Izjava tožilca Jožeta Kozine je nevarna

Dr. Vinko Gorenak

Vrhovnega državnega tožilca Jožeta Kozino sem spoznal nekje okoli leta 2010 v neki lokalni televizijski oddaji v Mariboru. Takrat se mi je zdelo, da sem spoznal človeka, ki ve, kaj hoče, človeka, ki je predan svojemu poklicu, skratka, človeka na mestu. Toda njegovi nastopi v državnem zboru, pred člani odbora za pravosodje, katerega član sem bil v naslednjih letih, so mojo pozitivno sliko o njem in njegovem delu pošteno zamajali. Res je, da je dosegel obsodilno sodbo Boška Šrota in Igorja Bavčarja, toda v mnogih drugih primerih ni bilo tako. Bilo je veliko besed in malo dejanj.

Nedavno je na seji odbora DZ za pravosodje tožilec Jože Kozina izjavil: “Po svoje sem zelo zadovoljen, da je Levica prišla v parlament. Ali pa ta opcija. Kapitalu odvzeti moč. To zmorejo samo državni zbor in vlada in podobne institucije. To bo treba korenito obrniti. Odvzeti jim to moč, obdavčiti jih, ne pa poslušati to jokanje, da bodo šli v tujino. Naj grejo. Naj grejo.”

Tipična politična izjava uslužbenca države, ki naj bi bil po črki zakona popolnoma neodvisen in nevtralen. Zakon mu prav zaradi njegove neodvisnosti in nevtralnosti omogoča in dovoljuje poseben položaj in posledično tudi plačo, ki jo od države za tak položaj prejema.

Toda Jože Kozina ni navaden tožilec iz nepomembne vasi v naši državi. Jože Kozina je vrhovni državni tožilec, čigar javno izraženo stališče velja ne le v javnosti, ampak in predvsem tudi v tožilskih vrstah med mlajšimi tožilci.

In kako je ob tej popolnoma nesprejemljivi in povsem politično obarvani izjavi tožilca Jožeta Kozine reagiral generalni državni tožilec Drago Šketa? Menda je napisal prijavo Jožeta Kozine etični komisiji tožilstva! Vse lepo in prav. Osebno bi pričakoval, da bo Drago Šketa pokazal vrata Jožetu Kozini na zavod za zaposlovanje. Tako bi bilo tudi prav. Nobenega namena nimam zagovarjati generalnega državnega tožilca Draga Šketo, toda v okviru zakonskih norm je to edino, kar sploh lahko stori.

Zakonska ureditev, ki sta jo “spesnila” nekdanja levičarja, ministra za pravosodje Aleš Zalar in Goran Klemenčič, je pač povsem popačena in evropsko povsem nenormalna in neprimerljiva. Aleš Zalar je položaj tožilca izenačil s položajem sodnika, kar je prva in nepopravljiva napaka. Nad sodnikom prve stopnje je še vedno višje sodišče, pa vrhovno in ustavno sodišče in ne nazadnje ESČP, ki lahko kadarkoli napake sodnika prve stopnje popravijo. Nad odločitvijo tožilca, ki se odloči, da je nekaj kaznivo dejanje in ga bo preganjal ali pa ni kaznivo dajanje, ki ga ne bo preganjal, pa ni nikogar več, niti vrhovnih državnih tožilcev niti generalnega državnega tožilca Draga Škete. Odločitev tožilca je dokončna, kar je popolnoma nenormalno in nesprejemljivo, tudi v evropskih razmerah. Še več, Goran Klemenčič je ustanovil neke etične komisije, ki naj bi se s tem ukvarjale. V njih imajo večino tožilci in upokojeni tožilci. Njihove odločitve so vnaprej znane in jasne. Nič od nič torej.

Pa se vrnimo k izjavi vrhovnega državnega tožilca Jožeta Kozine na seji odbora DZ za pravosodje. Zaradi njenega pomena naj jo ponovim: “Po svoje sem zelo zadovoljen, da je Levica prišla v parlament. Ali pa ta opcija. Kapitalu odvzeti moč. To zmorejo samo državni zbor in vlada in podobne institucije. To bo treba korenito obrniti. Odvzeti jim to moč, obdavčiti jih, ne pa poslušati to jokanje, da bodo šli v tujino. Naj grejo. Naj grejo.”

Če bi kaj takega izjavil poslanec Levice ali SD, bi bilo to nekaj pričakovanega in povsem normalnega. Če bi kaj takega izjavil poslanec SMC ali LMŠ, bi bilo to nekaj indikativnega, kar bi nakazovalo na levo politično razmišljanje. Ker pa je to izjavil vrhovni državni tožilec, pa je to nekaj povsem drugega. Zakon je tisti, ki zapoveduje povsem apolitično in izključno strokovno delovanje tožilske organizacije.

Izjavo vrhovnega državnega tožilca Jožeta Kozine zato lahko razumemo ne le kot politično agitacijo za Levico in levo politično opcijo, česar si nikoli ne bi smel privoščiti, temveč tudi kot pokazatelja stanja ne le v tožilski organizaciji, ampak tudi širše v pravosodju. Tako stanje pa je zelo nevarno. Če se tako politično profilirani tožilec, kot Jože Kozina očitno je, odloči, da bo nekoga preganjal, drugega pač ne, lahko tudi na podlagi političnega prepričanja, nad njim ni nikogar, le Bog in modro nebo.

Slovenija je očitno v čakalni vrsti tistih držav, kot je Poljska, kjer aktualne oblasti izvajajo reforme v pravosodju, ki bi morale biti narejene pred vstopom v EU. Evropa jih sploh ne razume. Vse leve oblasti v Sloveniji, ne le aktualna, pa to stanje le poglabljajo.

Izjava vrhovnega državnega tožilca Jožeta Kozine zato v našem realnem političnem in sodnem prostoru ni nič nenavadnega, je le vrh ledene gore, ki jo bomo morali tako ali drugače v času, ki prihaja, sanirati.

Dr. Vinko Gorenak

 • tarantela

  EU je itak na najboljši poti, da razpade in gremo nazaj v JUGO:

  • rabbit

   Tega filma pa ne boš videla, veš je ena Hrvaška med nami in Srbi in ti ne bodo šli več v nobeno Jugo.

   • tohuvabohu

    Teatralna samo provocira. Hudo je, če človek nima nič v glavi in mu ostane le provokacija.

    • večni srb

     Vprašaj se še, kaj človeku ostane v glavi potem, ko umre iluzija, jugonostalgiki bodo dvakrat umrli.

  • večni srb

   Kučanu se zahvali, da je nikoli več ne bo.
   Slovenijo čaka ista usoda, kot so nam jo namenili že z 2.sv, ki bi jo radi restavrirali, Slovenije ne bo več.

  • Ti boš težko hodila.

 • VERRZIFIKATOR

  Jožef Kozlina

  KOZEL LISEC NE POJENJA

  Ne pojenja zgodba še kozlovska,
  kozel ribniškega namreč kova,
  ki se šel je lovca in se z lova
  vrnil je, je kajpak šala lovska.

  Spet ljudi je kozel lisec sprl,
  pa se le po ribniško je šalil,
  nič zato, pri tem je zanemaril,
  lastno kožo da si je odrl.

  Mahal ko je naokrog z levico,
  dvigal tace ko je previsoko,
  kozel je zagazil pregloboko,
  zdaj pomagal rad bi si z desnico.

  Dve bo namreč tukaj taci treba,
  sprednji kakor tudi zadnji taci,
  po pomoč bo klical zdaj še k raci,
  da izogne v blatu se pogreba.

  Na pomoč priskoči mu mladina,
  štrik poda mu v hipu odrešilni,
  kozel v drži svoji pa servilni
  se pokaže zopet – kot kozina.

  S štrikom ga mladina naglo zveže,
  ga iz blata na horuk potegne,
  ta mladini nič več ne pobegne,
  dokler sama štrika ne prereže.

  Mu tedaj prav nič več ne pomaga,
  naj se šali ali jadikuje,
  se za štrik drži in obupuje,
  v lastnem blatu prej ko slej omaga.

  Kozel bo potem šel v zgodovino,
  v tisto, ki v trenutku se pozabi,
  saj zanamstvu v hipu se zagabi
  misel že na takšno kozlovino.

 • Vera

  Zato so Šketo umaknili iz Maribora, da bo na državnem tožilstvu v Ljubljani, lahko delal ” večjo štalo “, namesto, da bi deloval strokovno in po predpisih .

 • janez cepec

  Vinkotu se zdi izjava Kozine, s katero omenja in u bistvu pozdravlja vstop Levice u parlament nevarna. mogoče. sam če bi biu tok pošten, kot se deva, de je, bi izrazu zaskrbljenost, ko se je generalna državna tožilka Brezigarjeva odkrito postavljala na stran SDS in na stran (takrat še ne) velikega luzerja, nenazadnje je bila kandidatka SDS za predsednico republike. tolk o neodvisnosti sodnikov in o opredeljevanju za stranke

  • Franc Šink

   Ne bo držalo.Bila je kandidatka NSi . Preveri.

   • janez cepec

    kandidirala je z jasno podporo SDS, NSi, SLS-SKD

    • Franc Šink

     Bila je pa članica Nsi

  • tohuvabohu

   A boš ti sam stare rči pogrevu?

  • večni srb

   Vrhovna državna tožilka, potem veš koga je nažokala v vsa okrožna tožilstva po državi.

 • Franc Šink

  Ah ta Kozina, je tipičen primerek človeka, ki mu je preveč moči udarilo v premajhno glavo.

  • tohuvabohu

   Gorje narodu, ki mu vladajo hlapci.

 • večni srb

  Kaj je dosegel, morali so nekaj narediti, če so se pa šalabajzerji spečali z evropsko mafijo. Še deložirali niso tisti gnoj, zaradi katerega bomo mogoče celo ob državo, vse ostale tožbe in ovadbe proti njemu so pa zavrnili ali zastarali, posledično so uničili še več slovencev.
  Tam imajo celo fašistično sprego, cela regija je kontaminirana, to so skrajno resni problemi.

 • xtc

  Zanima me kako bi izgledalo ,če bi nek tožilec,javno izjavil takole;Levičarjem je definitivno treba odvzeti,moč in premoženje ter jih izgnati v rusijo prav je ,da so v parlamentu tudi skrajno desničarske stranke.
  A bi bili levaji takrat tiho?
  Verjetno ne krulili bi kot divjo prašiči.
  Definitivno psihoti kot je Kozina ne sodijo ne v pravosodje ne tožilstvo.

 • Hun

  Ko policist zmerja tozilca. Bhahahahuhuaha

  • črnaovca

   Tako je to, tisti bivši so najhujši, komunisti policaji udbovci, ker se hočejo oprati grehov

 • domovina mili dom

  Če očistimo represivne organe od komunističnih kadrov, bo ostalo morda zaposlenih 20%. Velik prihranek davkoplačevalskega denarja. Da o moralni škodi, ki jo povzročajo komunisti Slovencem, ne govorim.

 • črnaovca

  Toliko kot Kozini bi bilo treba pokazati vrata tudi Brezigarjevi ki je politično popolnoma opredeljena in tudi deluje tako

  • Olga2345

   Ona je delala ZAKONITO in NI kršila človekovih pravic!

 • Olga2345

  Staremu kozlu Kozini nogo v rit, saj je že star kot Zemlja! Očitno svojega dela ne obvlada več!

 • piko8

  Kozino bi bilo potrebno vprašat po zdravju in dat na čevel, kricdno!!

 • abc

  Spreobrnjenci so najslabši ljudje, katerim se ne more zaupati in med te spada tudi Vinko. Včasih najbolj zagrizen komunistični miličnik in član partije, danes pa velika desnjakarska cerkvena miš.

 • lili pili

  Takele spusa bivsi milicnik, komunajzar in vecni pe…

  • lokec

   vsaj 21% inteligentnejši od tebe.
   Zakaj?
   Predvidevam. Zaradi tvojih nerazumljivih izjav.

   • lili pili

    Mogoce se vec ampak drzi da je bivsi komunajzar in se vedno p…….

  • lokec

   ti si butl!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!lllllllllllllllllllll
   Edina stvar ki ti jo želim je pa je da bi bil zdrav in dolgo živel.

   lili pili •

   • lili pili

    Hvala tudi jaz tebi, pa da bova vsak iz svojega kota veselo ko entirala…

    A ja, kaj vinko ni bil milicnik, komandir v delju in seveda clan zks in zkj…sem se kaj pozabilll