Ekstremna oblika oviratlona tudi v Sloveniji

Foto: iStock

Verjetno ste že slišali za t. i. oviratlon – novodobno tekaško-tehnično preizkušnjo fizičnih in psihičnih sposobnosti posameznika oz. skupine. Namen tovrstnih tekmovanj je sam ali s sotekmovalci kar najhitreje premagati različne ovire na poti, pri tem pa so ključne vrline iznajdljivost, hitrost in vzdržljivost.

Čeprav je trenutno domače gospodarsko stanje v primerjavi s preostalimi državami EU relativno slabo, se nadejamo nove športne pridobitve: enega najdaljših oviratlonov v Evropi!

Hitro gradnjo oviratlona podpirajo tako nekateri ministri kot tudi predsednika vlade in države. Da je pridobitev očitno zelo pomembna za Slovenijo in celotno regijo, kažejo tako hrvaška nevoščljivost kot tudi podpora s strani naših nekdanjih sodržavljanov v avstro-ogrski monarhiji. In ne samo to. Oviratlona naj bi se po zadnjih podatkih organizatorja udeležilo več tisoč ljudi, ki prihajajo predvsem iz Azije in Afrike, pa tudi iz nekaterih držav JV Evrope, kar je zares hvalevredno! In še pomemben podatek: sodelovanje je anonimno, štartnine ni, udeležba pa je mogoča 24 ur na dan, vse dni v tednu.

Oviratlon postavljajo v manj razvitih predelih Slovenije, s čimer je zagotovo zadovoljna EU in lokalno prebivalstvo. Končno je napočil čas, ko je po Jankovičevih Stožicah denar za športno infrastrukturo vsaj nekoliko bolj pravično razporejen.

V Ljubljani se sicer šušlja, da je župan najlepšega mesta nekoliko zaskrbljen. Pa ne zaradi kakšnih kazenskih ovadb, temveč ker naj bi mu odvzeli tradicionalni tek trojk po Poti ob žici in ga prestavili na novo lokacijo oviratlona. Trasa teka ob žici naj bi bila tokrat dolga celo več kot 80 km in torej primerna le za najbolj vzdržljive.

Vsaj nekoliko pa so verjetno zaskrbljeni tudi sodniki in redarji ob progi oviratlona, saj so nekateri predtekmovalci pokazali, da ne spoštujejo športnih pravil in ovire na poti enostavno odstranijo ali kako drugače goljufajo. Ni kaj, šport je danes postal del biznisa in politike, kjer poštenost tudi v rekreativnih kategorijah še zdaleč ni samoumevna.

Naj vam lepi jesenski dnevi, preživeti v naravi, napolnijo dušo z veseljem. Peš v družbi otrok ali pa s prijatelji v prijetnem tekaškem koraku. Tudi na ta način se v našem življenju in v odnosu do soljudi umakne marsikatera tehnična ovira.

Iztok Cukjati

 • Bilderberg

  Oviratlon bomo mi doživeli, ko bomo zaradi izdaje države s strani degenerirane politike in skorumpirane javne uprave, prisiljeni bežat iz svoje domovine. Javnim parazitom bo uspelo kar ni uspelo še nikomur tisočletja nazaj. Zapustit bomo morali ognjišča svojih prednikov in poiskat pomoč svojih (pol)bratov na vzhodu. Potem bomo skakali preko žičnatih ograj in minskih polj v naročje matere Rusije! Dobra stran te nesreče bo ta da v Rusiji slišat nočejo o komunizmu in javnih parazitih. Kak oligarh pa gor ali dol – če je sposoben skrbet za svojo domovino.

  • pokvarjeniSvet

   Ja saj. Sicer nevem toliko o Putinu če je res proti globalistom ali ne. Ampak vem da ZDA ne maram in da bi znalo biti da je edino našo upanje še Rusija, ki še ima neke normalne vrednote ki so podobne našim po celi Ostali Evropi. Konec koncev niso oni zakuhali vojne na bližnjem Vzhodu,

 • rock

  u, tu pa ne gre za ruto Bagdad/Damask – Berlin/Stockholm
  Gre le za tening, ki je pri vstopu v EU povaem nepotreben. Če bomo pa slučajno morali sami bežat se bo pa treba usposobit za to saj od meje do meje nas ne bodo nikjer vozili…