglasil kakšen varuh načela enakosti? Kakšen varuh človekovih pravic? Kakšen levičar, ki se bojda bori proti diskriminaciji? Kakšen levičarski medij? Ah, kje pa. Tovrstno poniževanje potomcev in somišljenikov po vojni kruto zunajsodno pobitih nedolžnih ljudi je sprejemljivo. Je popolnoma normalno in naravno, saj imamo v Sloveniji odprto družbo. A seveda le takrat, kadar kletvice in klevete izrekajo levičarji. V nasprotnem primeru pa imamo totalitarni pašaluk, ki te za najmanjši govorni prestopek lahko kaznuje z globo, nekaterim grozijo celo kazenski postopki.

Če le malce pogledamo levo stran Twitterja, lahko ugotovimo, da so izrazi domobranski mrčes, fašistoidne svinje, nacifašisti, smrdljiva drhal, insekti, rasisti itd. izrazi, ki jih skoraj brez izjeme uporablja leva stran. Sovražnega govora na levici je bistveno več kot na desnici. A dokler levičarji obvladujejo medije, lahko iz muhe naredijo slona.

Vsako namišljeno grožnjo predstavijo kot konec sveta, svoje grožnje (pred kratkim je anonimnež Mitji Iršiču grozil s smrtjo) pa kot satiro in hec. Seveda se v družbi, ki je tako razslojena, to razslojenost pa vladajoči le poglabljajo, lahko oblikuje kultura sovraštva. Sovraštva zatiranih do zatiralcev. In v tem stavku je ves trik levice. Oni so tisti, ki zatirajo, cenzurirajo, prepovedujejo, ustvarjajo polarizirano družbo, v kateri ti je dobro le, če si njihov.

A ker imajo pod oblastjo medije, se lahko predstavljajo kot tisti, ki se borijo proti pojavom sovraštva. Mediji, ki so daleč od pluralnih, s podpiranjem levičarskih totalitarnih domislic krepijo sovraštvo zatiranega ljudstva, ki bo kot v vsakem totalitarizmu nekoč znorelo in vrglo z oblasti vladajoče “pravičnike”. Zato pa se je treba truditi na vse načine, da se razširi medijski pluralizem in da se ljudje obranijo pred škodljivimi posledicami levih politik, saj si nihče ne želi ponovitve tragedije, ki je v našem narodu pustila še danes nezaceljene rane.

Aleksander Rant