fbpx

Ekološke manipulacije: Mladi naj raje zahtevajo lustracijo!

Foto: STA

Ti si vendar zgodovinar …” je komentiral znanec potem, ko sem nekaj svojih člankov posvetil problemu “podnebnih protestov”. Ekologija res ni moje področje, vendar sem vedno bolj prepričan, da v konkretnem primeru ne gre za okoljevarstveno, ampak za politično dogajanje. Dogajanje, ki terja zapis nekaj zgodovinskih dejstev.

François Furet je na zadnji strani svojega monumentalnega dela Minule iluzije izrazil prepričanje, da se bo komunistična ideja zagotovo vrnila. Ne več v stari obliki, ki je skupaj s Sovjetsko zvezo propadla, ampak v drugačni. Če so komunisti pred slabimi 100 leti mobilizirali maso s kritiko kapitalizma in propagando antifašizma, morajo njihovi sledilci danes iskati nove izrazne oblike in vsebine. Ko sem po “podnebnem protestu” govoril z enim od tam prisotnih mladeničev, mi je rekel, da je bilo vse skupaj videti podobno kot na masovnih protivladnih protestih leta 2013; v navidezno raznoliki množici in raznovrstnih zahtevah so se hitro pokazali skupni imenovalci: utopični socializem, kritika svobodnega trga in zahodne demokracije ter mimogrede še blatenje Janeza Janše. Za slednje je poskrbel eden izmed osrednjih govorcev. Izbira le-teh kaže, da je imel navidezno spontani dogodek zelo čvrsto in preverjeno organizacijsko ekipo.

Pazite se političnih manipulantov
Večina zbranih na takšnih “spontanih” dogodkih in različnih “zelenih pobudah” pri nas in po svetu ne pozna organizatorjev in usmerjevalcev, ampak naivno sledi množici in medijem. Prepričani so, da se borijo za dobro stvar. Podobno, kot so bili prepričani tisoči naivnežev, ki so pred slabimi 100 leti podpirali “antifašizem”, za katerega je danes jasno, da ga je vodil zelo jasno ideološko profiliran Münzenbergov sovjetski stroj. Če bi kdo izmed antifašistov takrat ali pa antiglobalistov danes prebral papeževo encikliko Divini Redemptoris Pija XI, bi se mu odprle oči. Papež je v dokumentu mlade svaril pred nevarnostjo komunizma, ki si je taktično nadel prijazni obraz, se lotil hvalevrednih projektov in vabil vse ljudi k sodelovanju za izgradnjo “boljšega sveta”. A papež je mladim svetoval, naj ne sodelujejo z njimi, četudi gre za dobre projekte, ker bodo zagotovo zlorabljeni. Danes bi papež svetoval povsem enako. Skrb za okolje je hvalevredno početje, a nikakor v sodelovanju s tistimi manipulanti, ki jim je okolje zadnja briga. Želite dokaz? Samo poglejte, kako se je za okolje skrbelo na naši, nedemokratični strani železne zavese …

Mladi naj raje zahtevajo lustracijo
Nedavno tega sem napisal članek o podnebnih protestih[1] in opisal aktivnosti varnostno-obveščevalnih služb, ki so politične voditelje opozorile na sovražne organizacije in na države, ki proteste financirajo in usmerjajo. Izsledke obveščevalnih služb so politiki zelo previdno predstavili nad ekologijo navdušeni,  kratkovidni in ozkogledni javnosti. Da je tematika silno občutljiva, se je pokazalo ob primeru belgijske ministrice, ki je morala odstopiti po tem, ko je povedala, da ve za vir hujskaštva. Merklova je svojo protirusko retoriko, ki jo je bilo čutiti na varnostni konferenci v Münchnu, zelo omilila. Le ukrajinski zunanji minister je jasno povedal, kdo stoji za protesti. No, v Sloveniji je bilo potrebno samo pogledati, kateri časopisi podpihujejo protest, pa je bilo vse jasno. Ko pa se je oglasil še zadnji predsednik naše zveze komunistov, Milan Kučan, pa so še neverni Tomaži lahko videli jasno sliko.[2]

Foto: STA

Po protestih je Kučan s citati Stéphana Hessla vabil mlade k jezi in uporu. Ali se vam zdi, da imajo profeti starega režima res legitimnost za pozive k jezi zaradi aktualnega družbenega stanja? Stanja, ki ga je dolga leta ustvarjala tovarišija, na čelu katere je bil prav Milan Kučan, najprej kot predsednik CK ZKS, kasneje pa kot predsednik predsedstva, predsednik republike in nato še predsednik Foruma 21 (če omenim samo formalne vzvode oblasti in registrirane družbenopolitične organizacije). In sedaj bi jezo, ki jo je s politiko soustvarjal, še enkrat izkoristil za nov upor.

Podobnih manevrov so se komunisti naučili v partizanskih letih. Tako je na primer Moša Pijade na 1. zasedanju Avnoja v Bihaću pozival k provociranju okupatorja, ki bo odgovoril z nasiljem. In to nasilje bo prebudilo pri žrtvah jezo, ki jo lahko izkoristijo za “upor proti okupatorju”. Si lahko predstavljate bolj perfidno strategijo?

Upam, da mladi na te trike ne bodo več padali. Upam, da se bodo raje zjezili na tovarišijo, ki nam je s svojo politiko zasvinjala Slovenijo. In to še vedno počne. Upam, da se bodo razjezili in zahtevali lustracijo. To bi bila najboljša čistilna akcija in najkoristnejši “podnebni protest”, po katerem bi “vremena Kranjcem se zjasnila”.

Mag. Jurij Pavel Emeršič