fbpx

Kje se konča Evropa in začne zahodna civilizacija?

Ivan Šokić (Foto: Demokracija)

“Vidimo, da so številne zahodne države izbrale pot, na kateri zanikajo ali zavračajo svoje lastne korenine, vključno s krščanskimi koreninami, ki tvorijo temelj zahodne civilizacije. V teh državah zanikajo moralne temelje in kakršnokoli tradicionalno identiteto − nacionalna, verska, kulturna in celo spolna identiteta so zanikane ali relativizirane. Tam politiki obravnavajo družino z veliko otroki enako kot homoseksualno zvezo; vera v Boga je enaka veri v Satana. Ekscesi in pretiravanja politične korektnosti v teh državah vodijo do resnih razmišljanj o legitimizaciji gibanj, ki promovirajo propagando pedofilije. Ljudje v številnih evropskih državah se dejansko sramujejo svoje vere in se bojijo govoriti o njej. Krščanski prazniki in slavja se ukinjajo ali preimenujejo v nekaj bolj ‘nevtralnega’, kakor da bi jih bilo sram krščanskih praznikov.” To je odlomek govora, ki ga je imel ruski predsednik Vladimir Putin 19. septembra 2013 v sklopu Foruma Valdai.

To so besede, ob katerih se lahko zamislimo. Besede, izrečene pred petimi leti, danes še kako držijo. Da bi se o tem prepričali, ni treba daleč; lahko se samo ozremo po ljubljanskem božičnem sejmu. Popravek, v slovenski prestolnici božični sejem ne obstaja. Imamo čuden “praznični sejem”, ko se prižgejo lučke na Slovenski cesti, ki spominjajo na spermije, in igra glasba, ki nima nikakršne povezave z božičem. Poudarek je na praznični. O katerem prazniku govorimo, ni čisto jasno, saj nobenega ne proslavljamo, nobenega ne imenujemo. Je to praznik Adama in Eve? Je to božič? Sveti Štefan? Mogoče praznik Svete družine? Ne vemo.

Oglejte si še: Komu mar Marakeš?

“Prazniki”, ki se praznujejo v Ljubljani, so v celoti ločeni od krščanskih korenin. Temu primeren je tudi njihov videz. Medtem ko imajo v Zagrebu že tretjič zapored najlepši adventni sejem, zaradi česar letos ne morejo več tekmovati, Budimpešta je letos zasedla drugo mesto, Dunaj pa četrtega, Ljubljana ni bila uvrščena niti v ožji izbor, in to kljub odsotnosti betonskih blokov.

Brezup levih pisunov in politikov
Božični sejem imajo tudi v Strasbourgu, kjer je dogajanje popestril domačin Chérif Chekatt. Sam je “proslavljal” sprejetje globalnega dogovora o varnih, urejenih in rednih migracijah v Marakešu, njegovem rodnem Maroku. Pet mrtvih, še dvakrat toliko ranjenih in na stotine evropskih poslancev, ki so se vsaj za trenutek zamislili nad svojim početjem, pa so bile posledice njegovega doprinosa k obogatitvi Evrope. Chekattov oče je ob tem stopil pred kamere in dejal, da je sina še pred dnevi prepričeval, naj opusti svoje džihadistične težnje. Da bi ga oče prijavil oblastem in tako morebiti preprečil masaker, ni pomislil nihče.

Trupla nedolžnih žrtev terorističnega napada na božični sejem se še niso ohladila, ko je novinar Dela Peter Žerjavič že iskal izgovore, s katerimi bi pojasnil izpad zadnjega v vrsti islamističnih terorističnih napadalcev na božične sejme po Evropi. “Deloval je iz brezupa,” je zapisal.

Evroposlanka Tanja Fajon (SD) je odzive posameznikov, ki so na Twitterju izpostavili, da so njene roke umazane s krvjo nedolžnih žrtev iz Strasbourga, označila za grožnje s smrtjo in primere sovražnega govora. Resnica boli, a pobijati še ni začela. To je v domeni islamskih teroristov, za katere Fajonova tako rada navija v svojem osebnem džihadu proti krščanstvu in tradiciji zahodne kulture. A kaj bi o tem, pomembno je samo utišati politične nasprotnike in se zavleči v lastni mehurček, kjer bomo varni pred grdo hudobno resnico. Teroristi pa naj mirno streljajo po božičnih sejmih.

Tanja Fajon (Foto: STA)

“Brez moralnih vrednot, zakoreninjenih v krščanstvu, /…/ brez pravil in moralnih vrednot, ki so nastale in se razvijale skozi tisočletja, bodo ljudje neizbežno izgubili svoje človeško dostojanstvo. In menimo, da je prav in naravno braniti in ohranjati te moralne  krščanske vrednote,” je dejal Putin.

Dandanes ima zahodna civilizacija več skupnega s Putinom kot pa z Angelo Merkel. Putin namreč, tako kot je to počela Rusija skozi stoletja, v Zahodu vidi ideal, ki ga je vredno ohranjati. Višegrajska četverica živi evropsko krščansko kulturno dediščino. Merklova v Evropi vidi le izkoriščevalko, ki mora plačati za namišljene grehe pradavne preteklosti. Železna zavesa je padla, a namesto nje je zrasel kulturni prepad med dekadentnim zahodnim blokom in krščansko kulturno dediščino, ki jo neguje vzhodni blok.

Ivan Šokić