Formula 8+8+8

Odgovorni urednik Jože Biščak.

Vsako leto se na začetku socialistične devetdnevnice (1.–9. maj) sindikalistični veljaki trkajo po prsih, kako gre prav njim zasluga za formulo 8+8+8 (osem ur dela, osem ur rekreacije in osem ur počitka). Verjetno zaradi majskih delavskih protestov v Chicagu leta 1886, po katerih je 1. maj postal praznik dela. To je seveda eden od najbolj trdovratnih mitov, ki so ga spletli levičarji. Idejo za formulo 8+8+8 je na začetku 19. stoletja dal angleški tekstilni mogotec in socialistični utopist Robert Owen, a če vprašate Novozelandce, za njenega očeta velja Samuel Duncan Parnell, ki je idejo prenesel v prakso. Zgodba gre nekako takole.

Čeprav je imel njegov oče naziv džentelmen (nižje plemstvo v Angliji), je Parnell leta 1834 začel delati v mizarski delavnici v Londonu. Ko so ga tamkajšnji sindikati zavrnili in ga niso podprli v boju za osemurni delavnik, je odšel na svoje. Po nekaj letih se je odpravil na Novo Zelandijo. Za 126 funtov je kupil vozovnico za ladjo vojvode Roxburgha, 40 hektarjev zemljišča na Novi Zelandiji in en hektar zemljišča v Port Nicholsonu (danes Wellington). Na potovanju, ki je trajalo od septembra 1839 do februarja 1840, se je spoprijateljil s pomorskim agentom Georgom Hunterjem. Ta ga je vprašal, ali bi mu zgradil trgovino na Lambton Quayu (danes je to poslovna četrt v Wellingtonu). Parnell je delo sprejel, vendar je imel pogoj: delal bo samo osem ur na dan.

Čeprav je Hunter, ki je pozneje postal župan, ponujal Parnellu več denarja, je Parnell vztrajal. Naročnik gradnje je bil sicer jezen, a ni imel izbire, saj so bili v Wellingtonu samo trije mizarji, ki so imeli polne roke dela. Ta delovnik se je na Novi Zelandiji hitro razširil: zanj niso bili potrebni sindikati, zanj ni bila potrebna zakonodaja, ampak preprost dogovor med dvema in prosti trg. Povedano drugače. Formula 8+8+8 je bila preprosto stvar ponudbe in povpraševanja, predvsem povpraševanja po visoko kvalificirani delovni sili, kar je prinesla industrijska revolucija. To je prisililo delodajalca, da je delavcem ponudil ugodnejše delovne razmere. Kasneje so v več državah osemurni delovnik uzakonili na nacionalni ravni (najprej leta 1915 v Urugvaju), ampak takrat so že skoraj vsi bili na takem delovnem urniku. Krajši delovni čas ni nikakršna zasluga sindikatov, ampak liberalnega kapitalizma. In prav slednjega imajo novodobni sindikalisti v zobeh; s tem, da so liberalnemu dodali pripono neo-, tako da se danes skupaj z levičarskimi političnimi strankami borijo proti neoliberalnemu kapitalizmu.

Na največji komunistični praznik ob kresu in čevapčičih prodajajo oslovo gnojnico, da je neoliberalizem kriv za prekarnost, impotentnost, brezposelnost, čakalne dobe v zdravstvu, bogatenje peščice, globalno segrevanje, luknje na cestah, nizke plače, pomladansko utrujenost, odcvetele device, gnečo v končnicah, nepravično obdavčitev, ošpice, fašizem in tako naprej. Ampak že površen pogled na razmere pokaže, da v Sloveniji ni sledu o liberalnem kapitalizmu, kaj šele o neoliberalnem kapitalizmu.

Če bi živeli v neoliberalizmu, ne bi bilo uzakonjene minimalne plače, ampak bi bila plača prostovoljni dogovor med delojemalcem in delodajalcem. Če bi živeli v neoliberalizmu, država delavcem ne bi pobrala skoraj polovice prihodkov in Slovenija na lestvici ekonomske svobode ne bi bila na 58. mestu, ampak više. Če bi živeli v neoliberalizmu, v državni lasti (posredno ali neposredno) ne bi bilo okoli 800 podjetij, ki zaposlujejo skoraj petino delavcev v vseh slovenskih podjetjih. Če bi živeli v neoliberalizmu, država ne bi imela monopola v zdravstvu in šolstvu. Če bi živeli v neoliberalizmu, Slovenija ne bi imela skoraj 20.000 zakonov in podzakonskih aktov. Če bi živeli v neoliberalizmu, ne bi bila potrebna posebna dovoljenja za peko kruha, striženje las ali turističnega vodnika. Če bi živeli v neoliberalizmu, bi vsakdo lahko sam ometel svoj dimnik, ne da bi moral poklicati pooblaščeno dimnikarsko službo. Če bi živeli v neoliberalizmu, se IKEA ne bi toliko časa borila z lokalno in državno birokracijo, Joc Pečečnik bi že zdavnaj dokončal projekt Bežigrajski športni park. Če bi živeli v neoliberalizmu, za prenovo fasade ne bi potrebovali dovoljenja države, in vsak, ki ima avtomobil, bi bil lahko taksist. Če bi živeli v neoliberalizmu, se ljudje ne bi izseljevali in iskali dela čez mejo v Avstriji, Slovenija bi bila po svobodi podobna Švici, Irski ali Estoniji. Neoliberalizem in Slovenija sta torej dva diametralno nasprotna pojma.

Jože Biščak

 • Janez Kepic-Kern

  Bravo gospod Biščak.
  Hvala za info.
  Tole sem prvič – bral, slišal. Zanimivo.
  NOVA24TV OPRAVLJA DOBRO IN POMEMBNO DELO,
  KAR VZTRAJAJTE, VAS CENIMO ! Vse dobro ! L.r. JANEZ K. KERN KOMENDA

 • VERRZIFIKATOR

  Na Šara je pa pozabil. Včeraj je lajal na Ravnah na Koroškem. 8 + 8 + 8 bevskanj.

  Šarika Klančinšek

  PRVOMAJSKI PODUK

  Šara našega so podučili,
  prvi maj da to je praznik dela,
  ko počiva domovina cela,
  ga s piškotkom spet so nagradili.

  Mu povedali, kako naj laja,
  delavcem kako naj se dobrika,
  smrčka naj nikakor tja ne vtika,
  kjer je meja, tja, kjer je ograja.

  Druženje mu v gobček položili,
  mahal z njim je kakor na potepu,
  izmenjavo mnenj imel na repu,
  vloge so ga dobro naučili.

  V delovne se je ljudi zaganjal,
  bevskal, da ni ideologije,
  druge zganjal Šaro še norčije,
  sam na serpentini jih uganjal.

  Se na ravnem Šaro je podričal,
  lajal nekaj tam je o gorenju,
  pa o Adriji in o letenju,
  z laježem da koga bi prepričal.

  Šara našega so podučili,
  naj tako le pridno dalje laja,
  saj če smrček kdaj mu ponagaja,
  zlahka bodo samega pustili.

 • Novakec1

  V slolandiji se počas vračamo v kameno dobo.

 • Janez Kepic-Kern

  OBVESTILO REDAKCIJI RAZVESELJIVE NOVE24TV !
  Na FACEBOOKU
  NEKATERI VPRAŠUJEJO – KAKO JE Z DOSEGLJIVOSTJO NOVE24TV PO SLOVENIJI.
  Baje je ne dobijo povsod – NOVE24TV.
  GLEDE
  VIROV FINANCIRANJA VAM PREDLAGAM
  UVEDBO KAKEGA DODATNEGA PLAČLJIVEGA BLOKA PROGRAMA INFORMACIJ – Z
  NPR.
  ZELO KAKOVOSTNIMI INFO O
  – zdravjju, pravni nasveti,
  podjetniśki nasveyi itd
  RAD PLAČAM DO CCA 20 evrov – za kak NAROČNIŠKI ZELO OK DODATNI PROGRAM
  Z NPR. gosti EXPERTNIMI POZNAVALCI RAZNIH PODROĆIJ ITD.
  Vse dobro NOVI24TV L. r. JANEZ KEPIC KERN

 • Anton

  Logično. Kjer se komunisti trkajo po prsih tam je laž.

 • Franc Šink

  Jaz sem pa slišal besedilo v tej formuli malce drugače. 8 ur od boga 8 od gospodarja 8 je pa tvojih.

 • Darko Golob

  Torej, kot razumem, bi brez sindikatov in vlade imeli višje plače, ker bi delodajalci sami ponudili več, davki bi bili nižji, zdravstvo pa boljše in šola zastonj?
  Če ne bi vlada omejila hitrosti na cestah, bi vozniki po zdravi pameti sami vozili počasneje, ker je to bolj varno?
  G. Biščak, nakladate. Morda je res idejo za 8 urni delavnik dal nekdo drug, vendar so sindikati nastali ravno zaradi pretiranega izkoriščanja delavcev, čeprav razumem vašo potrebo po zaničevanju vsega, kar diši po sociali, pa s takimi članki zgolj pumpate svoje sledilce in se smešite pri drugače mislečih.

  • macon

   Tvoje razmišljanje o sociali je v Sloveniji brezpredmetno, ker imamo delo nadpovprečno obdavčeno, v podsistemih pa nered in naraščajočo korupcijo in zlorabe.

  • Nata

   Oprostite ? Pa menda ja ne mislite naših sindikatov ?? Koliko ste pa stari ?

  • Darko Golob

   Ni pomembno, koliko sem star in kako razmišljam o sociali v Sloveniji, želel sem le komentirati, da je zapis g. Biščaka neprimeren. Očitno ga moti, da obstajajo sindikati, ki se hvalijo, da so dosegli 8 urni delavnik in napeljuje na misel, da bi brez sindikata bilo delavcem bolje. Zavzema se za popolno deregulacijo delovnega resorja in predvideva, da bo to prineslo boljše razmere za delavce. Vsaj jaz tako razumem njegov članek.

 • Anton

  vse kar je povedal Bogdan je res,glede minimalne plače sem že govoril parkat in dejal da gre za izdajo delavcev s strani sindikalnih funkcionarjev, ki so z roko v roki z politiko podpisali da se minimalna plača uzakoni, to je bil zgolj ena od izdaj delavcev s trani sindikalnih funkcionarjev tipa Dšan Semolič, ki je bil član partije, druga taka fora je postavka : povračilo za malico. Če te postavke nebi bilo , bi bila izhodiščna plača plač toliko višja,vemo pa da se pokojnine obračunavajo iz izhodiščne plače.In še enkrat lepo prosim, fora da češ, če enbi uzakonili minimalnih plač, da še toliko delavec nebi dobil, kaže tudi nat, da pravna država oz politika maloge, ki bi jih morala opravlajti politika pri nas ne funkcionirajo, kot drugod po razvitih demokratičnih ,predvsem pa pravnih državah.

  sarkazem press

 • Coeus

  Tole filozofsko nakladanje je sicer cisto lepo prebirat… Ampak vsakemu, ki ima dve delujoci mozganski celici je kristalno jasno, da je to enako izvedljivo kot marksizem, po katerem, oz. njegovih derivatih, pa tukaj tako radi pljuvate, ceprav je na nacelni ravni ravno tako “dober” kot vas tako opevani neoliberalizem.

  Zelo prozoren poizkus manipulacije ;)

  • xtc

   Boleča resnica ,a ne?

  • macon

   Prosti trg je tak ideal kot komunistična družba. Važno je pač težiti k njemu, ne h komunistični družbi, ker je težnja k slednji prinesla večjo represijo in suženjstvo kot kdajkoli.

   • AndrejTauer

    Vecjega suzenjstva od pozelenja po materialnih dobrinah ni. Ves kolk zivcev ti gre, ko zavidas sosedu njegovo novo kolnkisto. Nemir in jeza ti razzirata duha, se na tezko prisluzenem dopustu si ne mores odpustit. No alkohol je neka resitev, vendar zacasna in precej pogubna. Revcek.

    • macon

     A to sodiš po sebi? Ne kadim in ne pijem, že desetletje sem popoln abstinent. Ko sem še pil, sem spil po par piv in vedno v družbi drugih pivcev pa največ dvakrat mesečno. Doma imam alkohol za zlivanje na kako ureznino.

     Pod častjo mi je spiti toliko kot 1 štamperle na samem.

     Pišeš kot umsko prizadet. A ja, saj si nekak levičar, sirota. :)

     • AndrejTauer

      Ja, ja, kar tolazi se. Si znan lokalni alkoholik, ki pozimi poprime za lopato in kida sneg pred gostilno za deci domacega. Nikar ne pretiravaj, alkohol resno skoduje zdravju in druzinskemu zivljenju. Zal se ti z leti ze resno pozna dolgotrajno unicevanje mozganskih celic. Sedaj ze trdis, da sploh ne pijes. Si sramota na lokalnem, kot tudi sirsem nivoju Slovenije!

 • xtc

  V veliki meri se strinjam z Biščakom,a ga moram opomniti,da njegova zadeva,da lahko vsak počne vse nima nobene strokovne osnove.
  Vsak lahko zna vse zase ,a ne za trg.
  Zakaj?
  Deregulacija poklicev je res prinesla znižabnje cen ,a znatno število firm,ki imajo kupe reklamacij in ,ki po tem ugasnejo,lastniki odpro drugo,osmojenci pa iščejo druge izvajalce,ki so zopet podobni ,slabši ali redko boljši.
  Ravno zato morajo biti lastniki firm od stroke-ne vsakdo kot pravi Biščak.
  Seveda se Biščak v tej točki ,da ne zaveda,da v doloičeni točki ,dobi neko firmo,ki mu na hiši nekaj dela in nato muhiša zaradi tega pogori,odgovorni doo toži a že kmalu je doo v stečaju sodni postopek pa ni končan,zavarovalnica zavrne pokritje škode dokler postopek ni končan.Postopek je končan,doo ja pa nikjer več.
  Zavarovalnica glede na starost itd odplača le 50% vrednosti škode,Biščak pa naj toži firmo,ki je ni več oz. lastnika,ki s firmo nima nič,ker je doo in tu so napake.Firme danes so večinoma firme v katerih so hale last banke,osnovna sredstva in vozni park lizinga ,za plače in repro materijal se najema kredit,dobiček(dokler je ali ni) se izplačuje sproti,glede na visok promet se izplačujejo visoke plače vodilnim in lastnikom,ko se stvar samo malce zatakne se firma zloži,kot pogoret kozolec in dolgih nosov ostanejo tako banke,upniki,delavci in stranke,ker ni nikakršnih zavarovanj.
  Glede formule 8 pa tole;
  ( urni delovnik mora biti dovolj le za preživetje in poplačilo položnic v doliočenem sloju ali poklicu za več oz. nadstandard je treba več,nemogoče je ,da bi ljudje z osemurnim delovnikom lahko kupovali hiše,potovali,vozili drage avte itd-to je izkrivljen sistem ,ki preplačuje,vsi vemo,da zasebniki,če bi delali 8 ur nebi imeli niti za toplo vodo,razen onih zvezanih čez politiko na državne posle in blagajno.
  In še nekaj 6 urni delovnik?
  Očitno je zaposlenih preveč vsaj 20% glede na skrajšanje časa.
  Seveda je 6 urni delovnik mogoč v kombinaciji s 6 dnevnim delovnikom.
  Skratka vsi novi eksperimenti stvari ne cenijo ampak jih dražijo in nižajo kvaliteto.
  Seveda vas vsi prepričujejo kako je vse novo boljše,kot staro od avta,hladilnika itd,pa je res?
  Nekaj da,večina pač ne že res,da je včasih kaj žrlo več elektrike a je trajalo desetletje ali več,danes pa navadno par tednov ali mesecev po garanciji preprosto ugasne in popravilo stane več kot je zadeva vredna.
  Tudi pri avtih postaja tako,ljudje noro kupujejo 2-3 leta stara vozila z 200 km-češ saj motorji gredo 600 000,ja gredo,gredo,a jih boš nosil v košu?
  Težava je v tem ,da po 180.000 km nastopijo taki stroški vzdrževanja poleg rednih servisev, in še tuv,da se avta preprosto v tujini znebijo za vsako ceno saj popravili(ki tam ni pod koolcem-ampak pooblaščenem servisu ) stane toliko,da pride par tisoč eur pod ceno novega.,zato gre voz v prodajo za vsako ceno in Slovenčiki bajno preplačujejo nekaj kar bo ob rednem vzdržavanju in popravilih stalo več kot zaslužita oba člana družine,deli pa tako dragi ,da poka.-in vse to bi ljudje vzdrževali z 8 urnim delovnikom,dousti in potovanji?

 • macon

  Džentelmen se napiše gentleman, ker nimamo slovničnega pravila piši kao govoriš. Popravite, prosim.

  Drugače je zapis luciden in pronicljiv kot vedno. Leve barabe in bedaki lahko na take zapise samo onemoglo bebljajo kot smo že navajeni pri njih.

 • AndrejTauer

  Suznjelastniki so vedno sloveli kot veliki clovekoljubi. Odrekali so se lagodnemu zivljenju za svobodo soseda, gore zlata delili ubogim in sirili dobro voljo med ljudmi. Vse to je res, delo osvobaja. Zivela zmaga!

 • Janez Kepic-Kern

  POBUDA CENJENEGA G. UREDNIKA B. – JE POZORNOSTI IN PREMISLEKA VREDNA !
  SPODNJIM
  EX KP, ZK NERGAČEM !
  ENA 1000% REALNA ZGODBA

  – O “DELJENJU ZLATA” V LJUBLJANI – POLETI 1945 !
  OB
  VKORAKANJU
  NOVE “OSVOBODILNO-OKUPACIJSKE “STALIN-TITO” VOJSKE V LJUBLJANO, 9.5. 1945 !
  SE
  VSI BOLJ PREOŽNI SLOVENCI — NISO UMAKNILI – ČEZMEJO V AVSTRIJO !
  ENA
  GOSPA IZ STARE SLOVENSKE TRGOVSKE DRUŽINE JE
  – OSTALA DOMA, V LEPI STAVBI BLIZU GOSTIĐČA “FIGOVEC”,
  KJER
  JE DRUŽINA TE STAREJŠE GOSPE
  – ŽE NAD 100 LET IMELA – VEČJO DRUŽINSKO – TRGOVINO S KOLONIALNIM BLAGOM.
  KO
  SO
  NOVI “KP STALIN – TITO”OKUPATORJI” – PRIŠLI V POSLOPJE
  TE
  TRGOVINE V CENTRU LJ – so lepo, veliko stavbo SEVEDA

  – NACIONALIZIRALI .
  IN
  – ZASEGLI VEČINO VREDNEJŠIH PREDMETOV
  – V LASTI TE TRGOVSKE DRUŽINE.
  KO
  JE PRIŠLO DO VPRAŠANJ O DENARJU IN
  O
  – ZLATU !
  JE
  STARA TRGOVSKA GOSPA REKLA:
  ” ČE PO NOVEM NE SMEM IMETI MOJE DRUŽINSKE – Z L A T N I N E !
  NAJ
  JO
  PA IMAJO LJUBLJANSKI – REVEŽI ”
  IN
  JE ZMETALA KAR VELIKO SVOJE DRUŽINSKE ZLATNINE – z okna palače

  – med ljudi najbolj obljudene ceste v centru Ljubljane !

  Podatke imam iz osebnega pričevanja.
  ZGODBO SE DA TUDI PREVERITI, KER GRE ZA ENO OD
  NAJBOLJ ZNANIH
  SLOVENSKIH TRGOVSKIH DRUŽIN ! L.R. JANEZ K. KERN KOMENDA

 • Nata

  + + + + + + + bravo, g. Biščak !! Ja. . . brez če, bi tudi čebula, bula bila !
  In tale članek se mi zdi zelo preimeren za dodatek k vašem pisanju. . . . .
  https://www.domovina.je/vesel-1-maj-vam-zeli-princesa-socializma/
  Ja !! Princev in princes socializma je pri nas veliko !! Čudno, ali ne ??