fbpx

Novinarji v borbi za vzdrževanje partijske oblasti!

dr. Janez Remškar (Foto: STA)

Pred časom je gimnazijski maturant, ki je sicer odgovorni urednik Mladine, modroval o vsem mogočem v povezavi s COVIDOM-19. Rdeča nit tega “strokovnjaka” za viruse je bila, da vlada ne ve kaj dela, da grozi, skratka, da se nam zaradi delovanja vlade ne piše dobro. Ali res? Kaj pa delajo potem vse vlade v Evropi, da so sedaj povsod v enakem ali še slabšem položaju? Tovariši v Mladini in uredniki osrednjih medijev, ne zavajajte ljudi, zaradi boja za oblast. COVID-19 je preresna zadeva, da bi si na tem nabirali politične točke! Ali  pa je za vas dovoljeno in prikladno vse?

Znano je, da je Švedska sprva poizkusila na svoj način, brez zapor, omejitev, le z nasveti.  Ob virusu za katerega nimamo ne zdravila ne cepiva in ne vemo zakaj pri določenih bolnikih poteka z zelo hudo prizadetostjo pljuč in še drugimi komplikacijami, ki privedejo do smrti, se ji to ni obneslo. Kljub ljudem vajenim dialoga in demokracije. Vsi ostali v Evropi so ravnali drugače, z omejitvami, maskami, karantenami, ustavitvijo življenja, vljudno, manj vljudno.

Rezultat je sedaj pri vseh enak: Še enkrat: slab, najslabši. Pri nas strokovnjak za epidemiologijo, virologijo, gimnazijski maturant, sicer urednik Mladine, ve, da smo v Sloveniji v težkem položaju, zaradi komuniciranja vlade. Res je, da ima v demokraciji lahko vsak svoje mnenje, res pa je, da vsak, še posebej tisti ki ustvarjajo javno mnenje, nosijo tudi veliko odgovornost. Od izobraženih ljudi, bi v času epidemije z vsemi njenimi posledicami, pričakoval, razumsko in na osnovi dejstev osnovano kritiko.

Levica ignorantsko do svetovnega problema
Pa je ni! Pač pa se ponavljajo očitki slabega komuniciranja, groženj vlade, ki naj bi bili vzrok, kot je navedel godgovorni urednik Mladine, citiram “za odpor in ignoranco pri ljudeh”. Pri nas je za vse kriva vlada. Ali res? Take izjave so neodgovorne, škodljive. Še enkrat! Če je to res, naj mi ti “neodvisni” novinarji in tudi gimnazijski maturant odgovore, zakaj ima v tem trenutku enake težave, ali še celo hujše, vsa Evropa? Ali je vprašanje jasno? Ali tudi tam ne znajo komunicirati? Ali se tudi tam navodila menjavajo? Ne ozadje je povsem drugje. Problem je v tistih, ki so na vsakem koraku nasprotovali ukrepom, navodilom vlade, kolesarili po Ljubljani, se zbirali in veseljačili po zasebnih zabavah, zasmehovali ukrepe vlade in nas spravili v stisko ter povzročili smrt marsikaterega okuženega s COVID-19.

Gregor Repovž, urednik tednika Mladina. (Foto: STA)

Sedaj ti nesramneži žele v drugih najti opravičilo za svoje neodgovorno ravnanje. Dejstvo je, da so vsi ti ali popolni ignoranti, ki se ne zavedajo, da o virusu ne vemo veliko ali politiki in njihovi privrženci, ki žele na vsak način vnesti zmedo in nezaupanje med ljudi ter doseči  zamenjavo vlade, tudi za ceno življenj. Tako se je delalo nekoč, v revoluciji! Res pa je, da so med protestniki tudi taki, ki so se v resnici znašli v življenjski stiski iz ekonomskih razlogov.

Vnašajo negotovost in razdor
Še resneje postaja, ko ti isti novinarji vključujejo v diskusije v osrednjih medijih “strokovnjake” iz medicinskih krogov. Lep primer sta zdravnika iz Maribora  in Nove gorice. Oba sta po zaslugi škodljive RTV SLO, doživela svoj trenutek “slave”. Prvi, ki je nastopil v Tarči, meni, da je zdravilo za vse, torej tudi za COVID-19, intuicija, notranja inteligenca in odprto srce. Drugi, je nastopil v Studiu City in povedal, da ukrepi kot je nošenje mask, razdalja in karantena, glede na stanje v svetu, očitno niso dali rezultatov. Res je, a je zamolčal, da je to posledica dejstva, da ljudje niso upoštevali ukrepov. To naj bi bila za RTV SLO predstavnika stroke? Zanimivo je tudi stališče znane epidemiologinje, ki se je oglasila v Mladini, kar seveda ni slučaj. Vlada naj ne bi poskrbela za dovolj postelj in prostora za bolne v drugem valu epidemije. Gospa bodisi ne ve, da je za oskrbo in nego najhuje bolnih s COVIDOM-19, ki potrebujejo umetno dihanje (dihanje s pomočjo ventilatorja) ali celo t.i. ECMO (zunajtelesno membransko oksigenacijo) potrebno dolgotrajno izobraževanje bodisi nastopa v interesu politike, kar od strokovnjaka v tako resnih razmerah, ne bi pričakoval. Gospa epidemiologinja in vsi ostali (tudi Katarina Kresal in Jadranka Juras iz Zadnje besede) zapomnite si že enkrat, da niso problem postelje, prostori, pač pa izurjeni kadri, sestre in zdravniki, vešči vzdrževanja življenja ob pomoči takih aparatur. Kadri, ki se jih ne da usposobiti v pol leta.

Za povrh je treba, tako mimogrede pripomniti, da imajo vsaj zadnjih 10 let oblast v rokah leve vlade.

Za konec se je gospa, epidemiologinja, tako kot se piscem v Mladini spodobi, spotaknila še ob “privatizacijo medicine”. Kje in kdaj naj bi se to dogajalo? Kdo hudiča privatizira, če se v sili išče pomoč vsakega zdravnika. Nehajte s tem in si poglejte, da Nemci (kapitalisti, z mešanim javno zasebnim zdravstvom), pomagajo Slovakom. Da ne bo nesporazuma, nisem za privatno zdravstvo, sem pa tako kot vsa Evropa, za uravnotežen, dobro nadzorovan, mešan sistem. Tega pri nas nimamo, nimamo niti javnega zdravstvenega sistema, imamo pa državni sistem zdravstva, s korupcijo vred, kakršnega vzdržuje, zagovarja in zahteva levica – ve se zakaj! In, če se za zaključek vprašam, zakaj nam v Evropi take težave dela COVID-19 in tudi odgovorim na “levičarsko” sprenevedanje. Za demokracijo, v kateri se živi dobro, je potrebna zrelost ljudi. Problem je v tem, da je v Zahodnem svetu demokracija postala negacija sama sebe. V tej demokraciji lahko vsak dela kar želi, celo v času krize, kot je sedanja s COVID-19. Še več! Tiste, ki v tem trenutku, ob številnih neznankah (spomnimo se različnih razlag, predlogov vodstva WHO letos spomladi) skušajo ukrepati, iskati rešitve, zmerjajo z diktatorji, fašisti.

Spoštovani državljani! Treba se je zamisliti nad delom naših medijev, nad izjavami posameznikov, izkoriščenih iz strani “neodvisnih” medijev, z enim samim ciljem: vnašanje negotovosti in zmede med ljudmi. Že videno! Kam nas je to pripeljalo?

Janez Remškar