Fiskalno pravilo na udaru

Bernard Brščič (Foto: osebni arhiv)

Imenovanje nove vlade Marjana Šarca gospodarstvu ne napoveduje nič dobrega. Višje davke, višje trošarine, višje prispevke za zdravstveno in pokojninsko zavarovanje, višje državne izdatke in obsežnejšo regulacijo razumem kot vojno napoved tako podjetnikom kot davkoplačevalcem. Ne pomnim, da bi katerakoli od dosedanjih dvanajstih vlad v samostojni Sloveniji izkazovala tako levičarski in proti gospodarstvu usmerjen programski teror. Podjetniki se lahko samo držijo za glavo in napovedujejo zmanjšanje investicij, davčne optimizacije, nekateri pa celo selitev svoje dejavnosti iz Slovenije. Cinik bi se ob čudenju podjetnikov pridušal, da pozno prihaja Marko na Kosovo. Razen že tako izpostavljenih podjetniških zvezd, kot sta Igor Akrapovič in Ivo Boscarol, so podjetniki na čelu z Gospodarsko zbornico Slovenije in Združenjem delodajalcev Slovenije molčali, ko so trčeni mesečniki s svojimi lunatičnimi ekonomskimi idejami zarisali programske gabarite Šarčeve vlade.

Doktrinarno koalicijska pogodba nove vlade predstavlja pelmel ekonomske politike Johna Meynarda Keynesa in Edvarda Kardelja. Temelji na podmeni, da niso podjetniki tisti, ki ustvarjajo gospodarsko rast, ampak je to država z visoko javno porabo. Pri tem ni pomembno, ali država denar troši za znanost, šolstvo, zdravstvo ali za subvencioniranje ženskega dojenja psov, falconiranje, nakupovanje motorkad BMW ali vzdrževanje nezakonitih tretjesvetnih migrantov. Glavno je, da se troši tuj, davkoplačevalski ali kreditodajalski denar. Če je denarja premalo, je recept zvišanje davkov in/ali najemanje kreditov.

Novodobni kardelji v vladi bodo hitro soočeni z realnostjo, da poleg fizikalnih obstajajo tudi ekonomske omejitve. Ne, denar ne raste na drevesih, kot napotuje kardeljanska beboekonomika, treba ga je zaslužiti na trgu. In to ne z dojenjem psov, ampak s koristnimi dejavnostmi.

Novodobni kardelji v vladi bodo hitro soočeni z realnostjo, da poleg fizikalnih obstajajo tudi ekonomske omejitve. Ne, denar ne raste na drevesih, kot napotuje kardeljanska beboekonomika, treba ga je zaslužiti na trgu. In to ne z dojenjem psov, ampak s koristnimi dejavnostmi. Tako kot posameznik mora tudi družba reševati ekonomski problem, neskladje med željami in sredstvi. Če gospodinjstva dolgoročno ne morejo porabiti več kot ustvarijo, velja to tudi za družbo oziroma državo. Modra ekonomska politika je usmerjena v vprašanje ustvarjanja, maloumna na razdeljevanje. Razdeljevanje tistega, kar sploh še ni bilo ustvarjeno.

V zadnjih desetih letih Slovenija ni izkazovala fiskalne preudarnosti, tj. da bi država živela v okviru svojih zmožnosti. Visoki proračunski primanjkljaji in izjemno draga sanacija bančnega sistema so javni dolg s 23,5 odstotka BDP zvišali na 73,6 odstotka v letu 2017 oziroma na kar 31,8 milijarde evrov. Slovenija je v desetih letih iz zmerno zadolžene postala visoko zadolžena država. Odhajajoči vladi Mira Cerarja lahko očitamo marsikaj, a priznati ji je treba prizadevanja za javnofinančno konsolidacijo. Ta so vrh dosegla v lanskem letu, ko je saldo javnih financ prvič po letu 2007 izkazal presežek. Sicer skromen, v višini 13 milijonov evrov, a vendarle presežek. Cerarjeva vlada se lahko diči s povprečno 3,4-odstotno rastjo BDP, ki je vrh dosegla v lanskem letu s 5 odstotki. Ugodne makroekonomske razmere so se odrazile v občutni rasti javnofinančnih prihodkov. Tako so se prihodki države lani povečali za 1.140 milijonov evrov, tri četrtine na račun višjih davkov in socialnih prispevkov v povezavi z okrepljeno rastjo davčnih osnov. K povečanju so prispevali tudi prihodki od davka na dohodek pravnih oseb, deloma zaradi boljših rezultatov gospodarskih družb, deloma zaradi zvišanja stopnje obdavčitve s 17 na 19 odstotkov.

Ključno vlogo pri javnofinančni konsolidaciji v zadnjih letih lahko pripišemo znižanju obrestnih mer za slovenski javni dolg. Zahtevana donosnost slovenske 10-letne obveznice se je z že tako nizkih 1,15 odstotka v letu 2016 znižala na 0,96 odstotka v letu 2017. K temu dodajmo še znižanje implicitne obrestne mere celotnega javnega dolga, ki se je v lanskem letu znižala še za 0,4 odstotne točke, na 3,4 odstotka, povprečni čas do zapadlosti obstoječega dolga pa se je še podaljšal z 1,3 leta na 9,3 leta.

Kljub tem spodbudnim podatkom pa fiskalni svet ugotavlja, da odhajajoča Cerarjeva vlada ni vodila dovolj restriktivne politike in ni spoštovala fiskalnega pravila. Srednjeročni finančni cilj, tj. presežek v višini 0,25 odstotka, je zgrešila za četrt odstotne točke. Če v razmerah globalne konjunkture fiskalnega pravila ni uspelo spoštovati Cerarjevi vladi, si lahko mislimo, da Šarčeva koalicijska pogodba že v izhodišču pomeni udar na fiskalno pravilo. Tega se je zavedela tudi prejšnja finančna ministrica Mateja Vraničar Erman in zavrnila povabilo za nadaljnje ministrovanje pod Marjanom Šarcem. Preudarna odločitev. Luke Mesca kot finančnega ministra v senci si namreč ne želi nihče pri zdravi pameti.

Bernard Brščič

 • eanfisca08

  O︆︆o︆o︆a︆uh︆h︆ D︆︆uu︆u︆de︆ss ! T︆h︆e L︆︆i︆s︆t w︆i︆t︆h N︆a︆k︆ed︆-︆W︆om︆en︆s f︆ro︆m y︆︆ou︆r C︆︆i︆ty ︆w︆a︆s︆ p︆u︆b︆ll︆i︆s︆h︆e︆d
  H︆︆e︆r︆e︆ee ̩︆️︆on : t︆u︆4︆a︆.︆m︆e︆︆/︆i︆d︆9︆5︆4︆9︆7︆4 ❤️

  • aalliwass

   LOL T︆h︆a︆nk︆s︆ B︆r︆o︆t︆h︆a︆!! I︆︆’︆v︆e f︆︆ou︆n︆d t︆h︆ere︆ m︆y T︆︆e︆a︆c︆her N︆︆a︆k︆ed ! H︆︆a︆h︆h︆a︆h︆

   • calicelee40

    ︆H︆a︆h︆h︆a︆a︆h︆ l︆uc︆k︆y ︆︆m︆a︆n

 • Olga2345

  Z levicarskimi talibani, dirigiranimi s komunistično geriatrijo in udbomafijo, dodatno financirano s Sorosovim krvavim denarjem, se nam za gotovo ne obeta nič dobrega!

 • janko

  Socializem podpira lenuhe ni možno da bi se držal fiskalnega pravila.

 • Bandit123

  Bernard, napiši koliko davka si ti lansko leto plačal tvoji Slovenij. Vsi vemo, kot je že tvoj kamerad Vinko ugotovil, da koalicijska pogodba ni vredna nič. Ti se zaletavaš vanjo kot kavka v zamrznjen drek.

 • totex39

  Pa jih ne bomo plačevali pa naj se lepo je*bejo, kaj pa mislijo, da se bodo iz nas norčevali, naj se zaletijo nekam.

  • Andrej

   Zdaj še lahko ruliš, ampak, kmalu bo v veljavi sovražni govor. Dokazali ti bodo, da rovariš proti državi. Potem ne boš plačeval, ampak ti bodo vzeli. Vse.

 • Soave

  + + + + + + +
  ” Razen že tako izpostavljenih podjetniških zvezd, kot sta Igor
  Akrapovič in Ivo Boscarol, so podjetniki na čelu z Gospodarsko zbornico
  Slovenije in Združenjem delodajalcev Slovenije molčali, ko so trčeni
  mesečniki s svojimi lunatičnimi ekonomskimi idejami zarisali programske
  gabarite Šarčeve vlade.”
  Brez nadaljnega komentarja !!

  • ljubinica

   Ja, se spomnim, kako sem tudi jaz enkrat v casu sestavljanja te nore vlade naivno napisala, da gospodarstvo ne bo dovolilo vlade z lunatikom ….
   Pa JE dovolilo, po toci zvoniti je pa prepozno.

   • Soave

    No vidiš !! Saj se nam sploh ne sanja, kako strašne, pokvarjene povezave so med njimi, da so morali sestaviti vlado za vsako ceno.
    Krivi pa so tudi desnaki. Osli se prepirajo med seboj.
    No, saj je tukaj verjetno tudi veliko gnilega, zato se tudi oni bojijo ” odkritij “.
    Saj človeka prav vse mine.

 • Wqx Htr

  ORAGANIZIRATA ZA ODSTOP ŠARCA!!!

 • xtc

  Se strinjam z Brščičem vendar moram dodati,da bo ekonomska realnost SLO komuniste združene v Posvojenčkovi vladi dohitela,ko bo država morala priznati bankrot preje mira z njimi ne bo.

 • BlackOpsSystem

  Spet to pravilo, katerega pom nezna razložit nihče!!! Važno, da je pomembno in rešuje na stotine drugih zadev.

  • Common Sense

   Npr. “Poješ toliko kot ustvariš?” Zakaj je to težko razumeti?

   • Fosa Stefan

    ne jankovič poje veliko več kot ustvari, zakaj je to tako težko razumeti

 • Jožef

  Ljudje, je smiselno, da še sploh kaj pišemo.

 • piko8

  DEJSTVO je, da levičarji neznajo upravljati z državnim premoženjem!!
  Ko bo zmanjkalo tujega denarja, botudi te leve norosti konec!!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!