fbpx

EPP in Fidesz − To še ni ločitev

Mariann Őry

Madžarske opozicijske stranke in vodilni zahodni liberalni mediji so čakali 20. marec, kot da bi bil nov nacionalni praznik. Na ta dan je politična skupščina Evropske ljudske stranke (EPP) odločala o prihodnosti Fidesza v tej zmerno desno usmerjeni politični družini. Eden od vzrokov, ki povzročajo konflikt, je, da določeni člani politične družine niso zares del desnega krila. Pravzaprav so, citiram Viktorja Orbána, “levo usmerjeni liberalci”.

Trinajst strank članic EPP je želelo, da se stranka Fidesz izključi iz politične družine ali da je vsaj suspendirana, politični nasprotniki vlade Viktorja Orbána pa so navijali za to, da jim uspe. Običajno bi se politiki morali zavedati, da jim njihovi nasprotniki redko želijo uspeh, zato ustrahovanje s strani liberalcev, da bi izključili Fidesz, ni zelo verjeten ključ do zmage na volitvah. Kljub temu je predsedstvo EPP podalo predlog za začasno zamrznitev članstva Fidesza v EPP. Že od začetka srečanja pa je bilo jasno, da se to ne bo zgodilo tako, kot je bilo zapisano v predlogu, saj je Gergely Gulyas, vodja premierjevega urada, že prej dejal, da če bo Fidesz suspendiran, bo takoj sam zapustil politično družino. Po treh urah vroče debate je bila resolucija spremenjena; dodaten, pomemben stavek je razjasnil, da je Fidesz tisti, ki zamrzuje svoje članstvo.

Seveda pri tem ne gre samo za en stavek. Nosilci odločanja v EPP – znani tudi kot Nemci – niso želeli izključiti Fidesza, želeli so ga suspendirati, toda Gulyas je to možnost zavrnil. Orbán in Fidesz nista hotela dovoliti ponižanja stranke in madžarskih volivcev (kdo bi to sploh hotel?). Prvotni predlog ne bi dobil podpore tistih strank, ki so ideološko blizu Fideszu. Da ne omenjamo domino efekta, ki bi sledil, če bi bil Fidesz dejansko prisiljen zapustiti politično družino. Stranka SDS je že pred tem napovedala, da bo v primeru, če bo Fidesz izključen, tudi sama zapustila EPP. Toda tudi brez Fideszove grožnje, da bo zapustil družino, prvotni predlog zagotovo ne bi prejel tako širokega soglasja, kot ga je končni.

V petek smo objavili intervju z evroposlancem SDS Milanom Zverom in dejal mi je, da je bil zadovoljen z rezultatom, seveda glede na okoliščine. Spomnil je, da je stranka SDS “nasprotovala vsakemu slabljenju EPP, še zlasti pred ključnimi evropskimi volitvami”, in da je ta celotna razprava povzročala točno to: slabila skupino in razbijala enotnost.

Resolucija, ki je pripomogla k enotnosti
“Moram reči, da nobena politična formacija ne more dobiti bolj dobrodošlega darila, kot je ta, da se njen nasprotnik pripravlja na to, da se bo ‘razrezal’, in to dva meseca pred volitvami. Medtem ko je bila na kocki narava prihodnosti Evropske ljudske stranke, kakšen bo njen duhovni in ideološki značaj, je šlo tudi za vprašanje, ali bo Evropska ljudska stranka lahko obnovila svojo enotnost in delovala kot ena stranka na volitvah z namenom, da premaga socialiste, jih porazi, in da naša Evropska ljudska stranka ostane najmočnejša politična družina v Evropski uniji,”
je dejal Orbán po srečanju v sredo. Premier in Zver sta se strinjala, da je resolucija pripomogla k ohranitvi strankine enotnosti.

Vsaj do volitev. Še zdaleč ni gotovo, ali bo Fidesz po volitvah ostal v EPP; Orbán je bil jasen, da je Fideszu mesto v politični skupini, ki se zavzema za ustavitev imigracij, zaščito krščanstva in varnost Evrope. Fidesz je oblikoval “skupino modrecev”, da naslovi to vprašanje in oceni položaj po volitvah. Magyar Hirlap je bil prvi, ki je po srečanju intervjuval podpredsednico Fidesza  Katalin Novak, ki bo vodila omenjeni odbor. Povedala mi je, da še vedno obstaja možnost, da se bo po volitvah status quo v EPP obrnil v pozitivno smer, toda če se bo politična družina še naprej premikala v levo, Fideszu v njej ni več mesta.

Kot je rekla Katalin Novak, je tako kot v zakonski zvezi, ko je čas za vnovični razmislek o skupni prihodnosti in nekaj distance, ni pa to še ločitev. In v EPP ne morejo biti prepričani, da bodo oni tisti, ki bodo na koncu odločali.

Mariann Öry