fbpx

Ko ujeta Sova skovika in ne nese zlatih jajc …

Foto: STA

Winston Churchill, znameniti medvojni in povojni konservativni predsednik vlade Velike Britanije, na tem položaju je bil od leta 1940 do leta 1955, umrl je leta 1965, star 90 let, je nekoč dejal, da so obveščevalne službe kot kokoši, ki nesejo zlata jajca, problem pa je v tem, da jih znesejo preveč poredko. S tem je seveda hotel povedati, da so obveščevalne službe potrebne in da redko prinašajo tudi zelo pomembne informacije za upravljalce države.

Kolikokrat naša Sova znese zlato jajce, seveda ne vem, ker nisem več prejemnik njihovih informacij, to sem bil le v času, ko sem bil notranji minister. Tista njihova jajca, ki pa so mi jih servirali takrat, se meni niso zdela zlata, prej bi lahko rekel, da so bila gnila ali ničvredna.

Na še eno gnilo in ne zlato jajce Sove naj vas spomnim. Sega v leto 1999, takrat je v javnost prišla njihova informacija (gnilo jajce), da naj bi SDS urila pripadnike “teroristične organizacije OVK”. Gre za Osvobodilno vojsko Kosova, tako so jo imenovali v mnogih državah Zahoda, naša Sova pa jo je poimenovala kar “teroristična organizacija”, da ne govorim, da SDS s tem seveda ni imela nič. Hudo gnilo jajce torej. Se pa sprašujem, ali Sova danes sploh še znese kakšno jajce, zlatega zagotovo ne, mislim, da še gnilega ne.

Informacije iz Sove
Se pa Sova zato ukvarja z vprašanjem odtekanja zaupnih informacij in podaja kazenske ovadbe zoper znane in neznane osumljence. Vsaj dva primera naj navedem. Pred pol leta je odmevala afera z Ivanom Toljem, hrvaškim patrom in lobistom. POP TV je takrat objavil domnevni posnetek njegovega pogovora z nekim tujcem, ki naj bi vplival na poročanje POP TV. Parlamentarni nadzorniki so kasneje na Sovi našli identičen posnetek. Vse je bilo jasno, posnetek je iz Sove najmanj preko treh oseb potoval do POP TV. Kdo je prva oseba, ne vem, je pa upravljalec tajnih prisluhov. Druga oseba mora biti sedanji direktor Sove Rajko Kozmelj, brez njega to ne bi šlo. Tretje osebe ne bom omenjal, najverjetneje pa ima pisarno na Gregorčičevi 20, morda zaseda prav tisto pisarno, ki sem jo jaz v času prve Janševe vlade.

Damir Črnčec in Suzana Perman (Facebook)

Damir Črnčec in Suzana Perman (Facebook)

Danes odmeva afera v zvezi z “lepo N. H.“, ki se je zaposlila na Sovi, menda na željo predsednika vlade Šarca. Kdo je za to vedel? Me sploh ne zanima, vem le, da če je kdo za njeno zaposlitev posredoval, tega ni dal v javnost, zato je jasno, da je informacija o njeni zaposlitvi prišla iz Sove in od nikoder drugod. Se niso s tem nekomu maščevali? Najverjetneje ja, a komu so se maščevali? Tistemu, ki jo je zaposlil, in tistemu, ki je za to posredoval. To pa ni bil Šarec, tako neumen že ni, za take rabote ima pri sebi usposobljene ljudi, ima pa tudi direktorja Sove, ki je zaposlitev izvedel. In koga torej ovaja Sova? Ne vem, morala pa bi tiste v svojih vrstah, ne glede na to, kdo so.

Sicer pa preprosto vprašanje. Če je bilo z zaposlitvijo “lepe N. H.” vse v redu, potem bi zadevo lahko preprosto zaključili tako, da bi parlamentarni komisiji Knovs razkrili vse podatke o tej zaposlitvi in volk bi bil sit, koza pa cela. A s to zaposlitvijo očitno ni bilo vse v redu.

Videl ga je na televiziji …
Direktorja Sove Rajka Kozmelja poznam osebno. Že iz časa, ko je bil kriminalist v Celju in nato v različnih službah v Bruslju, kjer sva se tudi srečevala v času, ko sem bil notranji minister. Priznam, da sem takrat razmišljal o tem, da bi ga povabil nazaj v Slovenijo na eno od odgovornih delovnih mest, saj mi je deloval odgovorno in strokovno. Ne oporekam mu niti kriminalističnega znanja niti mednarodnih policijskih izkušenj, precej primeren se mi zdi za mnoga odgovorna delovna mesta, a z obveščevalnimi službami vendarle nima veliko skupnega.

Foto: STA

Nekoga, ki je zelo blizu Marjanu Šarcu, sem zadnjo nedeljo septembra 2018 vprašal, kako je Marjan Šarec našel Rajka Kozmelja? Zagotovo se namreč nista osebno poznala, zato me je zanimalo, kdo mu ga je priporočil za to delovno mesto. “Če vam povem resnico, tega sploh ne boste verjeli,” mi je odgovoril. “Pa da slišim,” sem mu odgovoril jaz. Ker sva bila v širši družbi, točneje za veliko mizo na javni prireditvi, se je sklonil k meni in mi šepetaje na uho dejal: “Pred nekaj dnevi ga je videl v Tarči na TV Slovenija in ocenil, da dobro govori.” In res, Rajko Kozmelj je v tistem terminu res nastopal v omenjeni oddaji. Nimam razloga, da podatku ne bi verjel, ni pa to pisanje kritika Kozmelja, ampak je to kritika Šarca. Ne vem pa, če Kozmelj za to sploh ve.

Veliko Kozmeljevih potez pa kaže na to, da ima velikega mentorja. Zakaj je pa najprej pristal na predajo dokumentacije o zaposlitvi “lepe N. H.” parlamentarnim preiskovalcem, nekaj dni zatem pa si je premislil? Koga je klical v zvezi s tem, kdo ga je klical v zvezi s tem, ali s kom se je posvetoval v zvezi s tem in kdo mu je tako ravnanje svetoval, lahko le ugibamo. Mislim pa, da ima pisarno precej blizu Marjana Šarca. Je pa že danes nekaj povsem jasno. Šarčeva vlada bo najkasneje na eni svojih zadnjih sej, najverjetneje na zadnji seji, Rajka Kozmelja razrešila s sedanjega delovnega mesta in ga “parkirala” na bolj zavarovano uradniško delovno mesto, najverjetneje v policiji, od koder bo poslan na delo v tujino. Ko se bo to zgodilo, me ne imenujte za jasnovidca, ker to nisem.

Zdi se mi, da je naša Sova sedaj ptica ujetnica, ki v kletki skovika, ne nese pa jajc – niti gnilih ne, kaj šele zlatih.

Dr. Vinko Gorenak