[Video] Mati očetu ne pusti stikov s hčerko: V celoti odpovedala pravna država

Datum:

Raziskovalni novinar Nova24TV Luka Svetina se je v najnovejšem prispevku za oddajo Drugorazredni posvetil tragični zgodbi očeta, ki mu mati kljub odredbam sodišča vztrajno preprečuje stike s hčerko. Ob tem je izpostavil problem feminiziranega sodstva, ki bolj kot za zakon skrbi za materina čustva.

Janez Urankar je imel pred 12 leti nezakonsko hčer z Makedonko, ki je prišla v Slovenijo s pomočjo tako imenovane “poslovne poroke”, s katero je lahko pridobila stalno prebivališče v Sloveniji. “Ko je izvedel, da je poročena,” pripoveduje Svetina, “je med njima počilo,” a zaradi otroka naj bi Urankar želel stik z njo še naprej ohranjati, česar pa si ni želela ona.

Družinsko sodišče je kasneje Urankarju določilo normalne stike, a mati o tem ni želela slišati. Še naprej je oteževala stike med Urankarjem in njegovo hčerko. Sodišče je namreč določilo Urankarju vsak drugi vikend s hčerjo in enkrat v sredini tedna.

Za krivo zlonamernega onemogočanja uresničitve izvršljive odločbe glede mladoletne osebe jo je spoznalo tudi ljubljansko okrajno sodišče, ki je materi zaradi tega izreklo pogojno zaporno kazen. Urankar pa ob tem opozarja, da ne glede na vse odločitve več sodišč, mnenj CSD Ljubljana in ostalih sodnih izvedencev situacija še naprej ostaja nespremenljiva. Primer se vleče po sodiščih, prehaja iz rok v roke, sodišče mater vedno bolj spoznava za krivo, a ta se za to ne zmeni. Sodišču pa, se zdi, niti ni do tega, da bi mater dejansko tudi prisililo v spoštovanje sprejetih sodb.

Zaradi odtegnitve stikov s hčerjo prišlo do odtujitve
Tako po vsaki sprejeti sodbi Urankar mogoče uspe navezati stike s svojo hčerko za nekaj tednov, mogoče nekaj mesecev, dokler se ti spet ne prenehajo in je potrebno ponovno začeti podajati ovadbe pri policiji in sprožati nadaljnje pravne ukrepe.

Janez Urankar (Vir: Nova24TV)

Dolgo časa Urankar sploh ni vedel, kje mati njegovega otroka prebiva, saj se je nenehno selila. Ko jo je kontaktiral glede stikov, mu je rekla, da hčere enostavno ne more videti. Zdaj, ko so bili zaradi posledične dolgoletne odtujenosti od očeta ponovno uvedeni stiki pod nadzorstvom in v prostorih CSD, pa mati spet ni pripravljena pripeljati hčere. Domnevno naj bi trpela za poporodno depresijo. Očim pa naj bi skrbel zanjo in zato svoje pastorke ne more pripeljati na stike z Urankarjem.

Kot je povedal Urankarjev odvetnik Žiga Podobnik, se “v družinskih zadevah srečujemo z raznoraznimi situacijami. Bom rekel, ekstremnih situacij, kakršna je ta, res ni veliko oziroma ta izstopa po zapletenosti in po odločitvah, ki so morda res težko razumljive”.

R. O.

Sorodno

Zadnji prispevki