Janez Cepec in Micka Resnica iz Srednjega Kašlja

dr. Vinko Gorenak

Janez Cepec je bil leta 1990 več kot polnoleten, zato je glasoval za samostojno Slovenijo, kar se mu je zdelo povsem normalno in pošteno. Leta 1991 pa je bil pripadnik Teritorialne obrambe, v skladu s svojimi prepričanji je iskreno in pošteno opravljal svoje naloge obrambe samostojne Slovenije. Verjel je tudi v to, da bo Slovenija postala druga Švica in da bodo on in njegovi otroci  živeli veliko bolje, kot smo živeli v propadli državi Jugoslaviji.

Njegovo življenje, zlasti pa višina njegove plače in čas njegove upokojitve sta ga popolnoma razočarali. Njegova plača in njegova pokojnina sta namreč vsaj 70 odstotkov nižji od tiste, ki ju je on imel v mislih v času, ko je verjel, da bomo postali druga Švica. Toda Janez Cepec ima nekatere povsem jasne poglede na dogajanje v državi. Naj nekatere naštejem.

Njegova prepričanja
Na svojem starem prenosnem računalniku, ki deluje zelo počasi, redno prebira dnevno časopisje, kot so Delo, Dnevnik, Večer, redko kdaj kaj drugega, vsak večer pa seveda obvezno pogleda POP TV, tu in tam Planet TV, pa tudi RTV Slovenija. Kar prebere v časopisju in kar vidi in sliši po televiziji, je zanj sveta resnica.

Zato mu je povsem jasno, da je zasebno šolstvo ali zdravstvo nekaj hudo zavržnega in da se je treba proti temu boriti. Janez Cepec sicer ima svojo izbrano zdravnico, ki je zasebna zdravnica, a ta njen status ga posebej ne zanima, saj je z njo zelo zadovoljen. Tudi dva njegova otroka sta hodila na cerkveno srednjo šolo, saj je Janez Cepec precej veren človek, a ga to, da je cerkvena srednja šola zasebna, ne moti. Seveda pa mu je jasno, da se je treba proti zasebnemu  šolstvu in zdravstvu boriti, saj je to nekaj slabega, tako je pač prebral v časopisju in tako so poročali na televiziji. Torej je vse jasno.

Foto: STA

Za nizko plačo, ki jo je imel v trgovskem podjetju, so po njegovem mnenju krivi kapitalisti, ki so lastniki podjetja, kjer je Janez Cepec delal. Ti se kopajo v denarju, imajo zasebna letala, jahte na morju, razkošne vile in še kaj. Posledica tega je bila njegova nizka plača. Stvar je povsem jasna in razumljiva, saj tako poroča časopisje in televizije, ki jih spremlja. Toda Janez Cepec je vesel, da se je upokojil. Pokojnina je sicer zelo nizka in težko bo preživel, toda vesel je, da imamo v Sloveniji Karla Erjavca, ki se je in se bo še naprej boril za upokojence. Res je, da Erjavec ni minister za delo in socialo, kamor sodijo pokojnine, toda Janez Cepec mu verjame, da se bo na mestu obrambnega ministra boril za upokojence.

Janez Cepec spremlja tudi politiko, seveda skozi poročanje časopisja in televizij, ki jih spremlja. Dolgo časa po osamosvojitvi je volil za LDS, ko je ta stranka izginila, je svoj glas zaupal stranki Zares, ko je tudi ta izginila, je svoj glas zaupal Jankovićevi PS, ko je tudi ta izginila, je šel njegov glas SMC. Sedaj ugotavlja, da bo tudi ta stranka izginila, zato se je dokončno odločil. Vsi so enaki. Na volitve sploh ne bo več šel. Zakaj pa bi šel, saj stranke, za katere glasuje izginejo, njegov glas pa tako ali tako nič ne šteje. Politična desnica in stranke na desnici so za Janeza Cepca nesprejemljivi. Konec koncev so kar naprej pred sodišči, kar še posebej velja za Janeza Janšo, Franc Kangler pa tudi ni nič boljši. Z dejstvom, da nobeden od njiju ni bil obsojen za kakšna korupcijska kazniva dejanja, se Janez Cepec sploh ne ukvarja. Zanj je vse jasno in preverjeno po treh kriterijih, najprej so tako poročali časopisi, enako so poročale tudi televizije, ki jih gleda, pa tudi star preizkušen ljudski pregovor, “kjer je dim, je tudi ogenj” zagotovo drži. Torej sta kriva.

Njegove dileme
Poleg dokončnih prepričanj pa ima naš Janez Cepec tudi nekatere dileme. Pred nekaj tedni ga je soseda Micka Resnica obvestila, da obstaja nova televizija, ki se imenuje Nova24TV. Podarila mu je tudi zajetno zbirko revij Demokracija, na katero je naročena. Njen sin je tehnično precej neveščemu Janezu Cepcu njegov televizijski aparat programiral tako, da sedaj vidi tudi Nova24TV. Ta dva medija pa sta v glavi Janeza Cepca pustila veliko dilem, na katere Janez Cepec nima pravega odgovora. Poglejmo nekatere.

V eni od izvodov Demokracije je Janez Cepec zasledil podatke o povprečnih plačah in pokojninah v zadnjih 20. letih. Podatki so kazali, da so se pokojnine in plače najbolj povečale med leti 2004 in 2008, kar za okoli 25 odstotkov. Seveda je pomislil, da gre v primeru Demokracije za desno politično trobilo, ki hvali prvo vlado Janeza Janše, ki ga on ne mara. Toda Janez Cepec je skrben mož. Vse svoje plačilne liste je vestno shranjeval. Ne, si je rekel, takole mi pa ne bodo lagali. Zakopal se je v svoje stare plačilne liste, računal in računal, ter naračunal, da se je njegova plača med leti 2004 in 2008 resnično povečala za več kot 25 odstotkov. In to v času prve Janševe vlade?

Presenečen je bil. Naslednje jutro se je odpravil na kavo k že omenjeni Micki Resnica, ki mu je podarila kup Demokracij. Ona je upokojena že več kot 20 let. Janez Cepec je želel preveriti, če se je tudi njena pokojnina v tistem času povečala za okoli 25 odstotkov. Micka Resnica je bila nekoč računovodkinja, zato je pred našega Janeza Cepca položila vse izračune o njeni pokojnini. S številkami mu je dokazala, da se je tudi njena pokojnina v tistem času povečala za 25 odstotkov. Še več, s številkami mu je še dokazala, da se pokojnine po odhodu prve Janševe vlade, le malenkostno povečujejo. Kako je to sploh mogoče, se je spraševal Janez Cepec, saj časopisi in televizije, ki jih  spremlja že desetletja, poročajo nekaj povsem drugega.

Še večje presenečenje se je za Janeza Cepca zgodilo, ko je nek večer gledal Nova24TV. Tam so poročali o tem, da država Slovenija porabi 1963 evrov mesečno za oskrbo enega ilegalnega migranta. Ne, ne, to je pa čista laž, je pomislil Janez Cepec. Če jaz dobim za 40 let dela 500 evrov neto mesečne pokojnine, kako bi torej država za delo sposobnega mladeniča, ilegalnega migranta, porabila 1963 evrov mesečno? A Janez Cepec je postal previden, česar takega nikoli ni zasledil v časopisju in na televizijah, ki jih je spremljal. Pozoren je postal na podatek, da je 1963 evrov mesečnih stroškov za enega ilegalnega migranta izračun Računskega sodišča in ne televizije Nova24TV. Zadevo je hotel razčistiti do konca. Poklical je sina Micke Resnica, ki je računalništva vešč mladenič in ga prosil, če mu lahko najde poročilo Računskega sodišča, ki o tem govori. Presenečenje je bilo popolno. Janez Cepec Računskemu sodišču verjame, saj je vendarle sodišče. In tudi tam je naveden enak podatek: država za enega ilegalnega migranta mesečno nameni 1963 evrov, pokojnina Janeza Cepca pa je 500 evrov.

Foto: L.S.

Njegovi novi zaključki
Hudo razočaran je bil Janez Cepec. Da mu časopisi in televizije, ki jih je spremljal, lažejo? Je kaj takega sploh mogoče, se je spraševal? Ne, ne, si je dejal. Od sedaj dalje bom informacije medijev preverjal in si ustvaril svoje mnenje o njihovem poročanju, je kot pribito sklenil Janez Cepec. Tudi Micko Resnica pogosteje obišče, da ob kavi kakšno rečeta o aktualni politiki. Kam bo šel njegov glas na naslednjih volitvah, pa bo še premislil. Celo življenje se učimo, sam pri sebi razmišlja Janez Cepec.

Čisto za zaključek pa naj povem, da Janez Cepec in Micka Resnica iz Srednjega Kašlja ne obstajata, tudi zato, ker Srednjega Kašlja ni. Vas pa sprašujem, ali ste podobni Janezu Cepcu ali Micki Resnica in koliko Janezov Cepcev in Mick Resnica morda poznate?

dr. Vinko Gorenak

 • ironelza

  Žal….Poštenje in Mica Resnica sta pri nas že zdavnaj pokojna, Cepcev in Lumpov pa je vsak dan več.
  osmrtnica.press

 • pajot

  Vsak normalen Slovenec zna uporabljat svoje možgane. Dani so mu bili ob rojstvu in četudi jih je izpopolnjeval v času diktature proletariata,je nedvomno ugotovil,da je bila komunistična država ena navadna svinjarija. Nevredna pametnega Slovenca.
  Ob osamosvojitvi se je odločil za Janeza Janšo.
  19 let kasneje še vedno voli Janeza Janšo.
  In čaka,da bodo vsi Slovenci začeli razmišljat s svojimi možgani.
  Ne s kućanovimi.

  • Capi

   Prav si napisal, “Vsak normalen Slovenec” …………….

  • Marija

   Koliko je še normalnih.Za tiste se ve kaj so volili.

 • Peter

  Na žalost so dolinski cepci precej hujši, kot je tale Janez, njih ne moreš prepričati, da jim poop tv laže, ni šans, no.

 • Peter

  In kaj ste naredili, da bi se stanje spremenilo? Namesto da bi investirali v Novo24, jo puščate, da životari s tremi novinarji na meji kredibilnosti zaradi kronične kadrovske podhranjenosti in nezadostnega financiranja.. Če mislite, da boste s tem obrnili možganski tok janeza cepca in ga preusmerili z njegovih tv postaj, ki prodajajo laži zavite v bleščeče barve in razne big brother šove, se zelo motite.
  Da o uprabi poznavanja psihe povprečnega dolinčka niti ne govorim, no.

  • RATATA

   Ob boku doktorju davčnih utaj si nikakor ne želim solastništva. Kredite najemam na normalen način. Niti sovraštve ne sejem kar napočez, saj se da resnico na primernejši način povedati.

   • RATATA

    Ej, vi trije, ki ste mi dali minus…. kaj mi ne bi rajši povedali s čim se ne strinjate in kako je prav po vaše(?), da bi vedel…

    • Hanzi

     Niso razumeli zapisa.

     • RATATA

      So so, sam nimajo jajc povedat!

 • Andrej

  Poznam ogromno Cepcev, ki Resnice nočejo videti.

  • Peter

   Ja, zato, ker se direktno konfrontiran dolinček vedno brani s frazo, ti boš men govoru, jest že vem…
   Ne smeš nad trde glave z direkti, ker se odbijajo, no.

  • WISKY 1000

   In to so levaki,ki nimajo pojma o volitvah in volijo cepce

 • Unikatna

  Dobro napisano….Takšnih Cepcev je v SLO ogromno…

 • resnicaboli

  to je problem ker mediji vsak dan delajo nove in nove cepce z različnimi imeni in priimki.

 • Viktorh

  Žal, takšnih Janezov in Mick je preveč…

 • FORT WORTH

  V Drazgosah na mitingu resnice je bil cvet teh Cepcev.
  Tam jim je nastavil ogledalo nac.socialist Fritz.
  Po zanesljivih informacijah jih je bilo letos manj, kot lansko leto.

 • saturnsky23 saturnsky23

  Gorenak je legenda. Slovenija potrebuje vztrajnost, pokončnost, predvsem domoljubje.

 • Boco

  V teh dneh se je Janez tudi naposlusal resnic, da ce ne bi bilo partizanov, bi govorili nemsko.
  Je pa podal gospod Gorenak lep opis posledic medijske puscave v Sloveniji. Sprega drzavnega lastnistva podjetij in medijske podkupljenosti ima za posledico prevaranega konzumerja teh medijskih lazi.
  Ko je Janez Jansa povedal da so dolocene novinarke na teh laznivih medijih prestituke je bil pa vik in krik. Celo sodbe so padale!

 • PFloyd

  Danes praznuje rojstni dan boter vseh botrov….in Janez Cepec bi mu čestital, ker o njem še vedno misli, da je to en dober stric.

 • Garbage man

  SPOT ON!

 • Uomo blu

  Odlično napisano …

 • VERZIFIKATOR

  Ljudska

  BUTALEC NAPRODAJ

  Kupoval je pamet jim Milčinski,
  večkrat jo v Butale že pripeljal,
  pa jo vsakič znova spet odpeljal,
  premočan nagon je bil prvinski.

  Ni Butalcev zlepa se prijela,
  kar bilo je jasno vsem, na dlani,
  rekli so, da je skopnelo lani,
  škoda z njimi vsaskršnega dela.

  Da Butalec je zabit, neumen,
  širili so butcev kolovodje,
  da za tumpasto gre zgolj orodje,
  da v nespameti je prav pogumen.

  Prav imeli so in še imajo,
  on ne more sploh več nič kupiti,
  zmožen niti ni zastonj dobiti,
  gre Butalec sam na razprodajo.

  Butca prav do golega se sleče,
  nanj dolgov prepiše se vrh glave,
  še zobé oddal bo svoje zdrave
  in denar v brez dna bo zmetal vreče.

  Smili enim se, češ da je talec
  in da žrtev bolnega je stanja,
  a je vreden zgolj posmehovanja,
  saj je vendar samoubijalec.

 • JANEZ GUS

  Žvepleni danes za rojstni dan ti želim VSE NAJSLABŠE.in da iz pekla,kamor si si sam določil pot,se nikdar več ne vrneš.

 • samotoje

  Če ne bi črno na belem pisalo Janez Cepec, torej masculinum, bi rekel, da gre za sosedovo Francko. Pa še ena razlika je- ona je še v zelo zgodnji fazi spoznanja. Še vedno misli, da je Šarec premier.

 • Marija

  Bravo g.Gorenak Janezev cepcev poznam veliko.Že zaradi svojega ega ne priznajo svoje zmote.Raje ne bo šel na volitve,ker so vsi enaki.

 • črnaovca

  Nisem in nočem biti Janez Cepec kot vi nočete biti umazane živali. Vinko napisal soi svojo resnico, takih Naivnih Slovencev ki so sveto verjeli je veliko. Iz takratne države, katere čuvaj si bil, bi talo ali tako morali oditi kajti južni nacionalizem bi nas slej ko prej uničil in hvala Bogu se je našel DEMOS ki nas je organiziral in popeljal v samostojnost a kaj ko so se tja spravili konvertiti ki so vse skupaj pokvarili. Vsi bivši ki nam sedaj prodajate svete resnice demokracije nimate vesti ker če bi jo imeli bi bili vsaj tiho in zaradi takih je šlo marsikaj po zlu