fbpx

Kljub vsemu še vedno pripadamo Zahodu!

Gašper Blažič (Foto: STA)

Marsikdo se v tem času sprašuje, ali je Zahod (in z njim Evropska unija) v času, ko se nezadržno širi dekadenca z agendo LGBT, še stvarna opcija za normalnega (in krščansko usmerjenega) domoljuba.

Gre za relavantno vprašanje, kajti številna razočaranja nad Brusljem – ki po zamenjavi vlade spet miži na obe očesi, ko neokomunistični gospodarji vzpostavljajo popoln nadzor nad družbo, medtem ko so v času Janševe vlade bíli plat zvona – so marsikoga nagnila k temu, da se je začel obračati k »materi Rusiji«.

Živijo v iluziji, da so medijska poročanja o vojni o Ukrajini navadna laž Zahoda in da je Vladimir Putin v tej zgodbi resnični državnik in tudi moralni zmagovalec. Žal ni tako – ponavlja se usodna zaslepljenost mnogih zahodnih intelektualcev, ki so nekdaj v Sovjetski zvezi videli velike upe za preobrazbo globalne družbe, dokler niso sami okusili sovjetskega »raja«.

Očaranost z rusko veličino marsikomu preprečuje, da bi pogledal resnici v obraz: Ruska federacija je dejansko totalitarna država z medijskim enoumjem, pa tudi Sloveniji v sedanjih razmerah ne manjka dosti, da se bo uresničil znani verz »Slovenija junaška, sovjetska bodeš ti«. Tako kot Rusija »osvobaja« Ukrajino, sedanji politični vladarji »depolitizirajo« medije. In uporabljajo sprevržen jezik za svoje početje.

Volodimir Zelenski na pobudo SDS nagovoril DZ. (Foto: Twitter)

Vse to je samo argument več proti pretirani povezavi Slovenije s Kremljem. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je namreč v nagovoru poslancem DZ dovolj jasno opozoril, da namerava Rusija sprožiti globalno lakoto in nove migracije. Pri tem seveda Putin izkorišča moralno in politično šibkost Zahoda.

V času prejšnje vlade je Slovenija lahko prevzemala pobudo v politiki EU. Sedaj žal ni več tako. Namesto tega doživljamo pobudo notranjepolitičnega nasilja. Če je 30 let po Ivanu Krambergerju na Japonskem padel nekdanji premier Šinzo Abe, se lahko tudi pri nas zgodi podobna tragedija z neslutenimi posledicami, in to zaradi tistih, katerih sovražni govor je režimski mediji tolerirajo in celo nagrajujejo …

Gašper Blažič

Kolumna je bila prvotno objavljena v Demokraciji.