Horuk naprej v preteklost

France Cukjati

Ko je državni svet izglasoval veto na zloglasno novelo o financiranju vzgoje in izobraževanja, je minister Jernej Pikalo na novinarsko vprašanje, ali bo odstopil, odgovoril, da daleč od tega. “Nadaljnji postopki so zdaj povsem odvisni od državnega zbora. Jaz sem svoje delo opravil.”

In kako je opravil to svoje delo? Pripravil je predlog, ki je v očitnem in drastičnem nasprotju z ustavo, čeprav je pred vso slovensko javnostjo prisegel, da bo ravnal v skladu z zakonom in ustavo. Tako opravljeno delo torej razkriva avtorjevo pokvarjenost ali pa žalosten nivo splošne izobrazbe “ministra za izobraževanje”.

Pa tudi vsa vlada s predsednikom na čelu, ki je prav tako javno zaprisegel spoštovanje ustave, se je s tem predlogom kršenja ustave izkazala kot očitno dobesedno pokvarjena. Kdor svojo slovesno dano zaprisego in dolžnost tako lahkotno krši, je zame pokvarjen.

Vsi, ki imamo končano osnovno šolo in smo slišali za mnenja tako vladne kot tudi parlamentarne zakonodajno-pravne službe ter številnih uglednih pravnikov, lahko zaslutimo, da je šlo v ozadju tega sramotnega početja za mnogo pomembnejše motive, kot sta za lase privlečena zaščita državnega šolstva in pomanjkanje sredstev. Predsednik šolskega sindikata je celo predlagal referendum, ki pa bi državo stal toliko, kot bi jo za deset let stala izpolnitev zahteve ustavnega sodišča.

Preganjanje zasebne pobude
V primeru nevladnih (“zasebnih”) šol in vrtcev, pa tudi v primeru zasebnih zdravstvenih izvajalcev s koncesijo, se stvari za državno blagajno namreč pomembno pocenijo. Državi oziroma občini se ni potrebno ukvarjati z novogradnjo, z investicijskim vzdrževanjem, s korupcijo pri nabavi materiala, z vsakoletnimi izgubami, s sindikalnimi zahtevami, s kadrovskimi problemi itn.

Vsaka zasebna pobuda pa je v postkomunistični Sloveniji očitno še vedno oziroma vse bolj osovražena. Če gre pri tem v primeru zdravstva predvsem za željo ohraniti koruptivno obvladovanje velikih finančnih tokov pri investicijah, investicijskem vzdrževanju in nabavah materiala, pa gre v primeru šolstva za strah pred konkurenco in predvsem za brezobzirno voljo po ohranitvi ideološke ekskluzivnosti. Strah pred zasebno pobudo je strah pred izgubo totalitarne oblasti.

Kako naj razumemo tiste, ki danes v Sloveniji neprestano ponavljajo svoja “multi-kulti” gesla, obenem pa z vsemi sredstvi nasprotujejo vsakemu poskusu šolske ali medijske pluralnosti?! Kako naj razumemo, da predsednik vlade in njegovi ministri tako nonšalantno ignorirajo želje državljanov?! Če ti državljani želijo svojim otrokom zagotoviti nazorsko bolj pluralno izobrazbo in moralno bolj dosledno vzgojo tudi tako, da jih vpišejo v nevladno šolo, zakaj jim to preprečevati?! Zakaj, če pa ti starši prav tako plačujejo davke in je izobraževanje v teh šolah celo bistveno cenejše za državo in tudi enako kvalitetno, kot v državnih šolah?! Letošnji maturitetni uspehi so bili v nevladnih šolah v povprečju celo boljši kot v vladnih.

Podobno je tudi v zdravstvu. Vse dosedanje raziskave o zadovoljstvu pacientov so dokazale, da so z obravnavo pri koncesionarju v povprečju bolj zadovoljni kot pri državnih izvajalcih. Zakaj jim to možnost preprečevati celo ob dejstvu, da je taka oskrba za državo pomembno cenejša?!

Novi vzorci razmišljanja
Vse, ki se čudimo ravnanju te oblasti, nas je predsednik vlade Marjan Šarec na aprilskem kongresu svoje stranke takole podučil: “Tisti, ki nas bo skušal razumeti s starimi vzorci razmišljanja, nas nikoli ne bo razumel. Tak naj se niti ne trudi. Mi smo svojevrstni ljudje. Smo včasih tudi čudaki za marsikoga. Imamo nove vzorce razmišljanja.”

S tem je predsednik nehote povedal veliko resnico.

Res je. Mnogo nas je, ki skušamo to oblast razumeti s starimi in preizkušenimi vzorci razmišljanja. Predsednika in njegovo vlado ocenjujemo predvsem po tem, kako spoštujeta človekove pravice, zakone in ustavo, ter kak odnos ima do želja ter potreb svojih državljanov. Tudi zaradi zadnje novele zakona o financiranju šolstva pa je ta ocena žal porazno slaba.

Tudi to je res, da ima sedanji predsednik vlade, ki se menda šteje za kristjana, povsem “nove vzorce razmišljanja”. In prav teh vzorcev se vse bolj bojimo, ker nas med drugim očitno vodijo v “migrantski žep”, zatiranje svobode govora in medijske pluralnosti ter zatiranje zasebne pobude v šolstvu in obnavljanje svetovno-nazorskega enoumja.

Pravzaprav ne gre za “nove” vzorce razmišljanja. Gre za take, ki jih od njega nismo pričakovali. Take vzorce žal tudi zelo dobro poznamo, saj smo pod njimi trpeli ves čas komunizma. Zato se upravičeno sprašujemo, ali se zgodovina res ponavlja, kot je že leta 1996 opozorila parlamentarna skupščina Sveta Evrope.

Epilog
Poskus ministra, predsednika vlada in njegove koalicije, da na zahtevo ustavnega sodišča odgovorijo s še bolj drastičnim kršenjem ustave, ob ponovnem glasovanju v parlamentu ni uspel. A to prav nič ne omili njihove osebnostne lastnosti, da so sposobni prostaško samovoljno ne samo ignorirati, ampak tudi z vsemi sredstvi delovati v nasprotju z zakonitimi in ustavno zagotovljenimi pravicami slovenskih državljanov. Protiustavnost se z nesprejetjem zakona sicer ni poglobila, je pa ostala in zanimivo bo spremljati, kdaj jo bo – če jo sploh kdaj bo – ta koalicija odpravila.

Je pa ta zgodba vsem nam tudi v poduk. Nekateri politiki, od katerih bi pričakovali vsaj nekaj državniške poštenosti in modrosti, so jasno pokazali nivo svoje politične kulture. A istočasno se je prebudila civilna družba, ki jo ta oblast želi še bolj diskriminirati. Jasno in pogumno se je oglasil tudi tisti del pravne stroke, ki ima zravnano hrbtenico. Ob teh in podobnih dogodkih lahko le upamo, da oblast, ki deluje po načelu “horuk naprej v preteklost!” ne bo nikoli več imela lahkega dela.

Dr. France Cukjati

 • Dada

  No no Cukjati, ti ti dinozavrček. Slovenci mislimo, da so privatni bogati starši lahko plačajo privatne šole, še posebej, ko gre za cerkvene. Kar se tiče cerkvenih šol, pa JA, to je korak nazaj v preteklost. Divine je bilo potrebno vladarju v prvih, začetnih mestih ob nastanku civilzacije…. da so z “božjo pomočjo” in močjo, vladarju pomagali obvladovati množico ljudi, ko še ni bilo morale, predpisov. (Arheloški materiali kažejo, da so upori , uporniki porušili, zažgali nekaj prvih mest) Sedaj pa pravljic in zgodbic o bogu civilizacija ne potrebuje, vladarji imajo policijo, sodišča, vojsko, obrambo, vedenje je regulirano…. Torej vse kar je božansko, vera, gre v zasebno sfero, kot je zasebno šolstvo. Do javnega šolstva imajo pravico vsi otroci, DO ZASEBNEGA ŠOLSTVA PA NIMAJO DOSTOPA VSI OTROCI, temveč le nekaj njih. Če so toliko vredni, pa naj starši in RKC PLAČATA. ZELO ENOSTAVNO.

  • Luiggi

   Ti si budala,to ni tako enostavno.Starsi,ki imajo otroke v privatnih solah,placujejo davke od katerih gre cetain procentage za solstvo.Torej,to pomeni,da starsem,ki imajo otroke v privatnih solah,nebi trebalo placati tisti odstotek davka,ki gre za solstvo,ce placajo sami za solanje svojih otrok v privatnih solah.As simpleas that!!…Tako bi bilo malo pravicnejse,ceprav bi bilo bolj pravicno,da drzava placa solnino za vse solo obvezne otroke,pika!!

   • wert

    Za Dadino pojmovanje tvoje razlage, je to pretežko. Ji ne gre ” v glavo”. :)

   • tretjerazredni

    Ne plačajo vsi starši davke, razen od prometa, sociala je oproščena plačila.
    Kdor bi rad otroku plačal šolo, lahko nese ravnatelju kuro in liter jabčeka, domačo nalogo pa mu lahko delajo zasebni inštruktorji.
    Država ne nudi nič zastonj ampak z brezplačnimi osnovami, investira v državljane, interes državljanov je, da javne šole proizvedejo čim višjo in konkurenčno kvaliteto ter dodano vrednost. Interes zasebnika je zgolj kapital, torej čim manj delati in čim več zaslužiti.

    Nič nismo naredili s tem, če otrokom vzamemo brezskrbno mladost, ko lahko študirajo tudi do abrahama, če tako hočejo, prednost zasebnega šolstva bi prišla do izraza pri specialnih znanjih, lahko bi recimo uvedli privat privat pravno fakulteto, policijo in vojaško akademijo.

   • Dada

    ALI PA SI TI BUDALA. Naj gre v javno šolo, pa ne bo jambral , da kaj plačuje, kar sicer ne bi. Če hoče pa nekaj posebnega “privatno, cerkveno”, naj tudi plača ok. As simple as that. When you call the rain, you can count you have mady shoes. As simple as that.
    Da boš razumel, očitno nekdo hoče mercedesa in zagovoljen s Peugeot-om. Tam bo plačal brez ugovora in takoj. Tudi muksnil ne bo.

  • joza joza13

   Kokoš…

   • Kapodistrias

    Ne žalite živali. Še kaj hujšega!

  • terminalar

   Koliko ti plačajo za takele in podobne driske?

   • rrrrr

    Misliš v denarju? Take abote so kvečjemu na kuponkote. Tudi njeni šefi se v gnilem kapitalizmu vsaj malo spoznjo na vrednost blaga in ustrezno plačilo.Nula koma Joseph…

  • alojz

   Zelo enostavno. Moji davki naj gredo za financiranje privatnih šol. Obojih ne bom plačeval. Saj je logično a ne Dada?

 • francelj3

  Zaradi prelomljene prisege je treba vložiti tožbo proti vsej vladi.

 • tretjerazredni

  Seveda se državi ni treba ukvarjati z gradnjo novih šol, če jih pa že od nekdaj imamo.
  Saj nismo Afrika, da bi šele začeli postavljati civilizacijo na noge, največji problem podjetnih učiteljev bo torej kako prepričati slovence, da naj raje plsčajo kar imamo že 80 let zastonj.
  Mogoče računajo na nove slovence, ampak pri taki nataliteti iskreno dvomim, da bodo kjerkoli v Sloveniji kaj kmalu poganjala nova mesta.
  V rovtah bi lahko začeli graditi nove šole, potem bi 30 otrok obiskovalo javno in zastonj šolo, jara gospoda pa svojih 10 nevzgojenih barab v zasebno, kjer bi jim za tisti denar poslali spričevala kar po pošti in šole sploh ne rabijo, ker bi itak vsi zdelali z odličnim uspehom ali pa ne bo keša za lastnike. To pomeni, da bi v takih krajih dobili 30 izobraženih butlov in 10 butastih intelektualcev, ampak to imamo že zdaj.

 • VERZIFIKATOR

  ŠTIRIDESET LET MLAJŠI

  V pozna leta sosed moj že leze,
  pa takole je sinoči pravil,
  ko sem na dvorišču ga pozdravil,
  takšne mi je bil razgrnil teze.

  Štirideset let da se počuti
  mlajšega, tako mi je povedal,
  ne da bi se v ogledalo gledal,
  da je mlad, na drug način občuti.

  Vse kot v časih je neuvrščenih,
  črni vsepovsod so spet številni,
  vsak dan več in vedno bolj mobilni
  in poplava dvakratno pečenih.

  Ko poda se sosed v trgovino,
  bratstvo in enotnost ga pozdravi,
  prodajalec po južnjaško pravi,
  da slovensko spada v zgodovino.

  O voznikih mestnega prometa
  raje, sosed pravi, kar molčimo,
  komaj kje katerega dobimo,
  ki slovensko malce vsaj opleta.

  Najbolj sosed moj se mlad počuti,
  ko nebo se zvezdnato prikaže,
  same rdeče, koledar ne laže,
  v sedemdesetih smo, jasno sluti.

  Ko ozre na prvo se planino,
  ga napis iz štirih črk pozdravlja,
  tistega tam s kamni se naslavlja,
  ki naj bi odrešil domovino.

  Velik bil strateg je, vojskovodja,
  to o njem razširja spet mladina,
  in da to je prava zgodovina:
  vse ustvari šlosar brez orodja.

  Le še nekaj sosed moj pogreša,
  kar da še izstopa iz okvirjev,
  ni olivno-sivih oficirjev,
  vojska s civilisti se ne meša.

  Tudi to da pride še na vrsto,
  sosed moj priletni mi je rekel,
  in pa da stvarem bo sam utekel,
  k sreči, saj je že naročil krsto.

  Ne pogreša, pravi, več mladosti,
  dosti se je do sedaj nagledal,
  zdaj pred koncem pa se je zavedal,
  da mladost je partnerka norosti.

 • marker

  Kdaj pa je že levičar odstopil? Samo takrat ko ima roke do komolcev v marmeladi.Laž je nesmrtna duša komunizma.

  • tretjerazredni

   Še takrat ne, odstopijo edino, če pride depeša iz tujine.

 • Franc Šink

  Vzorca razmišljanja sta samo dva. Ali si levičar ali pa desničar.

 • Franjo Trojner

  Malce me moti, da večina politikov politične desnice še ni doumela, da leve politične stranke in politiki ne delujejo po pravilih demokracije in pravilh vladavine prava, kar politično desnico avtomatsko poriva v podrejen položaj.

  • dob

   Natanko tako!
   Desnica igra tenis z Luciferjem na njegovem igrišču, z njegovo mrežo, njegovimi žogicami, z njegovim loparjem in po njegovih pravilih! In zraven misli, da lahko zmaga.

  • Andrej

   Verjetno je problem še globlji. Politična desnica vse to ve, a levici je uspelo prepričati ljudstvo, da je treba politično desnico sovražiti, izključiti, uničiti. To ji uspeva, saj ona vzgaja otroke v tem smislu.

 • Morala

  Horuk v stare čase, horuk v ex-Yu…

 • Nata

  + + + + Epilog je zelo pomenljiv ! Sposobni so prav vsega . In bodo tudi poizkusili izpeljat prav vse , kar so si zadali.
  Kako nemočni smo, navkljub temu, da se ljudje počasi prebujajo !!
  https://www.casnik.si/spremembe-medijske-zakonodaje/

 • Kapodistrias

  Da, spoštovani dr. Cukjati, natančno to, kar ste brez izmotavanja in olepševanja povedali o vladi in še posebej o ministru Pikalu: pokvarjenost! Poimenovati stvari s pravimi imeni (besedami) je postulat logičnega razmišljanja. In v tem smislu lahko Pikalu rečemo samo: baraba!

 • janko

  Odličen članek.
  Šole. Osnovne šole in srednje šole. Otroci in mladostniki verjamejo odraslim, verjamejo znanosti. So odprti svetu, željni so sveta, znanja.
  Nekoč so nas kmečke otroke skrbno versko vzgojene učili, da je vera samo opij za ljudstvo. In smo verjeli. In so zasejali katastrofo – do današnjih dni.
  Danes norijo rdeči samorastniki z mešanjem spola in vseh ras ter še vedno z odsotnostjo vere. To je še huje kot nekoč. Praktični vernik začne vsak dan z molitvijo, za blagoslov vsega kar bo počel. Kajti potem bo in je vse prav, vedno. Kam vodi pot rdečuhov? Po široki cesti, v propad in uničenje! Moram to povedati, nujno je! In resnično!

  • Basileus

   V partiji so vas marsi kaj naučili.

   • janko

    Kaj so imeli v partiji, ne vem. Kdor je bil njihov član, je bil bog in batina, vse se ga je balo.

    • Basileus

     Jaz še manj vem, ko je yuga crknila sem bil v 7razredu OŠ.

 • Basileus

  Cukjati jezuit.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!