fbpx

[Pisma – od zmage do zmage] Glosa – podobe revolucije

Kolumnist Vinko Vasle (Foto: Demokracija)

Država se nam vsak dan znova stresa v temeljih. Enkrat zaradi tvitov predsednika vlade Janeza Janše, zaradi katerih nas bo menda Joe Biden zbombardiral. Drugič, zaradi tvitov Janeza Janše, zaradi katerih je bilo nujno ustanoviti koalicijo ustavnega loka s predsednikom vlade Jožetom P. Damijanom na čelu. In ne spet spraševati, kaj ta P pri njem pomeni. Tretjič, zaradi tvitov Janeza Janše, zaradi katerih so se naši odločili za bolj silovit odpor in upor na ljubljanskih ulicah. Četrtič, zaradi tvitov Janeza Janše, zaradi katerih so pretepali naše novinarje kot poroča Silvester Šurla v Reporterju. Petič, zaradi tvitov Janeza Janše, zaradi katerih smo se odločili, da ukrepov za preprečevanje širjenja okužb naši ne bodo spoštovali, ker gre v tem primeru za zastraševanje in diktaturo. Mrtve bomo itak pripisali Janši. Če se potrudijo naši mediji, mu lahko pripišemo tudi tiste iz pomladi 1945.

Grozno je bilo te dni spet v javni hiši RTV SLO, ki je ne damo. Ni dovolj, da dr. Jože Možina v Pričevalcih blati našo svetlo preteklost, zaradi katere tudi sedanjosti in slovenskega jezika ne bi bilo in tudi ne večjezičnosti med protestniki v stilu “ovo je naša država” – zdaj je napadel lik in delo očeta naroda in narodnosti Janeza Stanovnika. Resda tega ni storil on, ampak raziskovalec arhivskih gradiv Igor Omerza, ko je nesramno obtožil velikega gromovnika komunizma, da je izdal sotrudnike v krščanskih socialistih in se tajno vpisal v partijo, da je bil v prvih vrstah nasprotnikov osamosvojitve, da je v nebo koval udbo kot progresivno družbeno silo. Seveda, dokumenti o tem res govorijo, kar pomeni, da bo treba nekatere odgovorne udbovce le povprašati, kaj so počenjali, ko se je arhive kurilo. In seveda tudi pomeni, da Omerza uporablja dokumente, ki jih v resnici ni, ker so po pomoti ostali nedotaknjeni.

Gre za izjemno pomembnega uda revolucije

Društvo Zveza borcev je zato upravičeno znorelo in če ne bi bilo diktatorskih ukrepov zaradi izmišljene korone, bi lahko na Titovem trgu v Kopru tokrat organizirali bolj udarne proteste, kot je bilo to v primeru intervjuja Možine z Jožetom Dežmanom. To pomeni, da bi borci razbili Koper, pretepli tri neoznačene novinarje RTV, čeprav nekateri v to dvomijo. Recimo domobranci, ki tem borcem nesramno pravijo pleničarji – v smislu, Švabi so nas tako napadli, da smo se posrali in bežali. V glavnem, šef zveze borcev Marijan Križman, prvoborec 1953, je ogorčen klical našega Igorja Kadunca, ta mu je rekel – napiši protestno izjavo, potem so pa hoteli od Možine vedeti, kaj se to pravi. Namesto, da bi se ta globoko spokoril in posul s pepelom, se je nekaj obotavljal in potem problematiziral nastop enega protestnika v Tedniku. Avtonomija javne hiše je seveda tudi to, da lahko Jelena Aščić pred kamere postavi sicer znanega dilerja, roparja bencinske črpalke in soorganizatorja lepih protestov v Ljubljani, ker je pač človek čisto jasno povedal, da naj si RTV novinarji nalepijo oznake, pa ne bodo tepeni. To je vse, kar je kao kriminalec storil in to naj bi bilo problematično? To, da zdaj tega Anisa Ličino napadajo desničarji, je čisti šovinizem tistih, ki ob nedeljah kuhajo govejo juho. Še neka tožilka se je zavzela zanj v stilu navodil policiji “ne dirajte nam Anisa” . Gre torej za izjemno pomembnega uda revolucije. Že Slobodan Milošević je spraznil zapore v Srbiji in najhujše morilce in kriminalce poslal na fronto, kjer so se odlično izkazali.

Anis Ličina v oddaji Tednik (Foto: Zajetje zaslona)

Generalno gledano se javna hiša RTV z generalom Kaduncem vrača v predosamsvojitveno obdobje, o čemer priča tudi to, da je ukazal, da se na nek dokumentarec VSO-ja o plebiscitu nalepi pripomba, da to ni stališče javne hiše. Oboroženi upor proti osamosvojitvi je nujen in bo potekal v srbščini, ker so se ti kadri 5. decembra odlično izkazali in ker verbalno slovenščina ne premore groženj, ki so nujne. Na koncu naj se zahvalim celotni opoziciji s Tanjo Fajon na čelu, da je podprla protestnike, ki jim desničarji pravijo huligani, barabe, srbska mafija in podobno. In posebna zahvala Kaduncu, da je preprečil nastop te diktatorske vlade in Janše na naši javno hišni televiziji.

Vinko Vasle