Ko bi se zavedali pomena 23. avgusta …

dr. Andreja Valič Zver

Leta 2014 je spominsko ploščo v čast žrtvam vseh totalitarnih režimov, ki so sejali trpljenje in smrt na slovenskem ozemlju v 20. stoletju, odkril takratni ameriški veleposlanik v Republiki Sloveniji Joseph A. Mussomeli. Besedilo govori o hudih časih, ko so fašizem, nacionalni socializem in komunizem teptali dostojanstvo slovenskega človeka, govori pa tudi o mogočnosti boja za slovensko osamosvojitev ter o pogumu in sočutju, ki ga potrebujemo za danes in za jutri. Ko človek razmišlja o spominski plošči in njenem sporočilu, se boleče zave, da je ta pomnik pred ameriškim veleposlaništvom v Ljubljani edina tovrstna pogumna počastitev spomina na žrtve totalitarizmov, ki je bila postavljena na slovenskih tleh. Ob tej ugotovitvi je treba reči, da sodi Joseph Mussomeli v plejado ne tako številnih tujcev, ki so vztrajno poskušali razumeti pa tudi preseči usodno razdeljenost slovenskega naroda še dolga desetletja po viharjih druge svetovne vojne in temnih časih po njej. Spominjam se, da je kmalu po nastopu svojega veleposlaniškega mandata v Sloveniji Mussomeli povabil na obisk nekaj ljudi, ki se ukvarjamo s t. i. tranzicijsko pravičnostjo oziroma spravnim procesom. V poglobljenem pogovoru je izvedel mnoge – zanj popolnoma nove – informacije o stanju na tem področju. Zaupal nam je, da ga ob prihodu v Slovenijo niso seznanili z razmerami. Kot bi poskušali prikriti rak rano slovenske družbe, ki je – po Mussomelijevih besedah – udarila na plano skorajda vsakič, ko se je nekaj dlje in bolj sproščeno zapletel v pogovor s Slovenko ali Slovencem. 

Ameriški veleposlanik si je naložil svoj križ in za svoje posebno poslanstvo izbral ukvarjanje s slovensko “temno stranjo meseca”. Spodbujen s preseganjem sovraštva in spravnim procesom med Severom in Jugom po ameriški državljanski vojni sredi 19. stoletja, je neštetokrat dokazal, da je pristno človeško sočutje ključni element spravnega procesa, ki je na Slovenskem tolikokrat popljuvan in osovražen, a tako zelo potreben za naš obstanek in razvoj. Seveda so neizogibni tudi ključni premiki na področju politike, pravosodja, ekonomije, izobraževanja, v medijskem prostoru in drugje, pri čemer v mnogočem zaostajamo za nekdanjimi komunističnimi državami za železno zaveso.

Žalosten odraz stanja duha
Da so nas v prelomnih odločitvah in s tem tudi splošnem napredku prehitele nekdanja Nemška demokratična republika, Poljska, Češka in Estonija, čivkajo že vrabci na strehah. Da pa nas prehitevajo in dohitevajo tudi Litva, Latvija, Madžarska in druge t. i. postkomunistične države, nam seveda nikakor ne more biti v ponos. O vzrokih za slovensko stopicanje na mestu bi lahko napisali debele razprave, a dejstvo ostaja, da sodimo med manj uspešne tranzicijske zgodbe. Ko se bomo – še zlasti imam pri tem v mislih levi del slovenske politike – končno soočili z dejstvom, da je aprila 2009 velika večina poslancev Evropskega parlamenta, tudi VSI slovenski, podprla Resolucijo Evropskega parlamenta o spominu in zavesti, v kateri so bili enakovredno obsojeni fašizem, nacionalni socializem in komunizem, bomo lažje zadihali.

IMG_9738

Sramotno sprenevedanje levega dela slovenske politike ob štirikratnem neuspešnem sprejemanju evropske resolucije in tuljenje po družabnih omrežjih, kako “spet prekopavamo kosti” in “delimo slovensko javnost”, je zgolj žalosten odraz stanja duha v delu slovenske populacije. Uveljavljen družboslovec John Keane govori o nezmožnosti relevantnega presojanja sedanjosti, če ne poznamo preteklosti. In bojim se, da je precejšen del slovenskega življa ujet v stare vzorce presojanja, kaj je prav in kaj narobe. Kljub mnogim novim znanstvenim in strokovnim publikacijam, ki so izšle pod okriljem Študijskega centra za narodno spravo ter drugje, tako še vedno vsako leto znova poslušamo izmišljotine ob različnih “jubilejih” obskurnih “bitk”, “dogodkov”, “junakov” itd. Tudi 23. avgust, ki ga od leta 2009 v državah članicah Evropske unije obeležujemo kot dan spomina na žrtve totalitarnih in avtoritarnih režimov – ne pozabimo, slovenska vlada pod vodstvom Janeza Janše ga je leta 2012 potrdila kot dan spomina tudi na Slovenskem – je bil še do nedavnega bolj kot ne skrita umazana podrobnost slovenskega zgodovinskega spomina.

Pakt Hitler-Stalin in njegove žrtve
Kot vemo, sta 23. avgusta 1939 nacionalsocialistična Nemčija in komunistična Sovjetska zveza, ki sta v 20. stoletju povzročili najhujše zločine (vojne zločine, zločine proti človeštvu, genocid), sklenili pogodbo o nenapadanju. Konec septembra 1939 sta obe državi sklenili še t. i. mejno in prijateljsko pogodbo. Obe pogodbi sta vsebovali tajni dodatni protokol, ki je določal interesna območja obeh držav in medsebojno podporo pri okupaciji sosednjih ozemelj. Neizpodbitno dejstvo je, da sta Nemčija in Sovjetska zveza začeli drugo svetovno vojno kot zaveznici. Nemčija je napadla Poljsko 1. septembra 1939, Sovjetska zveza pa 17. septembra. Sovjetska zveza je potem leta 1940 zasedla in priključila tudi baltske države: Estonijo, Latvijo in Litvo, napadla je tudi Finsko, ki pa se ji je odločno zoperstavila. Kot poudarja zgodovinarka dr. Tamara Griesser Pečar, sta SZ in Nemčija sodelovali na vseh mogočih področjih. Med drugim sta podpisali tri gospodarske sporazume, tako da lahko danes upravičeno trdimo, da je SZ pomagala graditi nemško vojno industrijo in obratno.

IMG_9744

Dan spomina na žrtve totalitarizmov bomo letos že enajstič v organizaciji Študijskega centra za narodno spravo obeležili v četrtek, 22. avgusta, s položitvijo cvetja pred spominska obeležja v Ljubljani in večerno sveto mašo ter slovesnostjo v stolnici Sv. Nikolaja. Z nami sodelujeta tudi Vojaški vikariat Slovenske vojske in ljubljanska stolnica. Naslednji dan pa bo v soorganizaciji finskega predsedovanja Evropski uniji in poljske vlade v Varšavi potekala pomembna mednarodna konferenca, na katero smo poleg pravosodnih ministrov EU povabljeni tudi nekateri predstavniki Platforme evropskega spomina in vesti. Ob spominu na osemdesetletnico podpisa pakta med Hitlerjem in Stalinom bomo razpravljali o “spominu, resnici in pravici” za žrtve nacionalsocialističnega in komunističnega totalitarizma. Ne dvomim, da bodo v Varšavi prisotni visoki predstavniki evropskih držav in institucij, ki si ne želijo ponovitve totalitarnega zla in nemirnega dvajsetega stoletja. Ob tem bi si želela, da bi se tudi na slovenski politični sceni vsi njeni akterji zavedali pomembnosti znane misli, ki pravi, da je potrebno poznati in ovrednotiti preteklost v vseh razsežnostih, da ne bi ponavljali njenih krvavih zablod.

“Izkazujemo čast in žalujemo za vsemi Slovenci, ki so trpeli pod fašizmom in nacizmom; 

Izkazujemo čast in žalujemo za vsemi Slovenci, ki so trpeli pod komunizmom; 

Izkazujemo čast vsem Slovencem, ki so iskali mir in se niso mogli izogniti vojni; 

Izkazujemo čast in slavimo pogum vseh Slovencev, ki se trudijo za narodno spravo; 

Slavimo vse Slovence, ki se borijo za ohranitev slovenske neodvisnosti in njene identitete; 

Slavimo pogum, sočutje in dostojanstvo slovenskega naroda.”

(Besedilo na spominski plošči slovenskim žrtvam vseh totalitarnih režimov, Prešernova 31, Ljubljana)

Andreja Valič Zver

 

 • Franc Šink

  Samo delček tiste pesmi Slovenija Sovjetska bodeš ti pove vse o slovenski bedi in hlapčevstvu komunizmu.

 • Garbage man

  Revše ki je delalo na najbolj udbaški srednji šoli v sloveniji sedaj pametuje ………..ker je zapeljala politika in ga strgala od družine , ter povzročila psihične probleme in uničila družino.

  • Jožef Gal

   Prosim napiši razumljivo kaj si hotel povedat,

 • Garbage man

  Srednja Šola tehniških Strok Kranj ( zraven kranjske Sorbone)………………….razmislite malo, 1000€ ali neomejen denarni tok in vsak dan v javnosti (ko jebe otroke in moža) KRŠČANSKO tako kot Muhamed-mujo iz jesenica

 • if

  Nova 24 TV, v svojo letno programsko shemo umestite in izvajajte sledeče.
  Za vsak pomemben ključni datum RS izpostavljajte ključna dejstva, ki govorijo zoper levičarske laži, s katerimi levičarski nosilci oblasti (predsednik države, vlada, ministrstvo za šolstvo, minstrstvo za kulturo, levi mediji …) vzdržujejo OF laž. To je ključno.
  Predvajajte film The Soviet Story, izberite ključne dokumentarne parte, na tej osnovi odprite diskurz podprt s telefonskimi klici, twiterjem …
  Čas 23. avgust 1939 – 22. junij 1941 poudarite kot čas splošne gospodarske in agresorske vzajemnosti med nacistom Hitlerjem in komunistom kominternovcem: Stalin, Tito, Kardelj, Dimimtrov …

  Ključne datume “končnica marca 1941 (Pristop KJU k Trojemu paktu), 6. april 1941 (napad Stalinovega Hitlerja na KJU in Slovenijo znotraj nje, 27. april 1941 (tvorba kominternovske PIF (ne OF) zoper demokracije, ki ju je takrat razbijal Stalinov Hitler” kronološko in vsebinsko postavite v odnos na potrjeno vzajemnost nacista in komunista kominternovca 1. maja 1941 na Rdečem trgu v Moskvi. Pri tem poudarite “slovenska levičarska oblast vsakega 27. aprila z vsebinami Dneva upora proti okupatorju slavi svojo 27. aprilsko 1941 kolaboracijo z okupatorjem, s to lažjo naklepno zastruplja mladino, državljane … “.
  Poudarite, Resolucijo o totalitarizmih je aprila 2009 v evroparlamentu soglasno podprla vsa takratna vodilna slovensk pozcijska (LDS, SD) in opozicijska politika (SDS, NSi).
  Vedno znova, spet, spet …, z dejstvi in logiko nad enoumje levičarske laži kot potvorbe pravzroka za tragedijo slovenskega naroda, ki tudi danes ječi zaradi te laži, ki jo vzdržujejo vsi pomembni levičarji vključno s predsednikom države, minstrom za šolstvo …

  • Jožef Gal

   Ja stokrat ponovljena laž lahko postane resnica

   • if

    Navedeno ni laž.

    Na 27. aprila 1941 je vsebinsko in časovno vezana kominternovska OF laž, ki jo vsakega aprila oživlja levičarska oblast.

   • Lustrator

    To še kako dobro veste komunisti, ki ste s svojo 70 let trajajočo diktaturo in partijsko cenzuro nad vso literaturo, še posebej pa šolskimi učbeniki, poskrbeli za to, da se danes otroci v naših šolah učijo partizanskih mitov, ne pa resničnih dejstev, ki so pogosto celo živo nasprotje totalitarne propagande. Skratka dogodki, prazniki, ljudje ki jih slovenclji najbolj praznujete, so bili za slovenski narod najbolj tragični in nasprotno. Zato smo še danes na glavo obrnjena država, kjer se rdečezvezdaške okupatorje poveličuje, osamosvojitelje in protikomunistične borce pa zasramuje, zapira, diksreditira.

   • if

    27. april 1941, Ljubljana, komunist kominternovec Kardelj tvori kominternovsko PIF, štiri dni pozneje kominternovec gosti nacista na Rdečem trgu v Moskvi.
    https://www.youtube.com/watch?v=jAfSrBMuXI8
    Kominternovci tistega časa: Stalin, Tito, Kardelj …

  • anzek

   +++++, to je ključno.
   Jaz bi samo dodal, da bi bilo zelo dobro, če bi Nova odkupila in predvajala od HRT-ja dokumentarno serijo Jugoslavenske tajne službe v 10 nadaljevanjih, ki jo je mogoče pogledati tudi na YouTubu :https://www.youtube.com/watch?v=E_vsv4IWMlw

 • Vlado77

  Res je mučno- koliko časa potrebujemo , da označimo komunizrem koz zločinski. In prva kolaboracija je bila med Stalinom in Hitlerjem in posledično vseh držav pod vplivom Stalina. Tudi naši komiji so kolaborirali s naciste ( Trbovlje 41 skupno proslavljanje 1 Maja). So pa komunisti pobili največ nedolžnih na svetu. Težko je gledat nekatere komije ,ki nikakor nočejo priznati pobojev in kolaboracije s Stalinom. Poboji pa se niso zgodili le po koncu vojne temveč ves čas v času vojne -nasprotniki komunizma so plačali veliko ceno.Kljub temu imamo danes 78 let kasneje še vedno enake vzorce mišljenja . Po mojem pa obeleževanja izmišljenih bitk in herojev ni konca- vedno več je tega. Celo več kot v trdem komunizmu. Najhuje je, da nas v zavedanju tega prehitevajo vse države trdega komunizma. Tudi Ukrajina recimo. Da ne govorimo o kar vseh jugo državah kjer teh proslav ni več. Predvsem ne s državnim vrhom. Ne razumem levice , da tega ne vidi . Celo v Rusiji se zavest mnogih obrača proti norosti Stalina ,Lenina.

  • SIMON ROZIC

   Dokler se rdeče svinje pasejo iz “javnih” korit, bo tako! Samo odtegniti jim moramo
   “papico” na naš račun in jih nagnat v prosto rejo, kjer si bojo morali sami zaslužit vsako
   zrno kuruze!

   • Imperial Commando

    Sami zasluzit? As normalen?? Vsi bojo sli po spago v obi.

   • Morten Ster

    Kdo se pase iz javnih korit? S tem misliš dobrih 60% volilcev, ki glasuje za leve stranke. Do Kdaj boste leve oznacevali za lenuhe, prisesane na državne jasli, sebe, desne pa za pridne, poštene, delavne. Ta delitev je samo v zblojenih glavah, realnost je drugačna. Ta realnost prevaga volitve na levo stran. Ste se kdaj vprasali, zakaj je desnica pred 20 in več leti imela preko tricetrtinsko podporo, danes pa tretjinsko. Niso krivimediji, kriv je vaš odnos do tistih, ki niso z vami.

  • Lustrator

   Podpis.

 • Olga101

  Mussomeliju globok poklon! Upam, da mu bo nova ameriška veleposlanica vsaj malo podobna!
  Komunistom držijo štango kristjani kot Šarec, Novak, Tonin in mirno gledajo napade komunistov na cerkev, na zasebne šole…..! Sramota!

  • Jožef Gal

   Olgica
   zamislite si srednji vek in sebe kot mlado lepo dekle in pop bi vas zelo rad imel na ku…,vi pa kot dobro vzgojena punčka mu gladko poveste NE
   kaj misliš kje bi v tistem času pristala
   NA GRMADI Jasno??????????
   A to pa ni sramota za cerkev
   lp
   Joško

   • Nata

    No, no, tako enostavno pa ni bilo.
    Z blagoslovom posvetne oblasti , ne samo cerkvene.

 • Ros

  Vsi te sistemi v sodelovanju s kriminalom, ki je v veliki meri dovoljen in sodeluje z “demokratično slovensko oblastjo”, tako zakonodajni, sodno in izvršno so mi objektivno gledano; uničili mladost, zdravje, blagostanje in me na nek način oropale za mojo pravično dediščino in družben položaj.
  Niti enkrat se mi ni kdo opravičil. Nikoli. Raje me krivijo za svoje težave, pa vsi dobro vemo, da nimam nič z njimi.
  V nekih normalnih okoliščinah, bi bil uspešen družinski moški. Dokaj zdrav, izobražen in dovolj premožen.
  Tako pa sem invalid. In takšne zgodbe, naša oblast, skriva že kakšno stoletje če ne dve.
  Slovenci skrivamo humanitarno katastrofo, revščino tretjega sveta.
  Kar vprašajte stare ženice, kmetovalce in delavce, kdaj so bili nazadnje v letalu ali na morju. Nekateri nikdar, ali pa leta 1968 ali 1975 kje v Prištini ali Beogradu. To je to. Revščina tretjega sveta.
  Da se lahko nekateri nasmihajo v svoji večvrednosti iz svojih BMW-jev in položajev.
  BDP okoli 25 do 30.000. Verjetno ker je vse obdavčeno 50%; plače pa med 650 in 1000€. 3/4 plač v Sloveniji je tako nizkih, da so pod pragom revščine.
  Čista zloba “de facto” vodi Slovenijo že stoletja. Sama revščina, nezaupanje in nevoščljivost. Neznanje in blef nam vlada; komiki in komunistični funkcionarji vladajo z metodami, ki so slabše kot v sužnjelastništvu. Kdor kaj reče, je takoj na seznamu za mučenje in umor. Odpustijo ga, mu preprečijo izobraževanje, širijo o njem grozne laži. Pa se ne hecam ali pretiravam, res je tako.
  Ko pridejo normalni ljudje na oblast, pa se jih znebijo z vsemi sredstvi.
  Ko je Mussomeli povedal čisto resnico, ga je levica takoj napadla in začela izvajati proteste. Kdor se je udeležil protestov je dobil službo, kdor pa ne pa zahrbtno šikaniranje.
  Američani so v prejšnjem desetletju želeli v Sloveniji investirati denar v letovišče, igrišče za gold in podobno. Pa so bili levičarji proti, češ tuj denar nam smrdi. Zakaj? A mafijski denar in denar vojnih dobičkarjev in prepovedane droge so pa dobrodošle na našem ozemlju? Jaz v takšni druužbi ne želim biti.
  Slovenija je v zadnjih 200 letih sklepala zavezništva z: Avstrijo, Nemčijo, Francijo, Jugoslavijo, Rusijo ipd. Ne vem zakaj ne z Madžarsko ali Višegrajsko skupino? Ta zavezništva so bila strateška, ker bi drugače to ozemlje zavzela Italija ali Avstrija. Izid tega pa je,m da somo sedaj po nacionalnosti Srbija ali Srbo-Hrvaška. Namesto srbohrvaškega jezika imamo sedaj Slovenski jezik in Srbo-Hrvaško večinsko prebivalstvo. Edino vprašanje je, kaj bomo z Nemško manjšino in Judovsko manjšino. Ker komunisti so Jude razglasili za Nemce.
  Iz tega sledi, da je večina prebivalstva Slovenije povsem neizobraženega, nerazgledanega in revnega. Slabše se za nas zgodovina ne bi mogla obrniti.
  Pa čestitke gospodu Marjanu Šarcu za 3.300€ neto plače in seveda vse bonitete, ki jih prinaša služba. In čestitke pri genocidu nad Slovenci, ker vsi vemo, da je že izveden. Le v zadnjih 100 letih so pri genocidu nad Slovenci sodelovali: Italija, Avstrija, Nemčija, Hrvaška, Srbija, BiH, Albanska mafija, Rusija, komunistična partija in sodobna oblast, ki je dala UDBI proste roke. Prav vsi naši sosedje so nas hoteli pomoriti, pomagali so nam le ZDA in Velika Britanija, manj Francija. Meni ni nihče od zgoraj navedenih nikoli rekel oprosti ali mi izplačal kakšne odškodnine. Nič. 0. Še dediščine so me, v veliki meri, rezlastili, pa ni velika. To je katastrofa za našo zunanjo in notranjo politiko. In katastrofa za moje življenje.
  V Sloveniji bodo živeli Italijani (ker je blizu in ceneje), Srbi, Hrvati, Albanci in prišleki iz tretjega sveta. Saj ni tako grozno, Slovenija pač ni lepa država, zakaj bi imela bogate ljudi. Če pa raje živi v revščini.
  Pa dajte spremeniti himno, ker ste nam v sramoto in nimate pravice uporabljati tujega dela. Ker Slovenske identitete ni več, je le tuja identiteta. Prekletstvo in sramota. Ker ste Slovenci in slovenska oblast pomorili in pokradli potomce Franceta Prešerna. Mi to dobro vemo. Zato nimate pravice uporabljati njegovih del ne v državne niti v izobraževalne namene. Lahko izberete kateregakoli srbo-hrvatskega izvajalca; Jaz vam predlagam Ceco, njena dela so vrhunska. A ji boste za to morali plačati avtorske pravice.

 • Nata

  + + + + + dobro napisano.
  Ampak nekateri bi raje komentirali avtorico, namesto članka ??

  • Srbe na vrbe

   Lepo je živeti na državni račun. Pa če si levi ali desni.

   • Nata

    Drži. Pa vendar. Ne za vse enako !!

 • Janez Kepic-Kern

  hvala gospe
  VALIČ-ZVER – ZA NJENA POZITIVNA PRIZADEVANJA. L.R. JANEZ KEPIC-KERN KOMENDA

 • Drago

  Vsem tistim, ki še zmeraj ne zmorejo preboleti poraza izpred 75 let, podarjam naslednjo pesmico : https://www.youtube.com/watch?v=2YymGJKhGgY

 • Dada

  KO BI SE GOSPA ZAVEDALA, DA JE DIREKTORICA INŠTITUTA Za NARODNO SPRAVO, Inštituta, ki ne nosi PRAVO ime namena in cilja. Namen SDS je od vsega začetka spodbujati sovraštvo, ker le tako si SDS nabira politične točke. Ob narodni spravi SDS ne bi mogla več širiti nestrpnosti in sovraštva, pa bi bilo konec SDS.