Fizično kaznovanje mora biti dovoljeno!

Roman Vodeb (Foto: STA)

Vlada, bolje rečeno ministrstvo Anje Kopač Mrak, je spet pripravilo še eno spodletelo novelo – tokrat Zakona o preprečevanju nasilja v družini. Skozi psihoanalizo bi se dalo reči, da gre spet za profeminističen zakon, ki ima v konceptu latentno (nezavedno) tendenco, da bi sistemsko kastriral očeta. Zakon namreč izrecno prepoveduje telesno/fizično kaznovanje otrok.

Vsakršno telesno kaznovanje otrok naj bi bilo po novem zakonskem predlogu prepovedano. Ministrica za družino (ki, mimogrede rečeno, svoje družine sploh nima, ker je ločena), se spet dela pametno na področju, o katerem domala nič ne ve, oziroma ne ve, kako se v otroka – tokrat imamo v mislih predvsem dečka – naseli moralna razsodnost. Način formiranja Nadjaza (beri: instanca vesti, ki naj bi pekla, kadar človek greši), je Anji Kopač Mrak in njeni »strokovni« ekipi popolna neznanka. Predlagani ukrep po njenem spodletelem mnenju, ki ga ima kar za »strokovno pojasnilo«, ni povezan s permisivno vzgojo; je pa podlegel znamenitemu ženskemu sočutju: »Vzgoja je zahtevna – in ko govorimo o vzgoji, govorimo o pozitivnem starševstvu, katerega del ni telesno kaznovanje.« Ne vem sicer, katera od »strokovnih« svetovalk ji je to prišepnila – je pa jasno, da ideologinje omenjene novele ne poznajo etiologije in zakonitosti nastanka in razvoja moralnega razsojanja. Zakonsko, torej sistemsko simbolno kastrirani očetje, ki svoje sinove ne morejo kar »z lepo besedo« vzgojno v red spraviti (še manj mamice), bodo izgubili vso vzgojno kredibilnost.

Psihično nasilje je bolj škodljivo od fizičnega
Posledično se bo, oziroma bi se, če bo zakon res stopil v veljavo, zgodila še ena neprijetnost. Psihično maltretiranje otok, ki ima lahko status pravcatega »podjebavanja« (šikaniranja), je pa res škodljivo – veliko bolj kot pa kakšna vzgojna klofuta (bolje »čez rit«, kot »okrog ušes«). Namreč: »miselni odtis« oziroma »miselna sled« (spomin), ki ga v otroku, v njegovem nezavednem, zapusti psihično maltretiranje otroka (česar se s strani tretje osebe ne da ne opaziti, ne dokazati) v otroku »zabrazgotini« psiho/duševnost na zelo ponesrečen način. Vzgojna klofuta (»čez rit«) oziroma telesno/fizično kaznovanje je (za dečke) bistveno bolj primerno in vzgojno (pri deklicah je kontekst bolj zapleten in zagaten). Kadar »lepa beseda« ne zaleže, je telesno/fizično kaznovanje – ki seveda ne sme biti posledica starševskega (očetovega) sadizma – je intervencija z vzgojno klofuto – gledano s psihoanalitičnega vidika formiranja Nadjaza – zaželena oziroma (nadvse) dobrodošla. Deček se mora svojega očeta bati (in strahospoštovati) – ker ima oče »kastracijsko (ojdipalno) funkcijo«, saj je le-ta inherentni del pravilno razrešenega Ojdipovega in kastracijskega kompleksa (pri dečku). Deklice se resnično ne sme fizično kaznovati, in to ravno zaradi narave kastracijskega kompleksa. Dekličin pričakovan telesni narcizem, ki je posledica míslenja anatomije (»ne-celih« ženskih/dekličinih) genitalij (in primerjanja le-teh z moškimi), je ključen zato, da se deklicam resnično ne sme »uničevati lepota«. Če oče deklico fizično kaznuje (četudi vzgojno), bo takšna deklica v svoji odraslosti razvila evidentne mazohistične težnje v sadomazohističnih spolnih praksah (z moškim). Pretirano očetovo fizično nasilje pa lahko deklico v odraslosti pahne celo v lezbičnost.

Med spoloma obstajajo razlike
V luči povedanega – s poudarkom v naravi kastracijskega in/oziroma Ojdipovega kompleksa – bi bilo potrebno (oba) spola v resnici ločevati – v smislu, da se deklice resnično ne sme telesno/fizično kaznovati, dečke pa se sme, vendar lahko to počno očetje, nikakor pa ne mamice. Ker: če mamica fizično kaznuje dečka (še huje je, če ga psihično maltretira), bo deček v odraslosti sovražil ženske in se tudi fizično izživljal nad njimi, in to (vselej) za nazaj, retroaktivno. Moški »zmore« fizično udariti (ali morda zgolj kronično žaliti) žensko – tudi oziroma predvsem tisto, ki mu rodi otroka (čemer si pridobi/zadobi simbolno zastopstvo infantilno doživete matere) le, če je potlačil jezo do svoje v otroštvu doživete matere. Če se mamica le prehudo fizično (sadistično) izživlja nad svojim sinom, le-ta lahko v odraslosti zapade celo v homoseksualnost (ali pa vsaj v biseksualnost). Nad tem pravilom naj se zamislijo vse tiste matere, ki misijo, da se jim je sin kot gej rodil; v resnici so ga v geja »gor-spravile«, torej »vzgojile«, ravno skozi svoj fizični (telesno-kaznovalni) sadizem.

Da ne bo kdo sedaj mislil, da je zakonitost nastajanja Nadjaza (skozi pravilno razrešen Ojdipov kompleks) kristalno jasna kar čisto vsakemu psihoanalitiku. Za Slavoja Žižka dajem domala roko v ogenj, da ve, da morajo vzgojne klofute, ki jih oče občasno »podeli« ali pa vsaj »obljublja« sinu, v resnici dovoljene. To ve tudi Zoran Milivojević. Kakšen feminilni in profeministični psihoanalitik (ala Matjaž Lunaček) ima na tem področju verjetno drugačno mnenje. Toda, če mislimo slovensko družbo normalizirati – v smislu: da morajo moški imeti t. i. testosteronsko agresivnost in (postkonvencionalno) moralno razsojanje – mora biti telesno/fizično kaznovanje (dečkov) zakonsko dovoljeno.

To svoje strokovno mnenje sem prvič javno izpostavil – sicer zgolj kot replikant – na strokovnem posvetu »Vzgoja brez nasilja« (v hotelu Mons, 3.2.2009). (https://www.iskreni.net/iskreni-net/novice-iskreni-net/125-vzgoja-brez-nasilja.html)

Takrat sem moral kljubovati takratni Varuhinji (psihiatrinji) Zdenki Čebašek Travnik, legendarnemu, sedaj že pokojnemu, pediatru Pavlu Kornhauserju, zakoncema (terapevtoma) Erzar (Tomažu in Katarini) in še komu. Hotel Mons je tisti torek pokal po šivih – ob mojih replikah, pa se je med predavatelje in publiko, ki je bila predvsem desno-konservativna, naselilo veliko nelagodja in celo jeze.

Svoje moralno oziroma psihoanalitično poslanstvo sem nadaljeval jeseni 2009, saj sem jasno in glasno kritiziral (tudi v Državnem zboru) prvo verzijo novega Družinskega zakonika, ki je potem marca 2012 padel na referendumu. Takratni 9. člen, ki je skozi »načelo otrokovih koristi« prepovedoval telesno/fizično kaznovanje, v resnici sploh ni bil v otrokovo korist niti v korist družbe. Laično javnost, psihosocialno stroko in politike sem že takrat svaril: »Naša država (spet) skuša (u)krasti otroke staršem, jim soliti pamet ter ukazovati, kaj je dobro za otroka. …/…/… V strokovnem smislu vzgoja pomeni formiranje močnega Nadjaza. Močan Nadjaz, torej moralno odgovorno osebnost, vzgajata ljubeča starša, vendar mora v tem starševskem tandemu obstajati (infantilni) (vse)mogočni oče, ki se ga mora sin tudi bati (in ljubiti hkrati). Mali “Ojdip” pa se očeta ne boji, če ne vzpostavi (intrapsihične) kastracijske bojazni skozi zaznavanje očetove fizične moči. Oče mora biti v dečkovih očeh (kastracijsko) preteč, transparentno mora posedovati (tudi) fizično moč. Deček se torej mora svojega sicer ljubečega in ljubljenega očeta na nek način tudi bati. Toda če oče sinu (fizično) nič ne more, in če deček to ve, oče pri njem izgubi vso kredibilnost. V očeh sina postane oče (sistemsko) degradiran – če že ne (simbolno) “kastriran”. In natančno za to bodo z novo družinsko zakonodajo posredno poskrbeli ultraliberalni (državni) ideologi, bolje rečeno feministke.«

Otrok ne sme biti jezen na mamico
A Anje Kopač Mrak, njenih ideologinj in strokovnih prišepetovalki, se nič ne prime. Skozi ideološko nekontaminirano psihoanalizo pa se ve, da se otrok (deček) mora preprosto bati navadne telesne/fizične bolečin (ki mu jo »obljublja« oče) – ker mu le-ta bojazen v (močan) Nadjaz vgravira (očetovski) Zakon, kot bi rekel Lacan. Nikakor pa ne sme biti otrok – ne deček, ne deklica – psihično maltretiran/»podjebavan« s (sadistično) besedo – bodisi očetovo ali materino –, ki se je v resnici sploh ne da zakonsko kontrolirati, kot si to domišljajo »zakonodajalke«, torej ideologinje noveliranega Zakona o preprečevanju nasilja v družini. Torej: fizična oziroma telesna bolečina, ki jo prejme otrok – mišljeni so predvsem dečki – je v bistvu psihično koristna – beri: dečku je v moralno korist. Psihična bolečina – torej maltretiranje – pa je (psihično) škodljiva, saj v otrokovo duševnost naseljuje patos, ki bo izbruhnil v manifestni obliki šele v odraslosti.

 

P.S.: Imam dva odrasla sinova – enega sem t. r. moral parkrat (v otroštvu) telesno/fizično kaznovati, drugega pa mi ni bilo treba (ker se me je »malo« bal). Mamici, pa sem t. r. prepovedal, da bi najina sinova »tepla« – beri: (vzgojno) telesno/fizično kaznovala. Ker: sinova morata biti jezna na svojega očeta, ki jima postavlja meje, in ne na mamico.

 

Roman Vodeb

 • Viktorh

  Da, da Roman, nekdo mora biti v družini, ki reče: dovolj je neumnosti.
  Običajno so bili to očetje, vse bolj postajajo matere, ki otroke podkupujejo, da jih pridobijo na svojo stran. Vse jim dovolijo pod pretvezo, da so z otroki prijateljice.
  In zaradi tega imamo sranje. Razvajeni otroci delajo vse po svoje, nočejo od doma, kjer imajo vsega polno rit.
  Meni je jasno, da k vzgoji spada tudi “ročna vzgoja”. Otrok te preizkuša in izziva dokler ne dobi ene okoli ušes, potem pa je mir.

  • indijanka

   Moj sin je odšel pri 26. S seboj je vzel psa. Z njim živi deklica, ki še študira. Živita skromno. Otroke vzgajamo z zgledom. Ne s klofutami.

   • dr Janez Sveti

    :) klofuta je samo pripomoček, bi rekli premnogi. Jaz nikoli nisem klofutal otrok, ker odrasel moški, pade na tla če mu jo prislonim.
    Mogoče bi fizično nasilje pri vzgoji primerjal z atomsko bombo. Vsi se je bojijo, tudi tisti,ki jo ima, ampak je dober argument za mir.

    Dr Janez Sveti vojak

 • marker

  Ti ministrstvo za družino je bolj ministrstvo za istospolne, saj jim posveča več pozornosti in dodeljuje več pravic, kot klasični tradicionalni družini.

 • avtohtoni neandartalec

  Pred otrokom sem pretepel njegovega očeta, ali bo njegov sin zato postal homoseksualec?

  • dr Janez Sveti

   Ne.Ko bo zrasel, bos občutil ti njegovo roko ali pa količek.
   Dr Janez Sveti pamti pa vrati

 • moat

  S tem sestavkom se strinjam, popolnoma, res.

 • Olga

  V osemdesetih letih so “strokovnjaki” propagirali permisivno vzgojo!!!! Kaj je bil izkupiček?!! Katastrofa!
  Kaj hočejo “strokovnjaki” zdaj?!! Mami, oči, vaju bom tožil?!! Bom poklical Mrakovo?!!

  • indijanka

   Permisivna vzgoja je vzgoja, ki vzgaja potrošnika, ki se ne zmore ničemur odpovedati. Kapitalistična vzgoja je. Vzgoja brez omejitev v otroških letih je, v najstniških so pa klofute zanje izjemno značilne.

   • tzt

    Indijanka, kot si že spodaj napisala. Zgled vleče. Zato so otroci predvsem slika lastnih staršev. Vzgoja in vzorni družinski odnosi so zelo pomembni. Žal je včasih potrebno uporabiti tudi fizični prijem. Ampak samo za izhod v sili.

    Mlade, “moderne” starše največkrat vidim s telefonom v roki medtem, ko se otrok dere samemu sebi. Kulska družina :-)

    • indijanka

     Meni so staroselci vzgled :). Še ena osebna izkušnja. Prvič sem bila letos z otrokoma na morju sama. Že prve dni sem ugotovila, kako nam je lepo. Vsepovsod so se ljudje kregali med seboj in jezili na otroke. Počitnice so nam minile v smehu, petju, igri in plesu. Otroka sta si sama naložila naloge. Šestletnica veliko bolje od mene pozna tuj denar in cene v pekarni in pri zelenjavarju. 15 letnik svoj čas najrajše preživlja na športnih igriščih. Dokler ni njegova mala sestrica priplavala do boje, je bil na plaži vedno z nama, da jo je čuval ob obali. Moj naljepši dopust v mojem življenju. Pa sem bila marsikje. Tu sem bila svobodna. Lahko sem ob zori plavala, lahko sem zrla zvezde. Še nič sva preplesali s hčero. So družinski prepiri mir, vzbujajo odgovornost, mogoče plemenitost. Seveda sem videla tudi klofute.

     • dr Janez Sveti

      Rad te imam ampak…v tej idili, je manjkal oče. A ne? 15 letnik ga je nadomestil (vsaj on tako verjetno razume). Vem. Ni idealov. Bolje tako kakor družine, ki si jih opisala.
      DR Janez SVeti Družinski

     • indijanka

      To pa ne drži. Moj 15 letnik ima svojega očeta rad in ga spoštuje. Ravno v teh dneh me hoče pretentati za motor, kar je v izrecni domeni njegovega očeta. Svojo sestro pa obožuje. Običajno ga moram zaščititi pred njo, ker je majcena vešča vseh trikov.

     • dr Janez Sveti

      :) super..:) :) Sinove je treba podučit o ženskih trikih. ki jih imajo ženske vprogramirane. To je mamina naloga. Kakor tudi, da puncam razloži, kakšna je razlika med moškim “rad te imam” in ženskim. O motorju, pa odloča oče, saj če je odvisno od mame, ga nikoli nebi dobil. Je preveč nevarano :). Pa tudi sam mislim tako…hahahaha
      DR Janez SVeti lep dan

     • tzt

      Jaz imam tudi tri, vendar so že vsi polnoletni in tako vsak v svoji družbi preživlja dopustovanje. Meni je bilo najpomembnejše usmerjanje otrok v pozitivno smer in z zgledom pokazati smisel življenja. Lahko rečem, da sem bil pri tem uspešen. Nihče nima družbe alkoholikov ali bog ne daj, drogerašev, lopovov in postopačev. Najstarejši s fakulteto in perspektivno službo v žepu se gre v prostem času alpinizem, mlajši dve mu sledita.

     • indijanka

      Nisem si mislila, da bi bilo drugače :). Zgled in sodelovanje sta temelj vzgoje.

 • indijanka

  Torej se staroselci povezani z zemljo motijo. Vedo namreč, da je med bolečino in naslado izjemno tenka črta, ki se lahko v hipu prelomi. Lep primer je orgazem. Zato svojih otrok ne klofutajo.

 • dr Janez Sveti

  Tokrat Vodeba podpiram. Zaradi vsega kar je lpo razložil in zaradi tega, ker se država z zakoni ne sme vtikat v vzgojo otrok, torej med starše in otroke.
  Hudo telesno maltretiranje je pa že itak kaznivo po zakonu in zakona ni potrebno spreminjat oziroma dopolnjevat ampak samo izvrševat.
  Oče mora biti palica, mama pa korenček, bi jaz povedal v prenesenem pregovoru.
  Tako jaz mislim.Imam dva prekrasna odrasla sinova.
  DR Janez Sveti Ata

  • indijanka

   Kakšna pa je meja klofutanja?

   • dr Janez Sveti

    Niti enkrat nisem nobenega “klofnil”. Kje je meja otrokove svobode, da počne le tisto, kar misli, da lahko? Enostavno niso vsi starši ustvarjeni, za psihološko vojskovanje in psihološko nasilje nad otroki. V to smer namreč kaže zakon.
    Vsak starš naj vzgaja SVOJE otroke, tko kot mislili,da je prav. Pretirano fizično ali psihično nasilje je že v kazenskem zakoniku in ne vem, zakaj sploh kaj spreminjajo. NIČ se nebo spremenilo.
    Dr Janez SVeti

    • indijanka

     Lej, Janez. Tudi tu na forumu si vedno vzameš čas, vztrajaš pri svojem in se oglasiš kadar meniš, da nekaj ni prav. Tvoje sodbe se vrtijo okoli dejanj. Izjemno redko je njihovo gonilo tvoje razpoloženje. Koliko komentatorjev je pa takih. Sedaj pa dodaj zraven še klofutanje. Otroci morajo imeti občutek, da so varni. Otroke se ne sme permisivno vzgajati ampak morajo v vsem kar jih obdaja poiskati vrednosti. Vsako nasilje, zmanjšuje energijo.Znano je, da tisti, ki klofne kasneje popusti na vseh frontah, ker mu je klofute žal.

     • dr Janez Sveti

      Saj se strinjam s tabo.Sem pristaš absolutne svobode in se mi ne zdi prav, da neka vlada, ki je niti volili niso vsi sprejme zakon o vzgoji za vse . Nismo Severna Koreja. Tvoja vzgoja je lahko popolnoma drugačna od moje,pa vendar noben od naju ni klofutal otrok ali jih tepel s kakšnimi pripomočki.
      Tako je prav.
      Zakon ne sme omejevat staršev v vzgoji ampak samo v nasilju, ki je ŽE kaznivo po zakonu.Izmišljajo si novo družbo in koncept razumevanja družine. Jaz sem za to, da je oče steber varnosti in stabilnosti, mama pa varno pristanišče za osebne težave , nežnost in razumevanje. To je po mojem prava družina.
      Ti si po tvojih komentarjih sodeč, prava mama. Volkulja, kakor se rada poistovetiš. Se razumeva?
      Dr Janez SVeti Tiger

     • indijanka

      Nenavadno. Kadar sem v stiski, se vedno pojavi orel. Napisal je dve izjemni misli, ki se jima lahko prepustim. Nobeni preostali se nisem zmogla. Niti tvoji. Toliko kot je desnica med sivimi pridobila zaradi podpore koroškim dečkom in pravic dednosti, toliko bo tokrat izgubila s podporo fizičnemu nasilju. Škoda.

     • dr Janez Sveti

      Podpora fizičnemu nasilju ali samo svoboda vzgoje lastnih otrok po družinski navadi? Verjetno bodo predlagatelji pisali ravno to. Podpirate nasilje! To ne drži. Nasilje je, če mi država odreja kdaj grem lahko na wc!!
      Opažam namreč, da je vse več (rapidno). Opažam, da sprejemamo vse več zakonov, ki kaj prepovedujejo in se vtikajo v obnašanje in navade ljudi.
      Osebno ne poznam, nobene družine, ki bi bila nasilna do svojih otrok. Ne poznam moža, ki tepe svojo ženo. Ne trdim, da jih ni, samo jaz jih ne poznam osebno. Zato se mi zdi nepravično, da se sprejema zakon,ki kaže na nas kot bando neuravnovešenih staršev, ki mlatimo otroke!
      Kakor sem zapisal. Za trpinčenje otrok in žensk zakone ŽE imamo in so dovolj strogi. Le izvrševat jih morajo in ne čakat v pisarnah, poročilo zdravnika!
      Tako sem v eni od debat dejal nekemu župniku, da njegova naloga ni, da v cerkvi pridiga o družbeni ureditvi, ampak da hodi od enega do drugega pomoči potrebnega in mu daje duševno pomoč. To je Jezusov nauk!
      Toliko kot imamo socialnih delavk, policistov, učiteljev, vzgojiteljic, psihologov in občanov, ki vedo, kaj je prav, se nobenemu otroku in ženski nebi smelo dogajat dolgoročno trpinčenje. Samo svoje delo naj opravljajo in ne , da vse skupaj prelagajo na sodišča in zapore!

      DR Janez SVeti vesoljc

     • indijanka

      Vesoljček, si prebral o volkovih, ki so v vsakem izmed nas. Nežna sem. Pa mi ob tebi hodi na pamet privezovanje. Dolgo sem razmišljala zakaj, še izgubila sem se vmes. Zakon bi moral biti podobno spisan kot so prerokove misli. Da bi usmerjal. Nikoli pa ne smemo hraniti temnega volka. Saj veš, da bi bil čudež, da bi ene klofuta nadomestila ure sodelovanja z otrokom. Klofuta je izraz nemoči. Kot vsako nasilno dejanje. Za hišnimi vrati se dogaja marsikaj. Za vrati spalnic se dogaja marsikaj. Včasih ljudje o tem govorijo. Večinoma pa ne. Moški imejo težave z mirnostjo. Lažje je, če se s tem soočijo kot otroci in pot poiščejo sami. Sicer jih to deli čaka kasneje.

   • Rožle

    Vedeno moraš mimo zamahnit….

    • indijanka

     Luškana.

 • Anton

  uf postajamo družba možakinj in brezjajčnikov. le zakaj me potlej ne preseneča današnja situacija v Evropi?

  sarkazem press

  • indijanka

   Brez skrbi! Svet bo rešila zahodna ženska, je dejal dalajlama. Vendar, nova avtentična ženska ne prevzema moške vloge, niti ni nasprotje moškemu. Je ravnovesje, spoštovanje, sodelovanje. Ženske, ki tečemo z volkovi to vemo od nekdaj. Nismo feministke, niti boginje.

   • dr Janez Sveti

    Tudi Vikingi so imeli podoben sistem. Baje je bil zelo uspešen in se ta vzgoja pozna še danes v nordijskih deželah.
    DR Janez SVeti enakost

 • TomTom

  Dajte tega Vodena že odstranit. S temi svojimi teorijami je že prav nadležen. Popolnoma enostavne in s kmečko pametjo dosegljive sklepe, mora na dolgo in široko zavijati v te svoje falusne teorije. Sfaliran psiholog je očitno našel publiko samo tu. Žalostno, da si ne morete privoščiti malo manjšega šudra. Res ste čedalje bolj v posmeh.

  • dr Janez Sveti

   Zakaj se razburjaš? Govori (piše) tako kot on vidi zadeve. Ni potrebno brat. Tako se ne boš razburil.
   Dr Janez SVeti svetovalec

   • TomTom

    Ne razburjam se. Učim uredništvo.

    • dr Janez Sveti

     To je moja vloga.
     Dr Janez Sveti svetovalec uredništva

    • alojz

     Tisti, ki nič ne zna je vsaj dober za druge učit.

    • montyamp

     Takšni učitelji so iz Slovenije v 70 letih naredili sramoto času in prostoru .

  • antimur

   Si samo en odvraten pizdun, verjetno iz homoseksualne sfere, ki te bedaste antislovenske levofašistke podpira, če že nisi kar iz njihove sredine.
   P.S.:Kar se Vodeba tiče, je pravo nasprotje tebi, je namreč domoljub in borec za ohranjanje slovenstva in naše kulture. Verjetno ti tvoj IQ ne dovoljuje, da bi sam prišel do ugotovitve, da je mnogo nas, ki ga podpiramo, za razliko od vas,ki ste ogabni antislovenski kolhozniki in podrepniki kučanizma, s tem pa izdajalci slovenstva.

  • Nata

   Saj je čisto enostavno………prebereš in ga dobro popljuvaš 1
   Ali – sploh ne bereš , ampak ignoriraš , a ne ?

 • TomTom

  Pa še to, če moraš otroka klofutat pri vzgoji, potem pač ne znaš vzgajati otroka in si kot tak ne zaslužiš biti starš. Sem mislil, da psihologi obvladate človekovo psiho. Pa je očitno ne. Same neke, dobesedno, kurčeve teorije…. jao jao

  • montyamp

   Tvoja prepotentnos se lahko primerja z morbidno prepotentnostjo povzročiteljev podalpske BANKROT SCENE , ki žre pomije “” okupatorjevih premaganih naslednikov “” .

   • TomTom

    Ali klofutaš, ali pa si bil klofutan, pa sem ti na žulj stopil?

    • montyamp

     Pre-hitro se odzivaš , najdi ogledalo . Tvoji sklepi so pa kot brezprizivne sodbe POLNILCEV 700 HUDIH JAM . Kje si demokracija ???

     • TomTom

      Si eden tistih, ki vse obrne na rdeče, pa hude jame, pa fašisti, pa rusofili. Z Vodebom si kar roke podajta. On pa vse obrne na seks.
      Tvoj svet je res ubogi za vidit, če vidiš samo rdeče in belo. Ni čudno da si tako tečen. Te popolnoma razumem in se mi smiliš.

 • Lovro

  gospa Mrakova ima 2 otroka. Kako ju vzgaja? To me zanima!!!

  • janez.pokoncni

   Ona v bistvu nikakor, ker itak samo flangira okoli. Glede na to, da je ločena lahko logično sklepamo, da njene otroke “vzgajajo drugi”.
   Ima pa skoraj vsa ta vlada kar velike moralne probleme. Več od polovice jih je ločenih, brez partnerjev, zato jim osnovna celica družbe, družina, predstavlja nekaj brezveznega, saj je sami nimajo.

   • indijanka

    Ministrica nima srca in skozi življenje jo vodi narcisoidnost. Njena situacija je bila popolnoma ista tudi, ko je bila poročena. Mogoči imajo njeni otroci sedaj celo več možnosti, da ohranijo srce.

 • montyamp

  Vzgoja je težko delo , kaj smo naredili , se ne pokaže čez noč . Otroci potomstva Stalinovih kidrić-kardeljanskih samozapravnih fašistov , hranjeni še s krvavimi žlicami , krvavimi od krvi živih v jame zmetanih Slovencev , so tako polni sami sebe , da je njihova prepotentnost primerljiva s šolskimi primeri bolezni v psihološkem kontekstu . Napuh v primežu obsesij , je naredil iz že genetsko deformiranih osebkov , vzgojenih od udbovskih ovaduhov in morilcev , zveri , ki so veliko hujše od Barbarov . Barbari , ki so za dobro jutro sekali glave niso primerljivi , s kvazi-intelektualno z nadčloveško identifikacijo autoprezentirano expedicijo neligitimno izvoljenih ljudomrzniških dvonožcev , saj lepo oblečeni izrodki UDBOTERORIZMA ljudi s svojimi blesavimi zakoni in KRIVOSODJEM pripravijo do tega , da se sami pokončajo .
  KDAJ IN KJE JE MORILEC STORIL NORMALNO DRŽAVO ???
  KJE IN KDAJ JE MORILEC VZGOJIL NORMALNEGA NASLEDNIKA ???
  STRPNOST MED BANDITI = = = SAMOMOR .
  SLOVENIJA BREZ POLNILCEV 700 HUDIH JAM = = = ŠVICA

  • Stivi

   Res si ubog v duši. Upam, da najdeš mir v posmrtnem življenju, ker očitno v tem hudo trpiš.

 • nevera

  Če ti tedaj, ko tretjič na tvoj “dovolj je,nehaj” ta mali pokaže sredinca (češ, Mrakova me ščiti), pa mu Mrakovo z eno, dve po riti zbiješ iz glave, kot oče dokazuješ, da si toliko močan, da si ti tisti, ki lahko tudi Mrakovi lahko pokažeš sredinec.
  Nespoštovanje takšnega zakona (pomeni, njegov obstoj) je tako lahko v prid liku “nekasatriranega” očeta.
  Težavico lahko ustvarijo samo tetice iz CSD, ki kot deklice niso smele čutiti palice po ritki, sedaj, ko so odrasle pa nimajo doma dovolj trdega korenčka, pa so “jezne” (penis bonus, pax in domus ).

 • antimur

  Kopačko, Vukovo in ostalo levofašistično in feministično navlako moramo takoj nagnati, še pred tem pa izstaviti tem rdečim kozam račun, ki bo primeren za njihovo zločinsko demontiranje družbe.

 • alojz

  Bom opisal kako je v živalskem svetu.
  V novi nacionalni park so pripeljali 30 mlajših slonov. Hitro so postali problematični. Prevračali avtomobile, ubijali nosoroge in ostale živali. Strokovnjaki so na dolgo in široko preučevali in razpravljali zakaj je tako. Ko vprašajo profesionalnega lovca je rekel enostavno. Pripeljite še eno starejšo slonico. Ta je red naredila takoj. Z fizičnim kaznovanjem neubogljivih pobalinskih pubertetnikov.

  • indijanka

   No. Pri nas je na srečo drugače. Psiholog Perko razvajene dečke prevzgaja z odgovornostjo. Živijo v skupnosti in morajo delati. Tudi gospodinjska dela.

   • alojz

    Vem kako to gre. Tiste, ki so imuni na vsak pogovor enostavno prepustijo usodi.

    • indijanka

     Če ne gre z zgledom, potem morajo po težki lastni poti odpraviti negativne vzorce, ki so jih ob opazovanju staršev pridobili.

     • dr Janez Sveti

      Pot vzgoje ni ENA in ENOSTAVNA, da bi se lahko uzakonila. Težko bodo napisali zakon, ki bi bil pisan na kožo vsem. Potem je bolje, da uvedemo severnokorejski sistem.
      Dr Janez Sveti svobodna izbira

 • dež

  Večinoma se z napisanim strinjam, tudi z večino komentarjev, ne predstavljam pa si, kako v zakonu dovoliti klofuto otroku moškega spola, ženskega pa ne.
  Preštevilne izjeme (skupaj s prehodnimi določbami) v SI zakonodaji so rak rana te države, tudi pravosodje ima velike težave zaradi njih, zato sem mnenja, da se je tem stvarem najbolje izogniti in jih ne vnašati v zakon. Se je bolje zanesti na zdravo pamet roditeljev (po Vodebu, večinoma očeta).

  Sploh sem mnenja, da v zakonu napisana prepoved za nekega surovega/nasilnega starša (običajno fotra) ne pomeni nobene spremembe (dol mu visi kaj piše v zakonu, ko se mu dvigne pritisk), le nekdo je zopet zaslužil za avtorski honorar novega bedastega zakona.
  In bo še enega, ker običajno isti ljudje pišejo tudi popravke zakonov, po potrebi jih na seminarjih tudi obrazložijo “strokovnjakom”, ki nato te bedarije izvajajo v praksi.

 • indijanka

  Pri nas je fizično kaznovanje največkrat povezano s pitjem alkohola. Dopuščam njegovo teorijo, če ji doda ničelno toleranco do pitja alkohola in če mi praktično pokaže dopustno mejo fizičnega obračunavanja s sinom.

  • TomTom

   Končno nekdo, ki mu je jasno. Dobro povedano

  • dr Janez Sveti

   Alkoholikom, odvisnežem in umsko prizadetim ne moreš prepovedat z zakonom ničesar. Zakoni so narejeni za brzdanje “normalne ” populacije. Tistemu, ki ugaša cigarete na otroku in mu lomi kosti, tudi najnovejši zakon tega ne bo preprečil. Vse ostalo je lovljenje megle in popolnoma nekoristno porabljen čas.
   Dr Janez Sveti

   • janez.pokoncni

    Indijanka … Janezov komentar tokrat zajame bistvo.

    Sicer pa je tale zadeva silno podobna “boju” eu birokracije proti orožju. Ta dela vse, da bi normalnim, pohlevnim in poštenim državljanom čim bolj otežila dostop do orožja medtem, ko se nori islamisti itak obrožujejo na črnem trgu in zanje ne veljajo prav nobena pravila.

    • indijanka

     Ne strinjam se s pisanjem prepovedi. Nikoli ne bom podprla takega zakona. Ne strinjam se pa s toleriranjem fizičnega kaznovanja otrok.

     • janez.pokoncni

      “Fizično kaznovanje” se bere izjemno kruto.

      Meni je moj oče razložil vzgojo preko riti 2-3x v življenju. Vedno več kot upravičeno.
      Sam nikoli nisem položil rok na hčere, ker za to ni bilo potrebe medtem, ko sem sinovom neke stvari moral razložiti preko riti, ker jih preko ušes enostavno niso bili pripravljeni slišati. Bistvo – nikoli neupravičeno in vedno je še kako dobro zaleglo. Danes nobeden od sinov ni manjši od mene in beseda večkrat nanese na “ritno” razlago. Noben od otrok se ne spomni, da bi ga kdaj neupravično treščil. Da se razumemo. Otroke nisem tepel vsako uro ampak samo nekajkrat na dan. :):):) Hecam. Med pisanjem tega komentarja me je klical 20letni sin, ki je na morju s punco. Vprašal sem ga koliko “ritne razlage” mu je ostalo v spominu. Ena sama in pravi, da je bila več kot upravičena. Kar je po mojem najvažnejše : zalegla je!

      Veš ljudje se izjemno razlikujejo. Za mojega drugega najmlajšega otroka (sin) sem v šali večkrat dejal da, če bi bil on naš prvi otrok, bi bil tudi edini. ;)

     • indijanka

      :) tudi moji trije so popolnoma različni. Različni so že zaradi mojega odraščanja :). Primerjajva to z vožnjo na cesti in alkoholom. Stopnje vinjenosti povzročajo različne posledice, kajne. Tudi sama kaznujem svoje otroke. Pri tem sem vztrajna. Sina veliko bolj boli izguba dostopa do telefona ali računalnika kot 5 sekundna klofuta očeta. Umirjati svojo moško energijo je pa bolje, da se naučijo zgodaj. V življenju jih ne bo nihče tepel, da bi jim miril temperament. Kar je velika težava moških :):):).

     • janez.pokoncni

      O tem govorim draga moja prijateljica. Zelo smo si različni.

      Tole je sicer povsem izven konteksta pa vendarle. Med drugim sem rejec športnih konjev. Zato sem ti nekoč rekel, da sem zaradi stila življenja in ogromno časa, ki ga preživim v gozdovih na konjskih hrbtih – indijanec. :):)
      No, noben konj ne govori slovensko in pri vzgoji konjev so potrebni posebni prijemi. Vsako fizično kaznovanje je katastrofa, pod drugi strani pa je nevzgojen in nezdresiran konj smrtno nevarna zadeva. E, tu pride jo na plano vztrajnost, doslednost in predvsem pravičnost pri izvajanju kakršnihkoli pritiskov (verbalnih težko;)).

     • indijanka

      Tokrat si to lepo zapisal, s tako vzgojo se strinjam tudi sama. Moja hči obožuje konje. Sama se ne spoznam nanje. Mi pa znanec, ki je konjenik pravi, da je rojena zanje, ko jo pri jahanju opazuje. Sama bolj razmišljam, da je njeno gibanje s konjem povezano z baletom. Izjemno lepo.

     • dob

      Bog naj boi s tabo, in z vsemi, ki jih šteješ za svoje.
      LP

   • indijanka

    Ne gre za neumnosti, ki jih je zapisala brezsrčna birokratka. Gre za to, kaj desnica misli o nasilju! Je desnica razumna, vztrajna in varen pristan, kot sem jo zaznala sama. Ali pa bo podprla nasilje, ki mu je izjemno težko postaviti meje, kar si izjemno lepo ugotovil sam in deluje v obe smeri.

    • dr Janez Sveti

     Nasilje nad otrokom je za moj okus zavrženo dejanje. Tudi in še bolj, nasilje nad lastnim otrokom.Vendar, za to ŽE obstajajo zakoni in ne vidim racionalnega razloga za nekakšno moderno , amerikanizirano “ničelno toleranco”.
     Tudi umori so prepovedani!
     Midva popolnoma enako čutiva, samo vsak po svoje razlagava. Ti po žensko (nežno, razumsko), jaz pa moško (grobo).
     Dr Janez Sveti macho :)

     • indijanka

      Za vrednote gre, ne za papir, ki ga nihče ne prebere. Vedno me razorožiš s tem, da enako čutiva, ker te spoštujem. To je prodajni trik :).

     • dr Janez Sveti

      Mogoče imam ta “prodajni trik” nehote. Res se strinjam s tabo. Pretepat otroke, pa res ni nekaj, kar bi podpiral. Nobenih pretepov nemočnih ne podpiram! Če se dva petelina stepeta, pa naj! Vendar ne smemo pretiravat,saj, če ga z roko po zadnji plati udariš (vzgojno) to ja ne sme biti kriminal!
      Ko kdo potegne otroka za ušes, si ne zasluži zapora in odvzema otrok..A so znoreli??
      Socialne delavke ne smejo in ne morejo biti starši!
      DR Janez SVeti genij

     • indijanka

      Ali veš da na hrvaškem materi, ki je ločena že lahko odvzamejo otroka?

     • dr Janez Sveti

      Ne.Nisem vedel.Norost! Mislim, da bi za kaj takšnega morali obstajat razlogi, kot je ogrožanje življenja in zdravja. “Slaba” vzgoja NE SME biti razlog, za odvzem (državna zaščita) otroka. Ne poznam zato pišem svoje razmišljanje.
      DR Janez SVeti vesoljc

    • janez.pokoncni

     Uh …

     Primer (hipotetični) !

     Imaš hčerko staro 8 let. Podivjan sošolec jo vsak dan tepe s pestmi, lasa, brca, grize skratka, “ubija jo”. Njegovi starši (drugače sploh ne more biti), gnoj na potenco.

     Edina varianta, ki jo imaš ta trenutek na razpolago je, da “ubijaš” v bistvu nemočne učitelje, ki tej majhni opici tako nič ne morejo oziroma obiščeš velike orangutane, ki so v tem primeru “starši” te majhne opice (pri tem ne pozabi na predstavitev odnesti liter šnopsa) in …

     Realno. Prava varianta bo edino prestavitev hčere v drugo šolo, kar v mestih še nekako gre ali pa čakati, da se majhna opica umiri – če se bo umirila.

     Se zavedaš, da se še pred 50timi leti kaj takšnega niti teoretično ni moglo zgoditi? Zakaj? Ker so majhni opici lahko tudi učitelji, če so že orangutana povsem zatajila “razložili”, da se ne mora izživljati s sošolci.

     • indijanka

      Tudi sama sem imela težave, ki niso bile hipotetične. V enem od nižjih razredov so v sinov razred premestili vedenjsko problematičnega otroka za katerega šola, kljub mnenju psihologov ni uspela prepričati staršev, da bi ga prepisali. Takoj prvi dan med odmorom je prijel mojega sina in ga zabrisal ob klop. Potrebno je bilo šivanje. Večina otrok v tem razredu je trepetala pred nasilnežem. Moj sin pa ne. Pogumno otroci razredu so se tega fanta bali ker

     • janez.pokoncni

      Tožba ni bila opcija, ker nisi imela nikogar za tožiti.
      “Poti”, ki jo je pokazal tvoj sin ne bom komentiral, ker sploh nisi povedala kaj je naredil. Nastavljal mu je obraz dokler se nasilnež ni umiril?

      Pri tem moj point ni v otroku, ki je deležen nasilja ampak v nasilnem otroku. Ti omenjaš tvojo pot in pot tvojega sina. Kaj pa ornagutan? Kako je on končal? Prognoziram? Alkoholik in socialni problem, tako kot najverjetneje njegovi starši. S primerno vzgojo bi seveda lahko odrasel v normalnega človeka. V določenem primeru bi tak divjak, ki preko ušes ni sposoben absorbirati nobene razlage le to bil sposoben absorbirati preko strahu pred bolečino v riti. Stoletja se je tistim, ki niso hoteli ničesar slišati razlagalo preko represije.

      Sicer pa, da vsaj malo razmisliš o tem kar tokrat zagovarjaš. Zakaj kaznujemo odrasle?? Zakaj so potrebni zapori, denarne kazni, itd?
      Saj vsi razumemo kaj se sme in kaj ne sme, če pa kdo slučajno ne, se mu to razloži a ne?
      Meni in tebi ni potrebno groziti z zaporom, da koga ne okradeva, pretepeva, umoriva. Ogromno najinih sodržavljanov pa pred tem, da ne oropajo naju zadržuje edino strah pred kaznijo.

     • indijanka

      Moj sin se je preposto postavil predenj brez strahu in se mu ni umaknil. Obdržal je funkcijo :) vodje kardela, ki je nasilnež ni prevzel. Nikoli ga ni niti udaril. Z nasilnežem se je ukvarjala posebna psihologinja dvakrat tedensko. Osnovo za tožbo šole sem imela, ker nam je šola pisno zagotovila, da bo v razredu s tem sošolcem neprestano učiteljica. Toliko so bilo zmedeni, da me je ves krvav čakal na hodniku, kjer ga je našla prijateljica, ki je na šoli zaposlena in odpeljala k sebi. Ker je šlo za poškodbo glave je to nedopustno. Napisala sem pritožbo ravnateljici in podala prijavo ustrezni službi.

     • tzt

      Indijanka, jaz sem zelo podoben primer že prve dni prvega razreda OŠ rešil s šolsko inšpekcijo. Zgoraj sem malo bolj široko to opisal Pokončnemu.

 • FORT WORTH

  Po mojem mnenju sta tako klofuta,kot psihicno izzivljanje za otroke popolnoma nesprejemljivi.
  Cez kolena in fliska cez rit pa se nobenemu ni skodila…

 • rubec

  Tudi če bi hotel tej patuljak ministrici dati eno okrog ušes, ti pri njej to ne bo uspelo. Na čelu ima namreč tako velikega čmrlja da boš ziher njega zadel.

  • totex39

   Mogoče pa ne bi bilo slabo, da bi ji kdo čmrlja zadel,ker ji lahko ravno on povzroča možgansko okvaro v glavi.

  • dob

   Čmrlj ima dugačno mnenje, on pravi, da ima ministrico na riti.

   • indijanka

    :)

 • Unikatna

  Teorija je eno, v praksi pa je vse drugače!

 • Borut Stari

  dr Janez Sveti je, večini bralcev težko razumljiv, vendar strokovno napisan članek pojasnil v enem stavku;”Oče mora biti palica, mama pa korenček, bi jaz povedal v prenesenem pregovoru”. Politični ustroj slovenske države je naravnan tako, da enostavno predpisuje tak način življenja, ki ustreza po meri tega hinavskega sistema. Država se z zakoni vtika v vzgojo otrok in se postavlja med starše in otroke. Tako oblast hinavsko ustvarja sebi zveste podložnike. Že od začetka življenja sistematično, preko vrtcev, šolstva modelira mlade možgane. Zanimivo, da vse države s političnimi sistemi, ki v resnici tako terorizirajo svoje državljane, nosijo v svojem imenu pridevnike socialistična, demokratska in jih vodijo stranke, kot je socialdemokratska. To, da večina slovenskih politikov ni bila zmožna ustvariti ali obdržati družine hoče sedaj učiti druge in jim predpisovati kaj je družina in vzgoja otrok. Fak sprevrženo in nazadnjaško do skrajnosti.

 • janez.pokoncni

  Z Vodebom se v bistvu v celoti strinjam.

  Opozoril bi na nekaj drugega. Šolam je Gaber vzel še zadnje sledove vzgojnih funkcij. Tako otroke drhali danes ne vzgaja več nihče. Prav težko srečaš starša, ki ne potoži, da zraven njihovega otroka v šolo hodi vsaj en sošolec, ki je povsem “odpeljan” in ga nihče ne obvlada.
  V šolo hodi “drkat” učitelje ravno družbeno dno, ki je že samo bilo v mladosti prepuščeno samo sebi. Te “starše” so v preteklosti vsaj malo še usmerjali učitelji, če so že starši bili gnoj, njihove otroke pa ne usmerja več nihče.

  btw.,
  Imam “orng” izkušnje (precej otrok).Z ženo sva si za vsakega otroka oddahnila, ko je vstopil v gimnazijo, saj se je tam nivo obnašanja sošolcev res opazno razlikoval v primerjavi z nekaj sošolci OŠ.

  • Nata

   + + + + + + + + + +

  • tzt

   Tudi pri nas je bilo tako v prvem razredu OŠ. S tem, da je bila še največji problem učiteljica katera je videla smisel mlatenja v razredu v živalskem svetu vzpostavljanju alfa samca in samice. Ker ne njej in ravnatelju ni v ušesa sedla beseda, da tako ne bo šlo nikamor, sem se obrnil na šolsko inšpekcijo. Po “kravalu” je edino ravnatelj doumel, da je bolje rešiti situacijo s takojšnjim prepisom v drugi razred, kot pa tvegati suspenz. Medtem pa se je blondinka, razredničarka, branila z laganjem in zavajanjem.

   • janez.pokoncni

    Ampak a veš, da so učitelji v OŠ povsem nemočni?! Nor otrok norih staršev, lahko skoraj izprazni šolo.
    Ne vem sicer kdo se je v tvojem primeru prepisal ampak, če si prepisal ti tvojega otroka se o tem, kakšen stres je revček pretrpel (menjava okolja, sošolcev, prijateljev in verjetno tudi večja oddaljenost od kraja bivanja), ni treba pogovarjati. Povsem razumem, da zate druge opcije ni bilo ampak a je to rešitev, da že od povsem rane mladosti začenjamo bežati pred norci namesto, da bi začeli omejevati norce oziroma sploh ne dovoliti, da se norci pojavijo v bližini normalnih?!

    • Danda

     Res je,učitelji so več ali manj nemočni…Mojo hčerko je maltretiral nor otrok norih staršev…Nasvet ravnatelja je bil:vložite civilno tožbo????Raje sem se odločil za obisk norih staršev,zagrozil,če se fant še enkrat dotakne hčerke , pridem in bom namlatil očeta…Na srečo je pomagalo

    • tzt

     Zaradi stalnih pretepov v razredu, sem sina začel spremljati vse do vhodnih vrat razreda in počakal na razredničarko. Ta je pretepajoče na vhodnih vratih mrtvo-hladno prestopila in šla v razred. Nobene reakcije! Na moje pripombe se je odzvala tako kot sem napisal. Sledila je rabuka na šoli. Sina je ravnatelj premestil v sosednji razred kjer je bila razredničarka starejša gospa pri kateri poukom ni bilo nobene galame. Sinu je to še bolj odgovarjalo, ker je bil v tem razredu njegov najboljši prijatelj iz vrtca. Celo skupaj sta potem sedela v klopi.

     Bom tukaj napisal še en primer kateri se je redno dogajal na našem dvorišču. Na igrišče so poleg otrokovih vrstnikov zahajali tudi starejši otroci iz bližnje okolice. Eden takih, sin priseljene drhali z juga je redno treniral karate udarce po mlajših. Brce z nogo v obraz in telo. Mislim, da smo ga vsaj 10x opozorili, da je to nevarno početje in naj s tem preneha. “Enajstič”, ko sta starejša dva prijokala v stanovanje, mi je dvignilo pokrovko. Šel sem dol, ga vprašal zakaj to počne, in mu po odgovoru primazal 3 krepke klofute, da ga je pošteno obračalo naokrog. Mladoletnega otroka. Povedal sem mu, če s početjem takoj ne preneha in se mojih otrok izogiba v loku, bodo v naslednje koraku vzgoje na vrsti njegovi starši. Zakon močnejšega je ustvaril pogoje, da je bilo potem za vselej mir.

     • janez.pokoncni

      Tudi sam bi ravnal v vseh primerih enako kot ti ampak prijatelj moj, a se zavedaš kakšne probleme bi lahko imel zaradi teh klafut? Zaradi njih bi se lahko dobesedno končalo tvoje življenje.
      Zapor, tožba in, če bi bil zaposlen kje v JS na kakšni funkciji, bi verjetno bil tudi suspendiran.
      Kaj bi lahko v tej družbi norcev naredil drugače? Pojma nimam, sam bi ravnal tako, kot si ravnal in s tem ravnanjem, tako kot ti, ogrozil svojo prihodnost in s tem tudi prihodnost družine.

     • tzt

      O posledicah takrat nisem razmišljal. Važna mi je bila varnost lastnih otrok. V življenju sem se vedno znašel, tako bi se tudi posledično v tem. Ena od možnosti bi lahko bila ta, da je ta “opica” življensko ogrožala mlajše od sebe. Staršev kateri bi potrdili kaj vse se je dogajalo, je bilo več kot dovolj. Samo nemo so opazovali dogajanje in nič niso storili za svoje otroke. Sam si nikoli ne bi oprostil, da ti tak izmeček človeške vrste spravi otroka v invalidski voziček.

     • Danda

      Odreagiral si povsem pravilno,svojo družino si zaščitil…Če bi vsak tako odreagiral,verjemi,da bi bilo manj nasilja v parkih,šolah…Nihče ne sme stat ob strani in gledat,kako mu mlatijo otroka in se zanašat na naše institucije!!

    • indijanka

     Tu se strinjam s teboj. Ničelno toleranco do nasilja je potrebna najprej vzpostaviti v šoli.

     • janez.pokoncni

      Draga moja, to je floskula, od katere, in to veva oba, ne bo nobene koristi. O rezultatih se v bistvu danes pogovarjamo s primeri.
      To je isto kot, da rečemo (ali zapišemo) – nična toleranca do terorizma ob tem pa vsak dan beremo, kako se okrog nas pobija povsem nedolžne ljudi. Žal je človek trenutno še vedno na takšni stopnji, da se klin izbija edino s klinom.
      Namesto, da na nasilje nad nenasilnimi reagiramo z begom in umikom, bi morali na nasilje nasilnih odgovarjati z jezikom, ki ga nasilneži edino razumejo – z nasiljem, ki bi se ga ti bali, ker drugega, kot strah pred nečim, enostavno ne razumejo.

     • indijanka

      Hmm..ja. Torej po arabsko.

     • dob

      Pravilno razmišljaš, prijatelj.
      Sam bi k temu le še dodal, naj Kopačeva, in njej podobni, gredo k islamistu/muslimanu v družino, in jim tam soli pamet, če si upa. Naj njim govori, kako naj se obnašajo do svojega otroka in do svoje žene!

      Tako pa njim in njihovim navadam (ki so psihopatske!) na široko odpira vrata, da lahko legalno mučijo družino, medtem ko nam prste zmečka med podboji, ko nam jih zapira in prevzema vlogo države, ki bo nadomestila družinsko življenje in družino nasploh.

      Naj se država še tako spreneveda: družin aje osnovna celica človeške družbe in kaže vse znake, kaj se v neki družbi (in civilizaciji) pomembnega odvija. Če je slabo, je to zato, ker je družini slabo. Če družino kdo nadomešča, jo slabo nadomešča že s tem, ker se družine NE DA Z NIČIMER NADOMESTITI!

      Seveda, tudi naša družba ima navade, ki so nevredne človeka. A zanje že imamo zakone, če se jih ljudje ne znamo sami držati. Vendar temu ne pravimo navada, temveč temu rečemo grdo ravnanje, ki je že kaznivo po zakonih te države.

      Ki jih zdaj nekateri prilagajajo norcem, da bodo laže uveljavljali svoje šeriatsko pravo nad nami.

      Med šeriatskim in komunističnim dojemanjem prava ne vidim kake res kvalitetne razlike. Vidim samo nazadovanje človeka in človeškega duha v obeh primerih.
      V pomanjkanju volje zoperstaviti se obema norostma, tako kučanizmu kot islamu, pa vidim utrujenost človeškega bitja, ki se ne zna več postaviti zase.

     • Anthon

      Začni študirati Freuda, da ti bodo vsaj osnove prezentne, potem pa govori o ničelni toleranci.

     • indijanka

      Mogoče se pa edina resnica skriva v staroselcih. Kot mi je znano Freuda niso poznali. Da o Freudovih potomcih sploh ne govorim. Tudi Vodeb je izjemen slikar in na tem področju nezavedanja samega sebe pokaže vso veličino svojega duha.

 • tarantela

  To, da otroka tepeš, prav nič ne pomaga pri vzgoji. Lahko mu na redke čase kakšno prisoliš, če te le izziva s svojim obnašanjem in bo to pomagalo, lahko pa pretepaš in bo otrok zavrt alkoholik. Menim, da neka meja mora biti. Je pa še en predlog v tem novem zakonu in sicer, da otroka ne smemo siliti delati. Torej se kot otrok ne bo naučil nič in tudi kasneje ne bo počel nič in bo na puklju svojim staršem, dokler bodo živi.

  • novaknovak

   če ga pretepaš vsak dan kot tisti vic o cigotu, kao on že ve zakaj…, potem je nekaj zelo narobe s starši. da pa bodo izsiljevali s tem, da če mu daš malčka po ta zadnji..?!in te neka “ozaveščena” feministka vidi in te prijavi policiji, ti pa naprej…pa wtf taki zakoni!

 • Nata

  Mislim , da kar dobro razmišlja .
  Eno krepko – moško – po riti , pa je !
  Ne gre niti za pretepanje……niti za klofutanje !

 • karpelec

  Vsak zakon ima svoja pravila in luknje, ki jih radi iščemo zase. Več je zakonov, slabše je, ker jih vsak zase hoče utirit po svoje.Družina je specifična kategorija, ki jo je težko ukalupit vanje. Pri vzgoji otrok rabimo osnovo zakona meril, ki jo moramo prilagajat svoji situaciji. Vzgoja otrok zahteva celostnega človeka in se ti zdi, kot, da si se vpisal na dodatno fakulteto, da obvladuješ vse vzgojne prijeme.Merila , ki si jih postavljamo so včasih previsoka.

  Od nas samih in postavljenih meril pa je odvisno ali nam je tudi uspelo.

 • dare326

  Fizično kaznovanje je lahko prepovedati. Normalen človek ga niti ne potrebuje, ker zna razložiti stvari tako, da jih otrok razume. Psihično nasilje je težko dokazljivo in skoraj nemogoče je določiti mejo. Ali Vodeb izvaja psihično nasilje nad bralci?

  • novaknovak

   normalen človek? kaj je zate normalen človek? zna otroku razložiti stvari…?! hehehe, ti dam primer, pa da te vidimo junaće, kako bi razložil.

   • Danda

    Daj napiši en primer,če kaj drugega ne,se vsaj razvije debata in da vidimo junake ….

    • novaknovak

     parkira avto na bencinski. mama na sovoznikovem sedežu, zadaj fantek kakih to pet let. fotr izstopi, natanka, in se odpravi plačevat. otrok se nagne preko sedeža in pritisne na hupo. to mu je tako všeč, da sploh noče umaknt roke, tko je mali noter padel. vsi pogledujejo proti tistemu avtu. mama, ki ji je mal nerodno, mu sicer nekaj dopoveduje, naj neha in mu celo roko umakne s hupe, toda to je nadebudnežu tako všeč, da kar naprej tišči tisto hupo. in hupa veselo tuli, mali se pa reži da je veselje. in kaj naj stori mama, kaj bi ti storil? jaz vem, kaj je bilo naprej.

     • Danda

      Jaz osebno bi usekal mulca po riti!!Meni se je enkrat štiriletna hči vrgla na tla v trgovini(pač želela nekakšno igračo),tulila kot jesihar,brcala….Mirno sem jo pustil,kupil kar sem imel namen in se pred trgovino vsedel v bife in počasi srkal kavo…Po kakšnih desetih minutah je le prišla in prisedla…Nikoli več ni bilo podobnega teatra….Je pa res,da mama ni bila prisotna in da živim v manjšem kraju,izhod iz trgovine samo en..Zato sem lahko odreagiral tako kot sem..Nisem se bal,da bo kam odtavala…

 • dob

  Družba je umerjena v to, da razvoj tehnologije in znanosti (ne znanja, lepo prosim!) enači z napredovanjem.

  Tehnologija in znanost (takšna kot je, vključno z New Age ideologijo kot pojmovanjem ureditve sveta) namreč nastajata kot posledica indirektne konfrontacije z lastno nevrozo.

  Nevrotičnih stisk je ogromno in vse večje so. Ko nevroza prerase svojo stisko, tudi njena funkcija preide v višjo obliko bolezni, v psihotično stanje. Človeška stiska ima namreč več domišljije kot mi, kadar se odločimo, da ne bomo nič vedeli, ker nočemo vedeti.

  Tu se potem začne instant znanost, instant medicina, instant ekonomija, instant pravo.

  Direktna konfrontacija bi sicer razrešila nevrotično stanje, saj je v nevrozi vzrok nevroze še sledljiv.

  Toda današnja družba, ki praviloma uporablja instant pripravke za instant rešitve se s tem ne bo ukvarjala. Raje napade simptome in jih potisne nazaj v telo, kjer ostanejo dokler ne pogruntajo nekega drugega izraza, ki ga družba ne bo takoj prepoznavala za simptom bolezni.

  Na kratko: družba se ne spopada z boleznijo, ker se ne spopada z vzroki zanjo in z njihovim nastankom. Družba je jezna na izražanje simptomov, zato se spopada s simptomi in jih prepove.

  To pomeni, da napada TELO.

  Sem že povedal, in to večkrat, da je ta ta svet MANIFESTACIJE! Naloga Manifestacije je, da manifestira. Ne more drugače!

  MI jo pa kaznujemo, ker ne more drugače. Na to Bog pravi: Tsk, tsk, tsk. tsk!

  Meni ta kratka božja pripomba vse pove. Drugim očitno malo ali nič. Tudi prav!

  Materialni svet ne more drugače kot tako, da MANIFESTIRA! Ne more drugače, ker je tu zakon RESNICA. Resnica z velikim R! Tukaj nastaja – ne nekje drugje v Vesolju!

  Resnica je značilnost Materialnega sveta. Tu je, in ne kje drugje, kjer do konfrontacije Vsebine s Formo sploh ne more priti, ker si Ideja ne išče Forme?!? A je to tako težko razumeti, jebelacesta?!

  Zato Resnica tam ne pride do izraza in se zato Ideja lahko preserava in izsiljuje do onemoglosti! Naj spomnim, da je še pojem “onemoglosti” povezan s fizikusom in izraža potrebo telesa, po počitku.

  Zato se družba na vse načine trudi, da bi prekinila povezavo med Bolečino in vzroki zanjo! Simptomu prepoveduje izražanje bolezni, ker noče, da je bolezen vzrok za simptom. Prepoveduje torej vzročno-posledično povezavo kot pojav, ki se manifestira zato, ker se MORA manifestirati. To dela politika ves čas, zato mislim, da bi lahko to bilo bralcu hitro jasno, iz lastne izkušnje!

  V tem je bistvo Manifestacije. Zato ta tudi obstaja! TO je vesoljna Resnica in te nihče ne zbriše, ker je zapisana v Materijo od vsega Začetka, odkar Materija obstaja. Materija je pa povezana s Stvarstvom in Stvaritvijo, je torej najstarejša od vsega, kar sploh obstaja. Je najstarejša oblika manifestacije Ideje, ko ta še sploh ni vedela kaj ustvarja in kaj bo nastalo, je pa v Materiji že obstoječ Namen ustvarjanja.

  Na, pa sem še to izustil.

  Seveda se lahko tudi zadrogiraš in tedaj Bolečine ni več. Drogiramo (omamljamo) se na različne načine. Takrat stiske vsaj na videz ni več. Dokler je droge.

  Eni se drogirajo s položajem moči, s katerega drugim solijo pamet.

  Tudi v primeru, ko dosežeš, da telo ne sme več manifestirati simptoma, stiska vseeno ostane. Le drugače (z drugim simptomom ali simptomi) se izraža. Bolečina torej ostane tudi če je možgani ne zaznajo, le da je odrezana od Zavesti, potisnjena je v Telo in tam čaka. Kaj čaka? Čaka na možnost, da se bo smela manifestirati.

  Primer: O Hudi jami s eni smelo govoriti. KO je nastopila možnost, da nekdo spregovori, je spregovoril. In zdaj se govori o Hudi jami! Naredi se še nič, ampak se vsaj govori.

  Ko bo nastopila možnost kaj narediti, se bo to tudi naredilo.

  Telo nosi naprej, kar družba v svoji zavesti ne sprejme. Možgani ne vedo za nič, voditelji skupnosti so ponosni, ker je na videz vse lepo in prav in ne oni vedo za nič.

  milan kučan, po navadi, ko ga novinarji kaj vprašajo, pravi: Ne vem nič, sem slišal šele danes, prebral sem v časopisju, tako kot vi! Sicer pa ne vem nič….

  Oni z vzroki nimajo nič. Če je kaj narobe, je Bog tisti butec, ki ne zna voditi svojega sveta in zato ga bodo oni zdaj popravljali z genetskimi popravki.

  Hej?! Telesu ne dovolijo (še več: kaznujejo ga!), da bi jim pokazalo v katero smer graditi Zdravje, zdaj pa krivijo Boga, da je “neumen”, ker ne zna?!

  Medicina je torej inštitucija, ki telo, v primeru da zboli, z medikamenti prisili, da ne kaže več simptomov, vsaj ne istih in podobnih. In to potem imenuje zdravje.

  Ta država bi rada človekovo čustveno reagiranje (jeza je edini normalen odgovor za idiotsko obnašanje države) predpisovala.

  Na kratko: odnos starši – otrok ni instant odnos!

  Potrebuje čas in ukvarjanje.

  Država od vseh nas zahteva instant odnose na vseh ravneh. To je, površne, zmanipulirane v končni cilj, ki ga predpiše država. Tajming tudi predpisuje država. Pove ti, predpiše, kaj se mora kdaj zgoditi. Pazi, da ne zamujaš, ker so zamudne obresti.

  Potem se odrasli ljudje izražajo emocionalno samo tam, kjer se lahko. Kjer jih država ne bo kaznovala kot močnejši v sporu (kadar spor sploh je, to je pa samo v primeru, če ne poklekneš).

  Otrok namreč ne vrne udarca. Država ga.

  Nad otrokom se je laže znesti.

  Bistvo pa je, da otrok ne zasluži vedno udarca. V resnici ga nikdar ne, kadar starši nimajo instant odnosa z lastnimi otroci in družino. Ločena ženska pa sploh ne pozna drugačnega odnosa, kot samo Instant odnosa!!!!! Če takšnim nestabilnim osebam daš moč v roke, ti potem predpisuje, kaj ti smeš in česa ne smeš. Kaznuje te!

  Tako jaz vidim stvari: Država pospravlja, za sabo. Briše simptome bolezni, ki jih je sama povzročila.

  Podobno kot v Hudi jami! Na živce ji gre, ker to sploh obstaja. Ne to, da je izvršila zločin, umor in povzročila grozodejstvo, temveč ji gre na živce to, da so dokazi ostali!

  Živ odrasel človek je dokaz lastnega otroštva.

  Tu ni predpisa. Imaš dobre ljudi, ki so jih doma trpinčili, in imaš totalno razvajene ljudi, ki so jim doma v rit lezli vse otroštvo. Ni pravila o tem, da bo nekdo dober človek. Je samo pravilo, da če ne dovoliš manifestacije simptomov bolezni družbe, se vzroki izgubijo, in tedaj imaš NOROST na oblasti.

  Ustvariti pravilo o tem, kaj da je sistemu (režimu) prav in kaj ne, kot zdaj Kopačka dela, pomeni BRISANJE sledov za sabo, uničevanje dokazov in prepovedovanje izražanja simptomov. V resnici pa več simptomov hkrati, tako tistih, ki izražajo osnovno bolezen, kot tudi onih drugih, kasnejših, ki so postali “kultura”, ker so bili predolgo prepovedani in so zato simptomi drugega reda – simtpomi simptomov, torej psihoza!!!!

  Najprej država negira, da so njene odločitve (predpisovanje) simptom nesposobnosti voditi to družbo. Potem s predpisom negira simptome izražanja nezadovoljstva že pri otroku. Ti so lahko zelo različni, saj tu nastaja domišljija. otroštvo je obdobje, ko se domišljija razvija, potem se ne več.

  Nakar država prepove še emocionalni izliv jeze staršev, ki se znesejo nad otrokom. Idiot je tisti, ki misli, da lahko objektivizira izlive Jeze!

  Do agresivnega emocionalnega izliva pa pride, ker starši nimajo časa (In zakaj ga nimajo?! Zaradi koga ga nimajo, Kopačka blesava!!!), da bi z lastnim otrokom razvili človeški odnos. Z lastnim otrokom! Z lastno ženo!

  Torej s skupnostjo, s katero živi, v kateri bo živel še naprej v okolju, ki ga bo razumelo in bo, če bo srečen, umrl tako, da ga bo nekdo držal za roko preden bo izdihnil in mu bo rekel: hvala ljubi moj, ljubi naš…, in mu bo še rekel, pogrešali te bomo in se te spominjali!

  Država mu tega ne bo rekla. Država se bo obnašala tako, kot da smo vsi v Hudi jami!

  Na živce ji bo šlo, da sploh ima opravka z nami. Jemala nas bo, kot dokaz zločina, ki ga ne bi smelo biti.

  • AlojzZ

   Oh, kako komplicirano! Kaj ni bolj enostaven pogled:
   Ko je človek spodil Boga nekam stran, svet vodijo psihopati. Ena od značilnosti psihopatov je plitkost misli, saj razumejo le to, kar je za njih dobro. Posledica je izredno slabo reševanje problemov oziroma nezmožnost reševanja problemov.
   Ko bodo ljudje sprejeli Boga, psihopati ne bodo več v takem številu prihajali na oblast in problemi se bodo začeli reševati. Enostavno, kajne?

   • dob

    Seveda je enostavno.
    Ko bodo ljudje sprejeli MOJEGA Boga,
    se bodo stvari začele reševati.

    • indijanka

     Ne verjamem.Verjamem pa v sodelovanje, spoštovanje in ravnovesje. Tvoj bog se je v trenutku, ko si govoril o materah, ki živijo same in jim ne preostane drugega kot instant vzgojne rešitve začel utapljati.

     • dob

      Bog se ne more utapljati. Utaplja se (z ostalimi) le v trenutku, ko se manifestira. To je, ko ima telo.

      Tu na svetu smo zato, da vzpostavljamo odnose. V sebi dosti tega zgradimo, vendar je odnos tisti, ki kvalitetno spremeni svet. Otrok je simbol takega odnosa, kjer dve osebi postaneta ena oseba. Potem je ta ena oseba (otrok) seštevek dveh, ki sta ga naredili, plus še ena, nova, neskončna… Seme vesolja!
      Ne bodi užaljena, če sem rekel, da je ločena ženska nesposobna voditi državo. Sam nikdar nisem bil poročen (kar je še slabše kot ločen), vendar sem od ministrice boljši za toliko, ker nimam prav nobene želje pisati zakonodaje in tako drugim greniti življenja. In zakaj ne?

      Ker je potrebno na tem planetu še dosti tega urediti preden si bom tudi jaz zaželel ustvariti svojo družino, imeti svoje otročičke in se izgubljati z njimi (in mojo drago) v njihovih igrah. V moji družini se bova midva z mojo gospo učila od najinih otrok.
      Si predstavljaš, da bi se takšna družina kdaj ločila?
      Prej umrem.

      Zato sem zdaj mrtev.

     • indijanka

      :) Dob. V življenju je možnih veliko oblik sodelovanj, ki vzpostavljajo spoštovanje in ravnovesje. O življenju preveč premišljuješ in o njegovih mejah tudi. Življenje sestavljajo vzponi in padci in po padcu se pobereš, razmisliš o njem in nadaljuješ. Nadaljuješ, trenutki sreče, baje samo 1% so tak magnet, da smo sposobni prestati 1% nesreče in vse tisto vmes. Tvoje široko srce je tvoj razum in intuicija. Nikoli ga ne zmore nihče poškodovati, razen ti sam. Plemenito je, zato je od zunaj neuničljivo.

    • tarantela

     Oprosti, dob, ampak jaz Tvojega boga ne morem sprejeti, imam toliko opravka s svojim, veliko se moram pomeniti z njim, so stvari, ki so se sfižile, pa ne po moji krivdi. Ampak omenjeni gospod je nekje daleč v vesolju in se izmika soočenju z mano. Ko bom s tem opravila, bom pa seveda na voljo.

     • dob

      Nekako preziraš moj namen, da nikogar ne silim naj sprejme Mojega Boga.
      Gospod, ki me je opozoril, da moramo sprejeti Boga, ni pojasnil KETEREGA.
      Alaha? Manituja? Budo? Vatikanskega? Spidermana? Komunistični Manifest?

      Poskusil sem v njem zbuditi dvom, da je težko sprejemati Boga, ko pa ne več kateri je pravi. Po moje je pravi tisti, ZA KATEREGA SAM ODGOVARJAŠ.
      To pa pomeni, da si vzpostavil tvoren odnos z njim in ODGOVARJAŠ ZANJ.

      Oprosti, ampak zdaj sem že malo jezen. Zgleda, da ne sledim več razvajenosti sogovornikov.
      Sicer me tudi ta ne moti. Toda danes me.

     • tarantela

      No, naj Te še malo jezim. Boga, takega ali takega, ni pomembno ime, so ustvarili ljudje. Torej Bog potrebuje ljudi in, če jih potrebuje, mora pač skrbeti zanje, je odgovoren zanje. Če posadiš rastlino, si odgovoren zanjo, moraš jo negovati, sicer umre in, če bo Bog nehal skrbeti za svoje vernike, kdo se bo obračal nanj, kdo ga bo molil in hvalil. Torej, če noče izgubiti vernikov, se mora potruditi zanje.
      Ali pa si je našel drugo igračo?

     • dob

      :))) Moj Bog se zdaj smeji in pravi: tarantela, jaz nisem politik in moj obstoj ni odvisen od tega ali me boste izvolili ali ne.
      Lahko me zanikate skoraj v vsem, če se iskren…. a ne čisto povsod in v svem, sicer ne bi mogli živeti. Nekaj od mene morate sprejeti, v kakršnikoli obliki, tukaj sem zelo demokratičen in vam ne bom gledal pod prste.
      Še nekaj nam vam, kot Bog, pojasnim, in sicer nesporazum okrog ponižnosti in izkazovanja ponižnosti. Vem, da vam je to bilo vedno najteže sprejeti in razumeti, ker ste ponosni. Potem ste pa mislili, da Jaz od vas to zahtevam, da vas hočem zlomiti.

      KO človek poklekne, ne poklekne pred mano, Poklekne pred sabo. Sebi daje priznanje, da je to, kar je. Sebi da možnost, da je sprejet in od tu potem začne korak, ko vstane.
      Vsakokrat znova poravna svojo zavezo z mano, pa če to ve ali ne.
      Ljubi moji… Jaz nisem nikdar od vas zahteval stvari, ki so v nasprotju z vašo lastno Voljo, ta je od Mame. Ona vam jo je dala in nihče vam je ne more vzeti, ne zanikati. In kot pravim, lahko jo sami zanikate, vendar ne povsod in ne čisto v vsem, ker potem ne bi mogli živeti.

      Zato je včasih prav, da se pustite voditi… če ni v nasprotju z vašo svobodno Voljo!
      Včasih le pokleknite pred sabo, in se pustite meni voditi.
      Niste ponižni zaradi mene, temveč zaradi sebe. Sebi dajete priznanje.
      Morda ne verjamete, toda Jaz dostikrat klečim pred vami. Molim sam sebe, da ima prav, ko vam zaupam. Moje Srce vam je vedno zaupalo. Naj ima prav!

    • AlojzZ

     Gospod Dob,
     ne vašega boga, temveč Boga. Boga, ki mu noben človek ne postavlja pravila. Kar se tiče Vatikana … so časi, ko zelo jasno kaže na Boga in so spet časi, ko Boga zelo zakriva. Kar se tiče števila mrtvih … vi bi komaj ubili kakšnega, kakšen psihopat pa ubija, dokler se ga FIZIČNO ne ustavi. Mogoče je smrtna kazen danes odveč, toda pravične obrambe pred takimi nam nihče ne sme vzeti! Moramo ga narediti družbi neškodljivega!
     Čisto mimogrede, če ste hoteli pogovor o “morilskem Vatikanu”, se mi o tem ne da tu pogovarjati. Ni tema.

     • dob

      Lepo da ste mi javili, da se ne želite pogovarjati. Jaz po navadi tega drugim ne javljam, ker bi imel preveč dela z dopisovanjem.

     • dob

      Bom še nekaj dodal, potem pa mi zagotovo ne bo več do debate z Vami!

      Torej:
      otrok se rodi in njegov oče mu pravi: zdajle te bom vrgel v ledeno vodo na minus 10 stopinj. Če boš preživel, v redu. Če ne… ni nobene škode, ker nisi dober za ta svet, ne odgovarjaš pravilom. Takšna so pravila, kakor hočeš, hahahaha. To je, kar je, jaz postavljam pravila, jaz sem tvoj bog!

      Potem pa se drugemu rodi otrok.
      In ker je njegov oče navaden človek ima navadna vprašanja. Odgovorov nanje pa ne. Gleda svoje bitjece, se dotika njegovih rokic, nožic… poduha ga za vrat (kjer dojenčki najlepše dišijo), potem mu pogleda v okice in vidi v njih svoj odsev! Nasmeh uokviri otročkovo željo po njegovi bližini, po bližini očeta… In ga dvigne v naročje, stisne k sebi. ker otrok to potrebuje. Zdaj je tzudi sam začel potrebovati to, kar njegov otrok potrebuje in si želi.
      Ne spusti ga niti ko otroček zaspi. Tudi ko ni z njim, je v duši in v mislih z njim, pri njem. Ko ima otrok vročino, dobi še oče vročino.

      Sprašuje se, kaj potrebuje – njegov otrok! Uči se od otroka! Otrok mu sam govori, pove, pokaže, kako postati in biti njegov oče.
      Prej je bil moški, drvar, krojač, poštar, sprevodnik na avtobusu…. ni bil oče! Ni znal bitim oče, dokler mu njegov otrok ni povedal, kako postati in biti oče.

      Potem pa se je naučil odgovarjati na potrebe svojega otroka, je postal oče.

      In zdaj k bistvu.
      Bog je lastno ime, tako kot so lastna imena Peter, Janez, Alojz… Janez…..
      Oče – pa ni lastno ime! Oče je funkcija!

      Ni Bog funkcija!!!!!
      Oče je funkcija.

      To nam je Jezus prišel povedat.
      Prišel nam je povedat, da bo naš Bog postal (tudi) naš Oče, ko bo prisluhnil njegovim (Jezusovim) bratom in jih povprašal, kaj potrebujejo. In to potem tudi upošteval.

      No, Moj Bog je ta Bog.

      Vi pa kakor hočete, z vašimi bogovi.

 • Anton

  še sedaj sem hvaležen pokojnemu očetu za vsako vzgojno klofuto/udarec čez tzadnjo, pa še premau sem jih dobil.

  • Viktorh

   Ne zameri, toda točno veš zakaj si jih dobil in veš tudi, da si prekoračil svojo samovoljo preko dopustnih mej.
   Takšno je življenje. Danes pa se smeješ, ko se spominjaš kako si bil nabrit, razigran pa tudi neopravičeno “gobčen”….

   • Duhec

    Bravo…. jst sm svojo sam enkrat in se je prijelo, takrat. Enkrat mi je pa zagrozila, da se ne smem zdirat, ker so jih tko naučil v šoli in me lohk prijavi na policijo in socialni. Sm jo dala v avto, pelala na policijo in rekla, da naj pove kar ma za povedat. Je jokala in bla tih. Policaj pa tud… nikol več ni blo takega izpada. Hodi pa na OŠ kokr otroka ministrice.

    • Viktorh

     To je to!!

     • Duhec

      Ja, ja… bi pa lohk mela probleme. Jebeš take zakone, ki so vsi gnili al se jih pa ne upošteva.

  • Duhec

   Vzgoja otrok v šoli je popolnoma zgrešena.

 • Duhec

  Vsak otrok je zgodba zase in temu se prilagaja vzgoja. Ni pravil.

 • baldeagle

  O OTROCIH
  “Vaši otroci niso vaši otroci. Sinovi in hčere klica Življenja k Življenju so. Po vas prihajajo, a ne od vas. Čeprav so z vami, niso vaša lastnina.
  Lahko jim darujete svojo ljubezen, toda ne morete jim dati svojih misli, kajti oni imajo svoje misli. Lahko sprejmete njihova telesa, ne pa njihovih duš, kajti njihove duše že prebivajo v hiši jutrišnjega dne, ki je vi niti v svojih sanjah ne morete obiskati.
  Lahko si prizadevate, da boste takšni kot oni, toda ne trudite se, da bi oni ravnali kot vi. Kajti življenje ne teče nazaj in se ne ustavlja ob tem, kar je bilo včeraj.
  Vi ste lok, iz katerega so kot žive puščice izstreljeni vaši otroci. Lokostrelec pa vidi cilj na poti neskončnosti in On s svojo močjo napenja lok, da bi Njegove puščice mogle leteti hitro in daleč. Naj napetost, ki jo ustvarja v vas Lokostrelčeva roka, rodi veselje, kajti kakor ljubi puščico v letu, tako ljubi tudi lok, ki miruje. ” (Kahlil Gibran)

  • indijanka

   Hvala, ker za Prerokove misli. Izjemne so.

   • baldeagle

    Stari oče je nekoč, ko je govoril o jezi in zameri, rekel vnuku:
”V meni se bojujeta dva volkova. Enemu je ime Ljubezen, drugemu Bes.
Oba sta močna in bojevala se bosta do smrti.”
”Dedek, kateri bo zmagal?”, je vprašal fant.
”Tisti, ki ga bom hranil.”, je odgovoril ded.
    Stara indijanska zgodba

    • indijanka

     Hvala.

    • dr Janez Sveti

     Huda!
     Dr Janez Sveti

    • Franc Šink

     Kako je imel tvoj dedek prav!

     • Jovo Jamnica

      Nisem vedel, da je @baldeagle… indijanec..

     • Franc Šink

      Ne vem,Ampak ta pregovor pove kar nekaj o vzgoji naših potomcev.

   • baldeagle

    Kdaj drugič bova še kako rekla na to temo, kajti danes nimam časa.
    Lep dan ti želim!

    • indijanka

     Lep dan tudi tebi.

  • tarantela

   A je imel tale Kahlil otroke? Pravijo, da je najlaže vzgajati tuje otroke in svetovati, kadar sam nisi starš, takrat si poln znanja, praksa te spremeni.

   • dob

    Prakse te ne spremeni toliko, da jih pobiješ in vržeš v jamo, potem jih pa zazidaš, da ne morejo ven. Če so slučajno še živi.

  • dob

   Aleluja!

 • Duhec

  Kam bomo pa pršli, če se bomo bali svojih otrok?! Velja obratno… mora pa bit spoštovanje.

 • Jovo Jamnica

  Čakam, da se bo oglasil kdo, ki ima ali je imel otroka, delinkventa. Očitno ste tukaj na portalu, starši samih brezhibno vzgojenih potomcev.

  • dr Janez Sveti

   Jaz za svoje lahko povem, da so veliko boljši, kot oče.
   Dr Janez Sveti genij

   • Jovo Jamnica

    No, tudi jaz za svoje tako mislim, saj sem jih, vse štiri, vzgajal. Imam tudi tri vnukinje… Najstarejši sin je bil celo svoj čas redar v diskoteki…

    • dr Janez Sveti

     Če je red delal je lepo vzgojen. Pa ga je naredil? Red? Hecam te. Saj delikventov ni tako veliko kot o njih veliko govorimo.
     Nikoli ne bomo razumeli kako funkcionira družba, vesolje in življenje nasploh. Zato pa imamo toliko družbenih sistemov, ver,verovanj in želja.
     Sem pristaš kvantov. Mi ne obstajamo v materialni obliki ampak v energijski. Ta je neuničljiva. Večna.
     Pa je res? Torej ne obstaja nekakšen Bog, ki bi nam pokazal pot in nas čuval, da ne zaidemo? Jah..če je, nam je dal svobodo, da sami sebi delamo škodo in trpimo.
     Mogoče je najbolje, da smo primitivna bitja, ki vsak dan razmišljajo samo o temu, kaj bodo dobrega jedli, pili, pojahali in kje bodo varno in udobno spali ter kakali. Meni to ni dovolj, oziroma se mi takšno življenje ne živi. Zato raje razmišljam širše,kakor da sam sebi skrajšam trpljenje pri tekanju za boljšo hrano , babo in bogastvom.
     DR Janez Sveti genij

     • Jovo Jamnica

      Ne, delinkventov ni veliko. Tudi redarjev zato ni veliko, ker so redarji zaradi delinkventov…

     • dr Janez Sveti

      Tole misel, zapiši, ker je odlična.
      DR Janez SVeti

  • Viktorh

   Poslovni partner mi je često jamral kako ga maltretira sin – ne več rosno mlad.
   Pa pravi, razbil je ženin avto, ga pustil pred hišo in molčal. Na vprašanje kako si to predstavlja, mu je zabrusil, da naj bo vesel, da ni vzel njegovega. Če pa mu kaj ne paše, ga pa lahko nahobla.
   In kaj si mu odgovoril, sem ga vprašal?

   A si nor, je tak kot medved, lahko me zares nahobla.

   Čestitam !

   • Vera

    Take barabe ( mamine sinčke ) pa zdaj hoče Kopačka varovati ?

   • dr Janez Sveti

    Jabolko ne pade daleč od drevesa!!
    Dr Janez SVeti

 • Franc Šink

  Moj oče me nikdar ni udaril.Bal se ga pa kot hudič križa !

  • bednick

   Od kje ti to, da se hudič boji križa?

   • Franc Šink

    Hudič je dovolj pameten da se križa boji.

    • macon

     Hudič je dovolj pameten, da sam maha s križem.

 • Franc Šink

  Pišete nebuloze.Če mi je Mama zagrozila:Počakaj da pride Ata domov,je potem to psihično nasilje?

  • Viktorh

   ..hi, hi, pomagalo pa je…Po novem pa bi bila to grožnja, zaradi katere….bi morali ministrico nagnati…

 • bednick

  Imam občutek, če bi pa levi bili za fizično kaznovanje otrok, bi bili desni odločno proti.
  A se motim, ponavadi se ne?

 • garfi

  mnogo boljše kaznovanje so volitve
  nasilje je znak nesposobnosti in da so zadeve iztirile, vedno

 • dob

  Na vsaki škatlici cigaret piše, da je kajenje lahko smrtno nevarno.
  Nad vrati skupščine, pa ne piše, da je sprejemanje nedomišljenih zakonov nevarno.

  Ne piše, da neumnost politikov, ki sprejemajo neumne zakone, poleg nesreče, lahko prinese še posledice kot so pohabljanje, bolezen na živcih ter smrt za mnoge, ki se tej neumni zakonodaji ne bodo mogli izogniti.

  FAK, zakone te države moramo vsi inhalirati!
  Zagotovo je žrtev neumne zakonodaje več, kot pa umre vseh kadilcev za cigaretami!

  • garfi

   pasivno kajenje zakonodaje

  • if

   Bravo dob!

 • Unikatna

  Otroci niso od nikogar lastnina!! Z mnogimi otroci pri vzgajanju ni težav, nekateri pač potrebujejo malo bolj ostro vzgojo! To pa ne pomeni, da bi jih pretepali!!

  Kdaj boste napisali zakon in zaščitili starše in stare starše pred nasilnimi otroci in vnuki?

  Najlepši je dar, ko se človek rodi. Vsi ga ljubkujejo in negujejo, a ko dozori, ga življenje zbistri.

  • avtohtoni neandartalec

   Prej bi rekel, da nas je vse zbistrila šele civilizacija, mo so ljudje začeli živeti v velikih skupnostih, so se razvili tudi družbeni odnosi. Z drugimi besedami, staršem dejansko ni treba vzgajati otrok, ker jih bo itak družba.
   Iz tega sledi tudi, da izrojena družb, tudi iz dobro vzgojenih ljudi naredi goveda.
   Družina je zamišljena kot mafija, tudi v zakonih jasno piše, da družinskim članom ni treba ovajati svoje ali drugače povedano, tudi če se ovajajo med sabo, jim ne gre vsega verjeti.
   Najbolj zavržna in nedopustna pa je zagotovo policijska družina, kjer se starša razdelita na dobrega in slabega, mati se potem dela, da otroka brani, oče pa se ga trudi čim bolj prestrašiti in potlačiti, da se potem zateče in zaupa mami, ki ga za hrbtom seveda takoj izda očetu. Da lahko otroka strezni s psihološkim šokerjem, kot so klofute, brce, grabljenje in močna odrivanja, ki v otroku sprožijo adrenalinski šok in aktivirajo podzavestni obrambni mehanizem, pri čemer se mora slab policaj delati tudi, da si je sam prišel gor, dobra mati mu ni nič povedala. Tak otrok je potem zmeden in nagonsko prestrašen, z materjo se trudi vzpostaviti stik zaupnika, pri čemer je vedno znova razočaran nad njeno hlinjeno nemočjo in pasivnostjo, medtem ko do očeta me more več vzpostaviti prijateljskega odnosa. Lahko se mu edino pridruži, kar je pravzaprav cilj avtoritarne vzgoje, otrok pač prevzame neko funkcijo, pod oblastjo vodje družinskega klana.

   Najhujša oblika izrojenosti pa je fašistična družina, kjer vlogo slabega policaja prevzame kar država. Starši morajo postati dobri policaji, ki se seveda zavedajo prihodnosti režimu in zgolj opravljajo svojo družinsko vlogo, to je zaplod in vzgoja novih agentov režima, mi bodo nadzirali, ovajali in skušali kontrolirati vse okoli sebe, ko bo agent odkril anomalijo, jo bo moral po novem prijaviti slabemu policaju neposredno, država pa za nagrado ne bo pretepla njega temveč bo problem izkoristila za demonstracijo svojih mišic, za opozorilo ostalim. Staršem tako ne bo ostalo drugega, kot da postanejo ljubeči in razumevajoči do svojih otrok, če bo kdo koga pretepal, bomo imeli za to na voljo izkušene in posebej usposobljene strokovnjake.

 • if

  Hvala Vodeb za kristalizacijo bistvenega v talinah feminističnih in drugih tipov blodenj.

  “Moška beseda” krasi avtorja v izraznih oblikah: resnost, odgovornost, zanesljivost, brezpogojnost, odločnost, dobrohotnost, empatičnost, askeza, cilj.
  Vodeb govori “moško besedo in izreka zdrave misli”. Hvala!

  Hvala Bogu, imamo ljudi, ki zmorejo iz zmede povprečja luščiti in izrekati besede odrešitve in rešitve!

  • avtohtoni neandartalec

   Po moje, gospod Vodeb tudi živi tisto kar pridiga, čeprav ni v njegovi družbi nobenih feministk, je popolnoma normalen človek in se v ničemer ne loči od večine.
   Tudi lastne otroke je pretepel, pravzaprav samo starejšega, da bo mlajši vedel kdo je najmočnejši doma in se ne bo bal starejšega ter že zaradi razlike v letih močnejšega brata.

   • komar marko

    no RUGELJ je bil enakega mnenja. Jaz zagovarjam vzgojno klofuto. In če bi mladež bila tako vzgojena, potem bi bil svet ZLAT!

    • avtohtoni neandartalec

     Za vsako klofuto naj se ti pozlati roka.

     • Anton

      Morda te je oče le preveč pretepal, ali ga pa sploh nisi imel

 • avtohtoni neandartalec

  Mogoče bi lahko v osnovnih šolah uvedli pouk boksarske vzgoje, ko se bodo otroci vračali iz telovadbe vsi zabuhli v obraz in se držali za vampe, bo v razredu in doma mir, v družbi pa se bo razvila trdna hierarhija. Državo bi to stalo le par ton analgetikov na mesec več, mogoče bi se poznalo kje v upokojenskih statistikah, kjer bi se ljudje v povprečju pač hitreje invalidno upokojili, ampak to je itak dobro za zaposlovalno politiko.

  Bistveno je, da lahko država prevzame vlogo trenerja, priznajmo si iskreno, ne znamo pravilno pretepati otrok in jih tudi ne učimo kako naj se pretepejo med sabo, zato pa je toliko tragičnih nesreč in zamer. Boks je pa plemenita veščina, kjer ne moreš kar klatiti z rokami po zraku in brcati v jajca, obstajajo pravila in je tudi jasno določeno kdaj se dvoboj konča, ko se neprilagojen učenec znajde na tleh in deset sekund ne daje znakov življenja od sebe, je tako rekoč prevzgojen in naloga uspešno zaključena. Brutalna reforma Kopačeve bi marsikomu prihranila kakšno zlomljeno rebro in pretres možganov ali celo hude notranje krvavitve, ko jih ne bi več brcali in tolkli s kriglom, potem ko so že v nezavesti.

  • Nata

   Pa govorimo o naših otrocih ?Nimaš prav !!
   V mojih časih smo imeli zelo profesionalne učitelje in profesorje !!
   Bili so še iz stare šole !!
   Večina je imela veliko znanja . Bili so profesionalni .
   V razredu je učitelj sam rešil večino problemov .

   In kaj lahko učitelj naredi danes ? Nič……in zakaj ?
   Takega je namerno sproduciral sistem , da lahko z njim pometa ravno kdorkoli , a ne ?
   Nekateri starši bi potrebovali kakšno po riti !!

   • avtohtoni neandartalec

    Najhuje je, da se osnovna šola ponavlja skozi celo življenje, poglej sošolce in se malo druži z njimi, kmalu je spet vse po starem, razen da jih je z leti vse manj. Neverjetno, ampak tako je v resnici, ljudje se v naših malih vaških skupnostih poznajo med sabo, kar ne razumejo, jim pomaga družbena samozaščita, družba nima rada, če se kaj bistveno spremeni.

    V resnici… najprej je treba vedeti, da v deželi, kjer so vse človekove pravice zgolj relativne, noben od teh nacističnih stereotipov ne drži, država vzgaja primerno doktrino in se zato ljudem zdi, da obstaja nekaj višjega od nas, kar vsiljuje svojo pravičniško in poštenjakarsko voljo nad družbo in posamezniki.
    Recimo primer učitelja, ki barabam “nič ne more”, ker je šleva nebogljena tako rekoč gola in bosa pred nasilnimi silaki, je pa odlična v zgodovini ali rabi materinega jezika, rabi država širša pooblastila, vmešajo se policisti, varnostniki, socialni delavci ter vsa ostala menežerija, potem se učiljica posredno izživlja nad celo družino in lahko občutiji na lastni koži kako se je zaradi njihovega nevzgojenega mulca počutil cel razred. Še posebej pa učitelj, ki bi otroka lahko hitro umiril, ga po potrebi tudi zgrabil in nadvlad s pomočjo kolegov, vendar si ni upal, ker se je bal, da mu bodo potem morali napisati položnico. Otrok bi jo pa itak odnesel samo z ukorom, po čistilki najbrž. To je seveda kompletna oslarija, bedaki so posledica mentalne projekcije učiteljev, sodujejo pri vzdrževanju reda in discipline v razredih, pa tudi ugodno vplivajo na ostale, ki morajo prepoznati njihovo nemoralno postopanje, kar je posledica zaničevanja določenih vrednot ter jih kolektivno kaznovati. Učitelj zmaga šele, če se zdi vsem narobe, da lahko nekdo moti poučevanje, to je njegovo delo, če bi se pa otrok res rad tepel, mora družba poskrbeti za ustrezne vzvode, namesto da se trudi učitja spremeniti v boksarja. Samo reče se, da lahko delajo kar hočejo, da se ljudje združno zgražajo in dovolijo državi, da racionalno uporabi sicer niso njihovo silo in ustrezne svoboščine, seveda se nihče ne more obnašati kot govedo, ampak včasih mora tudi to biti, če se ljudje niso dobro zmenili kako hočejo vsi skupaj živeti.

 • avtohtoni neandartalec

  Najprej se velja vprašati, kako lahko obstaja tak problem, ki ga razumno ni mogoče reševati, z udarci pa, to vendar postavi cel smisel in namen psihoanalize na glavo. Čemu bi se ukvarjali z analizo in terapijo, če pa isti učinek takoj dosežemo z dobro umerjenim udarcem s pestjo v glavo. In kar je še lepše, če iz določenih razlogov ne morete pretepati ljudi z rokami in nogami, lahko najamemo državne pretepače, ki bodo zgolj opravili svoje delo namesto nas. Danes bi verjetno pretepli tudi Freuda ter mu dokazali, da niti ni tako pomembno kaj se človeku zdi in sanja, če se ne zna zavarovati pred udarcem v glavo, on pa lahko s svojim pristopom potem pomaga napadalcu, da se pomiri in čim manj obremenjuje z morebitnim moralnim mačkom.

  • komar marko

   Spet ne razumeš in kar nekaj pišeš! Sam poglej naše vladajoče, eno govorijo ko pridejo na vrsto delajo v skladu s poslovanji in navadami ljudstva. Poglej naše sudije. Ali jih kritika in lepa beseda spametuje. Njet za začetek bi bilo potrebno krepko po ušesih! Sam poglej naše maškare ki nas cuzajo že desetletja! Pa še vedno verjamete v pravljice!

   • avtohtoni neandartalec

    Saj prav zato rabimo bolj analitični pristop, že 25 let to delajo, nam, pred našim nosom, pa še vedno nihče v tej deželi ne razume kamo točno in kaj se soh dogaja. To je verjetno tista psihološka tortura, na katero opozarja gospod Vodeb v tej odlični in predvsem zelo pogumni kolumni.

  • Nata

   Ja……čakaj no ?
   A se ne pogovarjamo o vzgoji otrok ?

 • elh

  Zanimiva bi bila statistika pojavnosti vzgojnih problemov glede na nacionalnost.

 • dob

  Za naše politike, ki so na oblasti nepretrgoma že 70 let, je polovica prebivalstva te države samo razredni sovražnik in ne ljudje. Oni sprejemajo zakone proti ljudem, ne zanje.
  Takšni ljudje ne morejo voditi NOBENE države.

  • komar marko

   A za njih priporočaš za začetek vgojno klofuto!

   • dob

    Ne. Bili so razvajeni čez mejo vrnitve.
    Planet bo sam rešil.

    • komar marko

     Ja kaj pa potem, še nagradne toplice z masašo, mi pa naj zategnemo pas še za eno luknjo! NJET! Dve klofuti pa še brca za odgon od korita. .Škoda, da prepozno!

     • dob

      Navijam zate!
      Ko berem, kar nekdo napiše, vedno gledam strast s katero je to povedano. In navijam zanjo.
      Ni mi toliko važna vsebina, tudi če sebe izrazi kot grožnja. Bolj mi je do strasti, s katero je nekaj izraženo.

      In pri tebi je strast prisotna! Jeza je zelo kvalitetno čustvo. Ko je izraženo s strastjo, je spodaj še morje čustev, ki samo čakajo, da prilezejo ven, ker pred tem sploh niso imela možnosti izraziti se. To je tisto, kar je ustvarjalno pri človeku!

    • Nata

     Ja, pa ja ne bomo čakali na planet ???
     Dob ??
     Pa oba oprostita , da se takole vtikam !

     • dob

      Saj se ne vtikaš, Nata, ta zadeva se dotika vseh.
      Bom poskušal razložiti, ne glede na temo in vse pod-teme te teme, ki se tukaj kar vrstijo, ker ne morejo drugače. Izbruhnejo same, čim se dotaknemo nečesa, kar nas vse skupaj zaboli in prizadeva, čim nekdo omeni otroke. Hvalabogu, da je tako, dokler je tako! V dobrem in slabem so otroci skupni imenovalec vseh naših čustev, ker so srcu najbliže.

      Čakati na Planet….

      Opravičujem se, ker sem človek pravljic, zgodb. Naklonjen sem temu, da bi povedal Zgodbo tako lepo, da bi vsi padli vanjo, da bi sami hoteli vstopiti vanjo, ne da bi koga jaz silil. In ko bi nas bilo dovolj, v tej Zgodbi – bi vsi bili TU. Z mano vred!

      Torej (včasih me malo zanese, se opravičujem) torej, čakati na planet ali ne čakati.

      Če me kdo po tem sprašuje, ga vprašam nazaj: Hej, kako pa si sebe postavil v razmerju do Planeta, kako komuniciraš z njim? Predvidevam, da misliš, da ima neko pamet. Da Narava razmišlja, da ima izkušnjo in znanje.

      Toda tega ne vem, kaj vse to zate pomeni. Vem le, kaj meni pomeni!

      Zato pa sem v pogovorih z drugimi naklonjen Pravljici in Zgodbi. Rad pripovedujem kako sem sam kaj izvedel, kam sem plezal, kje sem se zaplezal in našel še lepšo zgodbo, kot sem si sploh lahko predstavljal, da jo bom.

      In povem, ker je prav, da povem! Da ne držim samo v sebi in zase, saj s tem, kar vem, sam ne morem nič. Poleg tega, da sam niti nočem nič. Skupaj – vedno!

      Nekdo bo rekel: Naj Planet pove, kaj hoče, jaz mu bom pa pri tem pomagal…

      Toda tudi on ne ve, kam ga je planet postavil; ali hoče, naj ostane z njim, ali pa mu je odveč in ga pravzaprav noče več na sebi, ker ga preveč boli, ko se ga dotakne… S kakšnim Namenom človek hodi po njem?

      Zato, ko vstanem, molim takole. (pri tem ne gledam gor, temveč gledam dol, vase in navzdol, še globlje, skozi telo… vse do v srca planeta in v njegovo jedro):

      Govorim mu:

      “Ne vem kaj hočeš z mano, kakšen namen imaš, zaupam Ti, jemljem Te kot osebo in s tabo govorim s spoštovanjem kot bi govoril z nekom, ki vem, da je oseba s čustvi, izkušnjami, svojo zgodbo, z lastnimi željami.

      Zavedam se, da si videl vse bitke, prenašal vse krivice, da so po tebi rili, te okradli kjer so le mogli, naredili puščavo iz tebe, posekali tvoja tisočletna in deset tisočletna drevesa, vse starinske gozdove, uničili tvoje lepote (ki si jih mi zdaj sploh ne znamo predstavljati), izpulili so Ti jezik, potem pa naredili svoj skret, da so Te lahko poniževali. Smetišče.

      Maščevali so se Ti za nekaj, kar so sami prinesli s sabo, potem pa zavrnili Tvojo ponujeno roko, da bi jim pomagal postati ljudje. Naredili so drug drugemu krivico, ker jim ni bilo dovolj, da Tebe uničujejo in se Ti maščujejo, morali so se tudi sebi maščevati. In ker so tukaj imeli telo, so se maščevali telesu!

      Potem pa so s tem nadaljevali in maščevanje nadgrajevali. Nate se pri tem niso ozirali, saj Te niso imeli za osebo, ki čuti, si želi.

      Zemlja nam da telo, potem pa naši možgani… naredijo zid do telesa, s tem do Tebe. Tvoje sporočilo Bogu tako ostane zakopano s telesom, ko človek umre. Ne pride na pravi naslov!

      Vse ostane samo v glavi. Bolezen pa v telesu.

      To, kar je od tebe pravljičnega ostalo, je velikansko truplo, in na tem truplu zdaj mi živimo!

      Oprosti, sprejmem odgovornost še za tiste, ki je ne. Oprosti!

      Spreminjamo Te v smetišče in ne vidimo nekdanje lepote, zato nam ta ne more biti merilo in ne vodilo…

      Ah, Zemlja…. veš da z mano ni tako! Veš, da Ti zaupam in te imam rad.

      Pa vendar… Naredi z mano kar hočeš. Pri tem Te ne bo oviral ne človek ne Bog, nihče nima pravice tebi naročati komu boš Dom!

      Vedi le, da…. da nimam kam drugam. Tukaj sem rad, pri Tebi sem rad. Tu bi rad ostal. Če me vzameš.

      Ponižno prosim, ker… sem povsod kjer sem bil, ni bilo nič zame. Če v koga verjamem, če verjamem, da v Vesolju kje obstajajo občutek pripadnosti, zvestoba nekomu, želja po varnosti, po Domu… potem si to zame TI, in nihče drug!

      Vse drugo je v Tvojih rokah.

      Naj bo po Tvoje! Ne po moje, po Tvoje.”

      ——————

      Nata, svetujem Ti, da se naučiš te molitve. Naj bo takšna, kot jo sama čutiš, s tvojimi besedami povedana in naj jo tvoje srce pove, njemu, ki nas nosi in prenaša in gleda vse te zlomljene kosti v vseh vojnah, ki so se kdaj odvile tu, na njem. Videl je vse rane in sprejel vso kri, ki je odtekla iz njih. Teče že vsa tisočletja, pa ne more nič zraven, ne more nič proti temu. Lahko samo gleda, in sprejme vsakogar, ki pride sem. Vsakemu da telo. Vsakemu.

      Splača se govoriti Planetu svoje želje.

      Morda še prehitro prav pride. Morda ne bo več hotel vsakemu, ki potrka nanj, dati telesa. Samo tistemu, ki mu bo telo reklo, naj ga spusti naprej, ker ga pozna in ve, da lahko sprejme Telo.

      Telo je kot majhen psiček. Zvest in neskončno predan gospodarju. Spominja se vskae brce, vsakega božanja po glavi, čohanja, prijaznosti, sprehoda z gospodarjem. Počaka te, ko se vrneš, da gresta na doooolg sprehod skupaj. Čim daljši, čim večkrat. Ni zamerljiv. Čaka, ker je potrpežljiv.

      Nekoč mi je nekaj ženska, ki sem ji govoril, kakšno je Telo, rekla: To tvoje Telo je res neumno. Jaz bi takšnega gospodarja v rit brcnila….!

      Ja, sem ji rekel, Vem, da bi ga. Toda moje Telo ni takšno.

      Telo je kot majhen psiček, ki….. čaka svojega gospodarja!

     • avtohtoni neandartalec

      Za planet ne vem, verjetno mu je vseeno za prigrišče prahu, za naravo sem pa absolutno prepričan, da bi nas rada predvsem snedla in posrala.

     • dob

      Hudo mi je, ker za nekoga, za tistega, ki mu sam zaupam brez konca in kraja, praviš, da je njegova edina želja, da bi nas “rada predvsem snedla in posrala.”

      Nimam takšne izkušnje!
      Moj oče je bil grob človek in brutalen v svojih zahtevah in v svojih navadah!
      Slabe izkušnje imam samo z ljudmi, ne z Naravo.

      Ko je moja muca skotila mladičke, sem zanjo postal še jaz njen mladiček. Sprejela me je za svojega in sem tako čez noč postal član njene “familije”. Ponoči me je hodila gledat, če diham, ker sem imel zaprte oči.
      Ko sem jih odprl, ker sem jo začutil blizu, sem videl dvoje oči, ki me gledajo in me spremljajo. Potem, ko se je prepričala, da sem živ, da je z mano vse v redu, se je vrnila tja, nazaj, kjer je prej bila. Pazit svoje mladiče.
      Ampak prej je hotela videti, če je z mano vse v redu.
      Takšne so pa moje izkušnje z Naravo!
      Roko dam v ogenj zanjo.

      Vsak človek se sam odloči, od koga se bo naučil ljubezni, pripadnosti, skrbi!
      Jaz sem se odločil.

     • AlojzZ

      Človek ni žival, človek se bistveno razlikuje od živali. Ko se je pojavil človek, se je pojavilo tudi dobro in zlo. Živali tega nimajo.

     • dob

      Ko gledam svojo muco, si zraven mislim, glej, tole bitjece je pred 2000 leti bilo natanko takšno, kot je zdaj! Prijazno.
      Kako se opoteka človekova evolucija, pa vemo.
      Zato je družba živali zdaj za človeka pomembna. V kaosu mu daje občutek stabilnosti sveta. Ko gre vse v maloro (in v mojem življenju je meni šlo vse v maloro!) se pri njih uči.

      Od Islama, denimo, pa se nimam česa naučiti. Od komunizma tudi ne.
      Povsod manjka tistega čustvovanja, ki sebe sprejema za bitje, ki je dobrodošlo in prijazno sebi in drugim. Prijazno svojim mladičem in mladičem ljudi in drugih bitij. Pa svetu tudi.

     • indijanka

      Narava je dobra Učiteljica. Uči o prepuščanju življenju. Življenje gre v smer, ki si jo sam želiš. Izbereš v svoji notranjosti. Materinstvo je poslanstvo. Prihaja od znotraj. Kot pri tvoji muci. Vodi ga neizmerna intuicija, ki ima samo eno smer. Preživetje in samostojnost otroka. Pa pustiva to. Prepusti se nečemu drugemu. Življenje mojega življenja, zmerom bom poizkušal ohraniti svoje telo čisto, vedoč, da je tvoj živi dotik na vseh mojih udih. Zmerom bom poizkušal s svojih misli odvračati vso neresnico, vedoč, da si ti resnica, ki je prižgala svetlobo razuma v mojem duhu. Zmerom bom poizkušal izgnati vso zlo iz svojega srca in ohraniti svojo ljubezen cvetočo, vedoč, da sediš v najnotrajnejšem svetišču mojega srca. In to bo stremljenje, da te bom razodeval v svojem nehanju, vedoč, da je tvoja moč, ki mi daje silo za dejanja (Tagore) Če odpreš vrata življenju, bodo skozenj stopile mucke v človeški podobi.

     • dob

      Nočem Te razočarati, vendar postajam vse bolj podoben mački. Spreminjam se v muco.

      Zgleda, da bom kupil pesek še zase.

     • indijanka

      Meni s tem nagajaš :) ker veš, da sem volkulja. Zakaj pa ne odpreš vrat?

     • dob

      Saj niso zaprta.
      Le da v človeškem življenju, mojem tako kot v tvojem, obstajajo obdobja, ko človek zase ustvarja nek svoj prostor, za katerega je prepričan, da mu pripada. Da bo v njem najbolj resničen, najsrečnejši in da bo tako dobro njemu in drugim, ki so z njim ali pa so od njega odvisni.

      Potem se mu zalomi. In krivi najprej druge, potem sebe… Potem samo še sebe.
      Potem ponavlja zgodbo.

      Jaz zase vem, kam spadam in kaj je moje delo. Prej sem bil samo v lastni šoli, iz nje sem ven prišel ves popraskan, polomljen, s strtim srcem, in kar me najbolj boli, sem tudi drugim naredil škodo! Ne le sebi s tem ko sem mislil, da je nekaj mojega, da mi pripada in sem se za tisto bil pripravljen z drugimi boriti, jim nasprotovati, jih raniti. Da bi imel! Ali vsaj zadržal en delček tistega, za kar sem mislil, da je moje.

      V resnici – je vse moje! Ne samo nekaj.

     • indijanka

      :) nisi me presenetil. Si me pa nasmejal. Ravnovesje iščeš…tako kot vsi. Ne potrebuješ razumeti…samo sprejeti. Še nekaj ti prišepnem..da lahko kaj narediš, je larafari…ko boš našel ravnovesje, bo vse samoumevno..brez truda. Od prvega trenutka naprej.

      https://youtu.be/RtmDqcFcMR8

     • dob

      Naslova sta že ta prava.

     • indijanka

      Potem te čaka najlepše. Najstniška leta. Najlepša Spoznavanje. Zmenki. Iskanje ravnovesja. Kino. Sramežljivo poljubljanje. Sprehodi in novo Upanje.

     • dob

      Bojim se, da bi to bilo ponavljanje. Zame se ponavljanja niso dobro iztekla. Poleg tega nisem več dovolj zdrav, da bi prenesel maltretiranje. Dost je blo.
      Sem napisal pesem o tem, že dolgo je tega. Precej boleča. Če jo preneseš, ti jo lahko tudi pokažem, a ni prijetna. Je pa dobra.
      Sploh imam nekatere pesmi (ne mislim te, ki sem jo omenil), ki me kažejo v zelo grdi luči.
      V obdobjih, ko sem se učil, je bilo zelo grdo in naučil sem se, da ne mižim, ko hodim skozi življenje. Ne idealiziram ne sebe ne drugih. Dobro vem kako je, ko si jezen, maščevalen, grd in hudoben.

      Napisal sem si pesmi, da ne pozabim tega, kako grd znam biti.
      Me drži v realnosti, če se kdaj morda spozabim in mislim, da sem boljši kot sem.

     • indijanka

      Ti jo kar zapiši, če je ne želiš tu ti da Kučko pod pručko moj gmail. Moj sorodnik je. Če hočeš do cilja, si moraš cilj najprej želeti. Sama sem izjemno resna do svojih čustev. Moja so. Zato izrekam veliko manj besed kot ostale ženske. Nekaterih besed še nikoli nisem izrekla. Lahko jih nekoč bom ali pa jih ne bom nikoli. Kdo ve?

     • dob

      TEBE
      se ne da z ničimer razveseliti,
      te presenetiti
      ali spraviti nasmeha na tvoja usta,
      prižgati svečke v tvojih očeh,
      razpihati žara v tvojih prsih
      ogreti tvojih udov…

      Nekdo, nekje davno že, je dobro opravil svoje delo!
      Oba skupaj sva staknila
      za eno upanje
      najinega brezupa.
      In to je bilo vse!

      Potem sva kradla od tega,
      ko drugi ni pazil in dokler je šlo.

      Pogoji, ki mi jih za vsako reč postavljaš,
      me opozarjajo,
      da bom kmalu moral oditi.
      Nesposoben kot sem,
      ne znam napolniti jame,
      ki si mi jo tako spretno nastavila,
      potem, ko si zame zaprla svoje telo.

      Tako se znajdem v prostoru v sebi,
      kjer moram znova preverjati,
      ali se imam sploh še rad,

      in koliko…

      In ali je to dovolj za življenje…

      Dovolj je!
      Grem iskat nekoga drugega,
      ki bo imel dovolj brezupa zame.

      Upanje je požrešno,
      raste in se razraste in niti ne opaziš,
      ko te izrine.
      S tekmecem, kot je upanje,
      se ne znam boriti,
      zame je tak boj že v začetku izgubljen.

      Moj občutek nevrednosti, nezadostnosti in
      majhnosti
      se lahko druži in združi
      le z brezupom.

      Upanje zame je
      v brezupu drugega.
      Le tega ne vem:
      kako zadržati njegov blagodejni učinek
      za dlje časa.

      Z obupom znam,
      toda ko nastopi upanje,
      me njegov apetit zmede in prestraši.
      Jaz sem drobno zrnje
      in ni me veliko…
      Ne dovolj za tako ogromno upanje,
      kakršno je tvoje.

     • indijanka

      Meni je lepa in me niti za hip ni prestrašila. Tudi sama potrebujem svobodo, iskrenost predvsem pa svojo dušo.

     • baldeagle

      Zemlja me uči tišine – kot so trave mirne ob novem jutru
      Zemlja me uči trpljenja –
      kot stari kamni trpijo s spomini 
Zemlja me uči ponižnosti – kot so
      cvetovi ponižni z začetki
 Zemlja me uči skrbeti – kot mama neguje svoje
      otroke
 Zemlja me uči poguma – kot drevo, ki stoji samo 
Zemlja me uči
      omejitev – kot mravlja, ki se premika po tleh 
Zemlja me uči sprejemanja –
      kot listi, ki umrejo vsako jesen
 Zemlja me uči svobode – kot orel, ki
      leti po nebu 
Zemlja me uči prenavljanja – kot seme, ki vzklije
      spomladi
 Zemlja me uči, da pozabim nase – kot stopljen sneg pozabi na
      svoje življenje
 Zemlja me uči, da se spomnim prijaznosti – kot suha
      polja jočejo z dežjem. 

An Ute Prayer

     • baldeagle

      Indijanci ne poznamo besed sovraštvo in Ijubezen. V našem jeziku ju ni. Pa ne zato, ker ne bi znali živeti Ijubeče. Za nas pomeni živeti častiti Življenje in Stvarnika, biti v mislih, čustvih in dejanjih prijazen do sebe, drugih in narave. Vse, kar počnemo, mora biti tako, da podpira Življenje, da koristi vsem. Sovražiti pomeni živeti tako, da komu ali čemu škodimo. Tega
      Indijanci, vzgojeni v skladu z izročilom, sploh ne poznamo. Prepričani smo, da
      smo vsi Ijudje pomembni, vse rastline, živali, vsa narava je pomembna v tkanini Življenja. Vsako dejanje, ki to tkanino, mrežo, kakor koli poškoduje, je neprimerno.

      James Sonny Bear

     • indijanka

      Hvala. Indijanske misli postajajo odgovori na moja vprašanja zvezdam in manjkajoča polja mojega življenja. Zakaj drugače? Zakaj ne tako kot drugi? Zakaj ne po lažji poti?

     • baldeagle

      “Modrost osvojimo skozi bolečino.” Ajshil

     • dob

      Nekoč nas bo ta planet učil z lepoto in prijetnimi občutji. Več se bomo naučili in hitreje, kot zdaj z grobostjo, prisilo in skozi bolečino.

      Takrat bom še celo jaz rad hodil v šolo :))
      (nisem si mislil, da bom to kdaj rekel)

     • baldeagle

      Ne obstajata ne preteklost niti prihodnost, samo trenutek v katerem se
      nahajaš zdaj. Vse ostalo je le iluzija.

      (Buda)

     • dob

      Pri meni je to drugače. Jaz zdaj ne obstajam.

     • baldeagle

      Sedanjost je treba jemati takšno, kakršna je, in ne takšno, kakršno bi radi videli. Samo tedaj bomo srečni.

     • dob

      Moja izkušnja s tem je drugačna. Seveda, je pač moja.
      Spoštujem, če ima kdo drug drugačno. Jaz imam mojo.
      Mnogi pravijo: Smo tisto, kar smo in s tem smo zadovoljni!
      Moja izkušnja pa pravi: Nismo samo tisto, kar smo, temveč smo zraven še vse tisto, kar bi lahko bili, ko bi si le upali.

      Spoštujem Sedanjost, zato ker se iz nje učim. Vendar ni dosti vredna v primerjavi s tistim, kar si upam.
      Zato tudi pravim, da sedaj nisem živ. Živ sem tam, kamor grem.

     • baldeagle

      Spoštujem, kar si napisal in ti pritrjujem. Iskušnje so največ, kar lahko pridobimo in so tudi največji in najboljši učitelj življenja. In res je, vsak ima svoje lastne izkušnje, iz katerih mu je dano črpati življenjske modrosti.
      Bodi Blagoslovljen!

     • Nata

      Sem brez besed . Tako sijajno napišeš svoje misli , da bi se amo osmešila , če bi poizkusila kaj dodajati .
      Samo pripomba o koncu tvoje molitve………
      naj bo po Tvoje , ne po moje !!!
      Saj v končni ….. je ……je bilo……….in bo tako ……….po Tvoje !

     • dob

      Neskončno hvaležen za tale pogovor!
      Čisto jasno mi je, da ko človek nekaj prebere, morda samo 15% tega smisla pride v možgane, ostalo pa…. gre v telo! Potuje skozi oči, skozi ne-zavestne labirinte človeške duše, skozi vse predsodke, zavrnitve… prikaplja do Telesa.
      In za Telo pišem! Ne za možgane.
      Ko nekaj napišem, je moje srce skupaj s tistim v nas (v tebi, v meni, v vseh ljudeh), ki je samo, stisnjeno samo vase in v vsakem človeku ždi… in čaka. Posameznik se tega ne zaveda! One se je tistemu v sebi že davno odrekel, zanj tega ni, ne obstaja. Ni vredno, da bi to imel za “svoje” in zanj odgovarjal.

      Vendar je ravno ta del “nas” tisti otrok tega planeta, ki nam omogoča komunikacijo s Planetom, ki nam je dal Telo! Oblekel nas je v telo, ko smo prišli sem, in nam dal skupaj z njim še abecedo za sporazumevanje. Šifrant, če se izrazim v modernem jeziku!

      Potem pa mi to govorico sprejmemo ali pa je ne sprejemamo. Pravimo, da ni dovolj dobra, da je Bog neumen in ni znal bolje urediti sveta, zato ker obstaja bolečina… Nismo si čisto na jasnem, če smisel vsega sploh obstaja. Polni smo dvomov.

      Zato, kadar nekaj napišem, govori moje Telo tistemu telesu v drugemu. Pogovarja se sam s sabo. Sem in tja se posameznik, denimo tako, kot Ti zdaj, v tem primeru, spusti svoje Telo skozi srce v možgane. In tedaj se pot nekoliko razmakne in spusti ABCedo Zemlje do Boga! In tedaj Bog sliši! Razume pa, ko mu pokažeš kaj tvoje srce čuti in si želi.
      Tako ve, kaj si Zemlja želi in kaj mu sporoča MILIJONE LET! In zakaj vsakemu od nas da Telo, ko pridemo sem, dobrim in slabim, tem z dobrimi nameni in tistimi s slabim namenom – vsem da telo!

      Zato, ker smo božji sli! Mi smo Njena povezava z Bogom.
      Mi pa smo neprevodni, ker smo razvajeni, ljubosumni, mali vojščaki. Ponosni, nesramni, maščevalni.
      Človek je toliko smiseln, kolikor je sposoben biti polje srečevanje Matere Vsega v Vesolju in Boga Očeta! Če pa smo samo zid med Njima dvema, ki sta naša Prva Starša… potem smo nesmiselni. Polni dvomov. Izgubljeni. Nesrečni.

      Zelo dobro se zavedam, kakšna je moja naloga.
      Pisal bom, dokler mi bo mogoče.

     • Nata

      In , hvala Bogu , da boš pisal !!
      Praviš , da smo neprevodni ……..zamerljivi mali vojščaki ?
      No , pa ne vedno…..ne vsi………
      In , zakaj smo že tu ?
      In zakaj že imamo ljubezen…..upanje hrepenenja pesmi …..ZATO !
      Odgovoril si si sam !
      Super !

   • Nata

    Morda pa je še upanje………ena dobra klofuta na volitvah ??

  • Nata

   Ja, Dob……imaš prav .
   Ampak…….kako to ?? Smo kar sami krivi .

  • gogopram

   “speče celice” ?

  • dr Janez Sveti

   Težko je živeti, ko imaš toliko sovražnikov. Nikoli ne najdeš sreče.
   DR Janez SVeti genij

   • pokvarjeniSvet

    Res je.

 • komar marko

  No zanimiv zgornji zapis. Čestitke. Pa da se ne bom hvalil, Imam enako stališče kot je zapisano in enako vzgojo. Dobil sem razlago za lezbijke a je tudi kaka druga razlaga za moško stran?????????????Trdim pa, da je mati DUŠA družine in razmišlja s SRCEM, in je po potrebi za tolažbo in ona krmili ter daje potuho.

  • Nata

   Ja, je že res ……….tolažba mame ni vedno dobra ……..očetu pred otrokom ni prav nič vzgojno oporekati , ali pretirano tolažiti .
   Vendar pa zakaj krmili ona ? Verjetno ne krmili , ampak poizkuša najti kompromis ?
   Če si bil preveč ” hud “?

   • gogopram

    Če oče nič ne odreagira, če otrok dela nekaj narobe, se mora mama vključit v “vzgojni program” .
    Vzgoja otroka je prva naloga in skrb obeh staršev.

  • avtohtoni neandartalec

   Mogoče bi bila včasih tudi mati rada le ženska, nenazadnje je samo čovek.

 • Vera

  Kaznovanje po ta zadnji plati ne škoduje , pač pa tisto po glavi . Še najboljše pa je dobra vzgoja od malih nog, potem pogovor, pogovor in še 1x pogovor , ki reši še tako zahtevne probleme .

  • gogopram

   Tam kjer mama udari, špeh raste, so nam govorili. :)

   • Vera

    :) Res je !

  • Nata

   Uh……..jaz sem se vedno pošalila po kakšnih ” razpravah ” – saj si bom jezik zrabila !

   • Vera

    ha, ha, ha :) Lp

 • avtohtoni neandartalec

  Vsak udarec še ni kaznivo dejanje poškodovanja druge osebe, vsako dretje še ni povzročanje neprijetnih občutkov strahu in tesnobe.

 • janez zorman

  Bravo !

 • novaknovak

  ker je naša zahodna družba prišla tako daleč, da se otroci med seboj ne pazijo eden drugega, kot je to bilo včasih, ko je bilo pri hiši deset otrok, in so jim že tedaj privzgojil odgovornost do mlajših in družine, ker bolj kot starši, katera sta oba zaposlena pa ne zaslužita za enega, otoke vzgaja internet, ker ni več stricev pa tet, pa dedkov in babic, kateri spet delajo, da preživljajo vnuke, namesto, da bi starši dovolj zaslužil, stari starši pa vnuke zabaval, in se z njimi igral, pa da učitelj se boji mulca, da mu stari ne privleče odvetnika v šolo, ker ga je mal grdo pogledal, mulc pa dela pizdarije po šoli in med sošolci, na žalost je pa še velik in trenira kako borbeno,…, pa se razno razne feministke pa lgbt vtikajo zraven, pa otrok sploh ne morejo imet, vedo pa eno stran več kot je v knjigi…ker nenormalno je in, normalno pa kao zastarelo in oh in tako naprej, gremo kamor gremo. v Sv. pismu, po poteh sodome in gomore…in se ve kako sta končali…a se bomo prej zdramili, da ne rečem prebudili?

 • Iza Demos

  Oboji ste nori tako tisti, ki pravite da ne smem otroka po rit in najstniku primazat klofuto kot tisti, ki pravite da je treba dečke pretepat. Ne vem kdo je bolj nor? Nimam občutka da je piscu članka oče s tem, ko ga je pretepal naredil kaj dobrega.
  Le kaj pa pravi na to sin pisca članka, ko mu oče dokazuje svojo fizično moč nad njim s pretepanjem?

 • Ros

  Čas je za predčasne volitve.

 • klemen

  Menim, da se spet pretirava. Psihologijo itak lahko vsak obrne tako kot mu paše, ker to sploh ni eksaktna znanost – enkrat pišejo tako, drugič drugače. Tudi to, da psihologijo poučujejo na filozofski fakulteti in ne npr. na medicinski fakulteti, pove nekaj o eksaktnosti te znanosti. Najbolje bi se bilo vzgojno vrniti v čas pred 35 leti. Takrat je bilo veliko več reda in discipline v šoli, starši niso grozili učiteljem z odvetniki, ipd.

 • Marija

  Zanimivo in resnično.Vredno razmisleka.