Primer Jelke Mrak Dolinar ali še enkrat o nekaznovanosti za komunistična hudodelstva

dr. Andreja Valič Zver

Moja junijska kolumna o nekaznovanosti za komunistična hudodelstva je dvignila kar precej prahu. Navajena sem že, da se mi kot direktorici Študijskega centra za narodno spravo očita marsikaj. Znani in neznani (beri: strahopetni anonimneži) čutijo potrebo, da zlijejo svoje frustracije po meni in ljudeh, ki so bili ter so žrtve komunističnega totalitarizma, s katerim se – med drugimi totalitarizmi – znanstveno raziskovalno in strokovno ukvarja institucija, ki jo vodim. Kot večina bralk in bralcev ve, je Študijski center za narodno spravo že vse od začetka obstoja v času prve Janševe vlade, tarča takih ali drugačnih napadov in šikaniranj. Pravzaprav je v tej luči izjemen dosežek, da je Študijski center sploh preživel in ustvaril bogat opus zgodovinskih publikacij ter drugih dosežkov, ki uresničujejo temeljno poslanstvo institucije: ukvarjanje s kršitvami človekovih pravic in temeljnih svoboščin vseh totalitarizmov na Slovenskem in pomoč pri bolj skladnem civilizacijskem razvoju slovenskega naroda.

Poleg vreščečih in zagrizenih nasprotnikov pa ima Študijski center za narodno spravo tudi mnoge podpornike in prijatelje. Ne nazadnje so med njimi tisti, ki nas zvesto spremljajo in prihajajo na naše številne dogodke. V enajstih letih obstoja se je zvrstila cela vrsta dogodkov, domačih in mednarodnih. Močno odmevamo v mednarodnem prostoru in smo eden od stebrov združenja Platforma evropskega spomina in vesti, ki je bil ustanovljen na temelju resolucije Evropskega parlamenta iz leta 2009.

Številni naši podporniki in prijatelji, med njimi mnogi pričevalci, pa zaradi različnih razlogov, med njimi tudi teže let, ne zmorejo prihoda v Ljubljano ali kam drugam, kjer Študijski center za narodno spravo organizira dogodke. Zato nam pišejo ali telefonirajo. Vse do svoje smrti v lanskem poletju je bila med najbolj zvestimi prijateljicami naše institucije tudi nekdanja politična zapornica Jelka Mrak Dolinar. Kljub temu, da je živela v avstrijskem Spittalu, kamor se je njena družina zatekla po eksodusu leta 1945, je pozorno spremljala naše delovanje. Še posebej je bila ganjena in zadovoljna z našo odločitvijo, da ji posvetimo razstavo in dvojezično publikacijo o njenem trpljenju v povojnem brezpravnem sistemu. Poleg odprtja razstave in predstavitve publikacije Skozi čas preizkušenj v prostorih Študijskega centra za narodno spravo, smo organizirali dogodke njej v čast tudi v Novi Gorici, Celovcu, slovenski gimnaziji v Celovcu in strokovni šoli v Št. Jakobu v  Rožu ter dvakrat v zaporniških celicah na Beethovnovi 3 v Ljubljani.

Jelka Mrak Dolinar. Foto: Inštitut dr. Jožeta Pučnika.

Jelka Mrak Dolinar, katere odhoda v Božje naročje se spominjamo v teh dneh, je leta 2009 napisala odmevno knjigo Brazde mojega življenja ter nekaj let kasneje posnela silovito pričevanje z dr. Jožetom Možino. Naj v svojem današnjem prispevku izpostavim le Jelkino pismo o majorju Ribičiču, ki ga je leta 1998 prispevala za knjigo Temna stran meseca. Pismo je strahovita obtožba in obenem obsodba skrajno zavržnega kršenja človekovih pravic in temeljnih svoboščin v povojnem času. Pa ne samo to: Jelka Mrak Dolinar je bila – tako kot še do sedaj neprešteta množica drugih – žrtev zločina proti človečnosti, ki ga je partijska in oznovsko/udbovska povojna komunistična oblastna klika izvajala nad lastnim narodom. Vrhovni eksponent tajne politične policije, »major Mitja« alias Ribičič, ki so ga slovenske sodne oblasti leta 2006 v dvomu »zaradi pomanjkanja dokazov« izpustile iz rok pravice, se je nad Jelko in njeno sestro Kristo nečloveško znašal v času politično insceniranega sodnega procesa in zapora. Jelka mu v svojem pismu očita, da ji je ukradel mladost in da je »po njegovi zaslugi spoznala zapore sodišča v Ljubljani, Begunjah, Rajhenburgu, Kutini, Rajišu, Okučanu, Novi Gradiški…«.

V jezi nad Ribičičevo arogantno držo pred Pučnikovo parlamentarno komisijo Jelka sprašuje Ribičiča, kje je njegovo »junaštvo« iz leta 1945: bujenje zapornic sredi noči, bosonogo stanje na golem cementu z dvignjenimi rokami, zasliševanje, bolezni, lakota, duševno trpljenje… Skozi okno je Jelka na lastne oči videla »majorja Mitjo«, kako je nadzoroval in ukazoval nalaganje tovornjakov z žrtvami povojnih izvensodnih množičnih umorov. Ob koncu pisma Jelka pribije, naj se Ribičič spomni »stotih in tisočev«, ki so zaradi njegove lažne prijave in preganjanja »…nosili pečat ovaduha, izdajalca, okupatorjevega hlapca in prestajali zaradi vaših laži dolgoletne zaporne kazni, duševno in telesno mučenje…«. Rehabilitacija Jelke in Kriste se je po napornih prizadevanjih skozi slovenske sodne mline sicer zgodila leta 1996, a nobena od njiju do konca življenja ni mogla pozabiti nečloveškega trpljenja.

Zaradi Jelke, Kriste in množice drugih žrtev »majorja Mitje« ter drugih izvrševalcev zločinov proti človečnosti bi se spodobilo, da se vsi tisti, ki tulijo o »nujnosti pozabe preteklosti« nehajo sprenevedati. Resolucija Evropskega parlamenta iz leta 2009 je jasno ukazala »resnico, pravico in spomin.« Zato še enkrat poudarjam: nekatere države izza nekdanje železne zavese, kamor je spadala v jugoslovanskem okviru tudi Slovenija, imajo pač težave z vsemi tremi naštetimi vrednotnimi kategorijami. Zato je nujnost iskanja in kazenskega preganjanja ter kaznovanja še živečih storilcev nezastarljivih mednarodnih komunističnih hudodelstev, še toliko večja.

dr. Andreja Valič Zver

 • Dada

  Gospa očitno samo vi veste, da je vaše prvo pisanje dvignilo veliko prahu.
  Predvsem se bi tudi jaz oglasila, a ni bilo vredno.
  PONOVNO, ne vem več “ta kolikokerič že”. Gospa pokažite rezultate Vašega Inštituta !!! Še podporniki SDS niso slišali za vas kot direktorico ali Inštitut, ki ga vodite, torej rezultatov ni. Večkrat sem zapisala, da je Inštitut “družinska ” zadeva SDS, katere politika je vzpodbujanje sovražnosti, nestrpnosti med Slovenci, čimbolj, bolj uspešno deluje SDS. ZATO JE EDINI VAŠ USPEH, dobra direktorska penzija.
  ČE se ne strinjate, svobodno pokažite, narišite, kaj vam je uspelo……

  • Borut Stari

   Dada, rezultati so kar v breznih in jamah.Za vedno.

   • Dada

    Vemo, da so tam žrtve povojnih pobojev. Ali jih jih kdo skriva ?
    Torej je “”Inštitut””” samo ime, ki naj bi bila krinka za politiko SDS. To sem tudi trdila v komentarju. Pred mano so že ugotavljali, da politika SDS temelji na poudarjanju nestrpnosti in sovraštva, IN, kljub temu, da se SDS radi pokažejo javnosti z duhovniki, visokimi predstavniki RKC, jih sploh ne zanima sprava, niti ne želijo vedeti kaj je to “kristjan odpušča”, ker bi potem izgubili orožje proti političnim “sovražnikom”, ker odnos do drugih političnik strank, VSEENO NSi ali SDS, je vedno napadalen sovražen.

    • Borut Stari

     Narobe je ker se vst z vsem ukvarjajo. Tudi tisti, ki imajo 5 min. časa.

   • SIMON ROZIC

    v spomin in opomin, takšnim gnilim izrodkom kot so Ribičiči, Zemljariči, Dolanci,
    Kučani, Bavconi,Stanovniki, razne Dadice, Hribarce in ZK pokvarjencev na visokih položajih, z nekimi čudežnimi zamrznjenimi članskim ZK knjižicami in plesnivimi
    možgani in posranimi gatami!

    • Common Sense

     Kordis ima isto leninisticno marksisticno militantno mentaliteto. Taki kot so on, so kot iz filma 8. potnik. Nihce okoli ne prezivi.

  • piko8

   Dada: Huda Jama kraška brezna povna nedovžnih žrtev tudi mladoletnih otrok!!!
   Kakšne dokaze se še potrebuje!!

   • Dada

    Vemo, da so in kaj potem. Najde se, označi, pregleda in ostanke pokoplje. Glede na to kar si povedal, je torej “”Inštitut””” samo ime, ki naj bi bila krinka za politiko SDS. To sem tudi trdila v komentarju. Pred mano so že ugotavljali, da politika SDS temelji na poudarjanju nestrpnosti in sovraštva, IN, kljub temu, da se SDS radi pokažejo javnosti z duhovniki, visokimi predstavniki RKC, jih sploh ne zanima sprava, niti ne želijo vedeti kaj je to “kristjan odpušča”, ker bi potem izgubili orožje proti političnim “sovražnikom”, ker odnos do drugih političnih strank, VSEENO NSi ali SDS, je vedno napadalen sovražen.

    • Slovenec 33

     Svojo izrojenost in genetsko deformacijo ne moreš prikriti, enako kot rdeči verski blazneži niso uspeli prikriti genocida nad slovesnkimi rodoljubi, ki so ga izvedli med vojno in žrtve tega genocida še vedno leže po več kot 600 moriščih po slovenski zemlji.
     Enako isti ne morejo prikriti svoje veleizdaje slovenskega naroda, ker so po koncu vojne s svojo veleizdajo omogočili nadaljevanje okupacije slovenskih dežel. Samo okupator se je zamenjal. Zato so po slovenski zemlji hodili oboroženi tuji vojaki, govorili tuj jezik on še s pisavo so nas posiljevali in okupacija se še ni končala.

     Po tvojem blejanju se vidi, da si v svojem zagovarjanju zločinov, ki ne zastarajo, ena navadna omejena rdeča klerikalka.

     • Dada

      KER SO ZLOČINI STARI PREKO 70 LET, nimaš kaj početi z maščevalnostjo !!!
      ZATO PA LAHKO SOVRAŽIŠ, kot to počne stranka SDS. HKRATI PA JA SAM INŠTITUT VELIKA LAŽ.

      Po pisanju sodeč pišeš iz Argentine ali Avstralije. Tam naj ti bo lahka zemlja amen.

     • Slovenec 33

      Hej, pozabil se napistai – in podla tudi.

     • Dada

      LAHKO NAPIŠEŠ KAR ŽELIŠ. Navadno samo nastavim Ogledalo vsakemu piscu komentarjev, DA SEBE VIDI. TO SI KAR SI NAPISAL. To naredim vsakemu, ki je nekulturen, neizobražen in polpismen. To so navadno člani SDS in podporniki SDS.
      Rezultat, Janša se lahko še veliko slika, a ogledalo sovražnosti in nestrpnosti mu prinese poraz. Poraz za porazom, penzija za starčke bo kmalu tu.
      Si razumel kaj si ? Ogledalo so rezultati volitev. Ljudje ne marajo mržnje.

     • Slovenec 33

      Res ne dojameš dejstev. Ne sovražim te, ampak pomilujem tebe in tvoje sovernike, ker imate rdeči klerikalci vgrajeno genetsko deformacijo, ki vam onemogoča dojemanje in vam ni jasno, da ste z genocidom vse sovraštvo na področjih slovenskih dežel pod svoje okrilje vzeli in ne znate iz tega brezna ven. Ubožica.

     • Dada

      Ha, ha, ha, ha. Večjih bedarij še nisem slišala. Očitno si bil na predavanji Grimsa, ali pa gornje direktorice, tudi članice SDS.
      Samo v vednost, temu se reče BLODNJAVOST.

    • piko8

     Če je kdo nestpen in mščevalen ste to levo usmerjeni SD in izrojena levica!!
     Še vedno živite in prihajate iz hoste, kjer ste morili in to je vaša BOLEČINA je RESNICA!!!

     • Dada

      OČITNO IMAŠ NOČNE MORE, zato niso krivi drugi. V vsaki lekarni imajo pomirjevala, npr. persen. Ni ti pa treba lagati, obračati resnico. Nimaš potrebe. Si samo član SDS in tam se stisni direktorici Andreji Zver, ona “”vodi spravo””, da se boš pomiril.

     • Dada

      Samo v vednost, temu se reče BLODNJAVOST.

    • xtc

     Seveda pa je treba zločince če živijo pred sodišča,že mrtve pa javno objavit in koliko žrtev imajo osebno na puklu-nič sovražno le gola dejstva.

 • RATATA

  “Študijski center za narodno spravo” – kako bebavo poimenovanje in
  kako zelo dodatno draži, ko je ja v popolnosti jasno, da neke “narodne sprave” nikakor ne more biti!

 • Basileus

  Nekter so si na račun propadlega sistema odlično poslali s službicami in odlično plačo na račun davkoplačevalcev v Sloveniji.

 • Van Der Waals

  TITO KUČAN MORILCI!!!

 • Dada

  Glede na mnenja komentatorjev in glede na to kar sem zapisala, je torej “”Inštitut””” samo ime, ki naj bi bila krinka za politiko SDS. Inštitut za na narodno spravo. To sem tudi trdila v komentarju. Pred mano so že ugotavljali, da politika SDS temelji na poudarjanju nestrpnosti in sovraštva mec Slovenci, IN, kljub temu, da se SDS radi pokažejo v javnosti z duhovniki, visokimi predstavniki RKC, jih sploh ne zanima sprava, niti ne želijo vedeti kaj je to “kristjan odpušča”, ker bi potem izgubili orožje proti političnim “sovražnikom”, ker je odnos do drugih političnih strank, VSEENO NSi ali SD, DEsus, ……whatever.. je vedno napadalen in sovražen.
  Torej, je politika dela SDS, izvajana celo v družinskem krogu, vse kaj drugega in sploh nima nič skupnega z NARODNO SPRAVO. PONOVIM, edina korist Inštituta je samo in izključno SDS….. in za družino ZVER.

 • Amerikanc

  Ker je bil totalni partijski debil, je prilezel samo do čina majorja. Na srečo.

  • xtc

   Brrez vsakih šol v Kraljevini.

 • xtc

  Ravno zato je treba z imeni in priimki obelodaniti vse komunistične zločince in jih javno objaviti.
  Familije,ki se čutijo danes ponosne na nnjih,pa morajo dobiti občutek sramu zaradi take žlahte,sicer niso odgovorni za njih dela a morajo čutiti sram ne ponos
  Tem zločincem morajo biti odvzeta vsa odlikovanja nazivi in država mora odstraniti vse njim javne spomenike-pravica do groba pa jim pripada ne glede kakšni so bili.
  Javnost se mora neprestano opozarjati na njih njih zločine,kot pri nih bratrancih po socializmu Nacional Socialistih in vednomer se more opominjati ,da so taki zločini in dejanja zlo in sramota in zavržna in da mora družba skrbeti ,da taki zločini ne zastarajo in da zločinci ostanejo javno vedno omenjeni kot zločinci ne heroji.

  • Dada

   Samo potrjuješ sovražnost, ki jo goji SDS, Inštitut pa sploh nima nič povezave in nikoli ni bil namen “narodne sprave”

   • xtc

    Tvoj komentar potrjuje že znano zagovarjanje zločina na vsak nači in stare komunistično Tito,Lenin–kučan mantre kriva je žrtev ne morilec in zločinec.
    Žal to ne gre več resnica podira te laži pa če se še tako derete.

    • Dada

     VSE SI SE ZLAGAL. TO JE TUDI LASTNOST SDS stranke. Bolj ko si izmišljuješ, bolj potrjuješ sovraštvo, ki ga hoče privzgojiti politika SDS. PRI TEBI JE USPELO.
     BRAVO LAŽNIVEC.

     • xtc

      Obup je huda stvar a kaj ko vas resnica dohiteva in vašelaži padajo kot dominr
      Kdo je bil najprej sodelavec okupatorja ?
      41 Komunisti v trbovljsah in to prostovoljno.
      Bežali so vsi pošteni,ki so vedeli kaj komunizem je no podrobneje so ga že spoznali ob osvobajanju Prekmurja kjer so “osvoboditelji” iz RA klali in posiljevali ženske in dekleta vseh starosti,ropali in pobijali po 8 maju pa je greben zrasel še tej komunistično zločinsko okupatorski beograjsko moskovski bandi,ki je uničila državo. na koncu pa zanetila še eno državljansko vojno.

     • Dada

      Ha,m ha, sem ti napisala, da je IZVIRNI GREH, pri izdajalcih, ki so bili skupaj z Musolinijem in Hitlerjem. TEGA NE MOREŠ IZBRISATI. TUDI NE MOREŠ IZBRISATI, DA je zahod priznal vojsko in Tita za narodno osvobodilno, ker so se borili proti Hitlerju jim jim pomagali. PIKA. Vse ostalo ostane vam, da jokate in preobračate, ampak, škoda, ni vredno lagati.

      VSE KAR si napisal, je OBUP, pozabil si še sporazum Robentrop-Molotov, ha, ha,ha NIČ NE POMAGA.

   • xtc

    Kakšna sovražnost-sama gola dejstva in resnice.
    Sorodniki zločincev ne smejo v javnosti ponosni,pač pa se morajo sramovati svoje žlahte-sami itaq niso mogli vplivati na njih zločine,ne smejo pa biti ponosni na dela zločincev in to je treba neprestano opozarjjat.

    • Dada

     POZABIL SI, KDO JE BIL ZMAGOVALEC VOJNE. SODELAVCI OKUPATORJA PA SO NA KONCU BEŽALI. TO JE RESNICA. VIDIŠ. TO JE DEJSTVO. NE BOSTE MOGLI, TUDI LAŽI NE POMAGAJO. DRUGAČE BI BILO, ČE NE BI BILI V KOMPANIJI,
     1. NAJPREJ Z MUSOLINIJEM
     2. S HITLERJEM
     OBA sta izgubila.

 • Rotar Jakob

  KURĆANIZEM Z UDBOMAFIJSKO HUNTO SKRIVA 700 HUDIH JAM!

 • Dada

  OČitno stranka SDS dosega svoje politične cilje. Preko 95 odstotkov komentatorje podpornikov SDS izraža sovražnost, nestrpnost , ne glede, da so zločini stari preko 70 let, namen SDS se je tako javno razkrit, laž javno izražena “Inštitut….. “, sploh nima niti pravega imena. Imenovati bi se moral Inštitut za gojenje in širjenje sovraštva v Sloveniji.

  • SIMON ROZIC

   …vse je lahko, če želiš Dadice, samo da ni ni pokvarjeni, lažni zezebe (ZZB)(ZVERI ZA BALKAN)

   • Dada

    JA, pri SDS je vse lahko. Izmisliti, lagati..-. Vem. Čitam članke SDS.

    • Common Sense

     “Berem”, ne “citam”. Ti kot novinarka na Reporterju bi lahko znala bolje slovensko.

     • Dada

      KAJ PA TI VEŠ. Še pomislim ne na novinarski posel. Sploh po tem novinarčokih iz SDS bi me bilo sram, biti novinar. Lagati, izmišljevati, prirejati originalne članke, pač, NAJ NE BI BILA, domena novinarjev. Vendar so novi časi in Fake news niso več nič redkega…

    • xtc

     Ja ,ja zlagan je Rog pa Teharje,Celjski Panzer Graben,pa Huda jama,Brezna in Šahti,pa Šterenthal,Hrastovec,Pečevnik,Pečovje,Košnica,Tepanjski gozd,Bistriški Rov,Tezno itd vse je imišljeno a ne?
     Spizdi bedak s psihiatrije-si tak psihopat kot oni nezašolani NOB heroji.

    • SIMON ROZIC

     A “čitat” tudi znaš? Pa kaj razumeš?

     • pupa

      Ima “politički zadatak” spremljati gibanje in mišljenje “neprijatelja”.

 • Liberalec

  Ta narod je pohabljen od komunistične ideologije, zato ni sposoben realne, etične in moralne presoje, ter obsodbe. 1991-1992 je na volitvah (lahko so bile tudi nepoštene) izbral komunista Kučana. Z tem je bila usoda zapečatena.
  Žalostno je, da se gospe Jelki Dolinar, ne bo noben komunist in zločinec opravičil. Ribičiča pa je nujno potrebno obsoditi (tudi po smrti) in prav tako “sodnike”, kateri ga niso želeli procesirati.

  • Dada

   TI, ja boš ugotavljal. SI PA “NJAK”, kar ostane od strokovnjaka. Zamenjaj narod, kot, tebi podobno misleči, lepo odplavaj v Argentino ali Avstralijo. Tam so v glavnem taki, ki bi še kar pametovali. ZDAJŠNJE GENERACIJE NIČ NE ZANIMA. Zgodovina je tam, daleč zadaj.

   • xtc

    Ne zanima zanima zato levaki tako krulite in se borite za lažnivo državno komunistično šolstvo in zato vam je zakon tudi padel in še bopadlo kar nekaj vaših laži,čas del tik-tak.

   • šrauf

    O Dadice! A veš, da mene polpretekla zgodovina tudi nič ne zanima. Zamrznjenci v preteklosti pa me kar naprej posiljujejo z raznimi pohodi, lažgoškim karnevalom… Zdaj so baje posneli film kako je štiristo sprinterjev premagalo 12 000 elitnih SS-ovcev. No, včeraj mi je eden izmed redkih še živečih šprintrjev, 74-letni sosed, povedal da SS-ovci niso bili čisto elitni, ker so bili slabovidni oziroma slepi. Za sebe je rekel ,da tudi ni bil čisto pravi šprinter ,ker je bil še premlad. Sem mu rekel ,da ko hebe zgodovino in naj se ne sekira.

   • Schemva Miro

    Vidim po tvojih komentarjih,da te že krepko daje obup,ko braniš komunistične zločince.Teža neizpodbitnih dokazov te bo še na psihiatrijo spravila,ne manjka ti več dosti,ura dela tika,taka,tika taka.

    • Tine Čeligoj

     Miro , pusti možička naj lepo v miru jemlje svojo terapijo in uživa v svojem svetu. Ni vredno sekiranja. Veš če si idiot je to tako kot če umreš. Vsem okoli tebe je hudo samo tebe b. quratz…

 • Basileus

  Zver in Valička sta sveto-hlinsko preprosta, ko se bašeta s hrano.

 • xtc

  Najbolj boleče je za Leake ,da se razkrivajo ZLOČINI NOB HEROJEV navadnih nezašolanih,zločincev večinoma brez šol v Kraljevini tatov,faliranih študentov,lumpenproletariata in z par razredi osnovne šole ali priučenih poklicev-skratka družbeno dno in tako je bilo tudi njih obnašanje in dela-zločini in prav je da se jih razgali in javno oznani z imeni priimki in za koliko žrtev so odgovorni.

  • Dada

   Sanjaš, bolj ko pišeš, bolj se ti vidi, da cvreš kot na ražnju. Same bedarije….
   NE MOREŠ IZBRISATI, DA je zahod priznal vojsko in Tita za narodno osvobodilno, ker so se borili proti Hitlerju jim jim pomagali.

   • xtc

    Boleče a ne,kmalu bodo ti pasji NOB drekci izginili ne morete zaustaviti resnice zato tako divjanje.Da se ve;Major Mitja-brez šol v Kraljevini,Matija Maček-priučen tesar,Edvard Kardelj učitelj-komaj,isto Stane Dolanc,Kidrič-nič,Zdenka Kidrič-navadna delavka,Miha marinko-Knap,Rozman priučen pek nato naj bi bil nižji oficir vojske SHS,Leskovšek Luka -nič izučen itd. boleče a ne?Sami “intelektualci” in to večina “herojev”.

    • Dada

     Res si beden. Koga pa je zanimala izobrazba, ko je prišel Musolini, ko je pridivjal Hitler in odpeketal Musolini, ki so ga kar sami Italijani ubili in obesili za noge z ljubico vred in ju pustili viseti kar na ulici.
     Zavedni so se začeli oboroževati, odhajati od doma , v gozd, doma so ostali za vezo, za pomoč, za širjenje novic , obvestil….. To nikogar ne zanima.
     Če je taka cela stranka SDS, je res žalostno.

     • xtc

      Komunisti niso bili nič zavedni najprej 41 pijančevanje z Naci -Socialisti v trbovljah pri dretju in petju je bil med nolj glasnimi v HitlerJuungend uniformi ravno Stane dolanc,podobno je bil rad oblečen tudi “general Brovet” slike obstajajo in kako so SLO komunisti pozivali mariborčane ,da se v čim večjem številu zberejo na ulivah MB ob prihodu “prijatelja borca proti imperializmu Hitlerja” in naj izobesijo čim več zastav ,da bo slavnostno in nato zopet poizkusi Titeka,da bi se dogovoril z Hitlerjem,kako bi skupaj ukrepali v akciji,proti angloameriškim imperialistom,če bi se le ti izkrcali v Dalmaciji-ja rnica boli kot hudič.

     • Dada

      Ha, ha, nikogar to ne zanima. Zastonj nakladaš…. Zato ljudje vedo, da je bedarija stranka SDS.
      Drugače pa ti kar piši, članarino moraš zaslužiti….. Mene nisi z bedarijam preprićal, so pa še člani SDS, kar nadaljuj. čao

     • xtc

      Seveda zanima vse več ljudi saj leze na dan zlagana izdajalska zgodovina zazo na ZZB krulijo ko prasci o sovražnem govoru,čeprav obstaja vsa dokumentacija in dokumenti-laži in miti pač pdajo in to boli.

     • xtc

      Kateri zavedni?
      A tisti,ki jih je že kraljeva policija izkalazzaradi kriminala, po hostah
      Ta bagra je nato nasilno rekrutirala tiste,ki niso hoteli v komunistično vojsko,veliko jih je tudi odšlo veliko so jih pobili,ker so bili verni in so zavračali partijski kriminal in indoktrinacijo.

     • Dada

      Ha, ha, ha,…. Bednik, vsak ve, da so tisti najboljši borci, preverjeni. Ti se znajdejo. Res si bednik, ha,ha,ha

     • xtc

      Ja sploh oni zaradi umorov.kraj,ropov posilstev res pravi “domoljubi” he,he,he.

 • xtc

  Kako zlagana in goljufiva j in ponareta je SFRJ kounistična zgodovina pove to,da so Yugo in SLO komunisti razglašali za konec vojne v Evropi 9 maj 45,potem ko so po stranskih poteh naskrivaj prilezli v prazno Ljubljano,v resnici pa velja in se praznuje za dan konec WW2 v Evropi ( Maj nihče razen SLO-Yu lažnivcev tega datuma ne pozna.

 • xtc

  Oddaja Pričevalci je ena izmed najboljših dokumentarno zgodovinskih izobraževalnih oddaj ,ki razkrivaji komunistične zločine,njih avtorje in izvajalce
  Za llažnive levake,še živeče NOB zločince in zlagano ZZB je to sol na žive rane njihove laži zato norenje,kar precej mladih si ogleda to oddaje in so zgroženi o resnici in FAKE ZGODOVINI v šolah,to pa leve ponarejevalce zgodovine žre kot živ ogenj-resnice se pač ne da preglasit.