Lastnina je tatvina

Miro Petek

Sloviti rek Proudhona “Lastnina je tatvina” tudi po skorajda 200 letih ni izgubil svojega pomena. Pierre Joseph Proudhon,  prvi samooklicani anarhist,  pri tem kakopak ni imel v mislih vso lastnino, kajti lastnino je mogoče pridobiti tudi po pošteni poti. S tem slovitim vzklikom in s svojimi spisi je vplival tudi na marksistične mislece, predvsem na mladega Marxa, in kasnejše teoretike jugoslovanskega socialističnega samoupravljanja, ki so siceršnjo Proudhonovo misel za svoje koristi in namene precej pohabili.

Proudhonov rek na zastavi stranke SD
Proudhonovo maksimo “Lastnina je tatvina” je do absurda pripeljala stranka Socialnih demokratov, naslednica Komunistične partije Slovenije. Pop TV je te dni v več prispevkih razkrival premoženje te stranke, ki zelo lepo živi od rente nezakonito pridobljenega premoženja. To druge politične stranke postavlja v povsem neenakopraven položaj, kar je še posebej aktualno v času pred volitvami. Ko nekatere stranke prostore najemajo ali kupujejo in plačujejo kredite, si je SD na široko po državi v času prehoda iz Jugoslavije v samostojno Slovenijo pridobila veliko nepremičnin nekdanjih družbenopolitičnih organizacij, sedaj s temi nepremičninami gospodari in dobiva lepo rento. S takšno dodatno finančno smetano na torti je mogoče lepo nastopati na volitvah. Slovenski politični trg je torej povsem defekten in dediči nekdanje komunistične partije imajo tudi na tem področju privilegirani položaj. SD se v primeru nasledstva tega premoženja ne odreka kontinuiteti s komunistično partijo, sedaj bo morala prevzeti tudi vso krvavo dediščino partije, česar pa se je v preteklosti zelo  izogibala. Konec je z dvojno moralo.

RTV in nadgradnja prevar javnomnenjskih anket
Za dnevno politično uporabo ni nepomembno, da je podatek o premoženju SD prišel v javnost ravno v tem času. Te podrobnosti je znotraj SD poznal le ozek krog ljudi, predvsem stara partijska garda, kar kaže na to, da znotraj SD obstajajo resna trenja, zamere in napetosti. Čas pred volitvami pa je za stranko še posebej občutljiv in to razkritje seveda ni naključno. Omrežje se je odločilo za svojega favorita, ki pa ni SD, ampak Šarec. Nacionalna televizija hiti z raznimi omizji še pred začetkom kampanje, da lahko med etablirane parlamentarne stranke spravijo tudi Šarca, kajpak pod pretvezo, da so okvir za vabljenje gostov in političnih strank javnomnenjske ankete. Taiste ankete, ki jih seveda sami naročijo in za katere vemo, da je večina prirejenih in so namenjene za ustvarjanje, ne merjenje javnega mnenja.

Foto: Nova24TV

Prvi poskus že leta 1990
Stranka SDS je v parlamentu že nekajkrat vložila v proceduro zakon, s katerim je želela spremeniti to krivično delitev in nezakonitost na slovenskem političnem parketu. Vendar vselej neuspešno in sedaj se nemara že vsem svita, zakaj je bila SD v vseh svojih različnih predhodnih izdajah vselej proti temu zakonu. Že junija 1990 je prvi demokratično izvoljeni Izvršni svet Republike Slovenije  predložil takratni trodomni skupščini predlog zakona o prenosu nepremičnin bivših DPO, vendar so vse naslednice prejšnjega režima temu ostro nasprotovale in predlog zakona ni bil sprejet. Na naslednjih volitvah, leta 1992, je tako bila volilna tekma ponovno nepoštena in neenakopravna in tako je tudi danes. Pri tem ni nepomembno, da je tudi Zakon o političnih strankah (Uradni list RS, št.62/94) v  34. členu določil, da se na  državo  in občine prenesejo nepremičnine političnih strank, ki so jih te stranke pridobile od bivših družbenopolitičnih organizacij. Ta člen so seveda ignorirali.

Siromašenje občin in pokojninske blagajne
SDS je v času, ko je bil poslanec tudi dr. Jože Pučnik, vložila zakon o prenosu premoženja bivših družbenopolitičnih organizacij med sredstva lokalnih skupnosti in zavod za pokojninske zavarovanje.  Torej bi mnoge na novo ustanovljene občine lahko dobile prostore brezplačno, namesto da so jih kupovale iz proračuna. Pokojninska blagajna bi bila zaradi prenosa tega premoženja bistveno bogatejša in pokojnine bi lahko bile večje. Ne gre samo za SD, s še več premoženja so razpolagali in še razpolagajo sindikati, prav tako nekdanja družbenopolitična organizacija, ki so jo vodili preverjeni partijski kadri, sicer iz tretje partijske lige.

Komunizem se iz dežele še ni poslovil. V različnih oblikah ga najdemo povsod. Volitve so priložnost, da mu ponovno pristrižemo peruti. Povsem uničiti pa to trdoživo zlo čez noč očitno ne bo mogoče.

Miro Petek

 

 • Franc Šink

  Vse skupaj gre že predaleč.

 • moat

  Se strinjam 5ek, res. SD ni upravičen do nepremičnin, saj so bile te prej družbena lastnina. Tudi sodišče je tako razsodilo in stranka SD bi se morala nehati sprenevedati. Naj vrne vso lastnino! Čemu bi sploh volili takšno stranko, ki se tako spreneveda? SD s tem ni kredibilna in zaupanja vredna stranka! Seveda pa ni edina! Pa pustimo zdaj to, kdo bi še moral na smetišče zgodovine, da ne bo spet obilo slabe volje.

  • SIMON ROZIC

   Le koliko je ostala “dolžna” propadla LDS, predhodnica vseh teh
   rdečih sprijencev? Dobro bi bilo zvedeti, že zaradi “mrtvih”, ki pravkar
   iz groba vstajajo (Kresalka, Golobič in serija ićev in ptičev) …

   • moat

    Sam menim, da se iz smetišča političnih mrhovinarjev, kjer se nahajajo omenjeni osebki, zelo težko ponovno pride h koritu.

    • lili pili

     Oni so skozi pri koritu, ti jih ne vidis so skriti za koruzo…

     • moat

      Morebiti imaš celo prav.

 • PIA PlA

  Žal imamo pri nas le kurje tatove, vsi ostali uporabljajo nikogaršnjo last (beri državno lastnino) kot svojo.

  • Srce

   Res je, kar praviš. Slovenec se je navzel misli jugovičev , zto nam bratska posla urejajo politiko in gospodarstvo. Lako čemo

  • SIMON ROZIC

   Pri nas, z našim sodstvom se vse splača : od ropov, do umorov in trgovanja
   z drogo….samo košček kruha ne smeš vzet, ne da bi plačal!

 • VERRZIFIKATOR

  Jurij Orvelšek, letnik 1984

  NA ŽIVALSKI FARMI SPET JE ŠTALA

  Orwell spisal je nadaljevanje,
  na Živalski farmi spet je štala,
  se družina pujsov je lagala,
  da je lastno njeno stanovanje.

  Je ukradeno bilo lastniku,
  ki so s farme prasci ga pregnali,
  bil je Žid in židanemu dali
  hišo célo so kot boljševiku.

  Pa se spomnil pisec je romana,
  da so pujsi dolgo na oblasti
  in da njihovo ni, kar je v lasti,
  je krivica čudežno spoznana.

  Pop kultura je začela scela
  popularnost pujsov zdaj mendrati,
  o morali popovsko čenčati,
  v prascev je korito prav zadela.

  Je dovolj bilo prašičereje,
  sklenil avtor je Živalske farme,
  naveličani so bralci sarme,
  veter nov na farmi tokrat veje.

  A na farmi niso vsi zabiti,
  dobro vidi zgodbe se ozadje,
  glavni so sklenili tokrat gadje,
  konja šarca k jaslim pripustiti.

  Da pa pujse bi lahko zamenjal,
  treba te je scela očrniti,
  kar resnično ni težko storiti,
  da se konj bo zdaj h koritu vzpenjal.

  Pa potem se malce še počaka,
  novo spiše se nadaljevanje,
  konjereje skritizira stanje,
  konja naredijo za bedaka.

  Kdaj bo konec te živalske štale,
  bralec zagotovo se sprašuje,
  lahek je odgovor, tu je:
  ko prežene se glodavce male.

  • Olga_10

   Glodalec mali sliši na ime ta plavi,
   v Murglah svoj brlog ima,
   narod levi slepo kima,
   polno slame žal ima v glavi.

   • lili pili

    Zalis narod, narod ima vedno prav, zato se ali prilagodis vecini ali pa si vecni nergac kot sdss….buuuuu

 • Soave

  ” Vse skupaj gre že predaleč.”
  Je zapisal komentator Šink. Pa še bo šlo tako naprej !!
  Dokler se velika večina Slovencev ne zbudi ??

 • FORT WORTH

  Lastnina je tatvina.
  Ta rek velja predvsem za CKZKS-PRENOVITELJE-ZLSD-SD.
  Po drugi vojni so vse, ki je imel kaj svojega razlastili in si vecinoma prilastili oz ukradli pri tem pa krulili o revoluciji.
  Vecino lastnikov so enostavno pobili.
  Tako je tudi z vsemi zgradbami, ki danes rzapolagajo v SD-ju.

 • sprehajalec

  Lastnina sama po sebi ni problematična. problematična je družbena, državna in javna lastnina v levičarjevih rokah. Že Lenin je to opazil.

  Državna lastnina dana v upravljanje delavcem, dobi atribute privatne lastnine. (Vladimir Iljič lenin, Pot v revolucijo, Moskva 1922).

 • dob

  >>Povsem uničiti pa to trdoživo zlo čez noč očitno ne bo mogoče.<<

  Seveda je mogoče. Zapreš vse dovode denarja režimu! Naenkrat, čez noč. Nič več izposojanja, nič več zadolževanja.
  Posledica je – državljanska vojna.
  Parazit jo bo izzval tako, kot jo je izzval na koncu SFRJ. Zato smo srečkoti, da smo sploh še v EU. EU nas brani pred kučnističnim kanibalizmom najslabše vrste. Če pademo pod ruski vpliv, bo Huda jama videti kot letovišče.

  Tako se Parazit brani pred tem, da bi se tudi notranji dolgovi v državi poravnavali z delom in plačilom za opravljeno delo. V normalni državi se temu pravi upravljanje z državo. Pri nas tega ni! Pri nas kučanove vlade ne upravljajo z državo, ker ne znajo. To jih ne zanima.
  Ne znajo vladati.

  Parazit pojma "delati in zaslužiti" ne pozna. Zato državo organizira tako, da lahko neovirano in "legalno" krade. Zanj je to "človekova pravica", to mu pripada. Brez tega – je ogrožen in če je ogrožen, prime za orožje in izzove državljansko vojno. Takrat se pojavijo parole kot je: Lastnina je tatvina!

  Vzorec je namreč takšen: zunanji dolg države je VEDNO enak notranjim dolgovom v državi!

  Zunanji dolg države lahko vrneš v denarju, če si pošten in spoštuješ dogovor med posojilodajalcem in dolžnikom. Balkanci tega ne delajo.
  Balkanec misli, da si ga nategnil, če ga prisiliš držati se pogodbenih določil.

  Notranji dolgovi se na Balkanu ne poravnavajo z v denarju, poravnavajo se s klanjem, pobijanjem in posiljevanjem! Ostalo – religije, narodnost, bla-bla – so izgovor!
  Kadar ne plačaš zunanjih dolgov, se začnejo poravnavati notranji.

  Slovenija je dolžna tujini nekajkratnik Jugo-dolga. Ni videti, da bi ga kdo hotel vrniti, še več – Levica na glas govori tisto, kar kučan v resnici misli! To pa je, da prekleti kapitalisti nam spet kradejo.
  Po klanju v SFRJ je v vseh časopisih bilo zaslediti: "a zašto su nam posudjivali kad su znali da im nećemo vratiti!"
  To mantro zdaj v razlilčnih oblikah ponavljajo jugoslovenarji tukaj v Sloveniji. Izvajajo sovražni prevzem naše države, dolga pa ne mislijo vrniti.
  In kaj sledi?

  • Olga_10

   Lahko spraviš Slovence iz komunizma (vsaj navidez), ne moreš pa spraviti komunizma iz Slovencev!

   • dob

    Misliš jugoslovenarjev iz Slovenije?

   • lili pili

    Se strinjam…..tudi iz janse in njegovih ne

  • Mojca pokraculja

   Perfektno ! Ampak sory dob, moram se pridušat .
   Porka duš, kaj res noben od naših desnih “liderjev” ne zna ljudem povedati takole kot ti !!! Izza govornice, na televiziji , v parlamentu in predvsem na ves glas !

   • dob

    Desni liderji morajo paziti kaj rečejo, ker računajo na položaj v parlamentu! Mene boli kurac za položaj, za parlament, službo…
    Grem v lekarno po obkladke, ker mi je vseeno za mnenja uradnih oseb, policije, vojske, udbe, države, vseh volivcev (in volivk in psov in mačk in kanarčkov in zlate ribice… plus transgender oseb, ki se še niso odločile kako naj jih imenujemo: ona ali ono!) itd. _ ker ni boljšga za na tiča, kot obkladek, kadar te boli kurac.

  • Wizeman

   Janezu Kučanu?

 • Ana Job

  Vlada nam mafija in ta se povezuje z vsemi, ki ji lahko pomagajo, da praznijo državno blagajno, prisvojijo družbeno premoženje itd. Oni ne ločijo med kom*unisti, bivšimi komunisti, faš*isti, kle*rofaš*isti, korpofa*šisti itd. za njih to ni pomembno. Za njih je vse dobro kar jim omogoča, da nekaznovano ropajo, prisvajajo…
  Zakaj se pretvarjate, da v Sloveniji ni več kom*unizma?
  Vladajo nam prebarvani ko*munisti, ki dobivajo inštrukcije od starih komunistov, imamo še polno državnih podjetij, ki jih vodijo komunisti, imamo večino zakonov iz prejšnjega režima, poveličujemo simbole komunizma, kot je rdeča zvezda, v zaporih sedijo samo nasprotniki komunizma, med tem, ko komunist noben ne sedi v zaporu, mediji so pa pod taktirko bivših komunističnih garnitur….. isti ljudje ki so bili v komunizmu na položajih, isti so še sedaj ali pa njihovo krvno sorodstvo…ne objavijo podatka, koliko služb se dobi po zvezah in koliko na druge načine, ker bi bil zastrašujoč in ker bi se folku morda odprle oči. To je alarmantno stanje!

  • Olga_10

   Res je, žal se ta resnica ne vidi v medijih, zato je ne vidijo ljudje!

   • Ana Job

    Draga Olga, moramo jo ponavljati mi, da se usede v srca ljudi.

    • Marija

     Ana kako res je vse kar napišeš,to jaz govorim že 60 let. 1976 leta sem napovedala razpad Juge v 20 letih. No razpadla je malo prej.Mene je pa zaradi te izjave zasliševala udba.Samo štirje so bili me poskušali zastrašiti. Ampak žal mene se ne da kot večina Slovencev. Italijanska mafija ni nič proti naši tudi zato so prišli k meni “prijatelji!,da naj jim pojasnim kaj mislim.No sem jim povedala,ne vem zakaj so me potem pustili pri miru. Sedaj 27 let opozarjam kam gremo pa slišijo samo se obrnejo in se me izognejo,če se le da. Na žalost res so dobro cepili ljudi,z lažjo ampak najbolj je žalostno,da je danes naša skoraj vsa elita zastrupljena. Seveda denar dela svoje.Ljudje pa vedno bolj pohlepni.

     • Ana Job

      Marija, zelo pogumna ženska si, da je malo takih. Res te spoštujem. Ljudje plavajo z vetrom, malo jih ostane zvesto svojim načelom in le tisti ste zame nekaj vredni.

     • Marija

      Ne morem iz svoje kože ne poznam strahu kadar se gre za krivico in resnico.So pa strahovi kako bodo živeli otroci na tem grdem svetu katerega nam delajo pokvarjenci. Si zamisliš kako lep bi lahko bil ta svet,če nebi bilo pokvarjenih,pohlepnih,lažnivih in hudobnih ljudi. Ampak to je od vseh živih vrst na svetu samo ČLOVEK z veliko začetnico. Pri drugih vrstah tega ni.Tu je napako naredila narava.Lp

     • Ana Job

      Draga Marija, ohranimo zaupanje v dobro in da se bodo stvari enkrat spremenile na bolje. Upanje ne umre in mogoče se bomo lahko po volitvah veselile obe. Lep vikend ti želim, še opozarjajmo na napake levice in ohranimo svetlo upanje v duši.

     • radames

      Ja, Marija! Kar nekaj nas je bilo, ki komunizma nismo prenesli, ker smo bili njegove žrtve. Marsikdaj smo se uprli. Mene so tudi zaprli.
      Ampak, če na starost premislim svoje življenje, vidim, da sem imel angela varuha. Mladostna ljubezen me je zanesla v samo zločinsko gnezdo, v sam vrh zločinstva. Danes hvalim Boga in angela varuha, da se je razdrlo. Dobro vem, kaj so počenjali in moj pedigre ne sodi k njim. Ne bi preživel. “Prometna” nesreča.
      Zelo lucidno si napovedala konec komunizma in skoraj točno zadela, kar kaže na dobro poznavanje tedanjih razmer. Jaz sem komunizmu nekako v sredini 80. let “prerokoval” 100 let življenja šteto od leta 1917. Pa sem se uštel. Hvala Bogu!
      Danes lahko vsaj obiščemo vsa morišča, kjer so bili umorjeni naši dragi, naši ljudje, naša resnična elita. Na teh svetih krajih nas nihče več ne preganja.

 • Ana Job

  Komunistični trinogi in ‘večni’ dik*tatorji so v želji po popolnem ljudstvu, kot so si ga sami zamislili, pobili, likvidirali, eliminirali, prevzgajali… na desetine milijonov lastnih prebivalcev in še vedno prevzgajajo, prisluškujejo in preganjajo poštene Slovence, ki so si nekaj ustvarili z lastno pametjo. Kolega mi je povedal, da poskušajo komunistična omrežja spraviti vsaj enega udbovca v vsako uspešno zasebno podjetje.

 • Ana Job

  Po mnenju esd je slovensko ljudstvo slabo, zato ga je treba zmasakrirati. Ga ni komunizma v zgodovini, za katerega to ne bi držalo, ker tako funkcionira. Zdaj se pa ljudi drugače poriva, tako da se jih onemogoča in ne dobijo služb. So pa res sprevrženi komunistični liderji. Kaj ti bo sistem, ki pokolje desetino lastnega prebivalstva????

 • Marija

  G.Petek seveda ni mogoče če jih božaš ne bodo odšli.Tu je potreben trd rez brez milosti vse to mora iz politike z lepim ali z grdim,če hočemo Slovenci preživeti.Z lepim poskušamo 27 let in vedno močnejši so. Torej jim je treba reči dovolj in jih odstraniti od odločanja v državi.To je edina rešitev,s temi ni dogovora,ker se ga nikoli ne držijo in ni,ajo kaj iskati v politiki in na vodilnih mestih.

 • pravapot

  SD komunisti – kar je tvoje je tudi moje, kar je moje te pa nič ne briga.

 • lili pili

  Metek v petek…..

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!