Kaj pa legitimnost ministrov in poslancev?

dr. Vinko Gorenak

Naj vas spomnim, da sem v svojem prispevku pred dnevi pisal o Stanetu Pavšiču, ki so mu dacarji izrekli 1.000 evrov kazni, ker je pomagal sorodniku pri popravilu strehe in z njim ni bil v sorodstveni zvezi do tretjega kolena, ter o znamenitem ilegalnem migrantu Ahmadu Šamiju, ki sredi Ljubljane popravlja kolesa in vas tudi ostriže ali obrije.

Poslanec SDS Dejan Kaloh je zato na Vlado RS naslovil poslansko vprašanje v zvezi z dejavnostjo Ahmada Šamija. Čeprav bi Vlada RS na vprašanje poslanca morala odgovoriti že 25. avgusta 2019, se to ni zgodilo, poslanec je odgovor prejel z veliko zamudo, šele 20. septembra 2019. Zadrega Vlade RS? Ja seveda, kaj pa drugega.

V nadaljevanju povzemam vprašanja poslanca in ignorantske ter nesramne odgovore Vlade RS.

1. Ali ima ilegalni migrant Ahmad Šami ustrezno delovno dovoljenje za izvajanje omenjenih brivskih in frizerskih storitev oziroma opravlja dejavnost britja in striženja kot samostojni podjetnik?

Vlada RS na to vprašanje ni odgovorila, ampak je naštela zakonske pogoje, pod katerimi je opravljanje take dejavnosti dovoljeno.

2. Ali ima ilegalni migrant Ahmad Šami za svojo ulično “brivnico” zagotovljene vse higienske in varnostne standarde?

Vlada RS na to vprašanje ni odgovorila.

3. Ali so bili v njegovi ulični “brivnici” izvedeni kakšni inšpekcijski postopki in kateri?

Vlada RS poslancu odgovarja, da gre za davčno tajnost, zato poslancu na vprašanje ne more odgovoriti.

4. Ali za izvajanje svojih storitev izdaja račune v skladu s slovensko zakonodajo?

Vlada RS poslancu našteva zakonske razloge, kdaj je potrebno račune izdajati in kdaj ne, ne odgovori pa na vprašanje, ali Ahmad Šami račune izdaja ali ne.

Če skrajšam in poenostavim. Vlada RS poslancu naklada in ne odgovarja na njegova vprašanja – ali pač. Vlada RS poslancu posredno odgovarja, da Ahmada Šamija in njegovega dela ne nadzira nihče. Toda vrnimo se k razmerju med poslanci in Vlado RS in se vprašajmo o legitimnosti dela poslancev in članov Vlade RS, ki so odgovarjali na vprašanje poslanca. Seveda si ob tem vprašanju moramo najprej odgovoriti na vprašanje, kako nekdo postane poslanec in kako nekdo postane minister oziroma član vlade ali predsednik vlade. Vsak poslanec ima, ne glede na precej nepravičen volilni sistem, za seboj volivce, ki so ga na to mesto izvolili. Njegova legitimnost torej izhaja glasov volivcev, brez njihovih glasov ne bi mogel biti poslanec. Za izvolitvijo Dejana Kaloha za poslanca stoji 2.500 glasov volivcev ali 27,54 odstotka volivcev volilnega okraja, kjer je kandidiral za poslanca.

In kdo so tisti, ki so pripravili odgovor poslancu Dejanu Kalohu, in kakšna je njihova legitimnost? To so ministri Ksenija Klampfer, Andrej Bertoncelj in Aleš Šabeder, njihov šef, ki je njihov odgovor potrdil, pa je Marjan Šarec.

Si res želimo, da bodo za poslance kandidirali delomrzneži, lenuhi in prevaranti?
Nisem preverjal, če so omenjeni ministri kandidirali na volitvah v DZ leta 2018, če pa so, nihče med njimi ni dobil mandata volivcev. Minister pa danes postane tisti, ki to želi, in ne tisti, ki bi bil sposoben opravljati naloge ministra. Imamo celo primere, ko kandidati za ministre sami sebe predlagajo za ta položaj. Legitimnost ministrov je torej v primerjavi z legitimnostjo poslancev popolnoma neprimerljiva – v korist poslancev seveda. Kaj pa Marjan Šarec? Tudi on je izgubil tako predsedniške kot tudi volitve v DZ. Njegova stranka je dosegla okoli 13 odstotkov glasov vseh volivcev. V tem pogledu je tudi njegova legitimnost, najmanj kar je, nizka.

In kaj storiti? Možnosti je dejansko malo. Vse pa so v rokah poslancev DZ. Poslanci DZ bi se dejansko morali zavedati izvora svoje legitimnosti, torej moči glasu svojih volivcev. Svoje delo in svojo legitimnost bi morali zavarovati ne glede na strankarsko pripadnost. Toda realnost je obratna. Iz mandata v mandat poslanci sami svojo legitimnost nižajo in med seboj tekmujejo, kdo bo dal bolj rigorozen predlog nižanja domnevnih bonitet poslancev. Nekaj takega počne tudi sedanji predsednik DZ Dejan Židan.

Danes ugotavljamo, da lahko minister postane tisti, ki to želi, in ne tisti, ki bi bil najbolje usposobljen opravljati naloge ministra. Prihaja pa čas, ko bodo za poslance kandidirali tisti, ki bodo to želeli, in ne tisti, ki bi bili sposobni opravljati naloge poslanca. Toda ali si res želimo, da bodo za poslance kandidirali delomrzneži, lenuhi in prevaranti? Jaz si tega ne želim.

Dr. Vinko Gorenak

 • VERZIFIKATOR

  Vlado Gamad Sami

  TURIST POSEBNE VRSTE

  Znana destinacija postale
  raj turistični posebne vrste,
  kjer vse križem gleda se skoz prste,
  so potrjeno samo Butale.

  Tu se ilegalno vse sprejema,
  za turista taks ni in ne davkov,
  dobrodošlica arabskih stavkov
  na široko prišleka objema.

  Dragi naš turist, ki iz Damaska
  k nam prišel povsem si brez prisile,
  vse Butale zate naredile
  bodo rade, saj si fant brez haska.

  Plačane počitnice v celoti,
  to v Butalah povsem je normalno,
  brivnico odpreš da ilegalno,
  to Butalcev res prav nič ne moti.

  Če bo treba tudi za družino
  célo preskrbljeno bo brezplačno,
  in če vreme bo preveč oblačno,
  boš dobil visoko odškodnino.

  Delajo Butale si reklamo
  res izvirno, vrste prav posebne,
  druge so reklame nepotrebne
  v slogu: kar imamo, vse ti damo.

  Je v Butalah takšna usmeritev,
  Damaščan atrakcija postane,
  ne turist, za stalno tu ostane,
  saj je neverjetna pridobitev.

  Z njim turizem razcveti se bajno,
  toliko turistov bo sledilo,
  da dobé Butale potrdilo
  sprtih z zdravo pametjo za trajno.

  Takšno manjka jim še potrdilo,
  trajnostni razvoj pa ga zahteva,
  urejena v kratkem bo zadeva,
  Damaščan je zanj le predplačilo.

  • Nata

   Hi. . . .hi. . . . sijajna pridobitev za Slovenijo.
   Saj o tem je že pisal silni tovariš Repe. . . . al kdo že ?

 • Andrej, Miha ali Jure

  Davčna tajnost je tudi g.Pavšič, katerega je FURS imel dlje časa na piki.

 • Antonius

  Mogoče, da so koalicijski res izvoljene lenobe, ampak komolčarstvo jim gre pa vrhunsko od rok.

  • lokec

   Minus deluje, se vas šenirajo vendar ni imena kdo je.

 • Mojca pokraculja

  G. Vinko, pa dajte še vprašati, kdo je uradno ustavil izvršbo- deportacijo, tistega lepega dne ? Na kakšen način, je bil o tem izdan sklep, kakšni so razlogi ? Pa saj veste, da nima boga. ki bi šel čez sklep o izvršbi v upravnem postopku! Tega predsednik vlade ne more narediti, to lahko samo tisti, ki je tak sklep izdal.
  Torej še enkrat- JE bil tak sklep izdan ali ne ?Je postopek izvršbe pravno končan ?

  • dob

   Bravo Mojca Pokraculja! Končno nekdo postavlja prava vprašanja.

   Če si Gorenak ni postavil istih vprašanj, kot si jih tukaj ti, to samo pomeni, da opoziciji počasi in vztrajno milan kučan leze pod kožo; kar naenkrat začnejo razmišljati po kučanovo MIMO pravnega reda, da še sami ne vedo kdaj, kako in zakaj.
   Kaj pa tu ni jasno????
   Kdo je preprečil izvajanje deportacije, za katero je sklep bil izdan, pravomočen in zato izvršljiv?

 • IZBIRA

  Normalano, da Vlada in ministri ne šljivijo “poslancev” saj gre v Sloveniji za približek socialističnega delegatskega sistema, kjer so delagati zgolj birokrati, odločali pa so v CK ZKS, kot danes v Forumu 21. Volitve so farsa za mazanje oči pred EU.

  • Marija

   Pred EU si ni kaj mazati oči.Saj tam so še hujši.Epilog kam so pripeljali evropsko celino.Dali smosi zanko na vrst z vstopom v EU.

   • Lustrator

    “Dali smo si zanko na vrst z vstopom v EU.”

    To ravno ne. Ko je Slovenija vstopala v EU, je bila ta še vsaj približno normalna, v abnormalne sfere so odpluli nekaj let zatem. A vseeno – tudi najslabši obraz EU je še vedno boljši od jugosocializma, ki smo ga imeli pri nas predno smo vstopili vanjo. Kot suverena članica imamo pravico recimo tudi zavrniti oziroma ignorirati določene nebuloze EU – če tega ne naredimo, je to NAŠA krivda, ne EU.

   • IZBIRA

    No, če nebi bili v EU bi že viseli.

   • Joško

    če Slovenija ne bi vstopila v EU, bi bila danes že ( ne vem katera ) ruska republika., Korl pa predsednik le te.

 • Olga101

  Zaradi kršenja ustave in zakonov, je treba odgovorne zapret, brivca z orienta pa poslat domov!

 • Lustrator

  Skratka vlada RS v več kot mesecu dni ni uspela stuhtati KONKRETNEGA odgovora na niti eno izmed postavljenih vprašanj, čeprav so sila preprosta in bi jih razumel tudi vsak nižjeizobražen državljan. Če vlada ni zmožna tega, kje bo šele zmožna rešiti izjemno zahtevna področja kot so nepremičninski trg, zdravstvo, upokojence, pravosodje, delovno zakonodajo, davčne okvire, varnostna vprašanja in mednarodno politiko???

  Vlada, ki ne uspe z vsemi svojimi poslanci, svetovalci, službami in agencijami odgovoriti na 4 preprosta vprašanja, ni le slaba in nelegitimna, ampak je OPRAVILNO NESPOSOBNA in si kot taka ne zasluži niti centa našega davkoplačevalskega denarja, tisti, ki so jo potrdili (volilke in volivci RS) pa bi morali zanje OSEBNO ODGOVARJATI – opravilno nesposobne osebe imajo namreč omejeno odgovornost- le to morajo torej prevzeti bebci in bebulje, ki so na dan volitev na listkuobkrožili katerokoli izmed koalicijskih strank. To ni moje subjektivno mnenje, to je DEJSTVO.

 • svatne

  II. VOLILNA PRAVICA
  7. člen
  Pravico voliti in biti voljen za poslanca ima državljan Republike Slovenije, ki je na dan glasovanja dopolnil osemnajst let starosti.
  KDO OD OSEB, KI SEDIJO V DZ, JE BIL IZVOLJEN (skladno z določilom tega zakona)?
  Ali če vprašam drugače: Kdo od teh je NA DAN GLASOVANJA (ne sinoči!!! ali pojutrišnjem…) dopolnil predpisano starost?
  Nasvidenje v naslednji norišnici!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!