Pravljica o koncu sveta

Odgovorni urednik Jože Biščak.

Drugače, kakopak, ni moglo biti. Letošnja nagrada mednarodne organizacije za človekove pravice Amnesty International (AI) je pristala v rokah Grete Thunberg. To je tista najstnica, ki je ugotovila, da ob petkih lahko brez posledic šprica šolo, če pred parlamentom v Stockholmu zahteva ukrepanje v boju proti podnebnim spremembam. Ob pomoči medijskega mainstreama je postala globalna ikona, nastalo je gibanje Petki za prihodnost (FridaysForFuture), najstniki se lahko zdaj konec tedna brez strahu pred neupravičenimi urami zibljejo ob zvokih The Cure in njihovega kultnega štiklca Petek je, zaljubljen sem (It’s Friday, I’m in Love).

Seveda so zaljubljeni (tudi) v mater Zemljo, ki se ji bliža konec, če svet ne bo pravočasno ukrepal. “Znanstvene” napovedi o izumrtju človeštva, ki je kruto in neodgovorno do narave, si ciklično sledijo zadnjih deset ali petnajst let vsakih nekaj mesecev. Vedno bolj katastrofične so, ampak konca planeta noče in noče biti. Kar nikogar, predvsem tistih, ki na ta račun mastno služijo, sploh ne moti. Enkrat bodo že pravilno napovedali, mar ne? Vsak začetek ima svoj konec, tako je tudi z Zemljo. In takrat se bodo trkali po prsih, poglejte, opozarjali smo.

Najnovejše gledanje v čarobno kroglo prihaja iz avstralskega Melbourna, kjer je tamkajšnji think-thank Breakthrough National Centre for Climate Restoration ugotovil, da bo človeštvo izginilo do leta 2050. No, niso povsem gotovi, ali bodo mrtvi vsi ljudje ali bo kdo vendarle preživel, pomembna je njihova prepričanost v lasten scenarij, ki bo sledil, če se ne bo nič spremenilo. Besede “če se ne bo nič spremenilo” so za “znanstvenike” postale tisto, kar za missice pomeni njihova sklepna misel: “In mir na svetu.” In to, “če se ne bo nič spremenilo”, v prevodu pomeni “več davkoplačevalskega denarja”. Če želiš to upravičiti, ne potrebuješ ekoteroristov, ampak globalno ekonomsko ikono.

Ekonomski manipulator Stiglitz
In Joseph Stiglitz je ravno pravšnji. To je tisti levičarski ekonomist, ki je skupaj z nekaterimi somišljeniki želel odpraviti BDP ter za merjenje razvitosti in kvalitete življenja vzpostaviti nov kriterij. Tako so najprej poskusili s HDI (Human Development Index ali Indeks človekovega razvoja), ki je upošteval tudi javno upravo, javno šolstvo in zdravstvo ter še nekatere neekonomske elemente. Toda bili so razočarani: rezultati HDI so bili identični rezultatom BDP na prebivalca. Niso obupali. Poskusili so z indeksom sreče (World Happiness Index), ki je povsem po levičarskem okusu: ne vsebuje nobenega ekonomskega kriterija, vse temelji na subjektivnih občutkih posameznika. A glej ga zlomka, tudi indeks sreče je bil v korelaciji z BDP.

Joseph Stiglitz (Foto: epa)

Stiglitz se očitno ne da. V histeriji o podnebnih spremembah je našel tržno nišo. V britanskem Guardianu (seveda, kje drugje pa) je pozval k povečani državni potrošnji, da bi lahko ustavili “strahotne posledice podnebnih sprememb”, ki “terjajo vse več ljudskih žrtev” in so zelo drage, saj denimo ZDA izgubijo vsako leto dva odstotka BDP. Vsaj od Nobelovega nagrajenca bi človek pričakoval, da ne bo govoril na pamet. Pa je. Takoj mu je odgovoril danski ekonomist Bjørn Lomborg in mu postregel s konkretnimi številkami: ZDA zaradi naravnih katastrof na leto ne izgubijo dveh odstotkov BDP, ampak samo 0,48 odstotka; na globalni ravni se je število žrtev zaradi podnebja od leta 1920 do danes zmanjšalo za 99 odstotkov (s slabih pol milijona ljudi na okoli 25 tisoč). “Ali Stiglitz verjame, da brez podnebnih sprememb sploh ne bi bilo slabega vremena?” ga na koncu cinično vpraša Lomborg.

V zgodovini človeštva je vedno prihajalo do naravnih nesreč, samo informacije o njih so po svetu potovale veliko počasneje kot danes, nekatere sploh nikoli niso dosegle vsakega kotička Zemlje, zato se zdi, da je nesreč več. Tudi vsakega požara nekoč niso pripisovali podnebju, kot to počnejo danes. Saj veste, če malce karikiram, nekomu v glavo udari vročina (kar je seveda posledica globalnega segrevanja), ta postane nepazljiv in vžigalica mu pade na tla. Pa imamo požar, ki se pripiše podnebnim spremembam. In ljudje temu verjamejo, zato jih lahko klimatski manipulatorji strižejo kot ovce. Logično. Veliko lažje je verjeti dramatičnim napovedim o koncu sveta in človeštva kot pa (pravljicam), da bodo ljudje na Zemlji še dolgo živeli.

Jože Biščak

 • karpelec

  Vsega lepega in vsega norega mora biti enkrat konec. To nam nakazujejo 2xpečeni znanstveniki, ki trumoma osvajajo Evropo in svet in po njem sejejo nam že znane in neznane bolezni, katerim naš organizem in znanje še ni kos.

 • karlina

  Ekonomski manipulator Stiglitz-ALIAS SOSOS !!!!

 • Nata
 • macon

  Posledično nas bodo naredili veliko bolj revne, medtem, ko nas bodo Azijci prehitevali po levi in po desni. Oropali nas bodo levi paraziti, ki hkrati zahtevajo še družbeno veljavo in spoštovanje.

 • Liberalec

  Nimam dovolj verodostojnih podatkov, da bi predvidel potek podnebnih sprememb v prihodnje. Nima jih tudi noben drug Zemljan. Preveč neznank je v enačbi in mnogih ne poznamo še dovolj dobro. Za nekatere pa niti ne vemo.
  Dejstvo pa je, da Zemlja obstaja že več milijard let in v tem času so bile ledena in vroča obdobja (temperatura je nihala). Verjetno bo to tudi v prihodnje z bencinom, premogom,…ali brez.
  Študiral sem energetiko in vem, da sonce v eni sami uri seva toliko energije na Zemljo, kot jo vsi skupaj porabimo v enem letu. Torej…….sklep je jasen samo za razmišljajoče. Ostali bodo prišli do napačnega sklepa. Večina pa je papagajev, ki samo ponavljajo slišano.

 • abc

  Biščak lepo si v tem naslovu potrdil, da si ateist, ne pa kristjan ki verjame v boga. Potrdil si, da je razodetje ( apokalipsa ) ki opisuje konec sveta pravljica. Torej sveto pismo je zate pravljica. In večina gorečih kristjanov, ki redno hodijo k maši je fake. hahahaha. ovce!!
  Kako se bo svet končal?
  KAJ PRAVI SVETO PISMO:
  Konec bo prišel v dveh glavnih fazah. Bog bo najprej uničil organizirano krivo religijo, ki je opisana kot vlačuga, imenovana »Babilon Veliki«. (Razodetje 17:1–5; 18:8) Kriva religija sicer trdi, da je zvesta in vdana Bogu, vendar se je povezala s svetovnimi političnimi voditelji. Toda ravno ti vladarji se bodo obrnili proti njej. »[Ti] bodo vlačugo sovražili. Opustošili jo bodo in slekli, njeno meso [oziroma bogastvo] pojedli, njo pa sežgali z ognjem.« (Razodetje 17:16)

  Nato bo Bog svojo pozornost usmeril na politične vladarje – »kralje vse naseljene zemlje«. Ti bodo skupaj z drugimi hudobnimi ljudmi uničeni v »vojni velikega dne Vsemogočnega Boga«, imenovani tudi »Harmagedón«. (Razodetje 16:14, 16)

 • Observer

  Resnica je, da se res nekaj dogaja in ti Satanisti na vrhu piramide točno vedo kaj se dogaja. Zato Božjo sodbo skrivajo pod krinko podnebnih sprememb, da je vzrok CO2, itd. ko pa je resnični vzrok, greh, vedno večja pokvarjenost in vedno večje zlo človeštva v vseh državah in upor proti Bogu. Pa saj to je vsakemu jasno samo, če bere že novice na tem portalu glede vse korupcije na vseh področjih življenja v naši državi kaj šele vseh ostalih.

  Če ne verjamete, da se dogajajo nerazložljive stvari, ki jih je prerokoval sam Jezus Kristus, da se bodo dogajale tik pred njegovim prihodom in tako koncem tega sveta, potem si poglejte te empirične dokaze in mi jih razložite:
  https://www.youtube.com/watch?v=PUMtgGbyVAA

  Začnite kar s prvim znamenjem na nebu v videju in mi povejte kako je to mogoče kar gledamo? Tega nismo videli še nikoli. In seveda mainstream mediji tega ne bodo kazali po poročilih. To lahko vidimo samo v alternativnih medijih, kot so neodvisni youtube kanali, itd. kamor ljudje z vsega sveta pošiljajo svoje videje. Kaj torej gledamo? Točno to kar je prerokovano:

  Luka 21
  11 Veliki potresi bodo na mnogih krajih, kužne bolezni in lakota, grozote in velika znamenja z neba.

  Sicer pa za tiste, ki ne verujete in zato ne spremljate kaj se v resnici dogaja, bo Gospod Jezus Kristus prišel tako kot je rekel, nepričakovano:

  Matej 24
  44 Zato bodite tudi vi pripravljeni, kajti ob uri, ko se vam ne zdi verjetno. bo prišel Sin človekov.«

  1 Tesaloničanom 5
  2 saj sami natančno veste, da bo Gospodov dan prišel, kakor pride tat ponoči.

 • xtc

  Tele lažnive preroke je treba samo odklopit od denarnih jasli,smrklo greto pa v poboljševalnico in učit.

 • freedomfighter

  Sveta sigurno ne bo konec tzdi clovestvo ne bo izumrlo si bomo pa zaradi lagodja danes otezili zivljenje v prihodnosti…bitke proti podnebnim spremembam tako ali tako ne moremo zmagati ker bi morali spremeniti clovesko mentaliteto kar pa je nemogoce…slogan greed is good je tisti ki vodi svetovno ekonomijo in je le odraz cloveske pozresnosti

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!