fbpx

Ni zdravila za klovne

Ivan Šokić

Če se kdo sprašuje, ali živimo v svetu klovnov, mu je potrebno pritrditi. Dokaz za to je dejstvo, da se o novem starem predsedniku DeSUS Karlu Erjavcu, govori kot o novem mandatarju. Za wuhanski koronavirus pravijo, da pride cepivo kmalu, za epidemijo sindroma samdanijanša pa, kakor kaže, zdravila ni, stanje obolelih se ne popravlja, temveč samo slabša.

Čeprav je sindrom samdanijanša v Sloveniji prisoten vsaj zadnjih 30 let, pa do večjih izbruhov nenavadne bolezni prihaja v obdobjih, ko vlado vodi premier Janez Janša, ko postane jasno, da bo vlado vodil Janša, ali pa ko je treba na volitve.

Preberite tudi: Bilo je nekoč v Frankfurtu

Do zadnjega izbruha epidemije sindroma samdanijanša je v Sloveniji prišlo še pred prvo uradno potrditvijo primera bolezni COVID-19. Začelo se je 28. februarja 2020 na shodu Proti koaliciji sovraštva, ki so ga organizirali predstavniki levičarskih nevladnih organizacij, zbrani pod geslom “Brez strahu”. Eden od organizatorjev shoda, ki je po trditvah RTV Slovenija “minil mirno”, je bil tudi Filip Dobranić, javnosti bolj znan kot predstavnik nevladne organizacije Danes je nov dan, sicer pa sodelavec oddaje Studio City na TV Slovenija 1. Na shodu slišati klice “Ubi Janšu!”.

Torej: Premier Marjan Šarec je 27. januarja 2020 vrgel puško v koruzo. To je bilo, potem ko je dodobra skanibaliziral podporo drugih koalicijskih strank. Računal je, da bodo njegovemu odstopu sledile predčasne volitve, na katerih bo lahko še enkrat sestavljal vlado, tokrat z manj partnerji za več stabilnosti. “Cerar, Bratuškova in Erjavec se zavedajo, da so politična trupla, Šarec pa njihov položaj še dodatno izrablja in pometa z njimi, da bi izsilil predčasne volitve, saj mu v nasprotju z drugimi koalicijskimi strankami, ankete zelo dobro kažejo,” sem analiziral stanje v koaliciji 18. julija 2019 na Nova24TV. A do 27. januarja 2020 se je marsikaj spremenilo. Erjavca je na vrhu DeSUS zamenjala Aleksandra Pivec, Mira Cerarja pa je nasledil Zdravko Počivalšek. Nenadoma je sodelovanje z Janšo postalo mogoče.

Če je bil umik Cerarja in Erjavca načrtovan, pa nihče za mnenje ni vprašal Pivčeve in Počivalška. Sploh ker bi predčasne volitve v tistem trenutku pomenile konec njune politične kariere. Kot predsednik stranke pa ja ne moreš prestopiti v drugo stranko. To bi bil eksces celo za vsega hudega vajeno slovensko politično sceno. Dejstvo, da sta vodji SMC in DeSUS raje kot predčasne volitve izbrala nadaljevanje z delom v Janševi vladi, kaže, da premoreta hrbtenico, kajti pandemija je bila pred vrati in prihajal je čas krize. Veliko laže bi se bilo izogniti kakršnikoli odgovornosti in oditi na volitve. Potem bi za vse, kar bi sledilo, bil kriv Šarec, medtem ko bi si Počivalšek in Pivčeva lahko po pilatovsko umila roke.

Ob Gantarjevem početju bi še Brut zardel
A ker do predčasnih volitev ni prišlo, jih je bilo treba izsiliti. Sprva je temu hitro naredila konec pandemija COVID-19, a šlo je le za premor. Najprej so prek nabav zaščitne in zdravstvene opreme skušali zrušiti obrambnega ministra Mateja Tonina in Počivalška. Ni jim uspelo. Več sreče so imeli s Pivčevo. Glavni arhitekt tega spodkopavanja pa je bil prav donedavni zdravstveni minister Tomaž Gantar. Ob Gantarjevem početju bi še Brut zardel.

Foto: STA

Po seriji medijskih umorov, blatenja, laži, zavajanja kakor tudi podpihovanja nezadovoljstva s strani leve opozicije proti vladi, je sam božični čudež, da še imamo vlado. Pri tem je treba omeniti še radikalizacijo nezakonitih protivladnih protestov, ki so jih konstantno podpirali vodje leve opozicije in največji osrednji mediji. RTV Slovenija se je v tem času izkazala za čisti levičarski propagandni stroj. Pri svojem delu so tako uspešni, da bi se še Joseph Goebbels lahko učil od njih.

Posledično je prišlo do mutacije sindroma samdanijanša. Prej je za bolezen bila značilna visoka kužnost, ki pa je posledično imela dokaj blage simptome. V tem skoraj letu dni radikalizacije pa se je bolezen spremenila. Večina okuženih je sindrom samdanijanša prebolela. Tistim, ki ga še imajo, pa se je stanje poslabšalo. Simptomi obsegajo zablode, napade besnila in izgubo zdrave pameti. Obolele je te dni zelo lahko prepoznati. Verjamejo, da je Karl Erjavec primeren za mandatarja.

Pa blagoslovljen Božič vsem skupaj.

Ivan Šokić