Izgubljena definicija feminizma

Zala Tomašič (Foto: Demokracija)

Feminizem po sami definiciji ni slab. Je samo gibanje za pravice žensk na podlagi enakopravnosti obeh spolov in dandanes se vsaj v razvitem svetu skoraj vsem zdi popolnoma samoumevno, da imajo moški in ženske enake pravice ter da diskriminacija na podlagi spola ni legalna. Vendar je ironično, da je pravzaprav danes več feminističnih gibanj kot kdajkoli prej. Absolutno se strinjam, da bi se bilo potrebno potegovati za pravice žensk v nekaterih državah, kjer prevladuje islam in kjer z ženskami ravnajo skoraj tako kot z živalmi. Ali pa v drugih državah razvijajočega se sveta, kjer, podobno kot v islamu, ženske nimajo enakih pravic kot moški in kjer so posilstva in trgovina z ženskami za namene prostitucije nekaj vsakdanjega. Ampak večina feminističnih gibanj se s tem ne ukvarja. Celo nasprotno! Podpirajo zakrivanje žensk, čeprav so ženske v islamski državah k temu velikokrat prisiljene in burke predstavljajo zatiranost žensk – nekaj, proti čemur naj bi se feminizem boril.

Vsaj najbolj glasna feministična gibanja so definicijo feminizma izgubila nekje po poti, saj so bolj kot k enakopravnosti obeh spolov usmerjena k prevladi ženskega spola in sovraštvu do moških. Poleg tega je feminizem postal tudi boj za pravice skupnosti LGBT+ in veliko najglasnejših feministk je homoseksualk, biseksualk in podobno. Tudi njihovi shodi ponavadi izgledajo kot maškarada – od zažiganja nedrčkov do nagih sprehodov čez mesto s samo prelepljenimi bradavičkami in še bi lahko naštevala.

Živimo v demokraciji in vsak ima pravico nenasilno protestirati in se boriti za svoj cilj, vendar pa se je treba zavedati, da je zaradi zgoraj opisanih shodov feminizem dobil negativen prizvok in se zato večina ljudi, čeprav podpirajo enakost spolov, ne bo nikoli opredelila za feministe. Kot je omenjeno že na začetku, se tudi veliko ciljev današnjih “feministk” (na primer, kako je nošenje modrčka podpora patriarhiji in poraz za ženske) zdi popolnoma absurdnih v primerjavi s situacijami, v katerih živijo ženske na Bližnjem vzhodu, v ruralni Indiji, na Kitajskem in v številnih drugih državah.

Vsak človek se ima pravico odločiti, kaj bo počel v svojem življenju
Feministična gibanja v Sloveniji pa so popolnoma nepotrebna. Raziskava leta 2016 za Objektiv je pokazala, da – vsaj kar se tiče univerzitetne in visokošolske izobrazbe – je delež žensk višji kot delež moških. Poleg tega je iz socializma in komunizma prišla vsaj ena dobra stvar, in to je enakopravnost spolov, ki jo je Vzhodna Evropa kljub režimu, ki je kršil ogromno človekovih pravic, dosegla precej pred Zahodno Evropo in ZDA. Na splošno, kar se tiče enakopravnosti spolov, je Slovenija tudi dandanes močno pred ZDA in Zahodno Evropo in je tudi država, kjer je razlika med plačilom žensk in moških minimalna: leta 2016 je bila 2,3 odstotka, kar je močno pod povprečjem Evropske unije – leta 2016 16,2 odstotka. Naj sploh ne omenim porodniškega dopusta v Sloveniji, ki traja kar 12 mesecev in ga lahko dobijo tudi očetje. V Sloveniji imamo vsekakor veliko problemov in ogromno stvari bi morali reformirati, izboljšati in spremeniti, ampak enakopravnost moških in žensk je v naši državi urejena in so feministična gibanja v Sloveniji odveč.

Foto: iStock

Podobno kot s katerim koli drugim problemom – zatiranje, sovraštvo in nasilje nikoli niso odgovor. Čeprav so bili do pred nekaj desetletji v ZDA temnopolti ljudje zatirani, sedaj ni odgovor ali pravilna rešitev, da se začne zatirati belce. Podobno: res je, da ženske niso od nekdaj imele volilne pravice in niso bile enakopraven spol, vendar prejšnje krivice ne upravičujejo novih – do nikogar. Sovraštvo proti moškim ali ženskam, ki si v službah ne iščejo kariere, vendar si želijo preživeti ves svoj čas z otroki, ni upravičeno. Vsak človek se ima pravico odločiti, kaj bo počel v svojem življenju, brez obsojanja drugih, in če to ne posega v svobodo drugega, ni važno, ali je v skladu z današnjo feministično agendo. Prav tako diskriminacija proti komurkoli (vključno z belimi moški) ni upravičena in se ne bi smela dogajati. Ravno zaradi tega spol na delovnem mestu sploh ne bi smel igrati vloge, vse bi moralo temeljiti na sposobnostih in vloženem delu ter posameznikovih rezultatih in trudu.

Zala Tomašič

 • IZBIRA

  Feminizem je, ko ženska prizna, da nima prav ;).
  Feminizem je, ko se ženska odpove zadnji besedi ;)

 • Artur

  Prinas še niso tako bolane v glavi a takšna psihopatološka motnja je invazivna in glede na širjenje tega bo kmalu tudi pri nas.
  DO NOT EVER SAY HELLO TO A FEMINIST
  https://www.youtube.com/watch?v=Y1LMu8V8ZlI

 • Artur

  Feminists Want To Kill All Men and Male Babies [WTF!?]
  https://www.youtube.com/watch?v=I-hRQXH1Zx4

 • RATATA

  Feminajzrke so večinoma tiste spakedrane in smrduhaste pedrulje, ki v bistvu sploh ne vedo, kaj pomeni poiskati si delo, delo opraviti, poskrbeti, da dobiš plačano in odvesti davke, prispevke, saj če bi to vedele, bi se ne imele časa ukvarjat s tem na takšen način.

 • Artur

  The Crazy World of Feminist Theater
  https://www.youtube.com/watch?v=q7reSQd3uiA
  Pri nas so bolj sofisticirane: dojenje psa, vtikanje vampa skozi raztrgano slovensko zastavo, rdeče zvezdaško orgijanje.

 • Gardon Game

  Zala ti si pa tok pametna da ti že počas škoduje…

 • anzek

  Glede na zgornji zapis, lahko rečem: hvala Bogu, še je nekaj normalnih žensk med nami.

 • RATATA

  Najbolj učinkovito lahko feministke zaustavijo normalne ženske.

 • Slovenec 33

  FDVizem je okupiral feminizem in od tod vse gorje, ki je povzročeno človeku.

 • Janez Novak

  Feminizem se je žal res izrodil v nekakšno ideologijo sovraštva do moških. Ampak zanimivo, samo do domačih. Do tujcev pa je taisti feminizem pohleven oziroma taiste feministke o zatiranju žensk s strani prišlekov v Evropo preprosto ne govorijo. Omenjeno daje slutiti, da so feministična gibanja pravzaprav zlorabljena od nekoga za uničevanje Evrope in tudi Amerike. Vedno v zgodovini so bili moški tisti, ki so varovali družino, pleme, narod in državo. ženske so bile pogosto del vojnega plena zmagovite strani. Danes pa nas skušajo prepričati, da so ženske enako ali celo bolje usposobljene za naloge obrambe države in vzdrževanja reda in miru. Rezultati so očitni. Evropa je pod migrantsko invazijo in pogreza se v kaos in nasilje. Niso krive seveda zlorabljene ženske, da se to dogaja: odgovornost je na strani tistih, ki ženske in moške zlorabljajo za svoje cilje, namreč za kulturocid, etnocid in genocid na avtohtonimi Evropejci.

 • Van Der Waals

  V ŠVICI SO ŽENSKE DOBILE VOLILNO PRAVICO ZADNJE V EVROPI!!! NIČ FEMINIZMA NIČ KOMUNIZMA!!!

 • Tedo Medo

  V Evropi je feminizma preveč. Poročen moški je ženin suženj. Boljše je bilo pred 100 leti, ko je bila ženska v Evropi odvisna od moža.

  Ženske ne bi smele imeti služb, tako bi imeli vsi moški službo in bi lahko preživljali ženo. Seveda, od tega ne bo nič, ženske tega ne bodo dovolile.

  Imamo pa moški prednost, dokler še nismo poročeni. Vsaka punca se fantu zlagano kaže kot sanjska duša, rada na veliko seksa, kadi in pije (ali obratno, če fant ne kadi in ne pije). Zato fantje, ne se poročiti. Imejte punco za seks, dokler ne bo začela kazati, da hoče živeti skupaj. Potem ji povejte, kako se lahko živi skupaj, npr.: “Moja hiša mi je dobra, ne rabim novega pohištva, nobenih predelav, posode, ničesar. Zato nočem slišati, da hočeš kaj spremeniti. Ti boš pomivala, prala posodo in obleke, jaz pa kuhal za naju to, kar meni paše.” 1 od 100 punc bi se strinjala s pogoji. Ampak če bi bili vsi moški takšni, bi se strinjale vse punce! Ženske rabijo moškega, da jim naredi otroke.

 • Peter Leskovar

  Kavalirstvo je umrlo in feministke so ga ubile.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!