fbpx

Slovenija potrebuje narodno gardo

dr. Vinko Gorenak (Foto: STA)

Danes sta me “dosegli” dve novici, za kateri bi raje videl, da me nikoli ne bi “dosegli”.

Prva novica je ta, da se je naš zunanji minister Miro Cerar z Italijani dogovoril, da bomo slovensko – italijansko mejo varovali pred ilegalnimi migranti s skupnimi policijskimi patrolami. Najprej niti nisem mogel verjeti, da je novica sploh točna. Tak predlog bi bil povsem razumljiv, če bi ilegalni migranti masovno iz Italije vdirali v Slovenijo. Toda temu ni tako. Italijanski notranji minister Salvini je s svojimi ukrepi za več kot 80 odstotno zmanjšal število ilegalnih migrantov v Italiji. Tem ostaja le še balkanska pot, ki vodi preko Slovenije, in tista po morju do Španije. Jasno je torej, to govori tudi uradna statistika policije, da se je število ilegalnih migrantov preko Slovenije enormno povečalo. In v taki situaciji naš zunanji minister Miro Cerar predlaga oblikovanje skupnih policijskih patrulj na naši meji z Italijo? Neverjetna neumnost, dober tožilec pa bi lahko spisal tudi obtožbo za kakšno kaznivo dejanje, recimo po 258. členu Kazenskega zakonika za nevestno delo v službi.

Sledi pa še ena neumnost. Šefica naše policije Tatjana Bobnar slepo sledi neumnosti Cerarja, poleti v Rim, in se o tem dogovarja z italijanskim šefom policije. Glede na to, da jo osebno poznam, ne verjamem v to, da je tako neumna, verjamem pa, da je tako lojalna oblastnikom, ki so jo imenovali na ta položaj, da zato dela neumnosti.

Kaj bodo v praksi prinesle skupne italijansko slovenske policijske patrulje? Če bodo ilegalni migranti ujeti na ozemlju Slovenije, jih tako ali tako mora prevzeti Slovenija. Ker besedo “azil” poznajo vsi, bo sledilo kosilo ali večerja iz biološko pridelane hrane, ter seveda postelja v Azilnem domu. Če pa bodo ujeti na italijanski strani, pa bo to takojšen razlog za vrnitev v Slovenijo, saj bodo to upravičeno zahtevali italijanski policisti in Slovenija jih mora sprejeti. Tudi za njih pridejo na vrsto vse udobnosti Azilnega doma pri nas.

Miro Cerar je s tega vidika navaden bedak, šefica policije Bobnarjeva pa mu pri tem le asistira, kar si velja zapomniti. Če bi Miro Cerar kaj takega predlagal v Zagrebu in to svoje stališče podkrepil s tem, da Hrvaška še ni v Schengnu, in da ji želi Slovenija pomagati, potem bi to z velikim veseljem pozdravil. Toda ne morem razumeti, da je Miro Cerar takšen bedak, še manj pa da mu šefica policije Bobnarjeva slepo asistira namesto, da bi svojega ministra in šefa vlade opozorila, da je to za Slovenijo škodljivo.

In druga novica, ki me je danes dosegla in sploh ni bila novica. Že iz časov notranjega ministrovanja vem, da številne nevladne organizacije, ki jih iz davkoplačevalskega denarja plačujemo vsi davkoplačevalci, preprosto izvajajo dejavnost nezakonitega tihotapljenja ilegalnih migrantov v Slovenijo. Kako si drugače razlagati njihove aktivnosti v Bosni in Hercegovini in na Hrvaške, kjer ilegalnim migrantom svetujejo, kako in kje nezakonito prečkati mejo in kako v Sloveniji nagovoriti policiste, ki jih bodo odpeljali v Azilni dom in jih ne bodo vrnili na Hrvaško. In ti isti nevladniki danes obtožujejo policijo, da ilegalne migrante nezakonito vrača Hrvaški.

In kaj storiti? Sam se z mislimi ob takih prilikah vedno vračam v leto 2012, ko sem bil notranji minister in si skušam odgovoriti na vprašanje, kaj bi ukrenil jaz, če bi bil na mestu, kjer se o teh stvareh odloča.

  • V celoti in takoj bi ukinil kakršnokoli financiranje nevladnih organizacij z državnega proračuna. Tako njihovo delovanje bi prepovedal in kriminaliziral.
  • V največji možni meri bi izvajal obstoječo zakonodajo s področja azila, po kateri je popolnoma jasno. Nezakoniti ilegalni migranti na nikakršen način nimajo nobene zakonite možnosti vstopa v Slovenijo.
  • Takoj bi pripravil tako zakonodajo, ki bi do skrajnosti zaostrila nezakonite prehode državne meje, to ne bi bil več prekršek, ampak kaznivo dejanje.
  • Vojski je treba dati zakonska pooblastila policije, kot so prijeti, ugotoviti identiteto, privesti, ukleniti, pridržati in še kaj.
  • Absolutno bi pojačal ali na novo postavil dodatne panelne ograje.
  • Z vsemi silami (policija, vojska s pravimi pooblastili, evropske policijske sile) bi zavaroval južno mejo.
  • Sredstva za delovanje policije in vojske na južni meji bi sprostil do te mere, da bi bilo mogoče policiste in vojake ne le dobro plačati, ampak da bi lahko nabavili vso potrebno tehnično opremo.
  • Absolutno je potrebna sprostitev vseh omejevalnih ukrepov za zaposlovanje policistov – varuhov meje in vojakov.
  • Konec koncev vzpostaviti je potrebno narodno gardo, kar lahko naredimo ob spremenjeni zakonodaji in izobraževanju v nekaj mesecih. Ne pozabimo na okoli 70.000 nezaposlenih, ki jih plačujemo socialne podpore za to, da sedijo doma. Dajmo jim raje solidno plačo in služenje v narodni gardi naj postane ob določenih izjemah njihova dolžnost. Tudi sicer je potrebno na široko odpreti možnosti za plačano sodelovanje prostovoljcev v narodni gardi.

Toda, smo, kjer smo, sami si pišemo svojo usodo. In kakšna bo?

dr. Vinko Gorenak