Veseli december ali “še vedno sam doma, 20 ponovitev”

Lucija Šikovec Ušaj (foto: osebni arhiv).

V četrtek sem uživala ob spremljanju Faktorja in analizah prof. Boštjana M. Zupančiča in mag. Rada Pezdirja. Kot da bi me gnala nevidna zla sila, sem po večernem zadovoljstvu nad izjemno analizo dogajanja v Franciji, ki je ni bila sposobna pripraviti nobena večja TV-hiša, ne tista, ki jo prisilno financiramo vsi, ki si svetimo z žarnicami namesto s svečami, ne ona druga, ki jo plačujemo preko državnih podjetij, ki tam oglašujejo, preklopila na TV Slovenija. Poslušanje gostov v oddaji, ki se imenuje Tarča, sem prenehala po 5 minutah. Če je Slavko Bobovnik med gledalce, ki naj bi jih bilo preko 150.000, štel tudi mojega psa, mu moram povedati, da je spal spanje pravičnega in ni niti privzdignil uhlja na izjave nastopajočih. Ampak gospod Bobovnik, ki je preko Twitterja opozarjal in pozival ljudi, naj vendar tvitajo, si je pomanjkanje odzivov preštevilne publike verjetno razlagal s tem, da gledalci strmijo v ekrane z odprtimi ušesi in usti in ne morejo verjeti slišanemu. Pomota, gospod Bobovnik. Vzela sem si čas, da vam razložim, zakaj nakladanje vaših gostov in voditeljice oddaje v tej državi ne zanima nikogar več, predvsem če posluša take goste in tako voditeljico.

9. decembra 2010 Delo objavi članek Majde Dodevske “TEŠ za telebane”. V članku nas poduči, predpostavljam, da korektno, da je bila odločitev o novi termoelektrarni sprejeta leta 2003. Predpostavljalo se je, da se bo poraba elektrike povečala, da bodo zaradi tega narasle cene, skratka, da nimamo ničesar boljšega v planih, kot bi bila izgradnja nove termoelektrarne. Ker naj bi novi blok, torej TEŠ 6, zamenjal obstoječe, ki bodo prenehali delovati, bi s proizvodnjo enakega števila gigavatnih ur elektrike pridobili … kaj že? Aja, pravzaprav nič, enostavno bi zamenjali stare bloke od ena do štiri, peti bi bil rezervni, in ecola, zgradili bomo novega. Financiranje gradnje TEŠ 6 naj bi obremenilo Evropsko investicijsko banko, ki naj bi plačala 550 milijonov evrov, EBRD pa naj bi zagotovila še 200 milijonov posojila. Za poroštvo, ki bo ga dala država, pa je bilo potrebno izdelati finančno konstrukcijo, kar so poverili finančnemu in gospodarskemu ministrstvu.

Oglejte si še: Marcus Antonius, kje si?

Že dve leti kasneje se je projekt začel spreminjati, od 400 megavatov naj bi se moč spremenila na 530 megavatov, kar mi, običajni državljani, lahko sicer pozdravimo, razumemo pa ne kaj dosti. Razumemo pa seveda drugi del, to je, da je leta 2003 predvideni strošek 600 milijonov evrov v letu 2007 narasel na 1,3 milijarde, moč pa se je znova povišala, sedaj na 600-megavatni blok. Novinarka nas je korektno podučila, da bi v BiH, kjer naj bi podobna elektrarna, sicer 300-megavatna, ki bi jo zgradili Kitajci v 45 mesecih, stala 400 milijonov evrov. Da ne bi začeli razmišljali o izkoriščanju kitajskih delavcev, pa nam je ponudila tudi primerjavo z nemškima termoelektrarnama, ki naj bi ju takrat gradila nemška družba RWE, in sicer naj bi bila cena enega instaliranega megavata kar polovična cena za instaliran megavat v Sloveniji.

Ko se je vrednost investicije povišala za kar 107 odstotnih točk
Novinarka je bralce še opozorila, da poteka hud boj za nadzor nad milijardo. Darja Radić, nova ministrica iz Golobičeve stranke Zares, je zamenjala nadzornike HSE, pred tem, ko so bili zamenjani, so še uspeli zamenjati Boruta Meha, nato so nadzorniki TEŠ-a zamenjali direktorja Uroša Rotnika ter postavili direktorja Simona Tota, delavci so stavkali, novemu direktorju s strah vzbujajočim priimkom celo preprečili vstop v prostore, zadeva je odromala na sodišče, vmešala se je novoustanovljena agencija za upravljanje kapitalskih naložb, na katero naj bi država prenesla upravljanje 6,5 milijarde evrov državnega premoženja. Uprava agencije je nemudoma nadzornikom TEŠ-a poslala zahtevo, da se vrne Rotnik na prejšnje delovno mesto. Ker za takšno svoje ravnanje ni imela pooblastila, sledila naj bi samo zahtevi Francija Križaniča, je prišlo do spora med strankama SD in Zares oziroma med dvema ženskama, Darjo Radić in Dagmar Komar. Skratka, bitka za milijardo evrov se je bila med Zares in SD. Toliko smo izvedeli že leta 2003.

Septembra 2016 nas je POP TV obvestila, da je računsko sodišče opravilo revizijo obvladovanja denarnih tokov pri investiciji bloka 6 med letoma 2012 in 2014. Ugotovitve? Predračunska vrednost investicije se je v teh dveh letih še povečala za 125 milijonov evrov in znaša 1,43 milijarde evrov. To preprosto pomeni, da je presegla 1,3 milijarde evrov, kolikor jih je določal zakon o poroštvu RS za obveznosti iz dolgoročnega kredita, najetega pri Evropski investicijski banki, v vrednosti 440 milijonov evrov, ki ga je najela Termoelektrarna Šoštanj. Predračunska vrednost investicije se je torej od vrednosti v prvotnem programu iz aprila 2006 v 8 letih povišala za 107 %. Potem smo še izvedeli, da je po dveh letih prišlo do razpoke na pregrevalniku in so obratovanje začasno ustavili.

Bila je opravljena vrsta kriminalističnih preiskav in maja 2018 smo bili preko medijev obveščeni, da je kriminalistična preiskava potrdila, da je bil TEŠ 6 preplačan za pol milijarde evrov, da naj bi po podatkih iz Švice bilo razvidno, da je Alstom za podkupnine v Sloveniji namenil tri milijone evrov, od tega naj bi Rotnik dobil najmanj 870.000 evrov. Poročilo kriminalistične službe je sledilo sklepom preiskovalne komisije v državnem zboru, in sicer, da se organi pregona nemudoma seznanijo s končnim poročilom preiskovalne komisije za ugotavljanje politične odgovornosti nosilcev javnih pooblastil, ki je bil sprejet aprila 2018. Torej, preiskovalna komisija, ki jo je vodil slovenski Juncker, je pozvala organe pregona, naj vendarle preberejo njene sklepe. In očitno so jih res. Brez pozivov politike organi pregona tako visoko očitno ne smejo seči.

Stranka Zares je imela neizživete sanje pri TEŠ 6
Vmes smo bili leta 2017 obveščeni, da naj bi bivša Zaresova ministrica Darja Radić pred preiskovalno komisijo celo pričala, da naj bi ji nekdo grozil s smrtjo (leta 2017). Izjavila je celo: “Tako pa sem samo jaz nastopala na televiziji in opozarjala, a drugi so bili tiho, ali s figo v žepu, ali pa so celo podpirali projekt.”

Leta 2011 je za Mladino izjavila: “Po enem letu ministrovanja sem prepričana, da se glavne odločitve sploh ne sprejemajo več v vladi ali parlamentu, ampak na čisto drugih mestih, v mrežah.

Darja Radić naprej: “TEŠ 6 je zabloda, projekt je treba ustaviti.” Radićeva je leta 2017 tudi povedala, da dokler je vodil TEŠ 6 Uroš Rotnik, sploh niso dobivali nikakršnih informacij o projektu. V letu 2011, ko je vodila ministrstvo za gospodarstvo gospa iz Zaresa, so se redno pojavljale informacije, iz katerih je bilo mogoče slutiti, da ima Zares neizživete sanje pri TEŠ 6, zaradi česar je pripravljen na ognju skuriti tudi koalicijsko stranko. Da bi se kdo resnično zavzel za denar davkoplačevalcev, pa ni bilo zaznati. Najbolj iskreno je bilo verjetno vprašanje Mateja Lahovnika, da če je prišlo do korupcije in oškodovanja, zakaj potem nihče ne odgovarja? Vsekakor je bila po preteku mandata Radićeva najbolj glasna, da so na ministrstvu svoje delo opravili korektno, leta 2011 pa je zaradi suma nepravilnosti in korupcije pri projektu TEŠ 6 posredovala gradivo Nacionalnemu preiskovalnemu uradu (NPU) in protikorupcijski komisiji (KPK). Tresla se je gora, rodila se je miš! No, nekaterim očitno kar zajetna.

Celjski kriminalisti so v okviru preiskave kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete konec leta 2014 pridržali nekdanjega direktorja TEŠ-a Rotnika ter nekdanjega predsednika uprave borzne hiše Medvešek Pušnik, Bogdana Pušnika. Oba zgolj za pokušino in umiritev javnega mnenja. Mirno si lahko priznamo, da je bilo medijsko poročanje obsežno, vendar površno.

Ne pozabite na Golobiča!
Tako! In sedaj se zadeva rola po sodišču. Kot toliko drugih. Velikim se ponavadi ne zgodi nič hudega, če so le na pravi strani. In tukaj so na pravi strani, ne glede na kateri strani so, saj si TEŠ delita SD in Zares. In obe stranki sta še vedno v vladi, Zares je zares, tokrat baje med kadri v LMŠ. Kakorkoli, na TV Slovenija še ena oddaja o desetkrat prežvečeni temi sodi v sklop veselega decembra, ko očitno zaposleni ali malo manj zaposleni na RTV Slovenija prenehajo z delom. Kot gospodinja, ki iz zamrzovalnika prazni hrano in jo pogreva v mikrovalovni pečici. Ampak vsaka gospodinja ve, da se na tako večerjo ne vabi gostov, temveč da to hrano pojedo domači.

Gregor Golobič (Foto: STA)

Zato, gospod Bobovnik, nihče ni resno gledal Tarče, ker tisti, ki jih je to zanimalo, praktično vedo vse, kar so povedali gostje, nekateri si upamo napovedati celo zaključek te zgodbe. Na TV Hanzi pa boste verjetno naredili še kar nekaj oddaj. Ne pozabite povabiti Gregorja Golobiča! In ko bo v studiu, ga vprašajte tudi kaj o baznih postajah, za katere Telekom plačuje najemnino. Kar tako, za hec. Mogoče pa mu je kaj znanega. Da vam ne bo treba čez kakšnih 5 let, ko bodo že vrabci poznali zgodbo, delati “udarne” oddaje v Tarči in preko Twitterja pozivati ljudi, naj gledajo. Ker verjetno bo še kar nekaj let veseli december. In akterji te zgodbe bodo še vedno doma, verjemite!

Lucija Šikovec Ušaj

 • karpelec

  V Butalah se za veliki projekt prične priprava-ljudi akterjev, preračunavanj in ko godlja dozori, se začnejo raziskave in izvajalci in žepi, ki se morajo napolniti. Nato se razdelijo ključna mesta akterjev-se prestavlja, premleva, pregreva. Nato bolj smeli postavijo denarni preizkus, malo sicer z distanco, ampak vseeno O.K. Politika je pripravljena; premleva in pregreva se sicer ozračje in kadri in potem se pri pravih ljudeh udari. Igra slepih miši se prične.
  Leta minevajo, menjajo se vlade, vmes poslušamo pravljice in na koncu še likof. Ker vsi akterji niso bili pravilno ovrednoteni se godlja s pomočjo medijev vsake toliko pregreje in nenehno dosoljuje tako, da je že neužitna.
  Tako se vsake toliko krog zažene in se v prazno tudi odvrti. Ljudje so zaposleni z dogodkom, pa vendarle ne vsi-miši so iste,vendar ne več slepe.

 • Olga2345

  Bravo gospa Lucija Ušaj! TV SLO naj mirno zakodirajo, da nam ne bo treba plačevati neumnosti, ki je že leta ne gledamo več, skupaj s tovarisem Bobovnikom!

 • luckyss

  Na TEŠ 6 se je finančno napajalo kar nekaj politikov in ostalih prisklednikov…Jasno, da desnaki jamrate, ker pri tej orgiji niste bili enakopravno upoštevani in se je omastilo precej več levakov kot desnakov..
  Sicer pa bi bila ta naložba zelo pozitivna in sicer iz več razlogov…
  Ker je blok 6 precej bolj ekološki od prejšnjih blokov in bo s tem tudi cenejši, ko bodo ekoteroristi pritisnili s svojimi “kuponi” in “ekoposlovanjem”..
  Ker nujno potrebujemo vir energije, ko je vodostaj majhen ali “Krško” v remontu..
  Rudnik in TEŠ zagotavljata delo in socialno gotovost kar precejšnjemu številu okoliških prebivalcev, ki bi jih sicer prevzeli na ramena vsi državljani..

  Torej, takšni enostranski članki so bedasti in hujskaški…Rajši poskrbite za ustrezne kazenske ovadbe tistih, ki si to zaslužijo…saj to za “prvo in najbolj voljeno” stranko z najbolj “obrušenim” odvetnikom v Sloveniji menda ne bo problem..

  • SIMON ROZIC

   Nehaj bluzit ! O stvareh o katerih razpravljaš oziroma komentiraš, se raje prej
   poduči in potem- komentiraj! Resnica ti naj ne bo v napoto!

  • Franc Vidrih

   Veliko socialne gotovosti bodo imeli okoliški prebivalci od rudnika in TEŠ 6. Največ od popravil bloka 6 in uvoza premoga iz Indonezije, ker “strokovno” napovedane zaloge hitro kopnijo in so zelo slabe kvalitete. In še to, od kdaj je Golobič desnjak, ki pri te zgodbi ni bil med levaki enakopravno upoštevan. To je bilo vidno v zadnji tarči, glede na njegove kritike projekta TEŠ 6. O vsem tem vedenju te je že SMON ROŽIŽIČ opozoril.

  • Capi

   Ne bluzi v nedogled…….Kazenske ovadbe bi lahko bile že zdavnaj spisane, če bi murgeljska politika to dovolila, tako pa preganjajo Rotnika ki je dobil 3 milijone…….kje je pa ostalih 700???
   Lucija vam je spet nastavila ogledalo…….

 • Darth Vader
  • SIMON ROZIC

   ¨Resnica je zastrašujoča! In kje so naši ljubi nacionalni mediji, ki bi o tem karkoli
   poročali? Tiho so kot riti!

 • Bandit123

  Bravo Lučka, o takih stvareh piši. Razkrinkaj barabe saj si od foha, kot se reče. Pusti politiko in Marakeš in migrante, to je tema zate , da ljudje vidijo s kom imajo opravka in si to zapomnijo do volitev.

 • Viktorh

  Kot običajno “žebljico na glavíco”. Čestitam, Lucija!

  • luckyss

   Sumim, da si “Olga”…
   Težko vaju je ločiti …

   • Viktorh

    A ti je ušla baba?

    • luckyss

     Tvoja mi je rekla pred eno uro, da bo kmal nazaj…le še svojemu “staremu” pobere prihranke…
     Nisem vedel da maš tolk gnarja :))

     • luckyss

      Je že nazaj…
      Nisem vedel, da mam tolk gnarja ;))

 • Peter

  Laki, si se vprasal, kaj je avtorica hotela povedati?
  Po mojem mnenju je hotela povedati, da nima smisla, da medij, ki je v lasti tistih, ki so se omastili s TESom o tem razpravlja.
  Ti si ocitno (spet) prebral cisto nekaj drugega.
  Brati se ne pomeni razumeti, no.

  • luckyss

   Nisem komentiral avtorice ali članka, ker oboje ni na nekem nivoju, ampak tematiko..

   • Peter

    Tudi ti nisi na nivoju, ce smo ze pri tem, no.

    • luckyss

     Na tvojega res ne bi hotel pasti…takšna lobotomija ne obstaja, razen tista od skrajnih islamistov, ki te od možganov ločijo že pri vratu …;)

     • Peter

      Pasti navzgor se res ne da, no.

    • Peter

     Torej se desni pritozujejo, ker niso nic uplenili, levi pa raziskujejo, da dajo vtis, da smo pravna drzava.
     Medtem ko trditev za leve lahko potrdimo, ostaja trditev o desnih samo tvoje mnenje.

     • luckyss

      Ja, zmenta se ..Petra..

     • Peter

      Bova. Tako ti koncas pogovore?
      Ok, zmenta se laki in es, no.

     • luckyss

      Verjemi, da ni dober znak,če se pogovarjaš sam s seboj ali celo pišeš sam sebi ;)

     • Peter

      Verjamem, da vsak izgovor pride prav, ce nimas argumentov.
      To, da sem na tablici, ki je nisem vajen….kaj takega nekomu na visokem laki nivoju ne pride na misel….
      Sploh pa, sem mislil, da bos tokrat kaj pametnega povedal, pa sem se spet zmotil. Ostani na svojem nivoju zmerjanja drugace mislecih z ovcami, za kajdrugega uporaben nisi.

 • Peter

  Ko v neko gromozansko goljufijo nikakor ne mores potunkati tadesnih, pac trdis, da zganjajo kraval zato, ker niso imeli od te kraje nic.
  Tako nizko smo padli v dolini, no.

 • Vlado77

  Pri nas je že tako, da RTV ne pove nič novega ali bog ne daj napada levičarje.Pri TEŠ 6 razen Rotovnika ni nobenega pred sodnikom iz Velenja (rdečega) kjer je bil ključni problem- cena premoga zlagana. Nateg pri katerem je sodeloval mister Golobič Itak nam levi delajo sramote in težave- prodaja NLB močno prepozno za mali denar, Telekom enako imeli smo fantastično ceno. Ker imamo “zaščitnike” domačega ( levega) interesa ne bomo nikoli nič prodali za normalno ceno v pravek trenutki. Prodati nočejo, ker se od tam ( državne firme) napajajo.

 • tarantela

  Največjo podporo TEŠ 6 je dal ravno Janša v času svoje kratkotrajne druge vlade!!!

  • tohuvabohu

   Kaj pa naj bi naredil, trapa? Ustavil projekt, potem ko so bili vanj že zmetani težki milijoni?

 • Dado

  Zadnja odobritev je bila s strani ministra Vizjaka. Kje je zdaj Vizjak, kje je SDS…
  HA,HA. Kolumne niso več nesramne in žaljive, ALI NE GUSPA ODVETNICA. Č-E odvetniška zbornica Ušajki na rep stopi, Ušajka zacvili. Guspa, samo kulturno, prosim. Bršćiću se že pripravlja teren……pa naj služi z PLJUVALNIK s-p-. potem pa naj pljuva s suhimi usti.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!