fbpx

“Evropa (demokracija) bo krščanska ali pa je ne bo!”

(Foto: iStock)

Po divjanju islamskih skrajnežev v Siriji in Iraku, ki so pobijali kristjane, uničevali cerkve, samostane, podirali križe in brisali sledi prejšnjih civilizacij, pri omejevanju verske svobode vse bolj izstopa tudi Evropa.

Prejšnji teden je vrhovno upravno sodišče v Franciji odredilo, da je treba odstraniti križ iz spomenika svetemu papežu Janezu Pavlu II., ki stoji na glavnem trgu v bretanski vasici Ploërmel.
Osemmetrski bronasti spomenik Janeza Pavla II. z evangeljskimi besedami: “Ne bojte se” in lok s križem bi bilo treba odstraniti zaradi odločitve nižjega sodišča v Rennesu v Franciji iz leta 2015.
Vendar pa je francosko vrhovno sodišče po pritožbi odločilo, da lahko spominski kip papeža, ki je bil postavljen leta 2006, ostane, »le« križ je treba odstraniti, ker je po mnenju sodišča križ »verski simbol, ki vznemirja”.

Francija, najstarejša hči Cerkve, ki leži v središču zahodne Evrope, se tako pridružuje Siriji, Iraku in državam, ki iz javnega prostora odstranjujejo križe.

Robert Schumann, ustanovitelj združene Evrope: “Demokracija bo krščanska ali pa je ne bo.”
Poljska premierka Beata Szydło je ob tem dejala, da bo imel francoski primer brisanja krščanskih korenin širše posledice za Evropo in ne le za “sekularno državo”, za kakršno se razglaša Francija.
Kristjani po Evropi smo upravičeno zaskrbljeni nad radikalnim, politično korektnim sekularizmom, kakršnemu smo priča zadnja leta, posebej še po velikem migrantskem valu leta 2015, ki v imenu multikulturnosti sistematično briše sledi krščanstva iz javnega življenja. Zato kristjani nasprotujemo vsakršnemu poskusu odstranjevanja križev iz javnih površin v Evropi in smo užaloščeni nad odločitvijo francoskega državnega sveta, da odstrani križ s kipa sv. Janeza Pavla II. v francoski vasi Ploërmel. To je zloraba moči, uperjena proti kristjanom.

Ohranitev krščanstva na evropskih tleh spada med pomembne naloge voditeljev evropskih držav!
Zdaj je na vrsti francoski predsednik, toda, ali bo Macron kdaj zmogel razumeti besede svojega predhodnika Sarkozyja, ambicioznega politika judovskega rodu, z nič kaj vzornim družinskim življenjem, ki je januarja 2008 v Rimu mnoge presenetil s temi  besedami: »Francija je najstarejša hči Cerkve, Francija goji z Apostolskim sedežem prav poseben odnos, ker je krščanska vera prodrla v globino krščanske družbe in njeno kulturo, njeno pokrajino in način življenja, arhitekturo in književnost, korenine Francije so predvsem krščanske. Laičnost nima pravice odrezati Francijo od njenih krščanskih korenin. To je skušala storiti, vendar ne bi smela …«

Kako pa kaj provincialni ateizem po slovensko?
Slovenija seveda ni izjema. Nedavno je trgovsko podjetje Lidl v svojih reklamnih prospektih s fotografij cerkva izbrisalo križe. Menda zato, da ne bi žalili ateistov in muslimanov. Na pritisk javnosti in voditeljev nekaterih držav, npr. Češke, so se že opravičili in popravili prospekte. Od slovenske vlade seveda ni bilo nobenega odziva na to kristjanofobno ravnanje. Ta afera ponovno odpira vprašanja, s katerimi smo se v Sloveniji že srečevali.

Maja leta 2012 smo bili v Sloveniji priče že drugemu zažigu križa v Strunjanu. Omenjeno dejanje samozvanih umetnikov je naletelo na velik negativni odziv javnosti. Številni državljani so poslali sume naznanitve kaznivega dejanja verske nestrpnosti po 297. členu Kazenskega zakonika, tožilstvo pa je aprila 2013 odločilo, da v Sloveniji zažiganje križev ni kaznivo dejanje!? Od tod do ponovnega preganjanja slovenskih kristjanov pa ni več daleč.

Dokler bomo kot večinsko katoliški narod na najbolj odgovorna mesta postavljali duhovne in materialne dediče prejšnjega režima, bomo zatirani, naši voditelji pa nikoli ne bodo zmogli Sarkozyjevega evropskega razgleda.

Franci Donko