“Izdajalci” iz Argentine

Peter (Pedro) Opeka (Foto: STA)

Leta 2013, ko sem se potikal po Argentini, sem imel priložnost in čast spoznati tudi nekaj argentinskih Slovencev. Gre za Slovence in njihove potomce, ki so bili po 2. svetovni vojni zaradi protikomunizma s strani nosilcev rdeče zvezde pregnani iz Slovenije in so si svoj drugi dom ustvarili pod ozvezdjem Južnega križa.

Večinoma si delijo podobne zgodbe. Maja 1945 so se z družinami umaknili pred partizanskim nasiljem na Koroško. Tisti, ki so imeli srečo in niso bili vrnjeni v Slovenijo, kjer bi jih zadela kalvarija škofovih zavodov, Teharij, Kočevskega roga ali katero od drugi morišč, so se nato preko begunskih taborišč v Avstriji in Italiji izselili v Argentino.

Neokusne čestitke za Dan OF
Gre za Slovence, za katere slovenska država uradno pravi, da so
določeni razlogi narekovali tudi nastanek slovenskega izseljenstva, ki pa se nahaja v državah preko oceanov. Ali je res tako težko reči bobu bob in še 25 let po deklarativnem prelomu s totalitarističnim, komunističnim, nedemokratičnim režimom zapisati, kateri so ti “določeni razlogi”? In preiti iz birokratske latovščine k resnici?

Potem bi verjetno tudi na slovenskem veleposlaništvu v Buenos Airesu dvakrat premislili, preden bi argentinskim rojakom čestitali ob praznovanju dneva OF, kot se je to zgodilo letos. Naj se ve, da smo na Slovenskem oziroma nad Slovenci (še vedno) mi gospodar! Čestitka verjetno ni naključje, saj slovensko veleposlaništvo v Argentini vodi veleposlanica Jadranka Šturm Kocjan. Starejši se je morda še spomnite kot poslanke LDS. Strankarske in poslanske tovarišice sedanje direktorice Televizije Slovenija Ljerke Bizilj ali bivših zunanjih ministrov Dimitrija Rupla, Zorana Thalerja in Davorina Kračuna.

Begunci zbežali pred komunizmom ter začeli iz nič
Ob prihodu v Argentino slovenskim izgnancem ni bilo lahko, saj so večinoma začeli iz nič. Čez teden so trdo delali, poprijeli za vsako delo, da so preživeli in sebi ter svojim družinam zagotovili obstoj. Ob prostih koncih tednov pa so gradili slovenske domove. Prostore za slovensko skupnost, ki so omogočili, da so vztrajali in ohranili slovenstvo, na kar so sedaj upravičeno ponosni.

Kolumnist Gal Kušar (Foto: osebni arhiv).

Kolumnist Gal Kušar (Foto: osebni arhiv).

Naj povem, da ti “domači izdajalci”, ki naj bi potujčevali, preganjali slovensko besedo in pomagali izbrisati Slovenijo, še sedaj govorijo kleno slovenščino! Pa ne samo oni, tudi njihovi otroci, vnuki in pravnuki! Človek si samo želi, da bi imeli Slovenci več takih “narodnih izdajalcev”! Ohraniti slovensko kulturo in slovenski jezik v tujem kulturnem okolju, daleč od matice, ni mačji kašelj! V vseh domovanjih, ki sem jih obiskal in kjer so me prijazno gostili, nisem videl niti ene nacistične zastave ali svastike.

Argentinski Slovenci so veliki domoljubi
Povsod pa sem opazil slovenske zastave in podobe Brezjanske Marije. Nacizem, svastike in protislovenstvo so pri domobrancih in njihovih potomcih v Argentini tako blizu realnosti, kot je obstoj Janševe zasebne klinike v Avstraliji. Če je kateri od slovenski novinarjev prepričan v njen obstoj, mu predlagam naslednje. Naj si kupil letalsko karto, gre v Avstralijo in naj prinese neizpodbitne dokaze o njenem obstoju. Ob predložitvi dokazov mu z veseljem povrnem stroške letalske karte in potovanja v zameno za vse pravice do objave ekskluzivne zgodbe. Morda je to izziv za kakšnega odpuščenega (raziskovalnega) novinarja, ki išče novo Delo?

Ne vem, če sem kje v Sloveniji srečal bolj pristno in večje domoljubje kot pri argentinskih Slovencih. Pa ne gre za nacionalizem, folklorne običaje, negovanje tradicije, slovensko hrano ali pesem, ampak gre za pristno domoljubje. Pri argentinskih Slovencih nisem opazil želje po maščevanju. Bolj žalost in razočaranje, da se domovina do njih obnaša kot mačeha in ne ceni njihovih naporov za ohranjanje slovenstva.

Bo četrta generacija argentinskih Slovencev izgubljena?
Seveda tudi v slovenskih skupnostih v Argentini ni vse idilično. Pojavljajo se razpoke, ljudje so vedno manj pripravljeni narediti kaj zastonj in žrtvovati čas ali denar za skupnost, mladi se gredo v soboto zvečer raje zabavat in udeležbo pri jutranji slovenski maši prespijo, vedno več je mešanih zakonov, mladi se raje učijo angleščine kot slovenščine … Če ne bo nekaj hitro narejenega, bo četrta generacija Slovencev izgubljena.

Da argentinski rojaki do Slovencev ne gojijo zamer in da so rojakom v stiski vedno pripravljeni pomagati, ne glede na ideološke ali politične razlike, dokazuje tudi marčevski dogodek, ko je Slovenka na potovanju po Argentini doživela hudo prometno nesrečo. Gre za hči novinarke RTV Slovenija in dolgoletne dopisnice iz Trsta ter “suspendirane” neuspele kandidatke na listi LDS za evropske volitve.

Argentinski Slovenci vedno pripravljeni pomagati slovenskim rojakom
Slovenski rojak je takoj, ko je v lokalnih medijih izvedel za hudo nesrečo, ki se je pripetila Slovenki, odhitel najprej v bolnišnico in nato v hotel, kjer je našel oskrbljeno ponesrečenko. Skupaj s svojo hčerko sta ji pomagala pri urejanju vseh papirjev v bolnišnici in na policiji ter pri dokumentih, ki so bili potrebni za polet iz Argentine domov. Še več, oskrbovala sta jo s hrano in pijačo, jo spodbujala in ji pomagala ter vseskozi skrbela zanjo, da je lažje premagovala telesno bolečino, strah in skrbi, ter se srečno vrnila v Slovenijo. Brez njiju bi bilo ranjeni Slovenki v tujini in tudi njeni družini v Sloveniji še veliko težje in huje.

Slovenski rojak, ki je tako nesebično pomagal, je Peter (Pedro) Skvarča. Vrhunski alpinist, priznani raziskovalec ledenikov, Patagonije, Antarktike ter tudi direktor Glaciariuma v El Calafatu. Rojen leta 1944 v Ljubljani kot sin bančnega uradnika, ki je bil kot domobranski oficir po vojni ubit med množičnimi izvensodnimi poboji, verjetno v Teharjah. Mamo, ki je tudi bila bančna uradnica, neaktivna v politiki ali vojski, je Udba dvakrat odpeljala v zapor, kjer so jo strahotno mučili. Prvič so pijani komunisti vdrli v stanovanje na Mirju ponoči ter mamo odpeljali v zapor za skoraj leto dni.

Odhod v Argentino
Hvala Bogu je tedaj teta lahko prevzela skrb za Petra in njegovega brata Jureta. Drugič je Udba Petrovo mamo pobrala kar na cesti in jo odpeljala na zaslišanje. Njeno edino hudodelstvo je bilo, da je bila žena domobranskega oficirja. Seveda sta dolgotrajni zapor in mučenje pustila hude posledice, tako telesne kakor duševne. Mama je izgubila službo, družino pa je preživljala z zaslužkom, ki ga je dobila s pletenjem jopic, ter s pomočjo hrane, ki so jo dobri sorodniki pošiljali s podeželja. Tudi Peter in Jure sta bila zaznamovana. Kljub temu da je bil Jure odličnjak, ni bi sprejet na klasično gimnazijo. Končno so leta 1956 odšli v Argentino.

Gal Kušar

 • dr Janez Sveti

  V Sloveniji si rasist, fašist, nacionalist..če poveš, da si ponosen Slovenec in da ljubiš domovino Slovenijo. Če si veren si še klerofašist. Toliko o stanju duha v moji edini domovini Sloveniji.
  Dr Janez Sveti domoljub

  • janez.pokoncni

   Pozabil si na vse dunajske hlapce. S tem nazivom smo se po mnenju čefurjev kitili v jugi skoraj vsi Slovenci, danes je rezerviran za nasprotnike kaviar socializma.

   Najvišji čin pri nas je janšist. Tega si pridobiš, če imaš večino zgoraj naštetih funkcij. Vera sicer ni pogoj za biti janšist, vendar noben pravi janšisti ne pljuva po cerkvi ampak jo, če že ni vernik, spoštuje.

   Lep pozdrav od janšista. :)

   • Viktorh

    Morda res ni “ugledno” biti janšist, v zadovoljstvo pa nam je lahko to, da je koristno za domovino.
    Škoda, da nas ni več.

    • if

     Kvaliteta ima prihodnost.
     Na tem je graditi, upati in zaupati v resnico, ki je vedno plod Resnice, je produkt Najvišjega.
     Hvala Bogu za Resnico in za resnico!

   • dr Janez Sveti

    Vse južne brate vprašaj takole:
    Ali so bili Turki okupatorji vaših krajev 500 let?
    Ja.
    Ali so bili to mladi vojaki?
    Ja.
    Ali so imeli s sabo ženske?
    Ne.
    Kaj misliš koga so jehali 500 let?????????????

    Torej, bolje biti “bečki konjušar” kakor tursko kopile!
    O temu, kakšni borci so, pove podatek, da so Slovenci Turke vedno namahali in Turki nikoli niso zavzeli Slovenije.
    OJJJJ TURCIIII…sjetite se SISKA in Andreja Turjaškega!

    Dr Janez Sveti umetnostni zgodovinar

    • sprehajalec

     Janez, veliko večino Turkov, ki so prihajali k nam, so sestavljali govorci južno slovanskih jezikov. Ljudska pripoved pove; “zavpije Turku” “Turek mu pove”. Tudi sam nekdanji Carigrad ima samo 2% turškega gena, od seldžukov. Vse ostalo so prvotni prebivalci. Mešanja je blo zelo malo.

     • Jovo Jamnica

      V vasi Skoke pri Mariboru znajo starejši povedati, da so vasico ustanovili Uskoki, ki so komunicirali v tujem jeziku. Zato so se vedno sporazumeli s turškimi osvajalci. Njih so “Turki” pustili pri življenju in se lotili pobijanja, kakor zasužnjevanja okoliških domorodcev… Ja. In v Istambulu živi danes le kakšnih 150.000 pravih Turkov. Ostalih 14,800.000 je potomcev Slovenov, Volgarov, Etruščanov in Hetitov…

  • if

   Vse omenjene psovke je preživela Resnica, jih obvladala in nadvladala kot neskončno mogočna sila. Zaupajmo Vanjo, delajmo v sodelovanju z Njo!
   Ni lahko, strinjam se z vami dr. Janez Sveti!
   Sem odločen veren Slovenec, to zmorem javno demonstrirati v osirju psovk, ker črpam iz rezervoarja dobrega, v katerega vsebini je za vse čase aktualno napisana tudi Zdravica Franceta Prešerna.

   • dr Janez Sveti

    Lepo si napisal. Vedi, da ti dobrote, ki jo deliš nikoli ne bo zmanjkalo in jo boš samo dobival podvajsetereno nazaj. Samo razumet je potrebno. Običajno ljudje razmišljajo poenostavljeno. Jaz tebi, ti meni. Vendar je to popolnoma zgrešeno in narobe.
    Dr Janez Sveti vesoljc

 • antimur

  Kjerkoli imajo svoje kremplje zraven zatohle komunajzerske barabe iz kučanističnih uradov, vedno močno smrdi. Norčevanje in zasmehovanje zdomcev, ki so, roko na srce, po domoljubju svetlobno leto pred temi levimi fašisti, je samo majhen ekses teh antislovencev. Tako so že brezskrbni, da kradejo vsem na očeh, celo otroke(pri tem gnusnem dejanju, ste si zadali strel v koleno), ropajo banke in gospodarstvo, lažejo, spletkarijo, za te norce ni noben problem in vzrok za odstop, če si njihov, lahko zapraviš celoten morski zaliv, kradeš z državnim žegnom, kradeš otroke, minister za pravosodje cefra Ustavo RS kot svinja meh, predsednik parlamenta vodi parlament po stalinistično……..Dragi državljani, predvsem slovenski domoljubi, ali še niste ugotovili, da je skrajni čas za upor, lahko začnemo tako, kot njihova nadvse opevana OF, gre se za obstoj slovenstva ter domovine Slovenije.

 • FORT WORTH

  Ko se spomnim cesa vsega so pisali o Jansi…
  Da ima kliniko v Avstraliji
  Da je sin domobranca
  Da je neznanem kraju…
  Da je zasluzkar s podrtijo v Trenti
  Da so mu spisali vec kot 160 obtozb in niti z eno niso uspeli dokazat NIC !
  In kaj se vse so temu cloveku naprtili…
  Napisali so tudi knjigo o Kucanu kjer je predstavljen kot pomemben osamosvojitelj…
  Pa da prvi sodnik v drzavi izjavi,da je treba Janso sfukati…

  Potem se pa vedno znova vprasam : pa kaj je s tem narodom narobe,da po vsem tem se vedno voli te skodozeljne in krvi zeljne komuniste ?

  Kdaj bo prisel cas,da se zberemo in z vso silo udarimo nazaj po teh komunisticnih lobanjah ?

  Osebno jih imam meter cez glavo…

 • joze kuch

  Zgodovinopisje se da po potrebi tudi resnicoljubno poenostaviti. Na izdajalce in domoljubje.
  Izdajalci so bili organizatorji partizanstva in partizanski komandanti. Npr.Kidrič in Tekavc itd.itd. Tako pa so z izdajstvom zaznamovani tudi vsi partizani.
  Enako je s kolaboracijo in vsemi drugimi grozodejstvi (1941-15.7.1942 itd.!) , ki jih partizanski pravljičarji pripisujejo mlajšim rojakom domobrancem iz leta 1943 itd.

  • janez.pokoncni

   Jože, to je eden ključnih problemov. Z lažjo so uspeli obrniti stvari povsem na glavo.

   Čeprav težko, se vedno znova in znova trudim razumeti in razsvetljevati (!!) “preproste” ljudi, ki jim ni jasno nič. Moram pohvaliti novo24tv katere efekt me je povsem presenetil. Naravnost šokiran sem nad tem, koliko ljudi jo spremlja. Nova24tv deluje kot kapljice, ki slepim vračajo vid.
   Če sem še pred letom dni dvomil, da bo ta zastrupljen živelj kdaj uspel spregledati danes verjamem, da ni več tako zelo daleč dan, ko bomo umaknili kaviar socialistično mafijo iz oblasti. Takrat si bomo povedali dejansko resnico, potegnili črto in se šli graditi prihodnost.

 • Lord H.

  Ob kuncu vojne so odšli najboljši Slovenci, vsaj tisti, ki jih commiji niso pospravili.

  • komar marko

   Ponavadi komandira tisti ki kaj ve in kaj zna. Torej PAMET in zNANJE je odšlo ali pa so bili že na varnih mestih. Torej kaj nam je potem upravljalo državo? Zakaj smo tolikokrat bankrotirali?

   • pajot

    ker je bil kardelj učitelj,kidrič faliran študent,marinko delomrznež in piroman,leskošek pijanec in še bi lahko našteval. Njihov šef pa šlosar(bojda).

    • dare326

     Tako kot Maduro šofer avtobusa. Če lahko šofiraš avtobus, boš lahko vozil tudi državo, je rekla partija!

   • Lord H.

    Kaj upravlja Slovenijo? Neumnost in primitivnost.

   • Nata

    Upravljala nam jo je velika……..edina …….vsemogočna Partija !
    Hm……in jo upravlja še naprej .

  • janez.pokoncni

   Ja res je. Slovenijo so povsem pohabili. Pobili ali prisilili v beg so velike kmete, vse podjetnike, kulturnike, skratka cvet slovenstva, prazen prostor pa zapolnili z balkanskim dnom.

   Podatkov v bistvu ni, ker je po 1945 bil zlagan čisto vsak dan, gre pa pri Sloveniji za kar precej podobno situacijo, kot je nastala po koncu 1WW v Mariboru. V Mariboru je še leta 1914 živelo 80% Nemcev, leta 1950 jih ni bilo več skoraj nič.

   • Jovo Jamnica

    V Marburg an der Drau nikakor ni živelo leta 1914, 80% Nemcev. Poglej si spisek “županov” od 14. stoletja dalje in čudil se boš, koliko jih nosi naziv ali pozneje, priimek slovenskih korenin.

    https://sl.wikipedia.org/wiki/Seznam_%C5%BEupanov_in_mestnih_sodnikov_Maribora

    • janez.pokoncni

     Jaz nikoli, ampak res nikoli ne navajam podatkov “fraj” glave zato te prosim, da bova prijatelja ;), popravljaj me z argumenti oziroma me prosi za vir. Vedno ti bom z veseljem ustregel.

     Tokrat sem se odločil za ekstrem in poiskal podatek, ki ne navaja 80% ampak 85 %, sicer pa boš 80% za leto 1914 “ulovil” na malem milijonu zadetkov na gogolu.

     http://users.triera.net/pavlebor/html/maribor_1918_do_1990.html

     • Jovo Jamnica

      Oprosti. Po cifrah je štel Maribor, 6.aprila, 1941, 60.000 prebivalcev. Če vzamemo, da se je izjasnilo za Nemce, leta 1931… ((2.741 Deutschsprachige (8,3 %)), potem me res zanima, kako je uspelo Nemcem zamenjati vso to prebivalstvo in potem meseca maja, leta 1945, Jugoslovanom, da bi leta 1948 štel Maribor – 65.000 prebivalcev, od tega 268!!! Nemcev. Meni pač tukaj preprosto nekaj ne štima. Zraven vsega sem rojen Mariborčan, kakor moji starši in starši večine mojih vrstnikov v ulici, s katerimi sem odraščal. In bili so priimki, Stergar, Felser, Hauptman, Slavič, Trlep, Pušnik, Koniček, Sušnik, Bera, Prah, Penič, Lovec, Klarič, Praprotnik, Hriberšek… pred WWII in po WWII.
      https://de.wikipedia.org/wiki/Maribor

     • janez.pokoncni

      Pazi. Že leta 1920 se je v Mariboru za Nemca izreklo le cca. 20 % prebivalcev. Sam sem govoril o letu 1914. Po letu 1918 se je vse povsem spremenilo.
      Ogromno Nemcev (avstrijcev) je odšlo (preselilo) hkrati z Avstroogersko, veliko pa jih je spremenilo priimke in se pustilo posloveniti. Biti Nemec v MBju leta 1919 je bilo verjetno hujše, kot biti Nemec v Jugoslaviji 1946.

     • Jovo Jamnica

      Se ne strinjam, predvsem z zadnjim stavkom, saj so nemško govoreči ohranili svoj časopis, ki je pozneje, v tridesetih letih samo spremenil svoje ime iz Marburger Zeitung v Mariborer Zeitung. Mojemu očetu, letnik 1920, je bil prvi jezik nemščina. Rodil se je na levem bregu Drave, kjer je živelo več nemško govorečih. Dokaz:

      http://www.dlib.si/results/?query=%27org%3D128%27&frelation=Marburger+Zeitung&pageSize=25

     • Jovo Jamnica

      Ker si me spodbudil, da sem začel brskati po spominu, sem našel na spletu gospoda Slaviča, ki ga omenjam kot soseda, spodaj. Na ta način si lažje predstavljaš, v kakšni družbi sem odraščal in kdo nam je bil v mladih letih za vzgled.
      http://tednikpanorama.si/cgi-bin/stran.pl?id=9&izris=izpisiNovico&st_pod=376&jezik=slo&templ=0

  • tarantela

   A ostali smo odpadek?

 • Lisjak

  Glede na stanje kakršno je bo šlo vse še naslabše.Kdaj pa se je revež , ki se bori za svojo preživetje šel nekašno revolucijo.To kumunajzerji dobro vedo.

 • Unikatna

  Že v svoji domovini nam izginja marsikaj, na kar ne moremo biti ponosni!

 • Nata

  G. Kušar ………..+ + + + + + + + + + + +

  • domovina mili dom

   Upam, da ga berejo tudi tisti, ki volijo krvnike slovenskega naroda.

   • Nata

    Ja……….morda pa le koga zanima ? Če se nekaj kar naprej govori in piše – no , moraš biti pa res že presneto ” zadrgnjen ” tip , da te prav nič ne prepriča ?

 • resnicaboli

  Čez nekaj deset let boš moral v Argentino ali kakšno drugo državo kjer so rojaki ker v Slovenijo boš še težko srečal Slovenca žalostno ampak resnično.

 • dob

  Ni bil največji problem pobijanje Slovencev, kot razrednega sovražnika prec po vojni. Dosti bolj usodno za sposobnost naroda preživeti, je vse to, kar je povojnim pobojem sledilo.

  Komunisti so vsa ta leta plansko obglavljali intelekt tega naroda. Ubili so mu vse njegove potenciale in mu vzeli voljo do dela in ustvarjanja. To je glavni problem.

 • Borut Stari

  Žalostna usoda Slovenije. 71 let imamo lažljivi sistem, Pred 25 leti smo se končno osamosvojili, vendar ne tudi osvobodili.Slovensko ljudstvo je še vedno pod okupacijo zmagovalcev nad lastnim ljudstvom.Če ne bo v tej državi nekaj hitro narejenega, bo četrta generacija Slovencev v Sloveniji izgubljena. Je že tik pred tem.

 • Lord H.

  Sam imam do Slovenije skrajno ambivalenten odnos. Po eni strani je bog Slovence obdaril s čudovito zeleno, slikovito, raznoliko, vodnato deželico, po drugi strani pa …

  Dolgo časa sem mislil, da je slovenski narod neumnejši od sosedov proti severu, a ni tako, le komunisti so mu dobesedno odsekali glavo in nato s ciljano selekcijo vzredili populacijo, ki je zdaj mnogo neumnejša od srednjeevropskih sosedov, tudi uvoz ostalega Balkana za časa Yuge ni naredil nič dobrega, ker se ta del populacije v ničemer ne istoveti s slovenstvom.

  Če bi bil bog, bi 80% tistega, kar zdaj živi v Sloveniji in se slini ob misli na socializem, razselil na Kubo, v Venezuelo, namesto njih pa uvozil en milijon pridnih in antikomunističnih Čehov, Poljakov in Slovakov.

  • janez.pokoncni

   Res je, da smo v zadnjih 100 letih, posebej pa v zadnjih 25tih, ko smo imeli fantastično in neponovljivo priložnost izgraditi izjemno uspešno zgodbo, ki bi trajala stoletja, naredili narobe skoraj vse.
   Ampak poglej nazaj, v preteklost. Poglejmo naše prednike. Nanje smo lahko resnično izjemno ponosni in po nas se pretaka izjemna kri. Od devetega stoletja naprej, do 1919 leta, so bili ti kraji pod nadvlado Germanov. Drug narod, druga kultura in povsem drugačen jezik. Preživeli smo, ohranili jezik in kulturo. Do leta 1919 smo bili dejansko fenomen. “Človeške skale”.
   E, od tu naprej pa boljše, da se več ne pogovarjamo. Še posebej je šlo v maloro vse po letu 1945.

   • Lord H.

    Slovencev kot naroda v Sloveniji skoraj ni več, zdaj v Sloveniji z veliko večino živijo le še socialisti in južnjaki, ki govorijo slovensko. Ko gledam to populacijo, vidim degenerirano žival, ki ni sposobna preživetja in je najbolje, da izgine z obličja Zemlje. In tudi bo …

   • domovina mili dom

    600 let pod Germani, pa nas niso deformirali. Zakaj? Ker so bili civilizirani. Kljub genskemu mešanju bi se civilizacijski nivo obdržal. Da pa človek postane ali, da se spusti na nižji nivo je potrebno zelo malo. To je balkanom s komunisti zelo dobro uspelo. Plan uničenja slovenstva s pobitjem intelekta in zatiranjem domoljubja so pasivizirali Slovence v vodljive zombije.

    • Jovo Jamnica

     Slovenci v veliki večini sploh ne ločimo med rodoljubjem in domoljubjem. Manjšina v večnacionalni skupnosti ima vedno težave, ko se želi identificirati s pomočjo patriotizma. Komunisti so patriota imenovali – šovinist.

    • janez.pokoncni

     Ne 600 ampak preko 1100. Od cca 850, do 01.12.1918 (Napoleon s tistimi parimi meseci ni omembe vredna prekinitev).

 • domovina mili dom

  Svetujem Slovencem iz Argentine, da zahtevajo od argentinske vlade preklic akreditacije komunističnega veleposlanika/co. To morajo storiti po vseh državah. Zakaj, ker ti komunisti posredujejo slovenski diaspori napačno stanje v Sloveniji.

  • Jovo Jamnica

   Argentinska vlada jim bode prisluhnila šele takrat, ko se bodo identificirali kot argentinski domoljubi. Slovenskega rodoljubja jim prav gotovo ne bodo zamerili.

 • domovina mili dom

  Da krvnik brije norca iz žrtve, se lahko porodi samo v zlodejevih možganih.

 • Ruggedplant

  bravo, bravo in še enkrat bravo za ta članek! Tudi sam imam, kolikor poznam argentinske Slovence, popolnoma enake izkušnje. So pravi domoljubi kakršnih je celo v matični Sloveniji izredno malo, rdeče ovčice pa jih še naprej tretirajo kot izdajalce in neslovence, čeprav so večji Slovenci po prav vseh komponentah, ki tvorijo narod – ohranjanju kulture, jezika, vere in osnovnih vrednot. V njihovi družbi ne slišiš raznih Oliverjev Dragojevićev, Dalmatinskih klap, Šabanov Šavličev,…, ne vidiš Jugoslovanskih zastav in slik Tita kot po marsikaterem domu/pisarni/prireditvi po Sloveniji, ampak le pristno slovensko narodno pesem in simbole Slovenije. Če bi bilo možno zamenjati protislovenski prokomunističen del prebivalstva z izseljenimi Slovence (tudi v Kanadi, Zda, Avstraliji,…), sem prepričan, da v 10 letih dohitimo in prehitimo Avstrijo. Sanje…

  • Jovo Jamnica

   Torej, je bila ideja o nacionalni državi, napaka!

   • Ruggedplant

    Zakaj? Saj protislovenskih jugonostalgikov in prototalitarcev ne štejem med Slovence, kakor tudi ne Argentincev, Američanov, Kanadčanov,… med Argentinmce, Američane, Kanadčane. Narodnost ne definirata ne državljanstvo, ne slučajni kraj rojstva, ampak zgoraj navedene dimenzije (kultura, jezik, vera, vrednote, mentaliteta).

    • Jovo Jamnica

     Ja, Janez Bleiweis je to dobro razumel. Levstik pač ne!

     • Ruggedplant

      Drži – s tem, da je bil Levstik še vedno velik Slovenec in le želimo si lahko, da bi imela današnja levica takšne predstavnike. Če bi živel v današnjem času, bi ga najbrž napadali s podobnimi kopji kot Janšo. Prav tako pa lahko zaenkrat le sanjamo, da bi tabor Nsi-ja vodil nekdo Bleiweisovega kova. To bi bila prava evropska Slovenija z zdravim političnim telesom, ne pa ta rdeča zatohlost enoumja, kjer imamo le še eno resno proslovensko stranko, vse ostalo pa kvizlinge in jugosloviste.

     • Jovo Jamnica

      Ne pozabi na Antona Korošca.

     • Ruggedplant

      Ga nisem – njega vidim kot nekakšnega Janeza Janšo tistega časa, torej velikega državnika, ki ni bil radikalen v nobeno smer, ampak je združeval interese velike večine Slovencev. Danes je pač kaj takega povsem nemogoče, ker se je politična tehtnica zasukala tako močno v komunizem, da je kakršenkoli odklon od skrajne levice že označen za fašizem. Komunistična partija je zelo dobro vedela koga se mora na politični sceni najbolj temeljito znebiti in označiti za državne (idejne) sovražnike – takrat je bil to Koroščev SLS, danes SDS.

     • Jovo Jamnica

      In v tej točki nastopita Edvard Kocbek in pozneje tudi Vekoslav Grmič.

     • Ruggedplant

      Tudi – en bolj naiven od drugega, Ljudmila style…

     • Jovo Jamnica

      Ja, zanimiva primerjava. Kocbeku je bil idol Krek, Grmiču Kocbek in Milki… Tito. Vsi pa so odraščali v Slovenskih goricah. No, Milki v bran je šteti, da je bila usmerjeno indoktrinirana. Kocbek in Grmič pač ne. Zanimiv je bil tudi Jakob Soklič.

     • MEFISTO

      Sami izdajalci slovenskega naroda, Grmič, Kocbek, Ljudmila… .

   • MEFISTO

    Jovo Jamnica, mar nisi ti tudi zloglasni 1234 – by Petrovc?

    • Jovo Jamnica

     ??? Po čem sodiš?

 • Peter

  Offtopic
  Ste poslali koga da poroča s slavnega nogometnega turnirja titov pokol za Beži-grad? Koliko je ljudi, kako potekajo tekme, koliko je slik in zastav?
  Sredi lublane zastave okupatorske vojske, izseljenci v Argentini označeni za izdajalce…kdo je kle nor, no?

 • radames

  Naj tule omenim sramotno knjigo “popularnega” televizijskega novinarja Janeza Čučka, ki je v 80. letih (verjetno s sponzorstvom Udbe) odpotoval v Argentino, obiskoval tam Slovence in po vrnitvi spisal knjigo Sramota umira počasi. V njej je z vsemi sredstvi udrihal po povojni slovenski politični emigraciji in seveda zaradi globinske indoktrinacije ni bil sposoben uvideti slovenskega “argentinskega čudeža”.
  Kaj takega o lastnih rojakih lahko napiše le iztirjen človek.
  Moje mnenje je, da se najbrž pri nas še nobeden ni tako osramotil s svojo knjigo, kakor ravno omenjeni spisatelj. Celo zelo poveden naslov je dal svoji knjigi.

 • piko8

  V Sloveniji imamo IZDAJALCE v državnem zboru, to je vlada SRAMOTNEGA centra in njihovi levi sateliti! Kapodibande je pa vMURGLAH največji negativec milan kucan!!

 • macon

  Izdajalci Slovenije in slovenstva so samo počefurjeni komunajzarski kriminalci, ki nam vladajo z lažjo in krajo, njihov kolovodja pa je kučan.

 • andreas82

  Bog živi Slovence! Omenjeni Slovenci so bili izgnani da so si rešili golo življenje. Marija iz Brezij pa vsemu navkljub domuje tudi pri Slovencih. Prej smo romali na Koroško k vojvodom, po izgubi Koroške nam je Marija podarila Brezje. Tako je to.

 • Janez

  Točno to !!
  Že ves čas trdim !!
  Predvojni zelo egostični, malo šolani, večinoma nedeloljubni grobi možakarji a la KP I. Maček !!
  So bili !?
  … tisti, ki so vnesli razdor med Slovence !?
  In !.
  Povzročili toliko nepotrebnega gorja, smrti – boljših ljudi od njih !!
  Zberimo negativna dela pred in medvojnih komunistov in njih KP, ZK ter sedanjih SD, ZL!? L.r. Janez KOMENDA

  P.S. in zdajšnjih pokomunističnih posnemovalcev starih KP, ZK. Njim se pa res da reči to o izadjstvu SLO !!

 • tarantela

  Peter Opeke je možakar in pol; nima dveh levih rok in ne dlake na jeziku!

  • avtohtoni neandartalec

   Ampak, dlake mu pa tudi ne poganjajo po dlaneh, kot bi človek morda pričakoval, v nekem Afriškem semenišču.

   • dr Janez Sveti

    A je potrebno, da pišeš primitivno?
    Dr Janez Sveti vesoljc

    • novaknovak

     vsak piše tako kot pač zna. od neandertalca kaj bi sploh pričakoval?

 • xtc

  Dober članek a žal nerealna pričakovanja:
  S komunizmom ni sprave;ni odpuščanjain ni normalnega življenja ampak ne zato;ker bi to normalni ljudje to želeli ampak zato ker komunisti tega nočejo oni živijo od sovraštva;zločinstva in zla enostavno ne zmorejo drugače:

 • garfi

  Seveda ni naključje, je del vedno hujših ofenziv jugokomunajzarjev.
  V primeru, da nas spravijo iz EU smo v totalnem dreku.

 • avtohtoni neandartalec

  Biti odličnjak je pomenilo avtomatski vpis na gimnazijo, bi bilo zanimivo videti zavrnitev, če se je sploh vpisal. Ni mit tudi jasno kakšno službo je imela mati, najprej je dalala za komunisti kot računovodkinja ali kaj, potem so jo začeli nadlegovati in šikanirati, mogoče je bila računovodkinja v nacizmu in kakšne knjige niso štimale. In to je najhuje kar je ta družina doživela, niso jih podtaknili nobenega kriminala, nobenih položnic, vsakodnevnega taustavljanja in preverjanja,a njih pa niso deložirali in jim pobrali vozniška dovoljenja? Verjamem, da po svetu niso smeli več mahati s svatikami in razlagati bolno nacistično teorijo, še najmanj v Ameriki, ki ni pozabila dobrodošlice na Normandiji, medtem ko na jugu itak živijo predvsem Španci in Portugalci, bi jih nabili na kole, če bi samo poskušali promovirati nacizem.
  Samo delček Slovenskih emigrantov še goji stike z domovino, zgolj peščica jih zna Slovensko, večina je na domovino prednikov že zdavnaj pozabila, povrh tega so njihovi prastari starši iz Nemških in ostalih nacističnih dežel, sicer ne bi mogli postati državljani prvega razreda in bi nacisti pobili še njih, tako pa so lahko še pomagali okupatorju pobijati in tlačiti nižje kaste.
  Svet je normalen prostor, večinoma ljudje pomagajo, če jih prosiš za pomoč in če lahko, sem pa presenečen nad Slovensko dobroto, ponavadi si pomagamo edino iz koristoljubja ali zato, da se lahko gremo še večjo hinavščino. Tak narod smo, ozrite se vendar okoli sebe, nehajte ponavljati otroške pesmice in neumne stereotipe, ker nič o Slovencih ne drži, to so samo izmišljotine vojaške propagande.

  Bodimo iskreni, za Slovenske povojne emigrante, je Slovenija umrla leta 1941, ko so jo podarili Hitlerju, fašistom in ustašem, najbolj veseli bodo, ko se jim bodo spet uresničile preroške sanje.

  • dr Janez Sveti

   Ti si se opredelil in te sovraštvo žene naprej. Jaz genij ti povem, da ni tako preprosto, kakor bi ti želel.Izdajalci, nacisti, komunisti….Vsi so ljudje. Vsi so delali zločine. Eni večje drugi manjše, vendar nedolžnih NI!
   Jaz in Ti, težko sodiva o ljudeh in njihovem dojemanju realnosti ,daljnega leta 1941. To je nemogoče. Tudi tebe že tvoji vnuki ne bodo razumeli, ko jim boš razlagal to, kar si sedaj zapisal. Začni gledat na svet bolj široko in ne črno belo.Predvsem pa razmišljaj o temu, od kje tvoje prepričanje. Jaz te ne bom prepričeval v nasprotno, samo poskusi razmišljat vsaj malo izven tvojega prepričanja.
   Mend nisi eden od tistih, ki si tega ne upajo?
   Dr Janez Sveti Vesoljc

   • avtohtoni neandartalec

    Nacizem temelji na izmišljotinah, je torej poganska politika, medtem ko je fašizem kolektivistično gibanje. Posameznik se v tropu počuti osvobojen moralne navlake, zato svoje zločine dojema kot nujno zlo in se ne zaveda posledic, nikakor ni mogoče izenačevati agresorja in žrtev, vzroke in psoledice.

    • dr Janez Sveti

     Hmmm. Kdo je agresor in kdo žrtev določa zmagovalec. Velikokrat je osvoboditelj okupator in borec za svobodo zločinec. V skupini se dobro počutijo samo posamezniki, ki so nesamozavestni in potrebujejo vodjo, ki jim kaže pot, kateri potem slepo sledijo. Poglej nogometne tekme in demonstracije.
     Dr Janez Sveti vesoljc

   • valentin

    Si po horoskopu tehtnica, ker si tako lepo uravnotežen, no v sozvočju z “naravo”. Pozitivno !

    • dr Janez Sveti

     Devica sem.
     Dr Janez Sveti Tigr

  • novaknovak

   spet prost izhod iz neke ustanove? je hudo?

  • Andrej

   Kaj hočeš,si pač avtohtoni neandertalec!

  • FRANC3

   Našo deželo so komunisti predali Nemcem po sporazumi Ribbentrop-Molotov.
   A si pozabil na to?? Kdo je potem izdajalec lastnega naroda?

 • valentin

  Težko je prepoznavati, težko ocenjevati in najtežje soditi.

 • if

  “Izdajalci” iz Argentine so antiodsev slovenskih komunističnih vampirjev, so rezultat neuspeha rdečega nazora v sli uničevati dobro, napredno, žlahtno.
  Slika poudarja enega najbolj znanih “izdajalskih” genijalcev, ki je gensko preživel komunistični stampedo namenjen njegovemu očetu.
  Hvala Bogu zanj in njegova dela kot dokazu o porazljivosti zla!

 • Franc Šink

  Argentina je rešila mnogo preranih grobov Slovencev.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!