fbpx

Kokain sem, heroin tja

Petra Janša

Nedavno sem na enem od slovenskih portalov prebrala, da se s prekupčevanjem s kokainom pri nas preživlja od 10 do 15 ljudi, še več je takšnih, ki to počnejo poleg redne službe. Prav tako je uživalcev nevarnega belega praška vse več, saj je analiza vode, ki so jo odvzeli leta 2017, pokazala, da je Ljubljana po porabi kokaina v vrhu med opazovanimi evropskimi mesti.

Največ je kokaina v Barceloni, švicarskem Zürichu in belgijskem Antwerpnu. Naša prestolnica je bila leta 2017 s slabega pol grama zaužitega čistega kokaina na tisoč prebivalcev na dan na šestem (!) mestu med 68 mesti iz 23 evropskih držav. Po porabi ekstazija je bila Ljubljana leta 2017 na 11. mestu.

Evropski center za spremljanje drog in zasvojenosti z drogami analizira odpadne vode z namenom ocene uporabe oziroma zlorabe prepovedanih drog v evropskih mestih in nekaterih svetovnih prestolnicah. Odpadne vode analizira na vsebnost štirih drog: kokaina, amfetamina, metamfetamina in MDMA, ki je bolj znana kot ekstazi.

Slovenija je del balkanske poti
Rezultate za leto 2018 je center objavil 14. marca. Vsebnost amfetamina, kokaina in MDMA v odvzetih vzorcih se je v primerjavi z letom 2017 povečala, je zapisano v poročilu. Glede kokaina je omenjeni center navedel, da so najvišje vsebnosti izmerili v odpadnih vodah mest na zahodu in jugu Evrope, predvsem belgijskih, nizozemskih, španskih in britanskih. Zelo nizke vrednosti kokaina pa so zaznali v večini vzhodnoevropskih mest, vendar je opaziti trend rasti. Vrednosti za Ljubljano so v primerjavi z lanskim letom nižje, a na inštitutu opozarjajo, da na podlagi obstoječih podatkov trendov še ni mogoče napovedati, saj bi bilo za kaj takega nujno večletno spremljanje vsebnosti biomarkerjev. Hm.

Foto: iStock

Sicer pa Slovenci v poslih z drogo nastopajo predvsem v vlogi kurirjev, Slovenija pa je priljubljena pot za ilegalne tovore. “Balkanska pot, kjer je Slovenija nekje na sredini, poteka recimo nekje od Nizozemske proti Afganistanu in obratno. Kokain gre v eno smer, heroin v drugo,” je za Siol.net dejal Borut Bah, predsednik društva Stigma.

Petra Janša