Gale v Izoli; RTV se za golim kipom pastirčka bori za oblast svoje politične opcije

Datum:

V Sloveniji ni več nič novega, če nas mediji zavajajo z novinarskimi lažmi. Poročila s petkovih protestov so z upadanjem udeležbe in s tem podpore postala izmišljene groteske, v katerih se dominantni mediji kljub temu na vse kriplje trudijo spraviti svojo politično opcijo nazaj na oblast, ki si je ne zasluži niti na podlagi volilnih rezultatov, niti na podlagi politične vsebine. Leva politična opcija skupaj z novimi obrazi je evidentno skupen projekt političnih botrov levice, večinskih medijev in globoke države.

Danes želim pisati o dogodku v Izoli, kjer so poskušali narediti spektakel, ker pa ga ni bilo, so še enkrat več skonstruirali lažnivo zgodbo. Ja, vsaj vpliven del novinarjev in urednikov RTV Slovenija ima dokazano svojo politično opredelitev, ki jo vsiljuje javnosti skozi kamere in mikrofone. Iz press soban RTV SLO tako zaudarja, da so ukrepi več kot nujni. Bomo videli, če bo koalicija dovolj enotna, da bo še v tem mandatu spravila skozi nadvse nujen postopek in sprejetje popravka medijske zakonodaje.

Petkov protest z Galetom v Izoli
Pretekli petek se je napovedanega protesta v Izoli udeležil zdaj javnosti že precej znan Ivan Gale. Ta se z organizacijo in udeležbo protestov navidezno bori proti korupciji v Sloveniji. Javnosti je znano tudi to, da je sam kot podpisnik vpleten v mnoge sumljive milijonske pogodbe, ki jih je v preteklosti sklepal Zavod za blagovne rezerve Slovenije, kjer je zaposlen. O tem v večinskih medijih ne zasledimo nič, še vedno pa čakamo tudi na premike v vrstah preiskovalcev in posledično sodnih organov.

Ivan Gale in eden izmed podpornikov vlade Janeza Janša in stranke SDS. (Foto: Twitter)

Po vseh dogodkih in medijskih spinih okrog obiska ministrice za kmetijstvo Aleksandre Pivec v Izoli so svoj lonček pristavili še protestniki, ki ob petkih protestirajo predvsem v Ljubljani. Ivan Gale je tukaj videl svojo priložnost in že na začetku tedna napovedal svoj prihod v Izolo, kjer se je udeležil protesta. Ker primer okrog občinskega povabila Pivčeve in občine še ni razjasnjen, se tudi tokrat ne ve točno zakaj naj bi v Izoli sploh protestirali. Proti podtikanjem in namišljenim domnevam – fanatični domišljiji? Morda, saj to je rdeča nit protestov od vsega začetka, ko je svoje delo začela vlada Janeza Janše. Pravi cilj je rušenje vlade in zagotovitev, da bi se v državi korupcija nadaljevala, ne prekinila.

Po oceni nekaterih prisotnih se je na kraju protesta nahajalo kakih 20 turistov, 20 naključnih Izolčanov in približno 10 podpornikov vlade ter Ivan Gale s svojimi mediji. Podporniki vlade so bili tam pretežno po naključju. Dva sta bila oblečena v modre majice, potiskane s sporočilom v podporo vladi. Teh ni bilo osem, kot je poročala TV Slovenija. Vsi po vrsti zatrjujejo, da so prišli na svojo pobudo in nikakor kot člani ali simpatizerji Slovenske demokratske stranke. Tudi majice v podporo vladi niso v ničemer neposredno povezane z aktivnostmi SDS.

Malo pred uro, ko naj bi bila vrhunec protesta je bil na prizorišču osamljen Gale. Bil je vidno v zadregi, ker protest več kot očitno ni uspel. V tej skoraj komični situaciji je k njemu pristopil Koprčan v majici z napisom v podporo vladi, mu podal roko, se mu predstavil in rekel, da je podpornik vlade, zoper katero Gale protestira. Zanimala ga je predvsem reakcija Galeta. Ta je v svoji zmedenosti odgovoril, da vidi napis na majici in spoštuje mnenje. V za Galeta mučni situaciji in njegovi veliki želji po publiciteti je sam predlagal skupno fotografiranje, kar je podpornik vlade sprejel. Zdelo se mu je ironično, da bo na ta način Gale vsaj s posredno gesto podprl vlado, česar pa se nespretni Gale ni zavedal. Tako so nastale fotografije, ki so prišle kasneje, ko je poskušala RTV diskreditirati podpornike vlade in s tem vlado, še kako prav.

Foto: twitter

Na fotografijah je tudi oče izolskega svetnika občinskega sveta Levice Leonida Danilovića (majica Nike), ki se je prav tako rokoval z Galetom in je nazadnje v vsej neresnosti izpadel kot edini resen podpornik Galetovega prihoda v Izolo.

Lažno in zlonamerno poročanje RTV Slo
RTV Slovenija je poročala o napadu podpornikov vlade JJ na Ivana Galeta, kar se je s foto dokazi izkazalo za še eno v nizu laži te medijske hiše. Poročali so celo, da je bilo tam osem podpornikov vlade v majicah s sporočilom, v resnici pa sta bila le dva. Zastavili so jima nekaj vprašanj, česar pa niso objavili, ker v njih ni bilo ničesar, s čimer bi lahko diskreditirali njiju ali vlado. Povedala sta namreč, da podpirata vlado in da ne bosta izražala stališč v zvezi z obsodbami Pivčeve, dokler se zadeva ne razčisti, saj ne poznata podrobnosti. Kasneje se je na FB s svojim komentarjem (po)javila tudi novinarka RTV Slo Eugenija Carl, ki ob takih priložnostih nikoli ne manjka, na kraju dogodka pa je ni bilo. V svojem slogu je še enkrat zapisala niz ogabnih laži.

Vir: Facebook stran Eugenije Carl

V resnici je bilo seveda popolnoma drugače:
Še pred prihodom podpornikov vlade v majicah je že sama prisotnost smešnega Galeta razburila prisotne Izolčane. Ti so prišli tja popolnoma spontano, ali pa so bili tam slučajno. Nihče jih ni vodil, Leopold Žolgar, ki ga omenja Carlova pa že nekaj časa ni niti predsednik lokalnega odbora SDS, kaj šele, da bi bil vodja neformalne skupine ali organizator. Leopolda Žolgarja so po tem zapisu cel vikend klicali prijatelji in znanci, ki so ga spraševali ali je res kar pišejo o njem. To ga je močno prizadelo in razmišlja o tožbah. Še najbolj mu je prišla do živega objava ljubljanskega mestnega svetnika Janeza Starihe, ki je na tviterju zapisal:

Na sliki levo je Leopold Žolgar, ki se je na licu mesta pridružil znancema iz Kopra, ki podpirata vlado. Fotografiranje z njima se mu je zdelo povsem naravno, saj je tudi sam vnet podpornik vlade JJ. Stariha si na družabnih omrežjih pogosto privošči primitivne in žaljive objave, ki ga uvrščajo med najnizkotnejše obrobne politike v Sloveniji.

Dogodek, ki so ga na RTV-ju imenovali incident in napad na Galeta se je ob prisotnosti novinarjev začel postopoma in se je stopnjeval le do verbalnega obračuna posameznika z Galetom, kar ni nikakršen incident. Iz bližnjih lokalov in okolice so se slišali klici obsojanja protestov, češ da naj Gale ne hodi v Izolo, da je naredil že dovolj brezveznega hrupa v Ljubljani in naj se spoka nazaj od koder je prišel. Na začetku je bila najbolj glasna neka ženska s koroškim naglasom, katere pa mediji iz neznanih razlogov niso posneli, oziroma predvajali. Nazadnje je prekipelo nekemu Slavku (priimek imam pisec tega sestavka) iz Izole. Slavko je miren in deloven družinski človek in meščan Izole, je znan obrtnik in se za politiko aktivno ne zanima. Kot posamezniku mu je enostavno prekipelo, takšno razpoloženje pa se krepi tudi med drugimi v tem okolju. RTV Slovenija je lažno poročala, da je bil Slavko na kraju dogodka kot podpornik vlade, čeprav ni bil niti del skupine podpornikov, niti se med seboj ne poznajo. Čeprav Primorsko pogosto označujemo kot rdečo, je tam tudi v levi politični sferi vse več napetosti in obsojanja cirkusov, ki se odvijajo ob petkih po slovenskih mestih.

V lastni lažnivi hiši postavljeni na laž
V vsej komediji zmešnjav je bilo mogoče zaslediti celo korekten zapis, ki je prišel iz regionalne radijske postaje RTV Slo. Tam je novinarka Sandra Boršič zapisala:

Vir: Facebook stran Radia Koper

Zapis je suhoparen in kratek, kar se za suhoparen, kratek in brezvsebinski protest tudi spodobi. Žal je treba več pisati o nespodobnem poročanju nespodobnih novinarjev javne medijske hiše, ki stoji za golim kipom pastirčka na Kolodvorski v Ljubljani. Vse bolj razgaljena je v svojem destruktivno škodljivem delovanju tudi RTV Slovenija.

Dodaten komentar
Takoj po dogodku in po objavah v medijih je prihajalo do množice nasprotujočih si informacij. Nekateri so Slavka iz Izole v majici California  označili za levičarskega provokatorja, drugi za skrajnega desničarja in podpornika vlade. Izkazalo se je, da ni ne eno in ne drugo, je pa povprečen prebivalec Slovenije, ki vse bolj vidi kaj se v Sloveniji dogaja. Vse več ljudem je namreč jasno, da je eno stvarnost, drugo pa je tisto, kar predstavljajo protestniki, ki bi radi z demokraciji nasprotnimi metodami prevzeli oblast, pri tem pa jih suportirajo dominantni mediji. Ti se bojijo konca svojega svobodnega lažnega poročanja in generiranja vedno večje mase tistih, ki si želijo stihijo, da bi lahko cuzali denarnice delovnih ljudi. Svobodno novinarstvo si predstavljajo kot pot brez pravil, ki vodi mimo vseh novinarskih standardov in novinarske etike. Ponos so že zdavnaj zabrisali daleč čez svoja ramena in že dolgo strastno s pridihom perverzije objemajo korupcijo.

Gale je torej ob prihodu v Izolo spoznal, da tam zanj in njegove politične intrige ne bo kruha, saj ga tam ni pričakala množica, kot je pričakoval. Razen nekaj novinarjev ga tam ni čakal praktično nihče. V svojem obupu in sli po publiciteti je prosil podpornike vlade JJ za skupno fotografiranje, na kar je eden pristal in s tem pokazal svojo strpnost, kar je popolno nasprotje tistega, o čemer so poročali na RTV Slo, drugi pa je to možnost vljudno zavrnil. Politično in sicer nezrelo ravnanje Galeta se je izkazalo za protiorožje njegovemu in medijskemu početju. Tako se medijski spin ni izšel. Še več, povsem se je obrnil proti akterjem.

Že dlje časa ugotavljamo, da imamo na Kolodvorski novinarje, ki si želijo na vsak način diskreditirati vlado, vendar so tokrat pozabili poslati navodila regijskemu centru lastne medijske hiše, ki so tokrat poročali korektno.

Ob koncu bi lahko rekli še, da je smešno in žalostno, obenem pa tudi dobrodošlo, da lahko popoln laik, ki se ne spozna na medije, vse bolj jasno vidi intrige in sliko medijskega stanja v Sloveniji, ki ne obeta drugega, kot dodatno poslabšanje na tem področju. Hvala Bogu torej, da obeta vlada, ki bo z novo zakonodajo posegla v te razmere in odvzela vpliv eni politični opciji. Upamo lahko, da bo to potrebo na koncu prepoznal tudi DeSUS, ki je v zadnjih dneh nekoliko pohodil zavoro. Morda pa bo šlo tudi brez njih, bomo videli.

Hvala Bogu tudi, da vlada nima težnje po podreditvi medijev, ampak bi rada ustvarila pogoje za svobodno in neodvisno novinarstvo, za kakršnega se danes dominantni mediji le deklarirajo. To si seveda želi vsak normalen človek. Slednje potrjuje tudi množica tistih, ki so se mi po moji objavi na tviterju, da bom na to temo pisal v svoji kolumni, javljali z različnimi informacijami. Domala vsi so zatrjevali, da zahtevajo zgolj resnico, nič drugega. Seveda pa je treba biti pri preučevanju informacij previden, saj viri nimajo nujno prav. Najprej bi tudi jaz skoraj padel v past. Prve informacije o omenjenem Slavku so bile namreč popolnoma napačne. Govorile so o njegovi politični vlogi, vpletenosti v različne sumljive posle, da ima burno preteklost in da je celo sorodstveno povezan z nekim slovenskim vidnim politikom. Tudi previdnost v tem smislu pri mnogih novinarjih žal vse pogosteje izostaja.

Davorin Kopše

Sorodno

Zadnji prispevki

Tihotapca migrantov med vratolomno vožnjo ustavil šele stinger – ta nato pobegnil

Policisti so v sredo pri prevozu migrantov v Drašičih...

Pozor! Več kot 100 tisoč obrtnikov v prihodnjem letu čakajo bistveno višji računi za elektriko!

Energetska zbornica trdi, da so opozorila Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije...

Kaj je policija počela na domu Aleša Hojsa?

"Saj pravim, Udba v Svobodi. Verjetno sta policista delala...

Možnost popravnega izpita koalicije; Levice “neživljenjskost” zakona ne zanima

Na današnjem dnevnem redu državnega zbora je tudi predlog...