Kristjan Mlekuš ni Janez Cepec

Kristjan Mlekuš (Foto: STA)

“Slovenija, nehajmo sodelovati v zločinskih operacijah NATO! Ali imamo res tako kratek spomin? Ali smo pozabili na Gladio, ki je pod okriljem NATO izvedel prvi teroristični napad nekaj kilometrov od naše zahodne meje v kraju Peteano v bližini Gorice? Tisoči mrtvih v terorističnih in kriminalnih akcijah (Bologna, Milano, Bruselj,….). Invazija na ZR Jugoslavijo, Libijo, Afganistan, Irak… Nehajmo sodelovati v zločinskih akcijah, kot je bil napad na iranske generale. Tisti, ki je tiho, je enako odgovoren za zločin. Ven iz NATO pakta!”

Če bi tole na svoji Facebook strani zapisal Janez Cepec doma iz Srednjega Kašlja, temu nihče ne bi posvečal kakšne posebne pozornosti. No, ameriška obveščevalna služba CIA, bi to verjetno zabeležila, a vznemirjal se nebi nihče. Njegov zapis, bi prebralo, morda celo komentiralo, pet ali šest njegovih sledilcev. To pa bi bilo res vse.

Toda avtor gornjega zapisa ni Janez Cepec ampak je avtor Kristjan Mlekuš. To pa je nekaj povsem drugega. Kristjan Mlekuš je izobražen človek, ne le z diplomo ampak tudi z magisterijem, čemur bi lahko rekli, da je intelektualec. To pa še ni vse, Kristjan Mlekuš je tudi visok policijski uslužbenec in še več od tega, je tudi šef enega od dveh policijskih sindikatov (Sindikat policistov Slovenije – SPS).

Sindikalist s policijskimi pooblastili
K temu je nujno potrebno dodati dejstvo, da je Kristjan Mlekuš oseba, ki ima s strani države dodeljena policijska pooblastila, ki jih pod zakonskimi določili lahko seveda uporabi. Če stvari poenostavimo, država ga je pooblastila, da pod zakonskimi pogoji, lahko uporabi tudi strelno orožje in osebo ubije. Država se je smrtni kazni že odrekla in nobeno sodišče nikogar ne more obsoditi na smrtno kazen. Kristjan Mlekuš, kot tudi drugi policisti, pa to lahko naredi v eni sami sekundi.

Kristjan Mlekuš torej ni Janez Cepec iz Srednjega Kašlja. Morda boste rekli, da pretiravam, saj je Kristjan Mlekuš vendarle šef SPS in ne policist. Ja pa ja, ne drži. Kristjan Mlekuš je oboje. Poenostavljeno povedano v policijo večinsko ne hodi v službo, ker pač koristi ure dodeljene za delo v sindikatu. Prav ste prebrali, država ga plačuje za delo visokega policijskega uradnika z vsemi policijskimi dodatki za delo vključujoč dodatno pokojninsko zavarovanje, zaradi česar se bo lahko upokojil pri 53. letih starosti in ne pri 63. letih starosti, kot velja za vse ostale moške.

Naj pojasnim stanje na tem področju. Leta 2012/2013, ko sem bil notranji minister, je bila med notranjim ministrstvom in obema policijskima sindikatoma sklenjena pogodba, ki je obema sindikatoma omogočala toliko ur dela v obeh sindikatih, da bi lahko bilo 60 – 80 policistov vsak dan na delu v sindikatu in ne v policiji, seveda za policijsko plačo in vse dodatke. Ja tako je to. Tudi zato so lahko organizirali športne igre sindikalistov, seveda za policijsko plačo in vse dodatke. Danes situacija ni nič drugačna, kolikor vem še vedno velja ista pogodba. No pa policisti niso kakšna izjema, tudi drugi sindikati v javnem sektorju imajo povsem enake pogodbe z matičnimi ministrstvi.

Skrajno levičarsko politično stališče
Toda vrnimo se k ustavnim pravicam vseh državljanov, tudi ustavnim pravicam Kristjana Mlekuša. V 39. členu Ustave RS piše tole: “Zagotovljena je svoboda izražanja misli, govora in javnega nastopanja, tiska in drugih oblik javnega obveščanja in izražanja. Vsakdo lahko svobodno zbira, sprejema in širi vesti in mnenja …” Jasno je torej, da Kristjanu Mlekušu nihče nima pravice oporekati pravice do “svobode izražanja misli, govora in javnega nastopanja”, jasno pa je tudi to, da je Kristjan Mlekuš pri tem omejen z drugimi ustavnimi pravicami, kot tudi z zakoni, sploh pa je problem v tem kaj sme in kaj ne sme kot visok policijski uradnik.

Tu pa nastane problem, dejansko velik problem. Kristjan Mlekuš se je s tem zapisom jasno postavil na stran skrajnih političnih levičarjev. To pa je polje policijsko nedopustnega. Verjamem, da to kar je zapisal on, misli veliko ekstremnih političnih levičarjev. Ti so se, tako kot Kristjan Mlekuš, postavili na stran ubitega iranskega generala. Naj takoj pojasnim, na osebni ravni ne odobravam nobenega nasilja, tudi tistega nad iranskim generalom, toda za razliko od skrajnih levičarjev in Kristjana Mlekuša, vidim tudi tisoče tistih mučenih in ubitih, ki jih je omenjeni iranski general poslal v smrt.

Problem je še hujši. Visok policijski uslužbenec Kristjan Mlekuš, piše o “zločinskih operacijah NATO”. In med njih uvršča tudi napad NATA na ZR Jugoslavijo leta 1999. Tudi v tem primeru Kristjan Mlekuš podaja to oceno le kot ekstremistični levičar, ki ne pove, da je bil napad na ZR Jugoslavijo leta 1999 posledica strahotnih masovnih pobojev Albancev na Kosovu, ki jih je napad v celoti ustavil. Kristjan Mlekuš zanemarja tudi 66 odstotkov volilcev, ki so odločili, da Slovenija pristopi k NATU.

Nedopustnost vsebine zapisa Kristjana Mlekuša, je prepoznal tudi tisti drugi policijski sindikat, to je Policijski sindikat Slovenije – PSS. Ta sindikat je jasno zapisal, da se z Mlekušem ne strinjajo in se od njegovih izjav distancirajo. Zapisali so tudi preprosto resnico, da se policisti, kot tudi sindikalisti ne morejo in ne smejo opredeljevati do aktualnih političnih dogodkov, mednarodnih dogodkov in članstva Slovenije v mednarodnih organizacijah.

In vodstvo policije? Se zavedajo, da je ameriško veleposlaništvo v Ljubljani o vsebini zapisa Kristjana Mlekuša že poročalo v ZDA? Sporočili so le tole: “Policija bo tako, kot v podobnih primerih, izvedla notranje varnostne postopke za ugotavljanje dejanskega stanja in se na podlagi ugotovitev odločila za morebitne ukrepe.” Precej mlahav odgovor, ki ne kaže na resno reakcijo. Ali pač, počakajmo na njihove ugotovitve.

dr. Vinko Gorenak

 • Peter

  Kristjan Mlekuš ni Janez Cepec

  Ja pa je, no.

  • zokispoki

   Vsekakor so njegova stalisca sprevrzena in ekstremna !

  • Rožle

   Itaq da je ..
   in svoje čase je redno komentiral na tem portalu kot uprabnik Janez Cepec ..
   Ves čas je nekaj sanjal o psihiatrični bolnici Begunje

   • zokispoki

    A to je bil ta fanatik ?!? Zares, za v Begne !

  • zokispoki

   Sicer pa, ce bo se naprej taksne trobezljal in ven metal, lahko se drona fase, de, fanaticni tovaris, se nikoli ne ve. de !

  • Kapodistrias

   Bolj učeno in s tujko: kreten!

 • Andrej

  Mlekuš ni samo Cepec, ampak vsaj Cepec na kubik. Pa mi tudi, ker vse to plačujemo.

 • Hribouc

  Kaj za ene loje mi to plačujemo?

  Ekstremni politikant v službi pri Policiji, ki je policija vseh nas?
  PA TI NIS NORMAL’N !
  Ministri nič, prcednik Lutka von Šarac spet nič ,noben nič-razsulo!

 • JANEZ GUS

  A mi redimo taka govna,ki se skrivajo za policiskim sindikatom.Takoj odpoved.Vsi pošteni policisti bi se mu morali zahvalit za sodelovanje in ga sterat iz svojih vrst.Ta je tip ala stromajer.

 • JANEZ GUS

  Če škilasti pokljukar nič ne vidi.Slišal pa bi lahko.

  • piko8

   Škilavi pokljukar je tudi tup ko kanta!!

 • xtc

  Gorenak se tule močno spreneveda,ve da je večina policajev in MNZ takega,ker jih tako dresirajo in naj se ne dela neumnega.
  Da je tak skrajnež imenovan na tako mesto tudi ni naključje,Levaki,načrtno imenujejo take ljudi na ta mesta,da ko bo zagusnilo prično streljati po lastnem narodu,podobno kot oni ,ki je kar JJ kot predsedniku vlade grozil z likvidacijo a zgodilo se ni nič,če bi to nekdo storil Šiptarju, ali Kučanu bi bil takoj v zaporu
  Seveda v ZDA dobro vedo ,da to ni eksplicitno osebno mnenje ampak razširjena bolezen v SLo zato nas vse bolj stiskaj in še bodo.
  Bi pa v normalni državi takega psihota takoj spravili v arest za dolgo in z prepovedjo državne službe.
  Vedenje na policiji in vladi pa kaže ,da je to enotna mantra in da ni ta bedak ekscesni posameznik.

 • Ryuk

  Povprečeni bedaki na spletnih forumih kar enačijo ZDA z NATO-m. Po tem ko so ZDA samostojno, mimo zavezništva, napadla solejmanija, so se pojavili pozivi po izstopu iz NATA, kot da je imel NATO kaj s tem.

  Nič čudnega, da se vici o policajih pišejo sami. Kmalu bo nastala podrubrika – vici o policijskih sindikalistih.

 • Garbage man

  Na koki ,zaplenjeni

 • AlojzZ

  Kristjan Mlekuš ni Janez Cepec.

  Kaj pa je potem? (Janez Cepec) na kvadrat??

 • Unikatna

  Policija bi morala biti nevtralna tako kot sodstvo, ker je v službi – v imenu ljudstva…potem takem lahko računamo, da se bi policija postavila na njihovo stran enako mislečih, nasprotno misleče pa preganjala…adijo pamet, vse si že dovolijo…

 • FORT WORTH

  Ce je kristjan mlekus ne vem.
  Vem pa, da je kristjan cepec in to 100%.

  Vem pa se za enega :
  Jernej cepec.

  Mama je ista :
  Pise se Partija…

 • Lokomotivführer

  “izobražen človek, ne le z diplomo ampak tudi z magisterijem, čemur bi lahko rekli, da je intelektualec”

  Mislim, da se tudi avtor zaveda dejstva, da je danes veeelik delež družboslovnih magisterijev in doktoratov sestavljen iz ene ankete ter 300 do 500€ stroškov za plačilo statistične obdelave po vzorcu, ki ga mentor pričakuje. Ne vem, zakaj fantje (najdeš jih z googlom), za take storitve ne računajo več, bi bili nazivi več vredni.

  • Igor Potočnik

   Saj tudi za Gorenaka ne moremo trditi, da je intelektualec. Njegov prispevek (beri: njegova slovnica) to najbolje dokazuje. Že v tvojem navedku je kar nekaj cvetk — manjka vejica pred ampak, izobraženec, tj. izobražen človek, pa je sopomenka besede intelektualec.

 • AlternativaZaSlovenijo

  Bo kar v držalo, da je cepec.

 • piko8

  mlekuž je tako glup, da je sam povdav, da je janez cepec in to na 10 potenco!!

 • Miro Jereb

  Popolnoma neavtorizirana izjava nekega policaja mlekuža ki je prekoračil vse meje profesionalizma in s tem postavil policijo v NOČ. Naj gre v tajno društvo PGC.

 • Anton

  ah dajte no, od kdaj pa je pri nas magisterij oz doktorat zagotovilo da je nekdo intelektualec, bi pa fejst bilo, nič ne rečem, sam potemtakem bi imela javna uprava povprečje vsaj 120/>, mar je temu res tako, pa si odgovorite sami.

  sarkazem press

  • jan Gedli

   Da je doktorat zagotovilo, da je nekdo intelektualec izhaja iz božičnega “voščila” dr. Jerneja Štromajerja. Me res zanima, kaj je bila tematika in kakšen je bil naslov njegove doktorske disertacije, ki jo na ministrstvu za izobraževanje skrivajo.

 • Vlado77

  Človek je naravnost šokiran ko prebere kako zlahka pride ta K.Mlekiš in njemu podobni do lepe plače Sesajo državo, da s skoraj nič dela zaslužijo kar (verjetno) veliko plačo z vsemi dodatki (visoki policijski uradnik). In zakaj?Da se organizirajo športne igre in stavke ? A je to sploh fer do ostalih policistov? Dvomim Zagotovo pa se ne sme opredeljevat o političnih vprašanjih kot policist. Ker ta policist mirno navija za skrajno levico , je pa v službi države – torej za vse nas. Določene službe so pač takšne – nimaš pravice kot uradnik izražat političnih mnenj – vsem jasno. Verjetno bi bil že na cesti , če bi izražal desno stališče predvidevam. Kot državljan pa lahko. Seveda kdaj je državljan in kdaj funkcionar policije je težko ločiti. Po mojem prijateljem ko ni v službi lahko govori kar hoče.

 • kren

  no, smo vsaj razčistili da je janez cepec kristjan mlekuž, kristjan mlekuž pa se je skrivla pod psevdonimom janeza cepca. janez cepec pa odgovarja vsem kriterijem cepca. nomen est omen!

 • Vojnik Sreče

  Ko pristen partijec Vinko Gorenjak, kolegu z iste branže očita skrajno levičarsko stališce. Mogouše samo v butalah kjer so pristni butaci na javnih položajih.

 • ludvig

  …Tisti, ki je tiho, je enako odgovoren za zločin… dobesedno…saj, je prav policija bila tiho ob pranju iranskega denarja.. s katerim so po vsej verjetnosti kupovali tudi ruske rakete, ki so sestrelile Ukrajinsko civilno letalo…

 • Kapodistrias

  Vnaprej vem, da ga Poklukar ne bo vrgel iz službe. Ampak vi, spoštovani policisti, če ga vi sami ne boste, boste zgubili še tisto majhno zaupanje.

 • Slovenec 33

  Pravilna ugotovitev da ni Janez, je pa zagotovo rdeči klerikalec.
  Njegova genetska deformacija ne dopušča nobenega dvoma.

 • Igor Potočnik

  Dr. Gorenak, jaz tudi menim, da je NATO zločinska organizacija, pa se niti slučajno nimam za (ekstremnega) levičarja. Prav tako prej verjamem tistim, ki pravijo, da so bili masovni poboji Albancev na Kosovu prirejeni — kar naj bi ugotovila tudi “mednarodna” izvedenka forenzične stroke, ki naj bi “pogrešala” potrebno količino krvi na mestu, kjer so ležala trupla (baje večinoma pripadnikov OVK, ne pa civilistov) — in to zato, da bi bil napad na Jugoslavijo upravičen, kot pa tistim, ki ponavljajo ameriško resnico.

  Z drugimi besedami povedano: Američani naj bi storili vse, da Milošević ne bi mogel izpolniti njihovih zahtev … In tega spričo njihovega slovesa sploh ni težko verjeti. Zakaj bi Mlekuš povedal tisto, kar mu očitate, da bi moral, če pa zelo verjetno ne verjame v tiste poboje? Nekako ne zvenite razumno.

  Mimogrede, ali vi, g. Gorenak, mogoče izražate ekstremno desničarsko “oceno”? Ne bodite no tako hinavski. Kdo pa vam je povedal za vse tiste generalove zločine? Ali pa morda le ugibate o njih?
  Da se je sindikat distanciral od Mlekuševih besed, je povsem brezpredmetno, saj pa je sam pojasnil, da je to njegovo zasebno mnenje. Koliko kričanja za prazen nič. In koga briga, če je ameriško veleposlaništvo že poročalo ZDA? Ali ste morda ameriški hlapec? Ali vas je strah za naš ugled?

  Ne razumem pa, zakaj izpostavljate tisto pogodbo med notranjim ministrstvom in policijskima sindikatoma, saj pa ste priznali, da ste bili takrat notranji minister, torej Mlekušu očitate tisto, kar ste sami zakuhali.

  Ali morda mislite, da tisti, ki so glasovali za vstop v NATO, ne smejo reči čisto nič proti njemu, če ugotovijo, da gre za zločinsko organizacijo? Pa koga briga, če vi menite, da se tisti, ki so izglasovali vstop v NATO, počutijo zapostavljene zaradi Mlekuševega mnenja?! Jaz sem tudi glasoval za, pa sem zdaj proti. Je to zločin?

  Mimogrede, glede na to, da imate doktorat, bi človek od vas pričakoval dosti manj slovničnih napak.