Kristjan Mlekuš ni Janez Cepec

Predsednik SPS Kristjan Mlekuš (Foto: STA)

“Slovenija, nehajmo sodelovati v zločinskih operacijah NATO! Ali imamo res tako kratek spomin? Ali smo pozabili na Gladio, ki je pod okriljem NATO izvedel prvi teroristični napad nekaj kilometrov od naše zahodne meje v kraju Peteano v bližini Gorice? Tisoči mrtvih v terorističnih in kriminalnih akcijah (Bologna, Milano, Bruselj,….). Invazija na ZR Jugoslavijo, Libijo, Afganistan, Irak… Nehajmo sodelovati v zločinskih akcijah, kot je bil napad na iranske generale. Tisti, ki je tiho, je enako odgovoren za zločin. Ven iz NATO pakta!”

Če bi tole na svoji Facebook strani zapisal Janez Cepec doma iz Srednjega Kašlja, temu nihče ne bi posvečal kakšne posebne pozornosti. No, ameriška obveščevalna služba CIA, bi to verjetno zabeležila, a vznemirjal se nebi nihče. Njegov zapis, bi prebralo, morda celo komentiralo, pet ali šest njegovih sledilcev. To pa bi bilo res vse.

Toda avtor gornjega zapisa ni Janez Cepec ampak je avtor Kristjan Mlekuš. To pa je nekaj povsem drugega. Kristjan Mlekuš je izobražen človek, ne le z diplomo ampak tudi z magisterijem, čemur bi lahko rekli, da je intelektualec. To pa še ni vse, Kristjan Mlekuš je tudi visok policijski uslužbenec in še več od tega, je tudi šef enega od dveh policijskih sindikatov (Sindikat policistov Slovenije – SPS).

Sindikalist s policijskimi pooblastili
K temu je nujno potrebno dodati dejstvo, da je Kristjan Mlekuš oseba, ki ima s strani države dodeljena policijska pooblastila, ki jih pod zakonskimi določili lahko seveda uporabi. Če stvari poenostavimo, država ga je pooblastila, da pod zakonskimi pogoji, lahko uporabi tudi strelno orožje in osebo ubije. Država se je smrtni kazni že odrekla in nobeno sodišče nikogar ne more obsoditi na smrtno kazen. Kristjan Mlekuš, kot tudi drugi policisti, pa to lahko naredi v eni sami sekundi.

Kristjan Mlekuš torej ni Janez Cepec iz Srednjega Kašlja. Morda boste rekli, da pretiravam, saj je Kristjan Mlekuš vendarle šef SPS in ne policist. Ja pa ja, ne drži. Kristjan Mlekuš je oboje. Poenostavljeno povedano v policijo večinsko ne hodi v službo, ker pač koristi ure dodeljene za delo v sindikatu. Prav ste prebrali, država ga plačuje za delo visokega policijskega uradnika z vsemi policijskimi dodatki za delo vključujoč dodatno pokojninsko zavarovanje, zaradi česar se bo lahko upokojil pri 53. letih starosti in ne pri 63. letih starosti, kot velja za vse ostale moške.

Naj pojasnim stanje na tem področju. Leta 2012/2013, ko sem bil notranji minister, je bila med notranjim ministrstvom in obema policijskima sindikatoma sklenjena pogodba, ki je obema sindikatoma omogočala toliko ur dela v obeh sindikatih, da bi lahko bilo 60 – 80 policistov vsak dan na delu v sindikatu in ne v policiji, seveda za policijsko plačo in vse dodatke. Ja tako je to. Tudi zato so lahko organizirali športne igre sindikalistov, seveda za policijsko plačo in vse dodatke. Danes situacija ni nič drugačna, kolikor vem še vedno velja ista pogodba. No pa policisti niso kakšna izjema, tudi drugi sindikati v javnem sektorju imajo povsem enake pogodbe z matičnimi ministrstvi.

Skrajno levičarsko politično stališče
Toda vrnimo se k ustavnim pravicam vseh državljanov, tudi ustavnim pravicam Kristjana Mlekuša. V 39. členu Ustave RS piše tole: “Zagotovljena je svoboda izražanja misli, govora in javnega nastopanja, tiska in drugih oblik javnega obveščanja in izražanja. Vsakdo lahko svobodno zbira, sprejema in širi vesti in mnenja …” Jasno je torej, da Kristjanu Mlekušu nihče nima pravice oporekati pravice do “svobode izražanja misli, govora in javnega nastopanja”, jasno pa je tudi to, da je Kristjan Mlekuš pri tem omejen z drugimi ustavnimi pravicami, kot tudi z zakoni, sploh pa je problem v tem kaj sme in kaj ne sme kot visok policijski uradnik.

Tu pa nastane problem, dejansko velik problem. Kristjan Mlekuš se je s tem zapisom jasno postavil na stran skrajnih političnih levičarjev. To pa je polje policijsko nedopustnega. Verjamem, da to kar je zapisal on, misli veliko ekstremnih političnih levičarjev. Ti so se, tako kot Kristjan Mlekuš, postavili na stran ubitega iranskega generala. Naj takoj pojasnim, na osebni ravni ne odobravam nobenega nasilja, tudi tistega nad iranskim generalom, toda za razliko od skrajnih levičarjev in Kristjana Mlekuša, vidim tudi tisoče tistih mučenih in ubitih, ki jih je omenjeni iranski general poslal v smrt.

Problem je še hujši. Visok policijski uslužbenec Kristjan Mlekuš, piše o “zločinskih operacijah NATO”. In med njih uvršča tudi napad NATA na ZR Jugoslavijo leta 1999. Tudi v tem primeru Kristjan Mlekuš podaja to oceno le kot ekstremistični levičar, ki ne pove, da je bil napad na ZR Jugoslavijo leta 1999 posledica strahotnih masovnih pobojev Albancev na Kosovu, ki jih je napad v celoti ustavil. Kristjan Mlekuš zanemarja tudi 66 odstotkov volilcev, ki so odločili, da Slovenija pristopi k NATU.

Nedopustnost vsebine zapisa Kristjana Mlekuša, je prepoznal tudi tisti drugi policijski sindikat, to je Policijski sindikat Slovenije – PSS. Ta sindikat je jasno zapisal, da se z Mlekušem ne strinjajo in se od njegovih izjav distancirajo. Zapisali so tudi preprosto resnico, da se policisti, kot tudi sindikalisti ne morejo in ne smejo opredeljevati do aktualnih političnih dogodkov, mednarodnih dogodkov in članstva Slovenije v mednarodnih organizacijah.

In vodstvo policije? Se zavedajo, da je ameriško veleposlaništvo v Ljubljani o vsebini zapisa Kristjana Mlekuša že poročalo v ZDA? Sporočili so le tole: “Policija bo tako, kot v podobnih primerih, izvedla notranje varnostne postopke za ugotavljanje dejanskega stanja in se na podlagi ugotovitev odločila za morebitne ukrepe.” Precej mlahav odgovor, ki ne kaže na resno reakcijo. Ali pač, počakajmo na njihove ugotovitve.

dr. Vinko Gorenak