Konservativnost je ideologija tradicionalnih vrednot

Zala Tomašič (Foto: Demokracija)

Ljudje, ki se strinjamo z desno politično ideologijo, smo največkrat označeni kot nestrpni. Nestrpni do skupnosti LGBT+, do ne-krščanskih veroizpovedi, do levo mislečih, do imigrantov in še bi lahko naštevala. Vendar nič od tega ne drži. Smešno je, da ljudje mislijo, da je bistvo desnega političnega prepričanja širjenje nestrpnosti, in se ne zavedajo ironije, da jo s širjenjem takih in podobnih laži širijo sami. Absolutno so tako kot na levi strani tudi na desni ekstremi in ideologije, katerih bistvo je zatiranje nekoga drugega, vendar v večini primerov to ne drži. Konservativnost je zgrajena na skupnosti in prepričanju, da so vrednote pomembne in da ljudje živimo bolje kot del večje skupnosti, s katero si vsaj deloma delimo podoben pogled na svet. Je bolj tradicionalna in se oklepa preteklosti v smislu starih vrednost, ampak to nikakor ne pomeni, da je staromodna v slabem pomenu. Poleg tega konservativnost tudi močno zagovarja prosti trg, zasebno lastnino in socialno-konservativna načela. Predvsem zadnji del je največkrat popačen in ga levi politiki in mediji narobe predstavljajo. Zagovarjanje socialno-konservativnih načel ne pomeni nestrpnosti, pomeni ohranjanje določenih vrednot družbe, v kateri živimo, in prav konservativnost zaradi svojih prepričanj glede prostega trga ne diskriminira nikogar. Prav tako se tudi konservativnost tako kot vsaka ideologija prilagaja družbi in nikoli ne obstane v času.

Čeprav večina učiteljev to “pozabi” omeniti, so se v času ameriške civilne vojne takratni republikanci (da, konservativci) bojevali za odpravo suženjstva. Večina senatorjev, ki so volili proti suženjstvu, je bila konservativna. Podobne primere najdemo tudi drugje v svetu in kapitalizem ter prosti trg danes ne diskriminirata nikogar, saj temeljita na uspehu in trdem delu, ne pa na spolu in spolnosti. Prav tako je veliko gejev konservativcev. Predsednik mojega kolidža, na primer, je bil črn, poročen z moškim in republikanec. Konservativnost ni nestrpna ideologija (razen do lenih ljudi). Na drugi strani islam v mnogih državah pripadnike skupnosti LGBT pobija, zapira, ženske pa nimajo enakih pravic kot heteroseksualni moški. Države s konservativnimi vladami v Evropi, ZDA in Avstraliji tega pač ne počnejo. Prav tako te države spoštujejo pravico do veroizpovedi in nikogar ne preganjajo zaradi vere, kot to počne kar nekaj muslimanskih držav. V Pakistanu, na primer, je veroizpoved zapisana v potnem listu zato, da lahko takoj prepoznajo “napačne” vernike. Konservativnost ne diskriminira glede na vero, le zahteva spoštovanje vrednot, ki so precej smiselne in samoumevne.

V konservativnosti absolutno ni nikakršne nestrpnosti do imigrantov. ZDA so na primer država imigrantov in vsi ljudje tam, tako demokrati kot republikanci, ki niso Indijanci, so prišleki iz Evrope, Afrike ali Azije. Vse, kar desno misleči pravimo glede migracij, je, da ilegalne migracije niso človekova pravica in da moramo vsi spoštovati pravila sveta, v katerem živimo. Naj razjasnim, da begunci niso ilegalni migranti. Vse države, vsaj vse razvite države imajo sisteme, v katerih lahko zaprosiš za azil in dobiš status begunca.

Nihče ni proti legalnim migracijam (ne glede na to, od kod ljudje prihajajo) in nihče ne želi odreči resničnim beguncem potrebne pomoči. Ustaviti pa je treba ilegalne migracije, ki so še danes premalo nadzorovane. Vsi, ki pravijo drugače, manipulirajo z ljudmi in pritiskajo na njihova čustva, vendar se je treba zavedati, da Janša, SDS, Orbán, EPP, nihče (z izjemo nekaterih populistov, vendar še to zelo redkih) ni proti legalnim migracijam ali proti pomoči dejanskim beguncem. Grda resnica je, da je na žalost veliko ljudi izkoristilo begunsko krizo in so prišli v Evropsko unijo kot ilegalni ekonomski migranti. Take migracije je treba ustaviti in ne migracij na splošno.

Bistvo je, da konservativnost ni ideologija nestrpnosti, nasilja ali netolerance. Je ideologija prostega trga, skupnosti in tradicionalnih vrednot. Ampak ni zastarela ideologija ali preveč rigidna. Prinaša nove ideje in napredek (odpravo suženjstva, visoke plače vsem, ki trdo in dobro delajo), vendar pri tem še vedno ohranja moralne vrednote in načela skupnosti.

Zala Tomašič

 • VERRZIFIKATOR

  Jože Jožovec

  SEM OZNAČEN BIL

  Sem označen bil kar za fašista,
  najprej sem debelo zgolj pogledal,
  nisem se besed takoj zavedal,
  slika zame je bila nečista.

  In potem, da sem nestrpen skrajno,
  slišal sem, ker sem predolgo čakal,
  preden končno stran sem odkorakal,
  rekel zbogom tem zmerljivcem trajno.

  Da desničar skrajno sem sprevržen,
  iz daljave slišal sem norenje,
  ki postajalo je zgolj šumenje,
  kot papirček, ki je v koš odvržen.

  Kot sovražnik karakteriziran
  sem na njihovem se spisku znašel,
  in še kak izraz se je iznašel
  prav posebej zame preciziran.

  Sem zares ponosen na fašizem
  sem zavzdihnil, ko sem jih odkljukal,
  in sam sebe za rokav pocukal,
  bolje stokrat kot idiotizem.

  Vse kar rečejo, na vse pristanem,
  me s ponosom vsak izraz navdaja,
  vsaka psovka mi nadvse ugaja,
  da le njim podoben ne postanem.

 • kraljica vesolja

  Zala, tradicionalno bi bla ti za šporhetom in ne bi mogla tlele nabijat. Pa morš velik vedet, da sploh pišeš tako kolumno. Omenjaš republikance pa njihov boj za odpravo suženjstva. Ti sam preračuni, kok časa je minil od konca vojne in kdaj so črnci kao ratal enaki belcem. čeprov še zdej je Amerika polna rasizma. DRgač ne more bit, če so pa zgrajeni na truplih Indijancev.

  • macon

   Rasistična ZDA je zgrajena na truplih indijancev, ki jih Američani večine niso pobili, temveč so pomrli od bolezni, zadnje boje so imeli pred 129 leti.

   Napredna Slovenija je zgrajena na truplih komunistične opozicije, ki so jih komunisti pobili, zadnji množični pokoli pa so bili pred 74 leti.

   Ko bi se vsaj zavedala, kako zblojeno najprej misliš in potem pišeš. Vse pa kot prepisano iz Mladine in podobnih virov.

 • Valter BraniSlav

  Zala, a niso tebe nagnali iz ZDA?
  Moj mlajsi sin je ledig, mlad, ceden in drzavljan ZDA ki bi rad porocil Slovenko iz Slovenije.
  Ce bi si bila vsec in se porocila dobis kot njegova zena green card.
  Meni se zdis primerna.
  Javi se….

  • Valter BraniSlav

   Zala, res je tudi da imajo konzervativci v ZDA tako zelo radi profit, da vedno bojkotirajo kakrsenkoli predlog za placan bolniski dopust, socializirano zdravstvo, placan dopust za nosecnice ipd. Prav konzervativci se danes najbolj mucijo da bi unicili Obamacare, odvzeli bolnikom pravico do zavarovanja brez pre existing condition clause in z maksimalnim izplacilom (cap).
   Nadalje so konzervativci v ZDA tisti ki so proti prostemu dostopu do izobrazevanja.

   DA TUDI TO JE AMERIKA…

   Jaz sem imel to sreco da sem imel v Titovi SFRJ prost dostop do izobrazevanja in da sem kasneje tako mastno obogatel da z lahkoto placujem stroske zdravstvenega zavarovanja in izobrazbe za svoje otroke, VECINA V ZDA ROJENIH AMERICANOV PA SRECE KOT JAZ NI IMELA….zato zivijo iz meseca v mesec….

   • stajerc5

    Se vedno raje zbolim v USA kot pri nas, ko pridem po vecmesecnem-letnem cakanju v roke yugoviskemu icicu z ponarejeno diplomo v roke!!!

    • Valter BraniSlav

     Pridi torej v ZDA ko zbolis.
     Ce prej zadenes par milionov na loteriji te bodo ZELO veseli.

     • stajerc5

      Nisem si mislil, da si taksen primitivec. Dosti dolgo sem bil v USA in mi ni potrebno brati tvoje nebuloze.
      PS.: Ce nisi v Sloveniji prisel dlje od ljopatasa ali si na socialki, ti ni nihce drug kriv kot sam za tvoje klavrno zivljenje. Ce bi pa samo povohal USA(vsaj kot turist?) kot normalno izobrazen Slovenec, te pa nikoli vec ne bi bilo nazaj!
      Rodil si se kot reva, umrl bos kot reva! (mozganska)

     • Valter BraniSlav

      Zivim v ZDA ze od leta 1977.
      V SLO hodim na dopust.
      ZDA o katerih sanjajo nasi DESNICARJI ne obstajajo temvec so produkt vase nedozorele fantazije….
      HLAPCEK PAC NE MORE IZ SVOJE HLAPCEVSKE KOZE… in sanjari o “dobremu” Trumpu ki bo hlapcku na cast navil usesa “hudobnemu” Kucanu….
      Ostal si na ravni nedozorelega otroka …

     • Valter BraniSlav

      Ocitno imas ti o lastnem narodu zelo slabo mnenje…. in zakaj potem ti vztrajas in se mucis v SLO?
      SO TE TVOJI AMERISKI “PRIJATELJI” DEPORTIRALI KER NISI IMEL GREEN CARD?

  • stajerc5

   Je ta tvoj sin tisti, ki je hodil k Ticu na obiske!?

 • macon

  Družina, otroci, služba, dom niso konzervativnost temveč normalnost. Konzervativnost je pri nas navdušenje nad socializmom in rdečo zvezdo.

 • Božidar Rodica

  Zala T. Pravilno napisano

 • AndrejTauer

  Kdo so bili republikanci in demokrati 100 let nazaj, kdo so bili njihovi volilci? Vedno znova iste manipulacije. Isto se dogaja, ko nekateri poskusate poudariti pomembnost boja malega brkatega. Same lazi.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!